Skip to Content

Metro gjorde en nyhet av vår felaktiga artikel, som då redan tagits ner efter att misstaget uppmärksammats internt. Foto: Skärmdump Metro

Nya Tider beklagar felaktig artikel

Digital utgåva

Här låg tidigare en artikel som av misstag publicerats innan den genomgått gängse faktakontroll och visat sig bygga på felaktiga uppgifter.

Publicerad: 23 juni, 2018, 00:35

  • Svenska

Läs även

Redaktionen har just nu sitt korta sommaruppehåll och de vikarier som under tiden ansvarar för vår digitala upplaga har tyvärr inte följt givna instruktioner.

 

Vi tog omedelbart bort artikeln då faktafelen uppmärksammades internt, vilket var några timmar innan misstaget publicerades av tidningen Metro. Tyvärr var skadan redan skedd då artikeln fått stor spridning.

Som Metro helt korrekt skriver har alltså påven inte uppmanat kristna europeiska kvinnor att skaffa barn med muslimer. Vi kan tillägga att han inte heller sagt något om att Europa på så vis "betalar tillbaka för kolonialismen". Uppgifterna härrörde från en sajt som är känd för att publicera falska uppgifter, och som Nya Tiders skribenter aldrig ska använda som källa. Vi kommer att utreda vad som brustit närmare när redaktionen återigen är samlad efter sommaruppehållet.

Det som inträffat är mycket tråkigt då vi alltid är extremt noggranna med vår faktakoll. Något som är både krävande och tidsödande, men helt nödvändigt då vi dels har många unika nyheter, dels sådana som tidigare inte publicerats av svenska medier. Därmed vilar hela ansvaret för att faktakollen fungerar på oss; vi kan inte skylla på att "men alla andra skrev ju också så", och det är ett ansvar vi tar på största allvar.

Vid det fåtal tillfällen då fel ändå smugit sig in har vi alltid publicerat rättelser. Denna gång tog det emellertid mer tid än normalt, återigen på grund av semestern.

Vi ber våra läsare och alla som läst och delat den felaktiga artikeln om ursäkt. Ni ska alltid kunna lita på Nya Tider. De få gånger fel kommit med meddelar vi det alltid så snart det upptäcks.

Nya Tider har utan framgång sökt Metros ansvarige utgivare för att klargöra att artikeln redan var avpublicerad då de skrev om misstaget, vilket vi tycker borde framgå i deras artikel. Vi anser det direkt oseriöst att de i ingressen till sin artikel skriver att "Nya Tider påstår" (presens) trots att artikeln då varit avpublicerad i närmare sex timmar. Det korrekta hade varit "Nya Tider påstod (...) men har nu tagit bort artikeln, som dock redan fått stor spridning i sociala medier".

Vi har trots upprepade mejl inte heller fått svar från Metros ansvarige utgivare om varför tidningen stjäl våra avslöjanden utan att hänvisa till oss.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Lunkentuss

    Med tanke på hur läget är idag och idel uttalanden så utesluter man inget och sittande påve är illa nog ändå trots att detta var nys.
    Jag undrar ibland om inte majoriteten falska nyheter är fabricerade av systemtrogna individer i syfte att göra ut alternativ media.
    Jag menar det faktum att Nya Tider publicerade artikeln ifråga är ju precis vad etablerad media och systemtrogna individer vill.

Ukraina drog sig ur Global Compact

Det ukrainska utrikesdepartementet meddelade att Ukraina drar sig ur avtalet, samma dag som det skulle skrivas under.

Migranternas krav på Trump: “Släpp in oss eller ge oss 50 000 dollar var”

Representanter för de centralamerikanska migranter som befinner sig vid USA:s gräns mot Mexiko marscherade på tisdagen till USA:s konsulat i Tijuana för att bland annat ge regeringen Trump ett ultimatum: Släpp in oss i ert land eller ge oss 50 000 dollar var.

Lufthansa skall bekämpa alla nationalistiska tendenser

I Lufthansas novembermagasin för flygresenärer förklarar verkställande direktören och styrelseordföranden Carsten Spohr krig mot nationalismen. I ledartexten ”Välkommen ombord” berättar Spohr om ”flygbolagets insatser för mångfald och demokrati”. När Nya Tider kontaktar flygbolagets pressavdelning vägrar de att svara på frågor om det kontroversiella uttalandet.

Terroristen från Strasbourg ihjälskjuten

Den misstänkta gärningsmannen från terrordådet i Strasbourg som kostat tre människor livet och skadat ytterligare 13 personer har hittats och skjutits ihjäl av polisen.

Svartägd bank med kopplingar till presidenten plundrad

SYDAFRIKADen första svartägda banken i Sydafrika har plundrats – av ägarna själva. VBS Mutual Bank tog emot skattepengar via mutade offentliga tjänstemän och politiker, bland annat från några av de fattigaste kommunerna i landet. Bedrägeriet kopplas till toppskiktet i stammen Venda, till vilken även presidenten Cyril Ramaphosa hör. Vendastammens kung Toni Mphephu Ramabulana misstänks ha tillskansat sig motsvarande uppåt en miljard kronor.

Skottlossning mot julmarknad – minst två döda och elva skadade

Minst två personer har dödats och elva skadats när en gärningsman började skjuta mot besökare på en julmarknad i franska Strasbourg. En stor polisinsats är pågående för att fånga gärningsmannen som ännu är på fri fot.

Politiserad skönhetstävling kan utse man till världens vackraste kvinna

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

Gå till arkivet