Skip to Content

Till höger: Påven Franciscus. Foto: Vatikanen. Till vänster: Patriarken Kirill. Foto: Rysk-ortodoxa kyrkan i Moskva
Europa

Påve och patriark i historiskt möte

Ett möte på toppnivå planeras mellan den katolska och ryska ortodoxa kyrkan. I ljuset av förföljelser av kristna i världen och familjens hotade ställning höjs nu röster för att splittringen av kyrkan, som uppstod år 1054 och som delade den i en östlig och en västlig del, nu skall överbryggas.

Publicerad: 9 juli, 2015, 11:16

  • Svenska

Läs även

Enligt en högt uppsatt funktionär i den rysk-ortodoxa kyrkan planeras ett historiskt möte mellan påven Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill. Ett sådant möte anses vara ett viktigt steg för att överbrygga den tusenåriga klyftan mellan kristendomens västra och östra delar som uppstod vid den så kallade Stora schismen 1054.

Mötet uppges komma att fokusera bland annat på förföljelsen av kristna i Mellanöstern och familjens ställning. De båda sekulära staterna Irak och Syrien är i dag skådeplatser för muslimska fanatikers framfart, som praktiserar tvångsomvändelse. Den traditionella familjens ställning undermineras konsekvent i väst, där det senaste steget i denna riktning togs 26 juni, då USA:s högsta domstol beslutade, med fem röster mot fyra, att konstitutionen garanterar homosexuella par rätten till äktenskap. Tidigare har flera delstater folkomröstat i frågan. Samma kväll lystes Vita Huset och många andra kända byggnadsverk i landet upp med prideflaggans färger.

Till den italienska dagstidningen Corriere della Sera säger metropoliten Ilarion, ansvarig för den rysk-ortodoxa kyrkans internationella kontakter:

– Ett sådant möte kommer närmare varje dag, men det måste förberedas väl.

Han kunde dock inte precisera huruvida mötet kan ske redan i år, men menade att det nu fanns ”god dynamik” mellan de båda kyrkorna. Ilarion tillade att mötet kommer att ske på ”neutral” mark, och alltså inte i Moskva eller Vatikanen.

Förra året, efter en resa i Turkiet, sade påve Franciskus till journalister att han hade meddelat Kirill att han var redo att möta patriarken:

– När du vill kan du ringa mig och jag kommer, sade han då.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har tidigare anklagat den katolska kyrkan för att försöka konvertera ortodoxa till katolicismen, i samband med ny religionsfrihet efter Sovjetunionens fall, en anklagelse som Vatikanen tillbakavisar.

Tobias Svensson & Sophie Kielbowska

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend