Skip to Content

Metro gjorde en nyhet av vår felaktiga artikel, som då redan tagits ner efter att misstaget uppmärksammats internt. Foto: Skärmdump Metro

Nya Tider beklagar felaktig artikel

Digital utgåva

Här låg tidigare en artikel som av misstag publicerats innan den genomgått gängse faktakontroll och visat sig bygga på felaktiga uppgifter.

Publicerad: 23 juni, 2018, 00:35

  • Svenska

Läs även

Redaktionen har just nu sitt korta sommaruppehåll och de vikarier som under tiden ansvarar för vår digitala upplaga har tyvärr inte följt givna instruktioner.

 

Vi tog omedelbart bort artikeln då faktafelen uppmärksammades internt, vilket var några timmar innan misstaget publicerades av tidningen Metro. Tyvärr var skadan redan skedd då artikeln fått stor spridning.

Som Metro helt korrekt skriver har alltså påven inte uppmanat kristna europeiska kvinnor att skaffa barn med muslimer. Vi kan tillägga att han inte heller sagt något om att Europa på så vis "betalar tillbaka för kolonialismen". Uppgifterna härrörde från en sajt som är känd för att publicera falska uppgifter, och som Nya Tiders skribenter aldrig ska använda som källa. Vi kommer att utreda vad som brustit närmare när redaktionen återigen är samlad efter sommaruppehållet.

Det som inträffat är mycket tråkigt då vi alltid är extremt noggranna med vår faktakoll. Något som är både krävande och tidsödande, men helt nödvändigt då vi dels har många unika nyheter, dels sådana som tidigare inte publicerats av svenska medier. Därmed vilar hela ansvaret för att faktakollen fungerar på oss; vi kan inte skylla på att "men alla andra skrev ju också så", och det är ett ansvar vi tar på största allvar.

Vid det fåtal tillfällen då fel ändå smugit sig in har vi alltid publicerat rättelser. Denna gång tog det emellertid mer tid än normalt, återigen på grund av semestern.

Vi ber våra läsare och alla som läst och delat den felaktiga artikeln om ursäkt. Ni ska alltid kunna lita på Nya Tider. De få gånger fel kommit med meddelar vi det alltid så snart det upptäcks.

Nya Tider har utan framgång sökt Metros ansvarige utgivare för att klargöra att artikeln redan var avpublicerad då de skrev om misstaget, vilket vi tycker borde framgå i deras artikel. Vi anser det direkt oseriöst att de i ingressen till sin artikel skriver att "Nya Tider påstår" (presens) trots att artikeln då varit avpublicerad i närmare sex timmar. Det korrekta hade varit "Nya Tider påstod (...) men har nu tagit bort artikeln, som dock redan fått stor spridning i sociala medier".

Vi har trots upprepade mejl inte heller fått svar från Metros ansvarige utgivare om varför tidningen stjäl våra avslöjanden utan att hänvisa till oss.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Lunkentuss

    Med tanke på hur läget är idag och idel uttalanden så utesluter man inget och sittande påve är illa nog ändå trots att detta var nys.
    Jag undrar ibland om inte majoriteten falska nyheter är fabricerade av systemtrogna individer i syfte att göra ut alternativ media.
    Jag menar det faktum att Nya Tider publicerade artikeln ifråga är ju precis vad etablerad media och systemtrogna individer vill.

Rumänien folkomröstade om homoäktenskap

INRIKESHelgen den 6-7 oktober gick rumäner till valurnorna för att säga ja eller nej till en ändring i landets konstitution som skulle försvåra en legalisering av samkönade äktenskap. Förslaget stöddes av en överväldigande majoritet, men valdeltagandet var alltför lågt för att utslaget skulle godkännas.

Över 95 700 uppehållstillstånd beviljade hittills i år

INRIKESTrots att vissa skärpningar gjordes 2015, och trots att många debattörer och politiker utmålar Sverige som ett land med ”stängda gränser”, delas fortfarande tusentals uppehållstillstånd ut varje månad. Situationen kan också när som helst förändras, och volymerna åter växa, beroende på hur Sveriges och andra länders regeringar väljer att agera.

Trumps kandidat Kavanaugh invald i USA:s högsta domstol

UTRIKESUSA:s senat har godkänt Donald Trumps kandidat Brett Kavanaugh som domare i högsta domstolen. Beslutet anses ha stor betydelse eftersom den avgående domaren Anthony Kennedy varit tungan på vågen mellan konservativa och liberala domare. När Kavanaugh nu svärs in innebär det att domstolen får en stabil majoritet konservativa domare.

Polska och ungerska födelsetal på uppgång

Samtidigt som födelsetalen i Sverige och resten av Europa ständigt sjunker är trenden en helt annan i Polen och Ungern. Tack vare en generös familjepolitik har de två ländernas nationalkonservativa regeringar lyckats öka födelsetalen – helt utan invandring från Mellanöstern och Afrika.

Kinas importstopp av amerikansk råolja ett farligt spel

Handelskrig är allvarligare än många tror. De är ett de facto krig utan blodsutgjutelse. I handelskrigets kölvatten kan USA vilja provocera fram en väpnad konflikt med Kina. Söndagen den 30 september var en amerikansk jagare skrämmande nära att segla rakt in i en kinesisk jagare i hög fart. Opiumkrigen på 1800-talet måste vara en historisk lärdom.

Nytt avtal: Migration blir en ”mänsklig rättighet” – Ingen debatt när svenska regeringen skriver på avtalet

REPORTAGEI december kommer FN:s medlemsstater att skriva under det så kal­lade ”Global Compact on safe, orderly and regular Migration” vid ett möte i Marocko. I ramverket klassas migration som en ”mänsklig rättighet”. Trots de enorma konsekvenser som Global Compact riskerar att leda till om det omsätts i nationell lagstiftning, har såväl politiker som medier varit tysta om avtalet.

Hot om rättspsykiatrisk undersökning av Marine Le Pen

UTRIKESMarine Le Pen delade varnande bilder på Islamiska Staten och deras gärningar. För detta kan hon nu tvingas genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

CSU i Bayern går mot brakförlust i delstatsval

Vid delstatsvalet i den sydtyska delstaten Bayern går det regerande konservativa partiet CSU, Christliche Soziale Union, mot ett katastrofval. Detta pekar alla valprognoser mot då vallokalerna stängde i början av kvällen den 14 oktober. Valets vinnare är det nationalkonservativa partiet Alternative für Deutschland, men även De Gröna, och den spända relation som hela tiden behärskat regeringsarbetet i Berlin mellan CDU å ena sidan och CSU å den andra i koalitionssamarbetet med socialdemokratiska SPD väntas nu bli än svårare.

Gå till arkivet