Skip to Content

Kalotten stannar. Under december månad var det tänkt att påven skulle sälja sin kalott till förmån för romska tiggare. Summan blev dock så låg att kalotten inte såldes.

Påven lyckades inte sälja sin kalott

De romska tiggarna i Sverige har blivit en internationell angelägenhet. Onsdagen den 3 december skulle påven sälja sin kalott på auktion för att skänka intäkterna till de lidande romerna i Sverige. Kalotten såldes dock inte, eftersom buden blev för låga.

Publicerad: 17 december, 2014, 18:57

  • Svenska

Läs även

Det var i oktober som Carlos Luna, en invandrare från Argentina, vädjade till påve Franciskus om att denne skulle donera en gåva till romerna i Sverige. Luna var upprörd över hur romerna hade det i Båstad, där han bor, och därför bad han påven, som också kommer från Argentina och är en ”vän sedan 40 år”, om hjälp. Påven svarade efter bara några dagar att han hade beslutat att skänka sin kalott, som skulle säljas till förmån för de utsatta romerna. Detta skulle bli en stark signal om att vi i Europa måste skydda romerna.

– Romerna har aldrig själva startat krig, men har alltid blivit förföljda, sade Luna då till SVT.

Onsdagen 3 december skulle alltså auktionshuset Bukowskis sälja kalotten, och pengarna skulle gå till en ny stiftelse för så kal­lade EU-migranter. Försäljningen skulle dock ske utan utgångspris, eftersom föremålet var så speciellt och närmast omöjligt att värdera. Enligt Carlos är det första gången påven skänker något så personligt. Man kan få en fingervisning om värdet från en auktion på Ebay i september, då en annan påvekalott såldes för 89 000 Euro (cirka 820 000 kronor). Vid det tillfället gick pengarna till att sänka barnadödligheten i Kongo.

I samband med auktionen skrev några kända personer på Bukowskis hemsida om sina möten med den romska kulturen.

– Romer är inte ”de där, långt borta” utan medmänniskor här mitt ibland oss. I Europa. I Sverige. Ofta träffas vi dagligen, på väg till tåget eller utanför mataffären, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det är inte bara romer som lever i samhällets skugga. Vi är många som inte får synas, komma till tals eller finnas till. Vi är kvinnor som dör i nära relationer, vi är muslimer som klandras och vi är rasifierade som förminskas varje dag, skriver Soraya Post, romsk aktivist och EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.

Bukowskis verkar dock ha haft en viss oro inför auktionens utfall.

– Det skulle kännas förfärligt om den inte blev såld, det är en fantastisk gärning, nästan en julsaga i Dickens anda. Vi kan alla se EU-migranterna frysa på gatorna, så vad vi behöver är en hjälte vid dagens auktion, sade Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på Bukowskis, till Sveriges Radio vid auktionstillfället.

Det var dock närmast skambud som lades på påvekalotten.

– Det kom in bud men de var på väldigt låg nivå. Syftet var att en person skulle kliva fram och erbjuda en rejäl summa, säger Paulina Sokolow till TT. Vilka belopp buden låg på berättar hon däremot inte.

Någon försäljning blev det inte och Carlos Luna ska nu lämna tillbaka kalotten till påven i Rom. Han var förvånad över att alla fagra ord om medmänsklighet från det etablerade Sverige inte visade sig när det kom till plånboken.

– Jag är väldigt förvånad och chockad eftersom jag trodde att många av de mest bemedlade i det här landet skulle se sin chans att kliva fram och göra en insats, säger en besviken Carlos Luna, enligt Aftonbladet.

Auktionsverket Bukowskis bjuder inte in några journalister till sina auktioner sedan 2012, då man anmäldes av den grävande journalisten Gunnel Wahlström, numera verksam på Nya Tider, för häleri. Hon hade uppmärksammat att man försökte sälja en stulen tavla av Carl Larsson och polisen var snabbt på plats för att ta hand om den. Målningen ”Karin skalar äpplen” hade stulits från Norrköpings konstmuseum 1988 och köptes sedan av en norsk samlare som efter många år ville sälja den på Bukowskis, som tog in den trots att de kände till att tavlan var stulen.

August Svensson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend