EU och Nato vill bakbinda Donald Trump redan innan han tillträder som USA:s president. Man kallar det att ”Trumpsäkra” Ukrainapolitiken. Foto: Pixabay/Dusan Cvetanovic

Paniken efter Trumps seger: EU och Nato klubbar stödpaket till Ukraina ”för glatta livet”

UTRIKES
Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet den 5 november har skakat västvärldens etablissemang i grundvalarna. ”EU, Nato och G7 klubbar nu nya stödpaket till Ukraina för glatta livet – så att de kan skickas iväg innan Trump svärs in som president”, rapporterar Svenska Dagbladet. Strategin kallas att ”Trumpsäkra” olika politiska områden för att begränsa effekterna av hans tillträde, och implementerades redan 2016 efter hans första seger.

Journalisten Teresa Küchler skriver i en artikel i Svenska Dagbladet att byråkrater i Europeiska unionen redan år 2016 använde sig av begreppet ”Trumpsäkra”. Det handlar om att närmast stressa fram politiska beslut – och ekono­miska medel till dessa – för att be­gränsa effekterna av Trumps tillträ­de. Ett exempel är Parisavtalet, som trädde i kraft i november 2016, bara några dagar före presidentvalet som Trump vann. Trump hade nämligen aviserat att han var motståndare till detta klimatavtal, vilket ledde till stor oro för att han skulle blockera hela avtalet från att träda i kraft. När han tillträdde som president kunde han nu bara se till att USA lämnade avtalet, men övriga länder fortsatte i det. Joe Biden valde fyra år senare, som nytillträdd president, att återan­sluta USA.

Den här gången är det Ukrainapolitiken som står i fokus. EU vill säkra det politiska och ekonomiska stödet till Ukraina så att kriget kan fortsätta, medan Trump hade som en av sina viktigaste valfrågor att skapa fred mellan Ryssland och Ukraina samt stoppa alla stödpaket från USA.

Den nytillträdde Natochefen Mark Rutte sade när han tillträdde i ok­tober att Nato ska utvidgas och att Ukraina ska vara ett av de länderna. Exakt när anslutningen ska ske med­delade han inte.

– Ja, i framtiden kommer Nato att ha Ukraina som medlem. För tillfället ser det ut som att Ukraina blir med­lem 33, men kanske kommer något annat land komma före dem. Men Ukraina kommer att bli medlem av Nato i framtiden. Det har vi bestämt i Washington. Frågan nu handlar om tidslinjen, sa han på en presskonfe­rens.

Ukraina sökte medlemskap i Nato sommaren 2022.

I våras beslutade EU om ett stöd­paket till Ukraina på 50 miljarder euro. Nu i oktober beslutade EU dess­utom att låna ut 35 miljarder euro till Ukraina. Det finns inga förväntning­ar på att landet ska återbetala lånet med egna medel, men genom att ställa ut ett lån gör EU-länderna det möjligt att konfiskera tillgångar i EU som ägs av den ryska centralbanken. Det sker med argumentet att Ryss­land ska betala för kriget i Ukraina. Återbetalningstiden har satts till hela 45 år.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Europa leds av förrädare – rädda förrädare

Europa leds av förrädare – rädda förrädare

🟠 DEBATT När vi nu betraktar de förhandlingar som inletts mellan amerikaner och ryssar om en möjlig fred i Ukraina, så kan det vara svårt att förstå varför man just i Europa, inte minst i Ukraina, är så upprörda över vad som sker. Rent objektivt är alternativet till fred att Ryssland fortsätter att avancera och ödelägga ukrainsk infrastruktur, troligen i snabbare tempo, men ändå inte utan att många tusen liv ytterligare spills, varav de flesta är ukrainska. Civilekonomen och författaren Magnus Stenlund analyserar situationen.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bok: Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Det våras för kärnkraften

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK I början av 2025 inledde Europeiska kommissionen en uppdatering av sitt vägledande kärnenergiprogram från 2017. I och med att leveranserna av billig rysk gas till Europa via rörledningar praktiskt taget har avbrutits överväger nu många europeiska länder att återuppta användningen av kärnkraft för elproduktion som inte är väderberoende. Belgien har just avbrutit sin avveckling av kärnkraften genom att förlänga driftstiden på två reaktorer med 10 år. I Europa, liksom i resten av världen, är kärnkraften återigen i ropet.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.