Skip to Content

Metro gjorde en nyhet av vår felaktiga artikel, som då redan tagits ner efter att misstaget uppmärksammats internt. Foto: Skärmdump Metro

Nya Tider beklagar felaktig artikel

Digital utgåva

Här låg tidigare en artikel som av misstag publicerats innan den genomgått gängse faktakontroll och visat sig bygga på felaktiga uppgifter.

Publicerad: 23 juni, 2018, 00:35

  • Svenska

Läs även

Redaktionen har just nu sitt korta sommaruppehåll och de vikarier som under tiden ansvarar för vår digitala upplaga har tyvärr inte följt givna instruktioner.

 

Vi tog omedelbart bort artikeln då faktafelen uppmärksammades internt, vilket var några timmar innan misstaget publicerades av tidningen Metro. Tyvärr var skadan redan skedd då artikeln fått stor spridning.

Som Metro helt korrekt skriver har alltså påven inte uppmanat kristna europeiska kvinnor att skaffa barn med muslimer. Vi kan tillägga att han inte heller sagt något om att Europa på så vis "betalar tillbaka för kolonialismen". Uppgifterna härrörde från en sajt som är känd för att publicera falska uppgifter, och som Nya Tiders skribenter aldrig ska använda som källa. Vi kommer att utreda vad som brustit närmare när redaktionen återigen är samlad efter sommaruppehållet.

Det som inträffat är mycket tråkigt då vi alltid är extremt noggranna med vår faktakoll. Något som är både krävande och tidsödande, men helt nödvändigt då vi dels har många unika nyheter, dels sådana som tidigare inte publicerats av svenska medier. Därmed vilar hela ansvaret för att faktakollen fungerar på oss; vi kan inte skylla på att "men alla andra skrev ju också så", och det är ett ansvar vi tar på största allvar.

Vid det fåtal tillfällen då fel ändå smugit sig in har vi alltid publicerat rättelser. Denna gång tog det emellertid mer tid än normalt, återigen på grund av semestern.

Vi ber våra läsare och alla som läst och delat den felaktiga artikeln om ursäkt. Ni ska alltid kunna lita på Nya Tider. De få gånger fel kommit med meddelar vi det alltid så snart det upptäcks.

Nya Tider har utan framgång sökt Metros ansvarige utgivare för att klargöra att artikeln redan var avpublicerad då de skrev om misstaget, vilket vi tycker borde framgå i deras artikel. Vi anser det direkt oseriöst att de i ingressen till sin artikel skriver att "Nya Tider påstår" (presens) trots att artikeln då varit avpublicerad i närmare sex timmar. Det korrekta hade varit "Nya Tider påstod (...) men har nu tagit bort artikeln, som dock redan fått stor spridning i sociala medier".

Vi har trots upprepade mejl inte heller fått svar från Metros ansvarige utgivare om varför tidningen stjäl våra avslöjanden utan att hänvisa till oss.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Lunkentuss

    Med tanke på hur läget är idag och idel uttalanden så utesluter man inget och sittande påve är illa nog ändå trots att detta var nys.
    Jag undrar ibland om inte majoriteten falska nyheter är fabricerade av systemtrogna individer i syfte att göra ut alternativ media.
    Jag menar det faktum att Nya Tider publicerade artikeln ifråga är ju precis vad etablerad media och systemtrogna individer vill.

Anmälde sexuellt övergrepp – brändes ihjäl av klasskamrater

UTRIKESNusrat Jahan Rafi, 19, dränktes in i bensin när hon låg fastbunden på sitt skoltak i Bangladesh. Sedan tände hennes klasskamrater eld på henne. Två veckor tidigare hade hon anmält sin rektor för sexuella övergrepp. Efter fem dagar på intensivvården för sina brännskador som täckte 80 procent av hennes kropp avled hon. Nu sätter hennes död fokus på det muslimska landets hedersvåld mot kvinnor.

Bakom kulisserna: Harvardprofessor drivande i Venezuela-kupp

UTRIKES”Följ pengarna”, brukar det sägas när man vill ta reda på motiv eller vem som ligger bakom något. Nya Tider fick tips om just detta avseende den pågående kuppen i Venezuela, där tipslämnaren med erfarenhet av landet menar att det i grunden uteslutande handlar om ekonomiska drivkrafter. Är ekonomin i centrum måste det också finnas drivande ekonomer och affärsmän med nyckelroller i kulisserna. Enligt vår källa är en av dessa den venezuelansk-amerikanske ekonomen och Harvardprofessorn Ricardo Hausmann. Nya Tider tittar här närmare på vem han är.

Munk misshandlades av romska tiggare – klostret stänger härbärge och kräver tiggeriförbud

ÖSTERRIKE En katolsk munk angreps av romska tiggare utanför en kyrka i Salzburg i mars. Efter misshandeln stänger nu klostret sitt härbärge för hemlösa och kräver att stadens begränsade tiggeriförbud också skall gälla utanför kyrkor. ”De rumänska tiggarna är inte så fredliga som de ger intrycket att vara”, säger franciskankonventets överhuvud.

IS: Notre-Damebranden “vedergällning”

PARISIslamiska staten betraktar branden i Notre-Dame som en "vedergällning" och ett "straff" mot det kristna västerlandet. Tiden att tro på andra gudar än Allah är över, menar terrorgruppen.

Tysk kyrka rädd för dialog med AfD

TYSKLAND De evangeliska protestantiska kyrkornas övergripande organisation i Tyskland (EKD) har beslutat att bjuda in politiker från samtliga politiska partier utom Alternativ för Tyskland (AfD) till sin ”Kyrkodag” i Darmstadt i juni. Med AfD vill man inte ha någon dialog. Beslutet kritiseras ur kristen och demokratisk synpunkt.

800 000 migranter från Libyen väntas söka sig mot Europa

Libyens premiärminister Fayez al Sarraj varnar nu Europa för en stor migrationsvåg om oroligheterna i landet fortsätter. FN:s flyktingorgan UNHCR har evakuerat en stor mängd flyktingar från stridszoner och ögonvittnen rapporterar att det råder kaos och att terrordåd utförs dagligen.

Hopp om återuppbyggnad – Frankrikes rikaste män skänkte 300 miljoner Euro

FRANKRIKE Genast efter branden i Notre-Dame inleddes samtal om återuppbyggnad. Brandmännens skickliga arbete förhindrade att den berömda kyrkan förstördes fullständigt, den bärande strukturen i sten betraktas som oskadad. François-Henri Pinault, Frankrikes rikaste man, donerade genast 100 millioner euro, eller en bra bit över en miljard svenska kronor, till återuppbyggnaden. Alla donationer sammantaget skall nästan en miljard Euro ha utlovats redan.

Notre-Dame brann – samtidigt firade muslimer

PARISFrankrike har drabbats av allt fler muslimska attacker mot kyrkor, kyrkogårdar och kyrkopersonal under de senaste åren. När en hel nation stannade upp igår vid åsynen av den brinnande Notre-Dame var det en grupp som reagerade annorlunda. Tusentals muslimer valde att fira branden av den ikoniska katedralen.

Gå till arkivet