Skip to Content

Var det Stig Engström som mördade Olof Palme? Foto: Stillbild Youtube/SVT
INRIKES

Palmeutredningen läggs ner

Digital utgåva

Sveriges längst pågående brottsutredning, som pågått i hela 34 år, gällande mordet på dåvarande statsministern Olof Palme (S) läggs nu ner. Den avlidne Stig Engström, som av massmedia kallats för ”Skandiamannen”, pekas nu ut som mördaren av chefsåklagare Krister Petersson. Problemet är bara det att det inte finns några som helst tekniska bevis, vittnen eller tydligt motiv.

Publicerad: 10 juni, 2020, 19:29

  • Svenska

Läs även

Det var under en presskonferens under onsdagen som beskedet kom: Man lägger nu ner Palmeutredningen som är Sveriges längst pågående mordutredning.

Chefsåklagare Krister Petersson gick under presskonferensen igenom ett flertal av de många misslyckade spåren man följt över åren, utan att kunna bevisa någon faktiskt inblandning i det sannolikt mest uppmärksammade mordet i Sveriges historia – mordet på Olof Palme. Den kurdiska rörelsen PKK, Sydafrikanska lönnmördare från Apartheid-regimen; många har teorierna varit under de 34 år som utredningen pågått men nu menar Petersson att man hittat mördaren.

”Skandiamannen” pekas ut

– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger chefsåklagare Krister Petersson och fortsätter:

Stig Engström, även kallad ”Skandiamannen” av massmedierna, var ett av de första vittnena som hörts och som gick ut med sin historia från mordet – men kom samtidigt att bli en av de mest uppmärksammade spåren från mordet då en del menade att hans vittnesmål var en skenmanöver.

– Även om vi skulle fortsätta utreda detta i många år till kommer vi tillbaka till att Engströms agerande sätter honom som misstänkt i det här ärendet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Palmemordet

Statsminister Olof Palme var Socialdemokraternas partiordförande från 1969 till sin död 1986. Under den tiden var han också Sveriges statsminister mellan 1969 och 1976 då han efterträdde Tage Erlander och 1982 fram tills 1986 då han mördades. Han gjorde sig känd för att ge stöd till socialistiska regimer, som Kuba och var samtidigt en stark motståndare till USA:s krig i Vietnam och den dåvarande Apartheidregimen i Sydafrika. Han såg till att ge stora internationella bidrag till terrororganisationen ANC som sedermera kom att ta över makten i Sydafrika.

Palme mördades på Sveavägen i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Han och hustrun Lisbeth Palme var på väg hem från biografen Grand när en man kom upp bakifrån och sköt Olof Palme på nära håll med vad man från utredningshåll menar var en revolver. Efter mordet flydde mördaren upp för trapporna på Tunnelgatan. Gatan heter numera Olof Palmes gata.

I mars 1986 greps en 33-årig man misstänkt för mordet. Han släpptes snabbt och ströks från utredningen. Under ledning av den dåvarande länspolismästaren Hans Holmér inriktades spaningsarbetet därefter på det så kallade kurdspåret. I januari 1987 greps 20 personer med koppling till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK. De släpptes dock snabbt och ströks från utredningen. Bara några veckor senare avgick Hans Holmér.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson. Han var en känd narkoman och våldsman, tidigare dömd för dråp. Vid en konfrontation pekade Lisbeth Palme ut honom som gärningsmannen. I juli 1989 dömdes Christer Pettersson av tingsrätten till livstids fängelse för mordet. Domen överklagades och i december 1989 friades han av hovrätten.

I december 1997 lämnade riksåklagaren in en resningsansökan mot Christer Petterson till Högsta domstolen. Ansökan avslogs och det blev ingen ny rättegång mot honom. Under de följande åren lät han sig flera gånger intervjuas och antydde flera gånger att han mördat Olof Palme. Christer Pettersson dog den 29 september 2004, 57 år gammal.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Visst är det märkligt att en utredning som tagit 34 år slutar i totalfiasko? Swebbtv har intervjuat både ”Chevamannen” (Leif Ljungqvist) och flickan som utförde hjärtmassage på O.P.? ”Chevamannen” såg och hörde skotten som fällde Palme till marken och var på plats några sekunder efter dådet. Han menar att ”Skandiamannen” (Stig Engström) dök upp långt senare och kan omöjligen vara mördaren, eftersom ”Chevamannen” såg mördaren springa uppför trapporna på Tunnelgatan. Flickan som försökte rädda Palme med hjärtmassage, såg även mördaren och menar, ”att dom ögonen tar jag inte miste på”? Och den som hade ”dessa” ögon var således Christer Pettersson. Även Lisbeth Palme pekade ut C.P. som Olof Palmes mördare. Enligt Christer Pettersson pekade Lisbeth ut honom, inte mindre än 36 gånger! Det finns två vittnesmål som pekar ut C.P. som Palmes mördare, men det finns inget som pekar ut någon annan mördare heller, utan det bygger på antagandet att det är ”Skandiamannen” m.a.o. Stig Engström som mördat Palme?

  • samuelafugglas

    Blir vi bara av med Löfvengänget löser sig mordfrågan rätt snabbt kan man misstänka.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend