GLOBALA FÖRSÖRJNINGSKEDJAN KAPSEJSAR. Här ses Crimson Polaris, som fraktade tusentals ton träflis, sjunka efter att ha gått på grund och brutits i två delar utanför en hamn i norra Japan i augusti. Den extrema belastningen på försörjningskedjan och då inte minst handelsfartygen innebär att de hela tiden är igång och slåss mot klockan, vilket lett till fler incidenter. Foto: Japans kustbevakning

”Perfekt storm” blåser upp: Skenande transportkostnader kommer snart driva upp priserna på alla varor

Inköpschefens tips: Julhandla redan nu!
Extremväder, översvämningar, torka, frostskador och kyla med kortare odlingssäsong som följd har allvarligt decimerat jordbruket de senaste åren och hotar den globala matsäkerheten. Till det ska förlamande covid-restriktioner läggas som nu ansträngt försörjningskedjan till bristningsgränsen. Stigande kostnader för energi, bränsle och inte minst transporter driver upp priserna på alla varor. Nya Tider gör här en sammanställning av tidigare rapportering och lägger till ny information för att ge en övergripande och uppdaterad bild av det mycket allvarliga läge som råder. Vi påvisar även ett samband mellan allt detta – från extremvädret till covid-restriktioner – som är okänt för nästan alla utom globalisterna, som i det tysta agerar efter denna genom historien väl dolda hemlighet.

Nya Tider har flera gånger tidigare varnat våra läsare för potentiell global matbrist som tillsammans med kollapsande försörjningskedja och kraftigt stigande transportkostnader kan leda till skenande varu- och matpriser. Just det håller nu på att materialisera sig. Till detta ska också risken för hyperinflation läggas, vilket det finns flera tecken på att det också är på gång. Bland annat konsumentprisindex, som påvisar inflation, var redan i maj den högsta sedan krisåret 2008 (se NyT v.21/2021).’

Vi tittar i denna analys på ett axplock av tidigare och aktuella nyheter som adderar till den händelsekedja vi sedan våren 2020 rapporterat om och varnat för.

SYNERGY OAKLAND är ett tolv år gammalt Panamax containerfartyg, som nu hyrs ut för rekordhöga dagskostnader på motsvarande runt 1,7 miljoner svenska kronor. Det kan jämföras med kostnaden för en sprillans ny Ferrari Portofino M (infälld bild) som kostar 1,94 miljoner kronor. Den som vill hyra den rostiga skorven i tre månader, vilket någon nu gjort, får betala 80 sådana Ferrari-bilar. Fartygets värde uppskattas till drygt 600 miljoner kronor, vilket innebär att fartyget med den senaste skyhöga hyreskostnaden kan tjäna in mer än hela sitt värde på ett enda år. Denna fraktkostnad kommer att läggas på varorna som transporteras och drabba slutkunderna lagom till julhandeln. Containerfartyg kan ibland skrotas redan efter sju år, så tolv år ses som tämligen gammalt i branschen. Foto: Jackie Pritchard, Infällt: Ferrari

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Missväxt och nöd under Lilla istiden

Missväxt och nöd under Lilla istiden

🟠 KRÖNIKA Dalarna är inte världen. Men Lilla istidens ogynnsamma klimat med återkommande missväxt och nöd kunde tydligt avläsas även i lilla Dalarna. Prästen Emil Åkerström i Amsberg strax norr om Borlänge skildrade i slutet av 1800-talet i tidskriften Tunarötter vädrets och odlingsförhållandenas skiftningar utifrån lokala prästers anteckningar ända sedan 1527.

Läs även:

Homosexuella valar – eller valvåldtäkt?

Homosexuella valar – eller valvåldtäkt?

🟠 UTRIKES En nyhet om ”homosexuella valar” sprids över världen, men enligt forskarna bakom rapporten som ligger till grund för nyheten kan den unika händelsen som dokumenterades, där två knölvalshanar hade sex – snarare vara en form av ”valvåldtäkt”.

Genanta uppgifter om Tysklands roll i Ukraina

Genanta uppgifter om Tysklands roll i Ukraina

🟠 UTRIKES Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kritiseras av Storbritannien för att ha uppgett till pressen att brittiska trupper hjälper Ukraina med missilkontroll vid frontlinjen. Dessutom har en läcka avslöjat att det tyska försvaret har haft planer på att spränga den bro som förbinder Krim med det ryska fastlandet

Nord Stream-sabotaget: Både Sverige och Danmark lägger ned sina utredningar

Nord Stream-sabotaget: Både Sverige och Danmark lägger ned sina utredningar

🟠 UTRIKES Kommer vi någonsin att få veta vem som ligger bakom sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2? Mysteriet är fortfarande olöst och två länder har redan meddelat att de lägger ner sina utredningar. Efter Sverige är det nu Danmark som avslutar sin utredning och levererar sina slutsatser. Köpenhamnspolisen, som meddelade nyheten, bekräftade att explosionerna verkligen berodde på ett sabotage, men sade att de inte kunde inleda något straffrättsligt förfarande.

Putin talar inför parlamentet

Putin talar inför parlamentet

🟠 UTRIKES President Vladimir Putin har hållit sitt årliga tal till den Ryska federationens federala församlingen, det ryska parlamentet. Talet på Gostiny Dvor i centrala Moskva ägde rum drygt två veckor före presidentvalet i Ryssland, där Putin ställer upp för omval.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.