Den traditionella militärparaden på Champs-Elysées 2018. Stillbild: BFM TV

Paris, den 14 juli – La Fête Nationale

Årets militära parad blev en strålande uppvisning i Frankrikes militära traditioner. Le défilé magnifique! En magnifik parad! Superbe! Så lät omdömena om den presentation av landets stridskrafter och militära skolor som Frankrikes militära ledning visade upp på nationaldagen.

Uppläggningen var något annorlunda än förra året när president Donald Trump med hustru närvarade vid den franska högtiden. Visst, det inträffade två synliga malörer, men helheten var imponerande. Frankrike är och förblir en ledande nation vad gäller krigskonsten i historisk och modern teknisk mening. Årets hedersgäster var kejsardömet Japans utrikesminister Fumio Kishida och republiken Singapores premiärminister Lee Hsien Loong. Följaktligen inleddes själva paraden med dessa länders flaggor burna av hedersvakter.

Traditionsenligt sände den franska kanalen BFM TV direkt och med en god tidsmässig marginal både före och efter själva paraden. I studion satt rutinerade och mycket kunniga journalister i vanlig ordning med en bisittande överste som svarade för militärtekniska detaljer.

Den franske presidenten Emmanuel Macron som också är landets överbefälhavare i formell mening, anlände i bil till Place Charles de Gaulle (tidigare Place de l’Étoile) för att där byta till militärt fordon. Enligt traditionen åtföljs presidenten av arméchefen. I en medföljande terrängbil eskorteras de av den militära kommendanten för Paris stad. Bland kommentatorerna i studion nämndes förra årets namn, nämligen general Pierre de Villiers som avgick två dagar efter paraden 2017 och senare under året publicerade boken ”Servir” – ”Att tjäna”, underförstått att tjäna fosterlandet. Konflikten mellan generalen och den unge presidenten bottnade i statens budget för det franska försvaret. Nu är det annorlunda – för de närmaste sju åren anslår man 300 miljarder euro. Alla tycks vara nöjda och mest av alla flygvapnet. Frankrike har inversterat mycket resurser och prestige i Dassault Rafale, ett stridsflygplan med placering både inom flygvapnet och i flottan och naturligtvis baserad på fransk spetsteknologi. Utsända reportrar frågade begeistrade parisare längs Avenue des Champs-Élysées vad de tycker om det franska försvaret, ”J’adore les militaires” – ”Jag älskar militären” svarade en pojke. Att militäryrket går i arv visade en annan intervju. Far och son inom gendarmeri skulle nu defilera tillsammans, fadern för tredje gången, medan för sonen var det en helt ny upplevelse. De var två av årets 4 290 militärer som skulle delta i paraden.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.