Skip to Content

Var det Stig Engström som mördade Olof Palme? Foto: Stillbild Youtube/SVT
INRIKES

Palmeutredningen läggs ner

Digital utgåva

Sveriges längst pågående brottsutredning, som pågått i hela 34 år, gällande mordet på dåvarande statsministern Olof Palme (S) läggs nu ner. Den avlidne Stig Engström, som av massmedia kallats för ”Skandiamannen”, pekas nu ut som mördaren av chefsåklagare Krister Petersson. Problemet är bara det att det inte finns några som helst tekniska bevis, vittnen eller tydligt motiv.

Publicerad: 10 juni, 2020, 19:29

  • Svenska

Läs även

Det var under en presskonferens under onsdagen som beskedet kom: Man lägger nu ner Palmeutredningen som är Sveriges längst pågående mordutredning.

Chefsåklagare Krister Petersson gick under presskonferensen igenom ett flertal av de många misslyckade spåren man följt över åren, utan att kunna bevisa någon faktiskt inblandning i det sannolikt mest uppmärksammade mordet i Sveriges historia – mordet på Olof Palme. Den kurdiska rörelsen PKK, Sydafrikanska lönnmördare från Apartheid-regimen; många har teorierna varit under de 34 år som utredningen pågått men nu menar Petersson att man hittat mördaren.

”Skandiamannen” pekas ut

– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger chefsåklagare Krister Petersson och fortsätter:

Stig Engström, även kallad ”Skandiamannen” av massmedierna, var ett av de första vittnena som hörts och som gick ut med sin historia från mordet – men kom samtidigt att bli en av de mest uppmärksammade spåren från mordet då en del menade att hans vittnesmål var en skenmanöver.

– Även om vi skulle fortsätta utreda detta i många år till kommer vi tillbaka till att Engströms agerande sätter honom som misstänkt i det här ärendet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Palmemordet

Statsminister Olof Palme var Socialdemokraternas partiordförande från 1969 till sin död 1986. Under den tiden var han också Sveriges statsminister mellan 1969 och 1976 då han efterträdde Tage Erlander och 1982 fram tills 1986 då han mördades. Han gjorde sig känd för att ge stöd till socialistiska regimer, som Kuba och var samtidigt en stark motståndare till USA:s krig i Vietnam och den dåvarande Apartheidregimen i Sydafrika. Han såg till att ge stora internationella bidrag till terrororganisationen ANC som sedermera kom att ta över makten i Sydafrika.

Palme mördades på Sveavägen i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Han och hustrun Lisbeth Palme var på väg hem från biografen Grand när en man kom upp bakifrån och sköt Olof Palme på nära håll med vad man från utredningshåll menar var en revolver. Efter mordet flydde mördaren upp för trapporna på Tunnelgatan. Gatan heter numera Olof Palmes gata.

I mars 1986 greps en 33-årig man misstänkt för mordet. Han släpptes snabbt och ströks från utredningen. Under ledning av den dåvarande länspolismästaren Hans Holmér inriktades spaningsarbetet därefter på det så kallade kurdspåret. I januari 1987 greps 20 personer med koppling till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK. De släpptes dock snabbt och ströks från utredningen. Bara några veckor senare avgick Hans Holmér.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson. Han var en känd narkoman och våldsman, tidigare dömd för dråp. Vid en konfrontation pekade Lisbeth Palme ut honom som gärningsmannen. I juli 1989 dömdes Christer Pettersson av tingsrätten till livstids fängelse för mordet. Domen överklagades och i december 1989 friades han av hovrätten.

I december 1997 lämnade riksåklagaren in en resningsansökan mot Christer Petterson till Högsta domstolen. Ansökan avslogs och det blev ingen ny rättegång mot honom. Under de följande åren lät han sig flera gånger intervjuas och antydde flera gånger att han mördat Olof Palme. Christer Pettersson dog den 29 september 2004, 57 år gammal.

karl.bjorkman[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Elin från Höör bekräftad död – 25-årig man anhållen misstänkt för mord

INRIKESTidigt på kvällen den 31 mars kom det tragiska beskedet att Elin, 18 år gammal, hade påträffats mördad. Samtidigt kom nyheten att en 25-årig man anhållits på sannolika skäl, misstänkt för mord. Elin och 25-årigen skall enligt uppgifter ha haft någon form av bekantskap.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Trots pandemin – grova brott ökar fortfarande i Sverige

INRIKESMedan pandemin tvingar företag att slå igen och människor till nya livsmönster har den grova kriminaliteten och brottslingarna i Sverige fortsatt arbetat för högtryck. Enligt Brås samlade kriminalstatisk för 2020 har flera brottskategorier ökat, bland annat dödligt våld, våldtäkter och narkotikabrott.

Stor sökinsats efter ung svensk kvinna i skånska Höör, misstänks mördad

INRIKESEn stor sökinsats efter 18-åriga Elin från Höör i Skåne sattes in från polisen i tisdags. Hennes namn offentliggjordes efter samråd mellan räddningsledning och anhöriga och var ett led i att underlätta sökinsatsen, sade Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i Skåne till Nya Tider. Polisen inledde under onsdagsmorgonen en förundersökning om människorov. Nu har rubriceringen ändrats till mord. En ung man uppges vara anhållen som misstänkt för dådet.

Gå till arkivet

Send this to a friend