Skip to Content

Metro gjorde en nyhet av vår felaktiga artikel, som då redan tagits ner efter att misstaget uppmärksammats internt. Foto: Skärmdump Metro

Nya Tider beklagar felaktig artikel

Digital utgåva

Här låg tidigare en artikel som av misstag publicerats innan den genomgått gängse faktakontroll och visat sig bygga på felaktiga uppgifter.

Publicerad: 23 juni, 2018, 00:35

  • Svenska

Läs även

Redaktionen har just nu sitt korta sommaruppehåll och de vikarier som under tiden ansvarar för vår digitala upplaga har tyvärr inte följt givna instruktioner.

 

Vi tog omedelbart bort artikeln då faktafelen uppmärksammades internt, vilket var några timmar innan misstaget publicerades av tidningen Metro. Tyvärr var skadan redan skedd då artikeln fått stor spridning.

Som Metro helt korrekt skriver har alltså påven inte uppmanat kristna europeiska kvinnor att skaffa barn med muslimer. Vi kan tillägga att han inte heller sagt något om att Europa på så vis "betalar tillbaka för kolonialismen". Uppgifterna härrörde från en sajt som är känd för att publicera falska uppgifter, och som Nya Tiders skribenter aldrig ska använda som källa. Vi kommer att utreda vad som brustit närmare när redaktionen återigen är samlad efter sommaruppehållet.

Det som inträffat är mycket tråkigt då vi alltid är extremt noggranna med vår faktakoll. Något som är både krävande och tidsödande, men helt nödvändigt då vi dels har många unika nyheter, dels sådana som tidigare inte publicerats av svenska medier. Därmed vilar hela ansvaret för att faktakollen fungerar på oss; vi kan inte skylla på att "men alla andra skrev ju också så", och det är ett ansvar vi tar på största allvar.

Vid det fåtal tillfällen då fel ändå smugit sig in har vi alltid publicerat rättelser. Denna gång tog det emellertid mer tid än normalt, återigen på grund av semestern.

Vi ber våra läsare och alla som läst och delat den felaktiga artikeln om ursäkt. Ni ska alltid kunna lita på Nya Tider. De få gånger fel kommit med meddelar vi det alltid så snart det upptäcks.

Nya Tider har utan framgång sökt Metros ansvarige utgivare för att klargöra att artikeln redan var avpublicerad då de skrev om misstaget, vilket vi tycker borde framgå i deras artikel. Vi anser det direkt oseriöst att de i ingressen till sin artikel skriver att "Nya Tider påstår" (presens) trots att artikeln då varit avpublicerad i närmare sex timmar. Det korrekta hade varit "Nya Tider påstod (...) men har nu tagit bort artikeln, som dock redan fått stor spridning i sociala medier".

Vi har trots upprepade mejl inte heller fått svar från Metros ansvarige utgivare om varför tidningen stjäl våra avslöjanden utan att hänvisa till oss.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend