Skip to Content

Var det Stig Engström som mördade Olof Palme? Foto: Stillbild Youtube/SVT
INRIKES

Palmeutredningen läggs ner

Digital utgåva

Sveriges längst pågående brottsutredning, som pågått i hela 34 år, gällande mordet på dåvarande statsministern Olof Palme (S) läggs nu ner. Den avlidne Stig Engström, som av massmedia kallats för ”Skandiamannen”, pekas nu ut som mördaren av chefsåklagare Krister Petersson. Problemet är bara det att det inte finns några som helst tekniska bevis, vittnen eller tydligt motiv.

Publicerad: 10 juni, 2020, 19:29

  • Svenska

Läs även

Det var under en presskonferens under onsdagen som beskedet kom: Man lägger nu ner Palmeutredningen som är Sveriges längst pågående mordutredning.

Chefsåklagare Krister Petersson gick under presskonferensen igenom ett flertal av de många misslyckade spåren man följt över åren, utan att kunna bevisa någon faktiskt inblandning i det sannolikt mest uppmärksammade mordet i Sveriges historia – mordet på Olof Palme. Den kurdiska rörelsen PKK, Sydafrikanska lönnmördare från Apartheid-regimen; många har teorierna varit under de 34 år som utredningen pågått men nu menar Petersson att man hittat mördaren.

”Skandiamannen” pekas ut

– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger chefsåklagare Krister Petersson och fortsätter:

Stig Engström, även kallad ”Skandiamannen” av massmedierna, var ett av de första vittnena som hörts och som gick ut med sin historia från mordet – men kom samtidigt att bli en av de mest uppmärksammade spåren från mordet då en del menade att hans vittnesmål var en skenmanöver.

– Även om vi skulle fortsätta utreda detta i många år till kommer vi tillbaka till att Engströms agerande sätter honom som misstänkt i det här ärendet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Palmemordet

Statsminister Olof Palme var Socialdemokraternas partiordförande från 1969 till sin död 1986. Under den tiden var han också Sveriges statsminister mellan 1969 och 1976 då han efterträdde Tage Erlander och 1982 fram tills 1986 då han mördades. Han gjorde sig känd för att ge stöd till socialistiska regimer, som Kuba och var samtidigt en stark motståndare till USA:s krig i Vietnam och den dåvarande Apartheidregimen i Sydafrika. Han såg till att ge stora internationella bidrag till terrororganisationen ANC som sedermera kom att ta över makten i Sydafrika.

Palme mördades på Sveavägen i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Han och hustrun Lisbeth Palme var på väg hem från biografen Grand när en man kom upp bakifrån och sköt Olof Palme på nära håll med vad man från utredningshåll menar var en revolver. Efter mordet flydde mördaren upp för trapporna på Tunnelgatan. Gatan heter numera Olof Palmes gata.

I mars 1986 greps en 33-årig man misstänkt för mordet. Han släpptes snabbt och ströks från utredningen. Under ledning av den dåvarande länspolismästaren Hans Holmér inriktades spaningsarbetet därefter på det så kallade kurdspåret. I januari 1987 greps 20 personer med koppling till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK. De släpptes dock snabbt och ströks från utredningen. Bara några veckor senare avgick Hans Holmér.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson. Han var en känd narkoman och våldsman, tidigare dömd för dråp. Vid en konfrontation pekade Lisbeth Palme ut honom som gärningsmannen. I juli 1989 dömdes Christer Pettersson av tingsrätten till livstids fängelse för mordet. Domen överklagades och i december 1989 friades han av hovrätten.

I december 1997 lämnade riksåklagaren in en resningsansökan mot Christer Petterson till Högsta domstolen. Ansökan avslogs och det blev ingen ny rättegång mot honom. Under de följande åren lät han sig flera gånger intervjuas och antydde flera gånger att han mördat Olof Palme. Christer Pettersson dog den 29 september 2004, 57 år gammal.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Politiker i Filipstad besvikna: Blir ”tyvärr” folkomröstning om tvångsintegration i skolan

INRIKESI höstas lämnades ett initiativ om folkomröstning in i Filipstad sedan tillräckligt många invånare skrivit under för att riva upp kommunens planerade skolplan. Arga föräldrar vill förhindra att deras svenska barn tvingas gå på den mångkulturella Strandvägsskolan. De styrande partierna försökte in i det sista att stoppa initiativet, men lyckades inte få ihop två tredjedelar av kommunfullmäktige. Nu säger ett besviket socialdemokratiskt kommunalråd att det ”tyvärr” blir folkomröstning.

Kan bli olagligt att organisera sig mot invandring

INRIKESDet finns nu en riksdagsmajoritet för att kringgå grundlagen och göra det straffbart att organisera sig i invandringskritiska organisationer. Förbudet skulle kunna få långtgående konsekvenser om det genomförs, till exempel kan inte bara deltagande i NMR förbjudas, men potentiellt skulle även SD och alternativmedier kunna komma att drabbas.

Lyckad konstkupp

INRIKESPå måndagsmorgonen den 22 februari möttes fackföreningsbyråkraterna av ett nytt monument utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Där står nu en kopparglänsande skulptur föreställande Joakim Lamotte med en dammsugare och med munstycksröret som ett vapen över axeln. På sockeln finns en logga: KÄRNKRAFT.se

Bar kristet kors – förlorade sitt arbete på stående fot

INRIKESGeorge Tannouri råkade i mitten av januari ut för en händelse som enligt honom själv är ett tydligt exempel på hur kristna diskrimineras på svenska arbetsplatser, samtidigt som till exempel muslimer ges fria tyglar. I ett allmänt utrymme på lagret där han jobbade blev han tillsagd att ta av sig det kristna kors som han bar under t-shirten, eftersom det ansågs vara en säkerhetsrisk. Eftersom han vägrade ta av sig det fick han sparken på stående fot.

!STOPPA RESTRIKTIONERNA! – Ny medborgarrättsgrupp bildad på Facebook

INRIKESEn medborgarrättsgrupp med målet att stoppa de svenska coronarestriktionerna har sett dagens ljus. Sedan gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! startade onsdagen den 17 februari har den vuxit snabbt i medlemsantal och når nu med marginal över 4 000 medlemmar. Enligt gruppens grundare, Mattias Falkenström, är målet att växa ännu mer för att om det behövs bilda en förening som verkar för att Sverige inte blir ett land med tvång och fortsatta restriktioner som en följd av coronakrisen.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

För första gången på över hundra år – vargrevir i Skåne

INRIKESFör första gången på över hundra år har det nu bekräftats av Länsstyrelsen att det finns ett vargrevir med vad som kan bli starten på en skånsk vargflock. Det är ett par med en hane och en hona som markerat ut ett omfattande revir på cirka 100 000 hektar, vilket nu kallas Linderödsåsen-reviret av Länsstyrelsen Skåne.

Gå till arkivet

Send this to a friend