Skip to Content

Var det Stig Engström som mördade Olof Palme? Foto: Stillbild Youtube/SVT
INRIKES

Palmeutredningen läggs ner

Digital utgåva

Sveriges längst pågående brottsutredning, som pågått i hela 34 år, gällande mordet på dåvarande statsministern Olof Palme (S) läggs nu ner. Den avlidne Stig Engström, som av massmedia kallats för ”Skandiamannen”, pekas nu ut som mördaren av chefsåklagare Krister Petersson. Problemet är bara det att det inte finns några som helst tekniska bevis, vittnen eller tydligt motiv.

Publicerad: 10 juni, 2020, 19:29

  • Svenska

Läs även

Det var under en presskonferens under onsdagen som beskedet kom: Man lägger nu ner Palmeutredningen som är Sveriges längst pågående mordutredning.

Chefsåklagare Krister Petersson gick under presskonferensen igenom ett flertal av de många misslyckade spåren man följt över åren, utan att kunna bevisa någon faktiskt inblandning i det sannolikt mest uppmärksammade mordet i Sveriges historia – mordet på Olof Palme. Den kurdiska rörelsen PKK, Sydafrikanska lönnmördare från Apartheid-regimen; många har teorierna varit under de 34 år som utredningen pågått men nu menar Petersson att man hittat mördaren.

”Skandiamannen” pekas ut

– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger chefsåklagare Krister Petersson och fortsätter:

Stig Engström, även kallad ”Skandiamannen” av massmedierna, var ett av de första vittnena som hörts och som gick ut med sin historia från mordet – men kom samtidigt att bli en av de mest uppmärksammade spåren från mordet då en del menade att hans vittnesmål var en skenmanöver.

– Även om vi skulle fortsätta utreda detta i många år till kommer vi tillbaka till att Engströms agerande sätter honom som misstänkt i det här ärendet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Palmemordet

Statsminister Olof Palme var Socialdemokraternas partiordförande från 1969 till sin död 1986. Under den tiden var han också Sveriges statsminister mellan 1969 och 1976 då han efterträdde Tage Erlander och 1982 fram tills 1986 då han mördades. Han gjorde sig känd för att ge stöd till socialistiska regimer, som Kuba och var samtidigt en stark motståndare till USA:s krig i Vietnam och den dåvarande Apartheidregimen i Sydafrika. Han såg till att ge stora internationella bidrag till terrororganisationen ANC som sedermera kom att ta över makten i Sydafrika.

Palme mördades på Sveavägen i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Han och hustrun Lisbeth Palme var på väg hem från biografen Grand när en man kom upp bakifrån och sköt Olof Palme på nära håll med vad man från utredningshåll menar var en revolver. Efter mordet flydde mördaren upp för trapporna på Tunnelgatan. Gatan heter numera Olof Palmes gata.

I mars 1986 greps en 33-årig man misstänkt för mordet. Han släpptes snabbt och ströks från utredningen. Under ledning av den dåvarande länspolismästaren Hans Holmér inriktades spaningsarbetet därefter på det så kallade kurdspåret. I januari 1987 greps 20 personer med koppling till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK. De släpptes dock snabbt och ströks från utredningen. Bara några veckor senare avgick Hans Holmér.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson. Han var en känd narkoman och våldsman, tidigare dömd för dråp. Vid en konfrontation pekade Lisbeth Palme ut honom som gärningsmannen. I juli 1989 dömdes Christer Pettersson av tingsrätten till livstids fängelse för mordet. Domen överklagades och i december 1989 friades han av hovrätten.

I december 1997 lämnade riksåklagaren in en resningsansökan mot Christer Petterson till Högsta domstolen. Ansökan avslogs och det blev ingen ny rättegång mot honom. Under de följande åren lät han sig flera gånger intervjuas och antydde flera gånger att han mördat Olof Palme. Christer Pettersson dog den 29 september 2004, 57 år gammal.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Covidpass från första juli – även ovaccinerade ska kunna få passet

INRIKESFrån och med den första juli kommer alla svenskar som vaccinerat sig kunna beställa ett covidpass, ett bevis att man vaccinerat sig, med målet att det ska göra det lättare att resa inom EU. Senare under sommaren är planen även att passen ska kunna visa om man testat negativt för coronaviruset eller om man haft det men tillfrisknat.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Skolinspektionen stänger islamistiska skolor

INRIKESSkolinspektionen återkallar Al-Azharstiftelsens tillstånd att bedriva skolverksamhet i Örebro. Det innebär att Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe kommer att stängas från och med 15 juli. Anledningen till återkallandet är kopplingar till våldsbejakande islamism. Beslutet kommer efter att Säpo larmat om missförhållandena.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Gå till arkivet

Send this to a friend