Skip to Content

Patrik Oksanen erkänner, efter att hans korrespondens med Utrikesdepartementet publicerats, att UD arrangerat en intervju åt honom, men förnekar att det skulle vara ”ett beställningsjobb”. Detta eftersom han själv väljer vad han skriver. Foto: Johan Tegel/Regeringskansliet, Privat
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Patrik Oksanen och fabricerad ryssnoja

PappersupplaganNya Tider v. 13

Publicerad: 27 mars, 2018, 17:11

  • Svenska

Läs även

Dagens Nyheter gick nyligen loss på moderate riksdagsledamoten Hanif Bali med anklagelser om att denne låtit sig styras av rysk underrättelsetjänst. Hela affären visar hur långt hetsen om ”rysk påverkan” drivits av det svenska etablissemanget med systemmedierna i spetsen.

Hanif Bali har gjort sig känd på sociala medier för att han är mindre politiskt korrekt än de flesta andra moderater och vågar kritisera massinvandringen. Han har nu tvingats lämna Moderaternas partistyrelse efter Dagens Nyheters påståenden.

Vad som hänt är i korthet att Bali lagt upp ett e-brev på Twitter som skickats mellan Utrikesdepartementet (UD) och Patrik Oksanen, ledarskribent på tidningen Hela Hälsingland och ”en av Sveriges mest profilerade skribenter i säkerhetspolitiska frågor”, för att citera DN. En lika träffande beskrivning hade varit ”en av Sveriges främsta rysshetsare”.

E-brevet visade att UD hade arrangerat en intervju för Oksanen med den ukrainska ”människorättsaktivisten” Olga Skripnuk. Denna aktivist beskrev hur hemsk situationen blivit på Krim sedan halvön blivit en del av Ryssland år 2014, vilket naturligtvis passade Oksanen som hand i handske.

Tydligen arrangerar UD med viss regelbundenhet sådana intervjuer, vilket Bali inte visste. Han tyckte istället att det var märkligt att regeringen på så vis styr nyhetsrapporteringen och att Oksanen borde ha berättat detta för sina läsare. Oksanen själv förnekar att hans text skulle vara ett ”beställningsjobb” från UD och menar att han bestämmer själv vad han skriver.

E-brevet var en offentlig handling som vem som helst kunde begära ut. Det visade sig att Hanif Bali fått brevet skickat till sig av en journalist på den alternativa nyhetssajten Nyheter Idag, som det svenska medieetablissemanget anklagar för bland annat att vara ”Putins nyttiga idioter”.

De hade begärt ut korrespondens mellan UD och Oksanen bara ett dygn efter att det aktuella e-brevet skickats − vilket DN tog till intäkt för att anklaga dem för att ha blivit tipsade av rysk underrättelsetjänst.

Några bevis för anklagelsen finns inte. DN menar att det är osannolikt att Nyheter Idag skulle ha begärt ut brevet av en slump just då, och avfärdar utan angiven orsak att det kan vara någon på UD som läckt. Återstår då rysk signalspaning, menar man, och ryssarna ska ha tipsat Nyheter Idag i syfte att misskreditera Oksanen.

Spionerar Ryssland på Sverige? Givetvis. Det gör även Sverige på Ryssland, i intimt samarbete med USA. Om man får tro SvD (5 december 2013) trappade Ryssland upp sin signalspaning mot Sverige som en direkt motåtgärd efter avslöjanden om Sveriges omfattande hjälp till USA med egen signalspaning riktad mot ”ryska ledare”.

Samtidigt spionerar USA på Sverige och andra EU-länder − medan det, så vitt känt, inte finns något nämnvärt svenskt underrättelsearbete riktat mot USA.

Redan i slutet av 1990-talet fick världen höra talas om ECHELON, ett globalt signalspaningsnätverk som misstänktes avlyssna i stort sett all icke-krypterad information i världen.

Det drivs av NSA med hjälp av deras motsvarigheter i Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland − en allians av underrättelsetjänster som tillsammans kallas ”de fem ögonen”, eller mer formellt UKUSA (United Kingdom − United States Agreement).

Till slut var även svenska systemmedier tvungna att skriva om detta: ”Storebror avlyssnar dig och läser dina mejl. Han är ett topphemligt amerikanskt övervakningssystem som avlyssnar all elektronisk kommunikation i världen”, konstaterade exempelvis Aftonbladet.

EU tillsatte en särskild kommitté för att utreda saken, som lade fram sin rapport den 11 juli 2001. Slutsatsen var att ge ”konspirationsteoretiker” rätt, existensen av detta globala signalspaningsnätverk ”inte längre kan betvivlas” och det används mycket riktigt för att avlyssna även ”privata och kommersiella kommunikationer”, inte bara militära dito.

Edward Snowdens avslöjanden från 2013 och framåt har också visat att NSA:s globala övervakning har fortsatt och utökats. Att denna inte skulle omfatta e-brev från svenska UD är en skrattretande tanke.

Att stormakterna övervakar varandra är helt enkelt inte kontroversiellt.
Är det kontroversiellt ifall Ryssland använt sin signalspaning för att tipsa en journalist om hur staten via UD styr den svenska nyhetsrapporteringen? Som så ofta kan man vända på steken för att få perspektiv på den saken.

Ponera med andra ord att svenska underrättelseagenter via ombud hade tipsat en regeringskritisk rysk tidning om den ryska statens metoder för att styra nyhetsflödet. Hade det då från svensk sida setts som ett ”angrepp mot Ryssland” − eller tvärtom, som ett sätt att göra demokratin en tjänst genom att ”avslöja Kremls metoder”? Alla vet nog svaret på den frågan.

Jag tvivlar starkt på att tipset kom från rysk underrättelseverksamhet till att börja med. Mer troligt är det någon på UD som ansåg att informationen borde komma ut till allmänheten. Men till och med om spekulationerna vore korrekta är hela affären ännu en fabricerad ”nyhet”, avsedd att piska upp stämningarna mot Ryssland och misstänkliggöra alternativmedier.

Vi har sett liknande upplägg när det i USA uppdagades att Demokratiska partiet fifflat med hur deras presidentkandidat utsågs och på ett helt odemokratiskt sätt såg till att Hillary Clinton vann över den populäre Bernie Sanders. Även då försökte man avleda uppmärksamheten genom att skylla på att Ryssland måste ha legat bakom läc­kan. Som om det skulle ursäkta deras odemokratiska fiffel.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

När avloppslögnen blir sanning

KRÖNIKANär en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt avlopp, så svarar de för lika stora föroreningar som resten av befolkningen.”

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Gå till arkivet

Send this to a friend