||||||Mohamed Temsamani, ansvarig för tro- och medlemsorganisationer på studieförbundet Ibn Rushd. Han är även miljöpartistisk politiker i Solna. Stillbild ur SVT||Henrik Melius, verksamhets­ledare på Spiritus Mundi.

Övertalade frivillig att inte kämpa mot terrorarmén

Organisationen Spiritus Mundi övertalade en frivillig från Sverige att inte åka till Syrien för att slåss på folkets sida mot Islamiska staten (IS). Det gav man som exempel på sitt arbete mot ”våldsbejakande extremism” under ett seminarium i Almedalen.

Under seminariet ”Forum – idéburna organisationer med social inriktning” som handlade om arbete mot ”våldsbejakande extremism” framkom att organisationen Spiritus Mundi arbetar med att övertala frivilliga som vill bekämpa terrorarmén IS att stanna hemma. Henrik Melius, verksamhetsledare på Spiritus Mundi, gav detta exempel på deras arbete mot våld och extremism:

– En mamma ringde till oss. Hennes son hade bokat biljett till Istanbul för att han skulle till Syrien. Vi fick honom att komma till oss och vi pratade med honom i tre timmar. Han avbokade biljetten. Det som hans mamma trodde skulle bli den sista middagen, blev i stället den första. Nu jobbar den här killen med oss för att få and­ra att låta bli att resa. Den här killen tänkte ansluta sig till kurdiska styrkor, men turkiska myndigheter ser inte med blida ögon på dem som hjälper kurder. När SVT fick reda på att killen inte var IS-anhängare ville de inte göra ett reportage om honom längre.

Henrik Melius, verksamhets­ledare på Spiritus Mundi. Foto: Spiritus Mundi
Henrik Melius, verksamhets­ledare på Spiritus Mundi.
Foto: Spiritus Mundi

Nya Tider har besökt frivilliga som slåss mot terrorarmén sida vid sida med kurder i Syrien (se NyT v.23/2016). Dessa vill göra något mot den avskyvärda terror som dödar, lemlästar och förslavar civila. De är dock inga fanatiker, utan inser faran och har noga övervägt nyttan med att göra en insats mot risken att själv bli dödad. Att få någon att låta bli att osjälviskt riskera livet för att skydda alla oss andra är troligen mycket lättare än att få en fanatisk islamist som vill mörda och plundra att komma på andra tankar.

Spiritus mundi beskriver sig som en NGO, det vill säga en ickestatlig organisation, vars syfte är att ”skapa nya mötesplatser för människor från olika kulturer och sociala förhållanden, bland annat med hjälp av kreativa uttryck”. Under samtalet argumenterade Melius även för att vi alla kan bli islamiska terrorister.

– Vi glömmer att vända blicken inåt, vi måste komma bort från vi och de, IS är lika mycket vi. Det är en mänsklig faktor som glöms bort. Radikalisering kan drabba oss alla. Vi på Spiritus Mundi vill att man börjar arbetet innan etiketterna satts på dem som radikaliseras. Att sätta etiketter polariserar mer än det hjälper.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.