Skip to Content

Till höger: Påven Franciscus. Foto: Vatikanen. Till vänster: Patriarken Kirill. Foto: Rysk-ortodoxa kyrkan i Moskva
Europa

Påve och patriark i historiskt möte

Ett möte på toppnivå planeras mellan den katolska och ryska ortodoxa kyrkan. I ljuset av förföljelser av kristna i världen och familjens hotade ställning höjs nu röster för att splittringen av kyrkan, som uppstod år 1054 och som delade den i en östlig och en västlig del, nu skall överbryggas.

Publicerad: 9 juli, 2015, 11:16

  • Svenska

Läs även

Enligt en högt uppsatt funktionär i den rysk-ortodoxa kyrkan planeras ett historiskt möte mellan påven Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill. Ett sådant möte anses vara ett viktigt steg för att överbrygga den tusenåriga klyftan mellan kristendomens västra och östra delar som uppstod vid den så kallade Stora schismen 1054.

Mötet uppges komma att fokusera bland annat på förföljelsen av kristna i Mellanöstern och familjens ställning. De båda sekulära staterna Irak och Syrien är i dag skådeplatser för muslimska fanatikers framfart, som praktiserar tvångsomvändelse. Den traditionella familjens ställning undermineras konsekvent i väst, där det senaste steget i denna riktning togs 26 juni, då USA:s högsta domstol beslutade, med fem röster mot fyra, att konstitutionen garanterar homosexuella par rätten till äktenskap. Tidigare har flera delstater folkomröstat i frågan. Samma kväll lystes Vita Huset och många andra kända byggnadsverk i landet upp med prideflaggans färger.

Till den italienska dagstidningen Corriere della Sera säger metropoliten Ilarion, ansvarig för den rysk-ortodoxa kyrkans internationella kontakter:

– Ett sådant möte kommer närmare varje dag, men det måste förberedas väl.

Han kunde dock inte precisera huruvida mötet kan ske redan i år, men menade att det nu fanns ”god dynamik” mellan de båda kyrkorna. Ilarion tillade att mötet kommer att ske på ”neutral” mark, och alltså inte i Moskva eller Vatikanen.

Förra året, efter en resa i Turkiet, sade påve Franciskus till journalister att han hade meddelat Kirill att han var redo att möta patriarken:

– När du vill kan du ringa mig och jag kommer, sade han då.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har tidigare anklagat den katolska kyrkan för att försöka konvertera ortodoxa till katolicismen, i samband med ny religionsfrihet efter Sovjetunionens fall, en anklagelse som Vatikanen tillbakavisar.

Tobias Svensson & Sophie Kielbowska

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

Gå till arkivet

Send this to a friend