<strong>Kalotten stannar.</strong> Under december månad var det tänkt att påven skulle sälja sin kalott till förmån för romska tiggare. Summan blev dock så låg att kalotten inte såldes.

Påven lyckades inte sälja sin kalott

De romska tiggarna i Sverige har blivit en internationell angelägenhet. Onsdagen den 3 december skulle påven sälja sin kalott på auktion för att skänka intäkterna till de lidande romerna i Sverige. Kalotten såldes dock inte, eftersom buden blev för låga.

Det var i oktober som Carlos Luna, en invandrare från Argentina, vädjade till påve Franciskus om att denne skulle donera en gåva till romerna i Sverige. Luna var upprörd över hur romerna hade det i Båstad, där han bor, och därför bad han påven, som också kommer från Argentina och är en ”vän sedan 40 år”, om hjälp. Påven svarade efter bara några dagar att han hade beslutat att skänka sin kalott, som skulle säljas till förmån för de utsatta romerna. Detta skulle bli en stark signal om att vi i Europa måste skydda romerna.

– Romerna har aldrig själva startat krig, men har alltid blivit förföljda, sade Luna då till SVT.

Onsdagen 3 december skulle alltså auktionshuset Bukowskis sälja kalotten, och pengarna skulle gå till en ny stiftelse för så kal­lade EU-migranter. Försäljningen skulle dock ske utan utgångspris, eftersom föremålet var så speciellt och närmast omöjligt att värdera. Enligt Carlos är det första gången påven skänker något så personligt. Man kan få en fingervisning om värdet från en auktion på Ebay i september, då en annan påvekalott såldes för 89 000 Euro (cirka 820 000 kronor). Vid det tillfället gick pengarna till att sänka barnadödligheten i Kongo.

I samband med auktionen skrev några kända personer på Bukowskis hemsida om sina möten med den romska kulturen.

– Romer är inte ”de där, långt borta” utan medmänniskor här mitt ibland oss. I Europa. I Sverige. Ofta träffas vi dagligen, på väg till tåget eller utanför mataffären, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det är inte bara romer som lever i samhällets skugga. Vi är många som inte får synas, komma till tals eller finnas till. Vi är kvinnor som dör i nära relationer, vi är muslimer som klandras och vi är rasifierade som förminskas varje dag, skriver Soraya Post, romsk aktivist och EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.

Bukowskis verkar dock ha haft en viss oro inför auktionens utfall.

– Det skulle kännas förfärligt om den inte blev såld, det är en fantastisk gärning, nästan en julsaga i Dickens anda. Vi kan alla se EU-migranterna frysa på gatorna, så vad vi behöver är en hjälte vid dagens auktion, sade Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på Bukowskis, till Sveriges Radio vid auktionstillfället.

Det var dock närmast skambud som lades på påvekalotten.

– Det kom in bud men de var på väldigt låg nivå. Syftet var att en person skulle kliva fram och erbjuda en rejäl summa, säger Paulina Sokolow till TT. Vilka belopp buden låg på berättar hon däremot inte.

Någon försäljning blev det inte och Carlos Luna ska nu lämna tillbaka kalotten till påven i Rom. Han var förvånad över att alla fagra ord om medmänsklighet från det etablerade Sverige inte visade sig när det kom till plånboken.

– Jag är väldigt förvånad och chockad eftersom jag trodde att många av de mest bemedlade i det här landet skulle se sin chans att kliva fram och göra en insats, säger en besviken Carlos Luna, enligt Aftonbladet.

Auktionsverket Bukowskis bjuder inte in några journalister till sina auktioner sedan 2012, då man anmäldes av den grävande journalisten Gunnel Wahlström, numera verksam på Nya Tider, för häleri. Hon hade uppmärksammat att man försökte sälja en stulen tavla av Carl Larsson och polisen var snabbt på plats för att ta hand om den. Målningen ”Karin skalar äpplen” hade stulits från Norrköpings konstmuseum 1988 och köptes sedan av en norsk samlare som efter många år ville sälja den på Bukowskis, som tog in den trots att de kände till att tavlan var stulen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

PÅ BESÖK I KNESSET. Richard Jomshof och Charlie Weimers besökte Israels parlament tidigare i år där de träffade enskilda parlamentariker från bland annat regeringspartiet Likud. SD har sedan förra Lands­dagarna 2021 arbetat systematiskt och målmedvetet med att ”normalisera” relationen till Israel. Foto: X/Charlie Weimers

SD prioriterar relationen till Israel – och terrorklassar Ryssland

🟠 POLITIK Sverigedemokraterna har de senaste åren prioriterat en ”normaliserad” relation till Israel. Partiet skriver om hur man hamnade på en ”mycket hedrande sjundeplats” när en israelisk lobbyorganisation bedömer hur Israelvänliga olika partier i Europaparlamentet är. Vidare menar SD att det var de som fick Europaparlamentet att terrorklassa Ryssland. Nya Tider har granskat partiets arbete på det internationella området.

Läs även:

PÅ BESÖK I KNESSET. Richard Jomshof och Charlie Weimers besökte Israels parlament tidigare i år där de träffade enskilda parlamentariker från bland annat regeringspartiet Likud. SD har sedan förra Lands­dagarna 2021 arbetat systematiskt och målmedvetet med att ”normalisera” relationen till Israel. Foto: X/Charlie Weimers

SD prioriterar relationen till Israel – och terrorklassar Ryssland

🟠 POLITIK Sverigedemokraterna har de senaste åren prioriterat en ”normaliserad” relation till Israel. Partiet skriver om hur man hamnade på en ”mycket hedrande sjundeplats” när en israelisk lobbyorganisation bedömer hur Israelvänliga olika partier i Europaparlamentet är. Vidare menar SD att det var de som fick Europaparlamentet att terrorklassa Ryssland. Nya Tider har granskat partiets arbete på det internationella området.

JIMMIE ÅKESSON fick i vanlig ordning stående ovationer efter att han valts om till partiledare och därefter hållit sitt linjetal. 44-åringen är nu inne på sitt 18:e år som partiledare. Skärmavbild: SVT

Sverigedemokraterna professionaliseras

🟠 Landsdagarna 2023 den 24–26 november i Västerås. Sverigedemokraterna har just avslutat sina Landsdagar, partiets årsmöte, i Västerås. I opinionen är SD det enda av de fyra Tidöpartierna som ligger över sitt valresultat, med 1–2 procentenheter. Partiet beskriver sin nya situation efter regeringsskiftet ”som varande både samarbetsparti och oppositionsparti”. Det är ett parti som professionaliseras och får allt större ekonomiska muskler. Under valåret hade riksorganisationen intäkter på hela 200 miljoner kronor, och då är inte lokalavdelningar inräknade. Internationellt prioriterar nu Sverigedemokraterna att normalisera relationen till Israel, och målet är att få ingå i det globala samarbetet IDU där israeliska Likud ingår. Nya Tider har granskat de interna handlingarna inför Landsdagarna.

Jimmie Åkesson menar att islamismen är en antisvensk ideologi som sprids under religiös täckmantel och med prat om religionsfrihet som skydd. Han tycker att det är skrämmande att ”stora partier på båda sidor av blockgränsen” spelar med i detta. Skärmavbild: SVT

Åkesson vill riva moskéer – etablissemanget kokar

🟠 ”Vi vet att de är många och att de finns överallt”, sade Jimmie Åkesson om islamisterna i Sverige, och menade att ”vi behöver också riva moskébyggnader” där farlig propaganda sprids. Även halvmånar och minareter ska bort från den svenska stadsbilden, menade han. Uttalandet möttes av en proteststorm, främst från indignerade socialdemokrater och muslimska företrädare.

Nyhetsdygnet

Ynglingakonungarna – myt eller verklighet?

🟠 Vår tidiga historia mer detaljerat än någonsin tidigare. Ynglingakonungarna är den tredje och sista boken i Magnus Stenlunds stora historieprojekt, En ny men gammal historia om Sverige. Den blev så omfattande att den fick delas upp i två band. Projektet inleddes med Blodet och jorden om stenåldern, där den nya genetiska arkeologin får stort utrymme. Sedan följde Svärdet och gudarna om bronsåldern, där metallerna och krigen, men också våra äldsta myter och gudar analyseras med nya metoder och många häpnadsväckande slutsatser som resultat. Det är praktfulla och unika böcker om Sveriges förhistoria som förtjänar sin plats i varje sann patriots bokhylla. För, som Stenlund frågar retoriskt, vem kan med rätta kal­la sig svensk utan att veta vad en svensk är?

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Andlighet, holistisk hälsa och öppna sinnen på Harmoni Expo

🟠 ANDLIGHET Harmoni Expo, eller ”Alternativa hälsomässan” som den ofta kal­las för av besökare, är Sveriges största mässa för kropp och själ. När den gick av stapeln fösta gången år 1996 hade den enbart 50 utställare, men har numera vuxit till att hysa hela 350 utställare, över 100 föredrag och workshops, samt tillhörande scenprogram. Dessutom hålls mässan numera två gånger per år, en helg per gång, traditionsenligt i Solnahallen i Stockholm.

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online
Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.