Skip to Content

Över 400 demonstranter arresterade i Melbourne

Publicerad: 3 november, 2020, 13:52

  • Svenska

Läs även

Utanför den australiensiska delstaten Victorias parlament i Melbourne arresterades i dag, den 3 november, över 400 deltagare vid en demonstration mot lockdown. Demonstranterna bar plakat med budskap som ”Säg sanningen”, ”Masker fungerar inte” och ”Coronabluff 1984”.

Till den brittiska dagstidningen The Guardian sade en kvinnlig polis att polisen ”var besviken över att behöva arrestera ett stort antal demonstranter, som ännu en gång nonchalerade samhällets säkerhet och hälsochefens instruktioner”.

Enligt de nuvarande restriktionerna tillåts endast maximalt 10 deltagare vid demonstrationer, och då inom 25 kilometer från sina hem och försedda med skyddsmask. Av de arresterade bötfälldes 395 för förseelser som avsaknad av mask, överskridande av gränsen för sammankomster, trotsande av 25-kilometersgränsen, samt våld mot tjänsteman och vägran att uppge namn och adress. En talesperson för polisen lät veta:
– Victorias polis kommer inte att tveka inför att bötfälla de som tydligt och flagrant bryter mot hälsochefens instruktioner.

Victorias hälsominister Martin Foley sade till reportrar före tisdagens demonstrationer:
– Folk som vill kringgå reglerna på ett ”listigt” sätt ber bara om problem. Demonstrera inte. Detta är inte rätt tid att demonstrera. Var försiktiga, följ reglerna och se till att vi kan hålla oss öppna.

Ett antal politiker från oppositionen påpekade att det verkade finnas dubbla måttstockar, eftersom en Black Lives Matter-manifestation tillåtits i juni. Organisatörerna av tisdagens protest har utlovat fler demonstrationer, och säger att de inte kommer att glömma de över 100 dagar av lockdown som påtvingades Melbourne.

Källa:

https://www.theguardian.com/australia-news/2020/nov/03/more-than-400-people-arrested-at-anti-lockdown-protest-in-melbourne

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Majoritet nöjda med regeringens coronapolitik – men stödet sjunker

Publicerad: 12 juni, 2021, 18:11

En majoritet av väljarna är nöjda med regeringens coronastrategi. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB), som presenterades den 9 juni.

Resultatet visar att de som är anhängare av något av Sveriges två regeringspartier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är allra mest nöjda. Av dessa är det över 80 procent som anser att den svenska coronastrategin varit ganska eller mycket bra. Av dem som inte sympatiserar med S eller MP, är dock bara drygt hälften nöjda.

Åsikt om den svenska strategin under coronapandemin, andel i procent, maj 2021 (Källa:SCB)

 

Åsikt om den svenska strategin under coronapandemin, hela väljarkåren, maj 2021, procent (Källa: SCB)

 

Trots det relativt höga stödet för regeringens politik, är trenden nedåtgående. Jämfört med november faller stödet hos sympatisörer av alla partier. Minst nöjda är sverigedemokrater. Av dessa är endast 35 procent ganska eller mycket nöjda med coronapolitiken.

”Sedan november har andelen som anser att den svenska strategin är bra, sjunkit i hela väljarkåren. Förändringen är statistiskt säkerställd för samtliga partiers sympatisörer”, säger Amanda Hansson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Förändringen är störst bland Kristdemokraternas sympatisörer, där andelen som uppgett att den svenska strategin varit ganska eller mycket bra, sjönk med 33 procentenheter.

Kvinnor och högskoleutbildade är mer nöjda än män respektive lågutbildade. Däremot finns inga uppenbara skillnader beroende på var i landet man bor.

SCB har heller inte frågat personerna som deltog i undersökningen vad de är nöjda eller missnöjda med.

”De som ingår i undersökningen har tillfrågats om vad de tycker om den svenska strategin i stort. Vad varje individ lägger i begreppets betydelse kan variera”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Det går inte att särskilja missnöjda personer utifrån om de anser att strategin varit för mjuk respektive för hård.

Totalt 9000 individer deltog i undersökningen, som genomfördes i samband med den stora partisympatiundersökningen.

 

Andel som tycker att den svenska strategin under coronapandemin varit ganska eller mycket bra efter partisympati, andel i procent, november 2020 och maj 2021 (Källa: SCB)

 

Källa: SCB

[email protected]

”Vax for the Win” – Kalifornien lottar ut miljonbelopp till vaccinerade

Publicerad: 10 juni, 2021, 07:51

Kalifornien kommer att dela ut mer än 116 miljoner dollar i kontantpriser till invånare som vaccineras före delstatens planerade uppöppning den 15 juni. Guvernör Gavin Newsom kallar incitamentsprogrammet det största i sitt slag i USA.

Newsom tillkännagav det nya vaccininitiativet under en presskonferens i slutet av maj och beskrev ett ”mångfacetterat” försök att uppmuntra delstatens invånare att ta sprutan. Programmet kallas ”Vax for the Win” och erbjuder tre nivåer av belöningar, inklusive priser på upp till 1,5 miljoner dollar.

”Delstaten Kalifornien tillkännager idag det viktigaste incitamentsprogrammet i USA,” sade guvernören. ”Vi tillskjuter mer resurser och erbjuder större priser än någon annan delstat i USA, för dem som blir vaccinerade.”

Tävlingen är nu i full gång. Kalifornien delar ut 50-dollars ”incitamentskort” till omkring två miljoner fullvaccinerade invånare, enligt ”först till kvarn”-principen för att öka benägenheten att vaccinera sig innan incitamentskorten tar slut.

Vaccinerade kan få incitamentskortet antingen som ett presentkort på en av flera livsmedelsbutikskedjor, eller som ett kontokort som kan spenderas var som helst.

Men 50-dollarspresentkorten är inte den enda metod man tagit till för att öka vaccinationsbenägenheten.

Två separata lotterier har hållits, med lottvinster på 50 000 dollar per person, som delades ut till 30 personer mellan 4 juni och 11 juni. Ytterligare 10 invånare vinner 1,5 miljoner dollar i en dragning den 15 juni – samma dag som Kalifornien planerar att upphäva sina Covid-19-begränsningar och helt öppna upp sin ekonomi.

Incitamentsprogram finns i flera andra delstater, som Ohio, New York, Maryland, Oregon och Colorado. Kaliforniens är dock det största hittills och skiljer sig från andra delstater genom att incitamenten omfattar även minderåriga ned till 12 år.

Guvernören Newsom säger att de stora satsningarna behövs, eftersom Kalifornien har noterat en kraftig minskning av vaccinationer de senaste veckorna då endast 1,9 miljoner människor vaccinerats under en vecka i slutet av maj, jämfört med statens tidigare topp på tre miljoner per vecka.

”Så vi börjar se en minskning av det totala antalet doser som administreras varje vecka”, sade guvernören. ”Det är inte lika brant som i vissa andra stater, men vi vet att om trenden fortsätter, kommer vi inte att komma dit vi alla behöver vara. Vi måste göra mer och vi måste göra bättre.”

I Ohio har ”Vax a Million” uppvisat ett av de bästa resultaten bland de diskutabla lotteriprogrammen. Delstaten rapporterar en 28-procentig ökning av vaccinationer efter att det började. Ansträngningen lanserades dock samtidigt som 12-15-åringar uppmanades att vaccinera sig, vilket sannolikt innebär att hela ökningen inte har med lotteriprogrammet att göra (som endast omfattar vuxna i delstaten). I West Virginia har pappor som vaccinerar sig fått delta i en utlottning av exklusiva handgjorda jaktgevär.

New York har haft större svårigheter och noterar en nedgång på 55 procent i vaccinationer sedan statens högsta siffror i april, trots det ”Vax & Scratch” -lotteriprogram som lockar med vinster på fem miljoner dollar samt olika gratisförmåner.

Kalifornien har haft några av landets hårdaste nedstängningar, och guvernören hoppas nu att delstaten ska kunna återvända till ”ett sken av normalitet” den 15 juni. Han uttrycker förhoppning om att de ska ha lyckats vaccinera 70 procent av delstatens befolkning vid det datumet.

Se film nedan där guvernören delar ut vinster på 50 000 dollar, drygt 400 000 kronor, till vaccinerade:

På delstatens officiella twitterkonto lockar man med över 100 miljoner dollar i priser för de som vaccinerar sig:

Källa: RT

 

[email protected]

Coronasmitta i fotbollslandslaget inför EM

Publicerad: 9 juni, 2021, 08:10

Sveriges fotbollslandslag har drabbats av coronasmitta inför EM-premiären mot Spanien på måndag den 14 juni. Dejan Kulusevski testade positivt, och nu sprids bilder där han syns festa tillsammans med andra personer under den period då spelarna i landslaget uppmanades att vara i karantän för att just undvika att ta med sig smittan till övriga landslaget när de samlas igen. Festen ägde rum den 30 maj. Den 2 juni testades alla spelare i landslaget i samband med återsamlingen, och Kulusevski testade då positivt.

”Det är inte bra. Han har ett eget ansvar i det här som spelare. Det var tydligt vad man skulle göra under den här ledigheten för att minimera risken”, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Kulusevski tog först ett snabbtest som gav svagt positivt resultat. Man utgick då från att det var falskt positivt och lät honom fortsätta träna, eftersom han haft sjukdomen tidigare och har antikroppar. Men när även det uppföljande PCR-testet visade positivt, valde man att ta undan honom. Initialt fanns förhoppningar om att inga fler skulle ha smittats, men snart visade det sig att även Mattias Svanberg testat positivt. Det är oklart om han smittats av Kulusevski eller någon annan.

EM äger rum i 11 olika städer i 11 olika länder, något som på flera håll beskrivits som en organisatorisk mardröm med tanke på de olika regler som gäller för inresa, coronatester och restriktioner. Ungern sticker ut som det enda land som tillåter full kapacitet – Ferenc Puskás-arenan i Budapest kommer att ta in 61 000 åhörare. I Sankt Petersburg och Baku kommer 50 procent av full kapacitet att tillåtas, och på arenor i Västeuropa endast omkring 25 procent.

Källa: Sveriges radio, Sportsfinding.com

[email protected]

Kanada flyttar val på grund av coronaviruset

Publicerad: 8 juni, 2021, 10:18

Kandas parlament har antagit en resolution som tar ställning mot att det federala valet äger rum som planerat. Nu uppmanar parlamentet regeringen att flytta fram valet, allt på grund av coronaviruset.

Samtliga parlamentsledamöter, med undantag av en oberoende ledamot, röstade för resolutionen som menar att det vore ”oansvarigt” att hålla val under pandemin.

Premiärminister Justin Trudeau förväntas verkställa resolutionen och har betonat att regeringen inte har för avsikt att utlysa ett val innan pandemin är över.

Valet tros istället hållas när majoriteten av kanadensarna har fått två doser av covid-19-vaccinet.

Källa: CTV

[email protected]

Nyhetsuppläsare på BBC död av blodpropp

Publicerad: 7 juni, 2021, 08:52

En nyhetsuppläsare på brittiska public service-bolaget BBC:s radiokanal avled i fredags på sjukhus. Detta sedan hon drabbats av blodproppar och blödningar efter att hon fått AstraZeneca-vaccinet. Det meddelar hennes familj.

Kvinnan, Lisa Shaw, arbetade för BBC Newcastle och fick svår huvudvärk en vecka efter att ha tagit vaccinet. Några dagar senare blev hon allvarligt sjuk, och dog.

Människor under 40 år i Storbritannien erbjuds andra vaccin än AstraZeneca, efter rapporter om risk för sällsynta blodproppar i hjärnan samt risk för minskad mängd blodplättar. Shaw, 44 år, erbjöds därför inget annat vaccin.

Läkemedelsmyndigheten MHRA framhärdar i att fördelarna med AstraZenecas vaccin fortsätter att uppväga riskerna. De hävdar att det inte är bevisat att vaccinet orsakar blodpropparna, men medger att det potentiella sambandet blivit starkare.

Shaws död tillkännagavs under söndagen och sedan dess har hyllningar från kollegor och lyssnare strömmat in. Hennes familj säger själva att Shaws död är kopplat till vaccinet. Uttalandet publicerades av BBC:

”Lisa utvecklade svår huvudvärk en vecka efter att ha fått sitt AstraZeneca-vaccin och blev allvarligt sjuk några dagar senare. Hon behandlades av Royal Victoria Infirmary’s Intensive Care Team för blodproppar och blödningar i huvudet. Tragiskt nog dog hon, omgiven av sin familj, under fredag ​​eftermiddag. Vi är förkrossade och det finns ett Lisa-format hål i våra liv som aldrig kan fyllas.”

Källa: Mirror

[email protected]

”Belgiens Rambo” fortfarande på fri fot – efter tre veckor

Publicerad: 5 juni, 2021, 08:58

I tre veckor har belgisk polis och militär sökt efter mannen som kallats ”Belgiens Rambo”, yrkesmilitären Jürgen Conings, som tömde militära förråd på automatkarbiner och granatgevär och som därefter lämnade ett avskedsbrev i en övergiven bil, innan han begav sig ut på flykt. I brevet skrev han bland annat att han ”inte vill leva i ett samhälle där politiker och virusforskare tagit ifrån oss allt”, med dödshot riktade mot Marc van Ranst, landets motsvarighet till Anders Tegnell. Sedan dess har Marc van Ranst flyttats till en hemlig plats med sin familj, och skyddas nu dygnet runt av polis.

Conings har i media utmålats som så kallad högerextremist.

I en intervju som nu publiceras på BBC, intervjuas Marc van Ranst om situationen. Han berättar bland annat om oron han kände när en stödgrupp till Conings på facebook fick över 50 000 gillamarkeringar, innan den raderades. van Ranst berättar även hur han sent på kvällen gav sig in i en diskussion på telegram med flera Coningssupportar, något han i efterhand ångrar. Men han medger att han är frustrerad:

”Det här är riktiga människor, som verkligen tycker att den här mannen är en hjälte och att jag förtjänar att dö. Det är människor som lever i våra kvarter och som satsar på när jag kommer att mördas och med hur många skott”, säger han till BBC.

Trots att hundratals poliser och militärer letar efter Conings, även med fordon och helikoptrar, finns inte ett enda spår av honom. Belgiska myndigheter medger att de inte vet var han är och att han mycket väl kan befinna sig i något annat land.

Conings betecknas som mycket farlig och tros kunna utföra attentat mot individer eller institutioner.

Källa: BBC

[email protected]

Gröna beviset byter namn till Covidbevis

Publicerad: 2 juni, 2021, 12:19

Sveriges EU-anpassade vaccinpass gick under namnet Gröna beviset men byter nu namn till Covidbevis.

”Bakgrunden är att EU har strukit ordet ”grön” i den preliminära överenskommelsen till förordning”, skriver E-hälsomyndigheten på sin hemsida.

Adressen till tjänsten blir i Sverige www.covidbevis.se. Tjänsten är redan färdigutvecklad, men har ännu inte öppnat för allmänheten.

”Covidbevis beräknas öppna den 1 juli”, skriver myndigheten.

I ett första skede kommer det dock bara vara möjligt att få intyg på att man är vaccinerad. De andra två grunderna för att kunna resa fritt inom EU är negativt PCR-test eller bevis på tillfrisknande efter genomgången sjukdom, vilket beräknas komma senast i början av augusti.

Enligt E-hälsomyndigheten kommer EU-länderna, trots att de har ett gemensamt utvecklat vaccinpass, inte ha gemensamma regler för vem som tillåts inresa. Det är därför upp till varje land att avgöra vad som krävs för att bevilja eller neka inresa.

”Kom ihåg att det är landet du reser till som avgör vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera om du uppfyller kraven för att få resa in”, skriver E-hälsomyndigheten.

Initialt kommer beviset bara att kunna fås genom e-legitimation, men myndigheten arbetar för att även personer utan e-legitimation senare ska kunna använda tjänsten.

Källa: E-hälsomyndigheten

[email protected]

Viss lättnad av restriktionerna idag

Publicerad: 1 juni, 2021, 08:01

Idag den 1 juni tas de första stegen för att öppna upp samhället. Det är dock inte fråga om någon återgång till ett öppet samhälle som före corona, något som enligt regeringens plan kommer att dröja till hösten tidigast.

De första åtgärderna som nu tas, innebär att biografer, teatrar och inomhuskonserter med sittande publik får ha 50 personer istället för som tidigare åtta. För utomhusevenemang med sittande publik, som fotbollsmatcher, gäller max 500 personer.

Restauranger får ha öppet till 22:30, men regeln om max fyra personer per bord gäller fortsättningsvis. Motionslopp och liknande idrottstävlingar får ha högst 150 deltagare.

Regeringens plan innebär att samhället öppnar upp i fem steg. Nästa steg sker den 1 juli, och innebär en större lättnad av restriktionerna än den som sker idag. Alla lättnader villkoras dock av att smittspridningen är under kontroll. Om smittspridningen förvärras i olika delar av Sverige, kan regeringen välja att göra regionala nedstängningar.

Steg två, den 1 juli, tas endast om antalet positiva covidfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är färre än 2000, om antalet covidpatienter på sjukhus är under 300 och om 50 procent av den vuxna befolkningen fått sin första vaccindos.

Den 28 maj hade 44,5 procent av den vuxna befolkningen fått första sprutan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Källa: DI.se

[email protected]

Polisen: Endast politiska sammankomster är förbjudna

Publicerad: 31 maj, 2021, 10:04

Under söndagen tågade uppemot 2 000 fotbollssupportrar mot Tele 2 Arena där finalen i Svenska cupen avgjordes mellan BK Häcken och Hammarby.

Trots att pandemilagen förbjuder allmänna sammankomster över åtta personer, valde polisen att inte upplösa folksamlingen. Polisen motiverar det med att händelsen inte räknas som en allmän sammankomst, eftersom det inte fanns något politiskt budskap.

– Det krävs någon form av opinionsyttring för att det ska klassas som en allmän sammankomst. Att heja på ett lag och uttrycka sin kärlek till laget ihop är inte att klassa som en allmän sammankomst, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen.

En av de som reagerar är Ali Esbati, riksdagsledamot från Vänsterpartiet, som själv röstade för pandemilagen som i praktiken förbjudit allmänna sammankomster.

”Så… polisen är tydlig med att detta med smittspridning bara ska användas som förevändning för att stoppa politiska demonstrationer? Tycker väl kanske att det understryker vikten av att inte ge myndigheter extraordinära befogenheter lättvindigt”, skriver han på twitter.

”Ja, alltså jag tror polisen gör en tolkning som håller juridiskt. Men det blir absurt i praktiken”, svarar han till en användare.

Flera vänsterprofiler tycks lika bedrövade.

”Att det inte handlar om oro för smittspridning i folksamlingar utomhus är rätt uppenbart. Det är politiska tillställningar det riktas mot”, skriver Mathias Wåg, grundare av vänsterextrema AFA.

”2000 marscherade fotbollsfans = ok. 2000 demonstranter = olagligt. Det här är helt orimligt. Återinför demonstrationsfriheten!”, skriver Anders Schröder, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och idag politisk sekreterare i RFSU.

Källa: Twitter

[email protected]

Professor: CDC ignorerar naturlig immunitet

Publicerad: 30 maj, 2021, 22:54

Läs även

Dr Marty Makary, professor vid Johns Hopkins School of Medicine, bedömer att nästan ”halva landet” har naturlig immunitet mot COVID-19 på grund av tidigare infektion. Det säger han i en intervju den 25 maj.

Han menar också att ointresset för den naturliga immuniteten är ”ett av de största misslyckandena i vårt nuvarande medicinska ledarskap.”

Makary beklagade bristen på vägledning från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) för den som har smittats och återhämtat sig från sjukdomen.

Han menade också att människor med naturlig immuniter, som inte vill vaccinera sig, felaktigt demoniseras. Istället framhävde Makary att oviljan att vaccinera sig efter genomgången sjukdom är ett rimligt beslut, eftersom ”naturlig immunitet fungerar.”

Hans linje går i stick i stäv med Vita husets primära covidrådgivare, Dr. Anthony Fauci, som istället menar att vaccinet ”kan prestera bättre än naturen” i ett uttalande i Business Insider. Han menar också att när de som redan smittats av covid-19 också tar vaccinet så ”ökar det immunförsvaret avsevärt”.

Den republikanske senatorn Rand Paul från Kentucky fick nyligen häftig kritik sedan han förklarat att han inte tänkte ta vaccinet, just med hänvisning till att han tidigare varit sjuk i covid-19 och därmed utvecklat immunitet. Flera profiler i det amerikanska etablissemanget, till exempel CNN:s chefredaktör Chris Cillizza, hånade honom för att han ”verkar tro att han vet bättre än experter”. En annan etablissemangsfigur, Stephen Colbert, menade att Paul ägnade sig åt ”Randsplains”, förklaringar som han själv hittat på.

”[Paul] har varit lite skeptisk till hur allvarligt COVID egentligen är, vilket förmodligen är anledningen till att han fick covid”, sade Colbert.

Men debatten fortsätter nu sedan alltså Dr Makary gått ut med att naturlig immunitet knappast är sämre än den som erhålls genom vaccination. Båda är ”förmodligen livslånga”, säger han, och att inga tilläggsvaccinationer kommer att behövas.

”Det finns mer data om naturlig immunitet än det finns om vaccinerad immunitet, eftersom naturlig immunitet har funnits längre”, säger Makary. ”Vi ser inte återinfektioner, och om de ändå händer är de sällsynta. Symptomen vid återinfektioner är milda eller asymptomatiska.”

Han menar också att USA redan har uppnått 85 procents flockimmunitet, om man tar i beaktande både naturlig immunitet via virus (som han bedömer till omkring hälften av befolkningen), och immunitet via vaccin. De båda sätten att få immunitet har inte beaktas av CDC som bara fokuserar på antalet immuna genom vaccin. CDC har ”ignorerat det faktum att nästan hälften av de ovaccinerade människorna är naturligt immuna”, menar han.

”Snälla, ignorera CDC-rekommendationerna,” tillade han. ”Lev ett normalt liv, såvida du inte är vaccinerad och inte har fått infektionen – i sådana fall måste du vara försiktig.”

”Vi måste börja respektera människor som väljer att inte ta vaccinet istället för att demonisera dem”, säger Makary.

Källa: Daily Caller

[email protected]

Tongivande coronadebattör ber om ursäkt för högt tonläge

Publicerad: 29 maj, 2021, 23:01

Sven Roman, specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatri, har varit en namnkunnig debattör i corona- och nedstängningsrelaterade frågor både på twitter och i olika medier. Han intervjuades nyligen av Nya Tider (v.15 2021) om nedstängningarna som han kallade ett folkhälsofiasko.

På sin twitter skriver han idag den 29 maj att han vill be om ursäkt för sitt höga tonläge på sociala medier på sistone, och manar till en mer saklig diskussion i coronafrågan.

”Jag vill be om ursäkt. På sista tiden har jag dragit iväg i mina tweets om pandemin. Jag är ingen expert inom området, varken immunolog, virolog eller epidemiolog. I mitt arbete som barn och ungdomspsykiater är vetenskap och läkaretik viktiga aspekter, vilka har funnits med i mina reflektioner om pandemin. Mycket ligger utanför min kompetens och då har jag hänvisat till experter och artiklar, men inser att jag ibland har varit ute på hal is. De senaste månaderna har jag vid tillfällen varit omdömeslös i mitt sätt att uttrycka mig och i mitt tonfall. Jag har bland annat gått hårt åt vissa offentliga personer, agerat illojalt mot mina läkarkollegor, och gjort oövertänkta jämförelser med totalitära system. Detta vill jag speciellt be om ursäkt för”, skriver Roman.

Han efterlyser nu konstruktiva samtal:

”Min tanke har varit att få till en diskussion, jag är en engagerad person, men när tonfallet blir fel hämmar det konstruktiva och sakliga samtal. Fortsättningsvis kommer jag sträva efter att alltid skriva sakligt, faktagrundat och respektfullt och jag kommer dra ned på twittrandet om pandemin men fortsätta att delta i diskussionen.”

Bland kommentarerna får han stöd av användare som berömmer honom för hans storsinta inställning. Flera skriver att han nu inte får ger upp, utan att han måste fortsätta med sitt viktiga arbete inom corona- och nedstängningsdebatten.

”Jag kommer fortsätta, men lägga mig vinn om att vara respektfull. Jag vill ju ha diskussion och dialog, inte pajkastning”, skriver han till en användare.

”Jag ger inte upp. Men ska försöka ha en annan ton när jag skriver”, svarar han till en annan.

Källa: Twitter

[email protected]

Kanadensisk officer åtalas för myteri

Publicerad: 27 maj, 2021, 05:42

En officer i den kanadensiska armén åtalas för myteri sedan han uppmanat sina kollegor att inte distribuera vad han kallar för ”mördarvaccinet” (killer vaccine). Uppgifterna meddelas från landets försvarsdepartement.

Officeren, Ladislas Kenderesi, anklagas för att ”försöka övertyga andra personer att ansluta sig till ett myteri” och att ha ett ”skandalöst uppträdande som är ovärdigt en officer”.

Händelsen har sin början i en demonstration mot nedstängningar, i december i Toronto, där han talade i sin uniform. Han hyllade de som kommit dit och proklamerade att ”tyranniet segrar inte över kanadensare”. Det var också då som han fällde kommentaren om ”mördarvaccinet” med okända biverkningar, varpå han uppmanade alla med ansvar i distributionskedjan att inte fullgöra sin uppgift.

Efter att han hållit talet, möttes han upp av representanter från armén som informerade om att han fråntas sin uniform och att han delges misstanke om myteri. Nu, den 12 maj, väcktes åtal mot officeren för brott mot National Defence Act.

Källa: RT

[email protected]

USA: Brottslingar får halverad samhällstjänst om de tar vaccinet

Publicerad: 26 maj, 2021, 11:33

I två counties i delstaten Georgia i USA får brottslingar som dömts till samhällstjänst ett udda erbjudande. Den samhällstjänst de dömts att utföra halveras i tid, om de tar covid-19-vaccinet. Målet är att öka antalet som vaccinerar sig, och en mildring av samhällstjänstens omfattning bedöms nu av rättsväsendet vara ett effektivt incitament.

Jason Stephenson, domstolsadministratör i Hall County, berättar att deras domare kan erbjuda från 20 till 40 timmars avskrivning av samhällstjänsten för den som vaccinerar sig.

”Enligt vår domares uppfattning är varje spruta i armen en tjänst för samhället”, säger Stephenson, som menar att den extra tid det tar att vaccinera sig två gånger, så som barnpassning och transport, följaktligen kan betraktas som en del av samhällstjänsten.

”Om någon kan ta en spruta istället för att göra 20 timmars samhällstjänst så är det ett riktigt starkt incitament”, säger advokaten Andy Maddox i Hall County.

I Georgia har 31 procent av befolkningen fått två vaccinsprutor. Det är lägre än USA:s nationella genomsnitt, där 40 procent har fått två doser.

I flera delstater får den som vaccinerar sig olika förmåner, antingen av myndigheter eller av företag.

I Maryland kommer alla som vaccinerar sig att ingå i en tävling där delstaten dagligen lottar ut 40 000 dollar till en enskild vinnare. I New York får alla som vaccinerar sig en skraplott värd 20 dollar till en tävling som lockar med mångmiljonvinster. Programmet kallas ”Vax & Scratch”.

Även storföretag jobbar med aktiva incitament för att belöna de kunder som vaccinerar sig, något som Nya Tider tidigare rapporterat om.

I Sverige har nu drygt 3,5 miljoner fått minst en vaccinspruta medan 1,2 miljoner fått båda. Det motsvarar 43,4 respektive 14,8 procent av den vuxna befolkningen, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten den 25 maj.

Källa: The Sun

 

[email protected]

Covid-19 drabbar afrikaner hårt

Publicerad: 24 maj, 2021, 08:14

Risken att intensivvårdas eller dö med covid-19 är betydligt högre för personer födda i Afrika, jämfört med svenskfödda. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

För personer födda i Afrika är risken att dö med coronavirus 3,4 gånger högre än svenskfödda, och för personer födda i Mellanöstern är risken 2,8 gånger högre.

Vad gäller risken att en person blir svårt sjuk och behöver intensivvårdas, löper invandrare allra störst risk. Personer födda i Afrika eller Mellanöstern har fem gånger högre risk än svenskfödda att hamna på IVA. Allra störst risk är det för personer födda i Somalia och Turkiet, som har nio respektive sex gånger så stor risk som svenskfödda av intensivvårdas.

Även om afrikaner och araber löper störst relativ risk, utgör svenskfödda fortfarande en majoritet av de som intensivvårdas eller dör. Av de 5 034 IVA-fall som Folkhälsomyndigheten presenterar i sin rapport, stod svenskfödda för 2985 fall, drygt 59 procent. Begreppet svenskfödd är i sammanhanget väldigt grovt och avser alla födda i Sverige, såväl etniska svenskar som personer med invandrarbakgrund.

Av de 12 714 dödsfall som finns i rapporten, står svenskfödda för 10 252 fall, knappt 81 procent.

När den relativa risken räknas ut, utgår man dock inte bara från överrepresentationen i antalet IVA-fall eller dödsfall jämfört med gruppens andel av befolkningen. Detta eftersom åldersvariationerna mellan grupperna är mycket stor. För att räkna ut den relativa risken, rensar man för åldersskillnader för att göra statistiken jämförbar. I bilderna nedan ses således den relativa risken i kolumnen längst till höger.

Invandrares risk är alltså som störst vad avser IVA-vård. De har visserligen också större risk att dö, men skillnaden är mindre.

”Det är inte lika drastiska skillnader som för IVA-vård”, skriver Folkhälsomyndigheten om skillnaderna mellan födelseregionerna i antal dödsfall.

Folkhälsomyndigheten menar att invandrarnas överrepresentation handlar om socioekonomiska faktorer och trångboddhet. Det är sedan tidigare även känt att personer med vitaminbrist kan drabbas av svår sjukdom av coronaviruset, och att personer med mörk hud har mycket svårt att fylla sitt behov av d-vitamin i nordiska länder. En afrikan behöver nio gånger högre uvb-dos än svenskfödda för att fylla vitamin D-behovet, enligt uppgifter från Cancerfonden. Dessa biologiska skillnader nämns dock inte av Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationsbenägenheten är också högst bland svenskfödda och lägst bland afrikaner, vilket gäller för samtliga åldersgrupper. Bland personer 80 år och äldre är 95 procent av de svenskfödda vaccinerade, men bara drygt 50 procent av afrikaner.

Folkhälsomyndighetens rapport publicerades tidigare i våras, men uppmärksammas först nu av SVT.

Antal IVA-vårdade uppdelat på födelseregion.

IVA-vårdade per födelseregion. Källa: Folkhälsomyndigheten

Dödsfall uppdelat på födelseregion

Dödsfall per födelseregion. Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Källa: SVT, Folkhälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Eurovision tillät publik – mot uppvisande av intyg

Publicerad: 23 maj, 2021, 08:55

Läs även

När finalen i Eurovision Song Contest igår ägde rum i Rotterdram, Nederländerna, profilerade sig det HBTQ-liberala evenemanget som skyltfönster för en ny ordning där vaccinerade ges tillgång till stora nöjesevenemang, medan ovaccinerade inte får det.

3 500 åskådare fanns på plats i Rotterdam Ahoy-arena – men för att få tillträde tvingades var och en att uppvisa ett intyg över vaccinering, antikroppar eller ett högst 24 timmar gammalt PCR-test för att släppas in i arenan. Även alla artister tvingades genomgå tester för att kunna delta. När Islands deltagare testade positivt för coronavirus några dagar före evenemanget, förbjöds han att delta live. Istället sändes ett förinspelat uppträdande.

”Deras låt kommer att vara kvar i tävlingen och vi kommer att sända deras genrep som filmades den 13 maj”, meddelade Eurovision Song Contests officiella talesperson.

Samtidigt som närvaro villkorades mot uppvisande av intyg, var evenemangets officiella paroll ”Open up”. Nyhetsbyråerna nappade direkt, och rapporterar nu att en ordning där världen öppnar upp för den som vaccinerar sig kan bli modell för många fler evenemang.

”Temat för detta års Eurovision var Open Up, och den nederländska regeringens coronavirusrestriktioner kan vara en förebild för andra evenemang som EM i fotboll och OS i Tokyo, när världen sakta öppnar upp från nedstängningar”, skriver AFP.

”Jag tror att det här är början på en ny start”, citeras en åskådare.

Eurovision skröt också om att de för första gången hade en transa som värd för showen. Det är Nikkie de Jager, som har youtubekanalen NikkieTutorials.

Källa: TheLocal.it / AFP

[email protected]

Kändisar lanserar vaccinationskampanj

Publicerad: 22 maj, 2021, 23:34

Flera svenska kändisar går nu ihop och lanserar en egenfinansierad kampanj i syfte att öka vaccinationsbenägenheten. 10 miljoner kronor satsas på kampanjen, som fått namnet ”Dags att kavla upp ärmarna för varandra”.

Bakom kampanjen står två kända namn inom kommunikationsbranschen, Björn Rietz och Helena Westing. Ett 50-tal kändisar ingår i kampanjen och kommer nu att synas på digitala skärmar, bussar, tunnelbanestationer och i tidningar, där de poserar på bild med uppmaning att svenskarna ska vaccinera sig. Deltar gör bland andra Lena Endre, Eva Röse, Niklas Strömstedt och Jason Diakité.

”Kan den här kampanjen öka vaccinationsviljan med några procentenheter så är det värt varenda krona”, säger en av finansiärerna, Johan Andersson, vd för Mellby Gård.

Den 21 maj hade 42 procent av Sveriges vuxna befolkning fått minst en spruta, medan 13,5 procent fått båda sprutor, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nedan är alla finansiärer:

Johan Andersson, Mellby Gård

Jeanette och Harald Mix, Altor

Robert Andreen, Nordic Capital, med dottern Emilia de Porét.

Daniel Ek, Spotify

Cristina Stenbeck, Kinnevik

Märta Schörling, Melker Schörling AB

Karl-Johan Persson, H&M

Madeleine och Börje Ekholm, Ericsson

Torsten Jansson, New Wave Group

Louise Lindh och Katarina Martinsson, Lundbergs

Mats Qviberg, Custos och Öresund

Petter Stordalen, Nordic Choice Hotels

Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh, Serendipity

Per Josefsson, Brummer & Partners

Marina Szugalski och Harry Klagsbrun, EQT

Nordic Capitals Välgörenhetsfond

Källa: DI.se

[email protected]

Belgisk militär jagas av polis: ”Akut hot”

Publicerad: 21 maj, 2021, 07:54

I tre dagar har Jurgen Conings, flamländsk yrkesmilitär i Belgien, jagats av hundratals poliser. Conings lämnade sitt hem i början av veckan. Kort därefter hittades hans bil övergiven, med ett avskedsbrev där han meddelade att han ”kanske inte kommer tillbaka levande” och dödshotade statsepidemiologen Marcus van Ranst, landets motsvarighet till Anders Tegnell. Conings skrev att han ”inte vill leva i ett samhälle där politiker och virusforskare tagit ifrån oss allt”. I brevet skriver han att han anslutit sig till ”motståndsrörelsen” och inte kommer att ge sig ”utan strid”. I bilen fanns också flera vapen, bland annat granatgevär och automatvapen, som han hade fått ut några dagar tidigare inför en vapenövning som han skulle ordna. Hur många vapen han nu tagit med sig på sin flykt är oklart.

Mannen sägs enligt media vara känd för sina ”högerextrema sympatier” och motstånd mot islam och moskébyggen. Han ska sedan lång tid tillbaka vara upptagen på säkerhetspolisens lista. Den nu pågående händelsen klassas som hot på nivå 4, den högsta nivån, och mannen tros kunna utföra attentat mot individer eller institutioner. Allmänheten uppmanas att inte närma sig mannen utan att ringa polis omedelbart om de påträffar honom.

”Det finns indikationer på att han är våldsam, och under de senaste 24 timmarna finns bevis för att mannen utgör ett akut hot”, säger landets justitieminister Vincent van Quickenborne till VTM Nieuws.

Även tysk och nederländsk polis är inkopplad, eftersom man misstänker att Conings kan ta sig över gränsen till något av dessa länder.

I belgisk politik har frågan hamnat högst upp på agendan. Tom Van Grieken, partiledare för flamländska nationalistpartiet Vlaams Belang, twittrar:

”Vi tror på yttrandefrihet och att den bör vara absolut, med ett undantag: att uppmuntra till våld.”

I en annan tweet skriver han:

”Förhoppningsvis kommer han att fångas in snart, eller så överlämnar han sig självmant utan några skador. För samhällets skull, men också för hans familj. Våld är aldrig en lösning. Ofattbart att han hade så lätt tillgång till arméns vapen.”

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1395361661465382914

Källa: 7News.com

[email protected]

Dödligheten i april kvar på låga nivåer

Publicerad: 19 maj, 2021, 10:10

Som Nya Tider rapporterat tidigare, rådde överdödlighet i Sverige i december och januari, vilket sedan sjunkit kraftigt till underdödlighet i februari och mars. Även april visar nu lägre dödlighet än normalt.

Förra årets aprilmånad registrerades en mycket stor överdödlighet, med 10 376 avlidna. Det var 38 procent högre än medelvärdet för de fyra föregående åren (2015-2019, de fem åren före coronaviruset bröt ut 2020) med 7 493 avlidna.

I år visar april underdödlighet jämfört med samma referensperiod. Enligt SCB:s officiella statistik avled 7 019 personer i april 2021, sex procent färre än 2015-2019.

Antal döda i april:

Medelvärde 2015-2019: 7 493
2020: 10 376
2021: 7 019

I siffrorna ovan avses antalet döda i absoluta tal utan korrigering för befolkningens storlek. Nedan finns antal döda i förhållande till befolkningens storlek.

Antal döda i april, per 100 000 invånare:

2015: 79,2
2016: 76,4
2017: 77,1
2018: 76,9
2019: 71,9
2020: 102,0
2021: 69,1

Källa: SCB: Preliminär statistik över antal döda (17 maj) (Excel)

[email protected]

Japan klarar sig bra, ”trots” milda nedstängningar och få vaccinerade

Publicerad: 18 maj, 2021, 17:57

Läs även

Av Japans befolkning är det bara 1 procent som hittills fått båda vaccindoserna. Endast 4,4 miljoner av de 17 miljoner importerade vaccindoserna har använts. Nedstängningarna som införts har varit milda och spordiska. Man har även uppmuntrat till inhemsk turism för att kompensera för det internationella bortfallet. ”Trots” detta har landet bara registrerat 10 900 döda sedan början av pandemin, på en befolkning av närmare 130 miljoner.

Detta framkommer i en artikel på den vetenskapliga sajten Science.

Japan kritiseras av många länder i väst för ”slappa” restriktioner som lyfts ”i förtid” och en försvinnande liten andel vaccinerade. Detta samtidigt som de kritiska länderna klarat pandemin långt sämre med många gånger högre dödstal per capita än Japan. Sverige till exempel har ungefär lika många döda som Japan, på en befolkning som är 13 gånger mindre.

Nu riktar kritikerna in sig på de olympiska sommarspelen 2020, som är planerade att hållas den 24 juli till den 9 augusti i Tokyo. Enligt Science är det ”många” som undrar om Japan är redo för spelen och om de ska hållas över huvud taget. Man skriver att de flesta atleter som anländer förmodligen kommer att vara vaccinerade, men å andra sidan har den japanska regeringen inga planer på att vaccinera de 75 000 frivilliga som kommer att hjälpa till med evenemanget.

Japans regering meddelar att spelen kommer att hållas som planerat, men att man inte kommer att tillåta publik från utlandet. Beslutet om huruvida inhemsk publik ska tillåtas har man skjutit till juni. Utländska idrottare kommer inte att få röra sig fritt i Tokyo.

Enligt opinionsundersökningar vill dock de flesta japaner ändå att de olympiska spelen ställs in, man är rädd för ökad smittspridning.

Källa:
www.sciencemag.org

 

[email protected]

Här godkänner Finland EU:s skuldpaket – med två rösters marginal

Publicerad: 18 maj, 2021, 13:15

Finlands riksdag godkände vid 13-tiden på tisdagen landets deltagande i EU:s gigantiska skuldpaket, officiellt kallat återhämtningsfonden Next Generation EU.

Till skillnad från i Sveriges riksdag, bedömde Finlands grundlagsutskott att frågan är så stor att minst två tredjedelar av riksdagen behövde rösta för förslaget för att det skulle kunna godkännas.

Så blev också blev fallet – med mycket liten marginal. Ja-sidan behövde 132 röster, och när omröstningen var klar visade det sig att man kommit undan med blotta förskräckelsen – 134 ledamöter röstade för paketet. Med två rösters marginal godkänns nu saken. 57 röstade nej, två röstade blankt och sex stycken avstod.

Maria Ohisalo, partiledare för De gröna (Miljöpartiet) samt inrikesminister, vänder sig om och drar en lättnadens suck sedan EU:s skuldpaket godkänts.

Källa: Yle

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend