Pentagon presenterar plan för att beväpna Ukraina

USA:s militär-industriella komplex tänker öka spänningen med Ryssland, genom att förse Ukraina med antistridsvagnsmissiler och andra avancerade vapen.

Medan förbindelserna mellan Moskva och Washington försämras, vill amerikanska militärer och diplomater förse Kiev-regeringen med sofistikerade vapensystem och militära rådgivare, enligt Wall Street Journal (WSJ).

President Donald Trump hade inte informerats om denna plan:
”En högt uppsatt medlem av administrationen sade att det inte har funnits något beslut om beväpningsförslaget och att det inte diskuterades vid ett möte på hög nivå om Ryssland i Vita huset förra veckan. Tjänstemannen sade att president Donald Trump inte hade orienterats om planen och att hans inställning inte var känd.”

Angående denna upptrappning berättade en talesperson för Pentagon, överstelöjtnant Michelle L Baldanza, för WSJ att USA inte ”hade uteslutit möjligheten” att förse ”Ukraina med dödliga defensiva vapen”.

Försvarsminister James Mattis har uttalat sitt stöd för planen, enligt amerikanska tjänstemän som citeras av WSJ.

När Obama-administrationen ville sälja vapen till Ukraina, protesterade den tyska förbundskanslern Angela Merkel och andra allierade ledare, och istället försåg USA Kiev med kortdistansradar, mörkersynsutrustning och annan ”icke-dödlig” utrustning.

Enligt det aktuella förslaget från Pentagon och utrikesdepartementet skulle USA tillhandahålla antistridsvagnsvapen, sannolikt Javelin-missiler, liksom möjligen luftvärnsvapen och annan materiel. Ukraina har länge varit på jakt efter Javelin för att kunna bekämpa ryska pansarfordon i Donbass. Javelin-missiler och avfyrningsramper är lätta och mycket rörliga.

Ytterligare upptrappning i Ukraina kommer troligen att förarga Tyskland. Det skulle vara svårt att föreställa sig någonting som skulle vara mer kontraproduktivt för amerikanska relationer från kongressens lagstiftare.

Den tyska regeringen har redan kommit med stark kritik mot de senaste amerikanska sanktionerna. Den tyska ekonomiministern Brigitte Zypries sade till nyhetsbyrån Reuters:
– Vi ser detta som en kränkning av internationell lag helt enkelt. Självklart vill vi inte ha ett handelskrig, men det är viktigt att EU-kommissionen nu beaktar motåtgärder.

Detta var starka ord från USA:s kanske viktigaste allierade. Då det tyska parlamentsvalet sker senare i år, vill ingen av de två regeringspartierna SPD eller CDU gå emot väljarnas starka antiamerikanska och sanktionsfientliga känslor.

President Trump kan fortfarande underteckna en verkställighetsorder som skyddar de tyska och europeiska företag som deltar i ryska oljeledningsprojekt eller i Nord Stream 2, som annars skulle kunna bötesfällas genom den nya amerikanska sanktionslagen.

Samtidigt hotar Rysslands svar på de nya sanktionerna, en begränsning av antalet diplomater, att förstöra den amerikanska diplomat- och underrättelsenärvaron i Ryssland, medan USA har retat upp Tyskland och andra viktiga allierade i Europa. Den brittiske nationelle säkerhetsrådgivaren Mark Sedwell säger:
– Det är mycket viktigt att vi inte blåser upp situationen. Det har varit en hel del upprördhet vid gränsen i öster.

Precis som i Syrien, menar Pentagon att ”om Ukraina använder vapnen på ett otillbörligt sätt, kan Washington besluta att dra tillbaka sitt stöd eller sin tekniska hjälp”. Det var inte alldeles tydligt vad som menades med ”otillbörlig användning av vapen”, men det innebär troligen att ännu en nedskjutning av ett malaysiskt passagerarplan inte skulle vara tillåtet.

Tyskland och Frankrike förblir ytterst skeptiska till att förse Ukraina med vapen, eftersom det skulle öka spänningarna och fördjupa konflikten, men amerikanska tjänstemän säger att de förväntar sig att allierade, som exempelvis Storbritannien, Kanada, Polen och Litauen, välkomnar ökat militärt bistånd.

WSJ rapporterade att USA ”oroar sig” för ett ökande antal brott mot vapenvilan, samtidigt som försök att skapa fred har misslyckats. Den amerikanske befälhavaren general Curtis Scaparotti sade till tidningen:
– Våldsnivån har ökat något på senare tid. Ryssarna bidrar med utrustning, bland deras mest moderna utrustning, och de förser inofficiella styrkor med rådgivare.

NATO fortsätter också att placera fler trupper i länder i Baltikum, Centraleuropa och Östeuropa, vilket Ryssland ser som en aggressionshandling. Amerikanska och europeiska företrädare är splittrade kring hur Moskva skulle reagera på nya vapenleveranser, skriver WSJ. Många tror att det skulle ”driva den ryska militären till att trappa upp situationen ytterligare”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.