Taimoor Raza dömdes till döden för inlägg på Facebook. Foto: Privat

Pakistansk man dömd till döden för blasfemi på Facebook

En man har har dömts till döden i Pakistan efter att han delat innehåll som anses hädiskt. Mannen, som är är shia-muslim, drev med landets sunnimuslimska ledare samt profeten Muhammeds fruar. Domen, som i dagsläget ser ut att kosta den dömde livet, är den första i Pakistan där social media utgör brottsplatsen.

Lördagen den 10 juni meddelade domaren Shabbir Ahmad Awan i Bahawalpur att Facebookanvändaren Taimoor Raza förolämpat profeten Muhammed och för detta dömts till döden.

Enligt regeringens åklagare Shafiq Qureshi hade lokala antiterrorstyrkor i landet mottagit klagomål på att Raza visat människor upprörande saker på sin mobiltelefon. Incidenten ska ha skett vid en busshållplats, rapporterar nyhetsbyrån AP. Åklagaren menade att Raza även tidigare lagt upp annat hädiskt material på sin Facebook.

Razas advokat påpekade att Raza råkat hamna i ett gräl om islam på den sociala sajten med någon som sedan visade sig vara en av de ledande personerna inom landets departement för terrorbekämpning.

Den pågående konflikten mellan shia- respektive sunnimuslimer i Pakistan har pågått sedan 600-talet då oenighet uppkom om vilken riktning som skulle ta över Muhammeds lära. Shiamuslimerna, till vilka den dömde Raza hör, beräknas utgöra mellan fem till tjugo procent av befolkningen. Sunnimuslimerna befinner sig i klar majoritet med runt 75-95 procent. Pakistans hårda hädelselagar speglar även landets konflikter. Lynchningar och mord har förekommit – bland annat sköts en tioårig pojke till döds i maj när en mobb attackerade en polisstation. På landets universitet har flera lynchningar ägt rum. Reuters rapporterade i april att en journaliststudent släpats ut ur sitt rum, fått kläderna avslitna och sedan slagits ihjäl av andra studenter. Under det att misshandeln pågick ropade angriparna ”Allahu Akbar”. Till slut spräcktes den unge journaliststudentens skalle, vilket var den direkta dödsorsaken.

– Vad han än hade att säga, sade han öppet, men han förstod inte miljön han levde i, menade en av studentens lärare i ett uttalande till Reuters där han av rädsla för repressalier krävde att få vara anonym.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif beordrade i mars att allt hädiskt material skulle tas bort från sociala medier. Den som lade upp sådant skulle vänta sig ”hårda juridiska straff”. Han tillade att blasfemi inte bara är ett problem i Pakistan, utan att det är en fråga som berör varje muslims heder.

Sedan 1990 beräknas runt 65 personer ha dödats i landet efter att ha blivit anklagade för blasfemi. Ännu har ingen avrättats för blasfemi i Pakistan, men bara att bli anklagad kan leda till regelrätta lynchningar. Det är därför osäkert om Taimoor Raza, som nu dömts till döden för sina aktiviteter på Facebook, verkligen kommer avrättas i regeringens regi. Hans advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Barn avrättar ”spioner” i ny IS-propagandafilm

Barn avrättar ”spioner” i ny IS-propagandafilm

🟠 I en ny brutal propagandafilm från Islamiska staten avrättas tillfångatagna ”spioner” av två pistolförsedda pojkar, varav den ena bödeln tycks vara i lågstadieåldern. Den i Afghanistan inspelade filmen är dock inte den första avrättningsfilm som kalifatet producerat där det är barn som ha utsetts till bödlar och mördar i Allahs och profeten Mohammeds namn.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Fladdermusen som flög iväg

Fladdermusen som flög iväg

🟠 UTRIKES Främst gamla och mycket sjuka har dött i pandemin som har skakat världen i snart två år. Det har funnits en anmärkningsvärd trend att främja iatrogen behandling (där botemedlet är värre än sjukdomen) inklusive överdriven användning av invasiva mekaniska respiratorer och dyra läkemedel med diskutabel effektivitet, som Remdesivir, för att behandla en pandemi som påstås ha skapats av en fladdermus från Wuhan i Kina.

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

🟠 Nya Tider granskar Kommer du från Storbritannien och har inte gjort PCR-test? Då deporteras du tillbaka – och det spelar ingen roll om du är dubbelvaccinerad och bara ska mellanlanda på väg till ett EU-land som är öppet för dig. Så var det i alla fall tills nyligen då Sverige ändrade reglerna. En av dem som råkat illa ut är den kände brittiske konservative förgrundsgestalten Gregory Lauder-Frost, 70, som skulle resa från Skottland till Litauen, dit han var inbjuden av landets parlament Seimas. I Sverige beslagtogs hans pass och han var inlåst i terminalen i 19 timmar utan mat eller sovplats. ”Jag var svimfärdig”, berättar 70-åringen, som till slut sattes på ett plan till London, 60 mil från Edinburgh.

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.