Skip to Content

Patrik Oksanen erkänner, efter att hans korrespondens med Utrikesdepartementet publicerats, att UD arrangerat en intervju åt honom, men förnekar att det skulle vara ”ett beställningsjobb”. Detta eftersom han själv väljer vad han skriver. Foto: Johan Tegel/Regeringskansliet, Privat
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Patrik Oksanen och fabricerad ryssnoja

PappersupplaganNya Tider v. 13

Publicerad: 27 mars, 2018, 17:11

  • Svenska

Läs även

Dagens Nyheter gick nyligen loss på moderate riksdagsledamoten Hanif Bali med anklagelser om att denne låtit sig styras av rysk underrättelsetjänst. Hela affären visar hur långt hetsen om ”rysk påverkan” drivits av det svenska etablissemanget med systemmedierna i spetsen.

Hanif Bali har gjort sig känd på sociala medier för att han är mindre politiskt korrekt än de flesta andra moderater och vågar kritisera massinvandringen. Han har nu tvingats lämna Moderaternas partistyrelse efter Dagens Nyheters påståenden.

Vad som hänt är i korthet att Bali lagt upp ett e-brev på Twitter som skickats mellan Utrikesdepartementet (UD) och Patrik Oksanen, ledarskribent på tidningen Hela Hälsingland och ”en av Sveriges mest profilerade skribenter i säkerhetspolitiska frågor”, för att citera DN. En lika träffande beskrivning hade varit ”en av Sveriges främsta rysshetsare”.

E-brevet visade att UD hade arrangerat en intervju för Oksanen med den ukrainska ”människorättsaktivisten” Olga Skripnuk. Denna aktivist beskrev hur hemsk situationen blivit på Krim sedan halvön blivit en del av Ryssland år 2014, vilket naturligtvis passade Oksanen som hand i handske.

Tydligen arrangerar UD med viss regelbundenhet sådana intervjuer, vilket Bali inte visste. Han tyckte istället att det var märkligt att regeringen på så vis styr nyhetsrapporteringen och att Oksanen borde ha berättat detta för sina läsare. Oksanen själv förnekar att hans text skulle vara ett ”beställningsjobb” från UD och menar att han bestämmer själv vad han skriver.

E-brevet var en offentlig handling som vem som helst kunde begära ut. Det visade sig att Hanif Bali fått brevet skickat till sig av en journalist på den alternativa nyhetssajten Nyheter Idag, som det svenska medieetablissemanget anklagar för bland annat att vara ”Putins nyttiga idioter”.

De hade begärt ut korrespondens mellan UD och Oksanen bara ett dygn efter att det aktuella e-brevet skickats − vilket DN tog till intäkt för att anklaga dem för att ha blivit tipsade av rysk underrättelsetjänst.

Några bevis för anklagelsen finns inte. DN menar att det är osannolikt att Nyheter Idag skulle ha begärt ut brevet av en slump just då, och avfärdar utan angiven orsak att det kan vara någon på UD som läckt. Återstår då rysk signalspaning, menar man, och ryssarna ska ha tipsat Nyheter Idag i syfte att misskreditera Oksanen.

Spionerar Ryssland på Sverige? Givetvis. Det gör även Sverige på Ryssland, i intimt samarbete med USA. Om man får tro SvD (5 december 2013) trappade Ryssland upp sin signalspaning mot Sverige som en direkt motåtgärd efter avslöjanden om Sveriges omfattande hjälp till USA med egen signalspaning riktad mot ”ryska ledare”.

Samtidigt spionerar USA på Sverige och andra EU-länder − medan det, så vitt känt, inte finns något nämnvärt svenskt underrättelsearbete riktat mot USA.

Redan i slutet av 1990-talet fick världen höra talas om ECHELON, ett globalt signalspaningsnätverk som misstänktes avlyssna i stort sett all icke-krypterad information i världen.

Det drivs av NSA med hjälp av deras motsvarigheter i Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland − en allians av underrättelsetjänster som tillsammans kallas ”de fem ögonen”, eller mer formellt UKUSA (United Kingdom − United States Agreement).

Till slut var även svenska systemmedier tvungna att skriva om detta: ”Storebror avlyssnar dig och läser dina mejl. Han är ett topphemligt amerikanskt övervakningssystem som avlyssnar all elektronisk kommunikation i världen”, konstaterade exempelvis Aftonbladet.

EU tillsatte en särskild kommitté för att utreda saken, som lade fram sin rapport den 11 juli 2001. Slutsatsen var att ge ”konspirationsteoretiker” rätt, existensen av detta globala signalspaningsnätverk ”inte längre kan betvivlas” och det används mycket riktigt för att avlyssna även ”privata och kommersiella kommunikationer”, inte bara militära dito.

Edward Snowdens avslöjanden från 2013 och framåt har också visat att NSA:s globala övervakning har fortsatt och utökats. Att denna inte skulle omfatta e-brev från svenska UD är en skrattretande tanke.

Att stormakterna övervakar varandra är helt enkelt inte kontroversiellt.
Är det kontroversiellt ifall Ryssland använt sin signalspaning för att tipsa en journalist om hur staten via UD styr den svenska nyhetsrapporteringen? Som så ofta kan man vända på steken för att få perspektiv på den saken.

Ponera med andra ord att svenska underrättelseagenter via ombud hade tipsat en regeringskritisk rysk tidning om den ryska statens metoder för att styra nyhetsflödet. Hade det då från svensk sida setts som ett ”angrepp mot Ryssland” − eller tvärtom, som ett sätt att göra demokratin en tjänst genom att ”avslöja Kremls metoder”? Alla vet nog svaret på den frågan.

Jag tvivlar starkt på att tipset kom från rysk underrättelseverksamhet till att börja med. Mer troligt är det någon på UD som ansåg att informationen borde komma ut till allmänheten. Men till och med om spekulationerna vore korrekta är hela affären ännu en fabricerad ”nyhet”, avsedd att piska upp stämningarna mot Ryssland och misstänkliggöra alternativmedier.

Vi har sett liknande upplägg när det i USA uppdagades att Demokratiska partiet fifflat med hur deras presidentkandidat utsågs och på ett helt odemokratiskt sätt såg till att Hillary Clinton vann över den populäre Bernie Sanders. Även då försökte man avleda uppmärksamheten genom att skylla på att Ryssland måste ha legat bakom läc­kan. Som om det skulle ursäkta deras odemokratiska fiffel.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

”Bullerbyn brinner”

KRÖNIKASvenska Sanna Hill har just fått in en artikel i tyska Compact Magazin. Hill försöker där skildra det svenska nödläget. Eder utsände gör den förmodan, att tyskarna just nu är bättre i stånd att förstå att grannen befinner sig i ett nationellt nödläge än de varit på mycket länge. Kanske bättre än vi svenskar, bland annat därför att de själva håller på att resa sig.

Statliga chefer utan fackkunskap

KRÖNIKAAtt leda statens vädertjänst SMHI kräver sakkunskap i ämnet, nämligen väder (meteorologi). Tyvärr är det si och så med den saken. På SMHI efterträder nu jägmästaren Håkan Wirtén agronomen Rolf Brennerfelt som generaldirektör.

Boendesegregation

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGVad innebär det att ”bryta segregationen” vad gäller boen­de? Professor Karl-Olov Arnstberg analyserar segregationen förr i tiden mellan rika och fattiga utifrån sociala och geografiska faktorer, och jämför med den etniska segregationen idag. Hur väljer folk var de vill bo, och hur många har egentligen möjlighet att göra det?

Gott nytt år till alla våra trogna läsare!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Toyotas chef varnar för elbilar

KRÖNIKAKampen om vem som är världens största biltillverkare står nu mellan japanska Toyota och den tyska VW-gruppen. Hack i häl ligger gruppen Nissan-Renault-Mitsubishi. Amerikanska General Motors ligger fyra före Hyundai-Kia.

Varför behandlas vi inte lika när det gäller koldioxid?

KRÖNIKADe som smutsar ner skall betala. Dessa ord kommer från Sveriges klimatminister, tillika vice statsminister, Isabella Lövin.

Dödsdansen i Bryssel

KRÖNIKAEuropeiska Unionens medlemsländer har den 10 december, trots stora meningsskiljaktigheter länderna emellan, enats om att gemensamt ge klartecken för EU:s nya budgetförslag för de närmaste sju åren, i vilket det även ingår så kallade stödpaket på sjuhundrafemtio miljarder euro.

Gå till arkivet

Send this to a friend