Anklagelserna mot Ursula von der Leyen handlar om hennes kommunikation med Albert Bourla, VD för amerikanska vaccinjätten Pfizer, om ett kontrakt på 1,8 miljarder doser covidvaccin. Nästa beslut i rättsprocesserna väntas den 20 januari då en belgisk domstol bland annat ska slå fast huruvida hon har juridisk immunitet mot korruptionsåtal, vilket EU:s åklagarmyndighet EPPO hävdar.
Det kan noteras att diskussionerna mellan von der Leyen och Bourla inleddes långt innan de kliniska testerna av Pfizers vaccin var färdiga. Vaccinskeptiker har länge pekat på att testerna skyndades igenom. I oktober 2022 medgav Janine Small, högt uppsatt tjänstekvinna på Pfizer, inför EU-parlamentet att man inte ens hunnit testa om vaccinet förhindrade spridning av covid-19 – att det minskade symptomen för vissa smittade ansågs tillräckligt.
Och innan dessa hårt kritiserade kliniska tester ens var klara, ska alltså von der Leyen ha varit i färd med att förhandla fram ett kontrakt via SMS.
Kontraktet inbringade enligt Financial Times 35 miljarder euro till Pfizer, vilket gör det till det största och dyraste av de kontrakt EU skrev med vaccintillverkare, både totalt och räknat per vaccindos. Enligt flera oberoende beräkningar är priset uppemot 15 gånger produktionskostnaden.
Flera rättsprocesser
New York Times publicerade uppgifterna om von der Leyens SMS med Bourla kort efter att avtalet var färdigt i slutet av april 2021. Artikeln berömde att hon lyckats säkra vaccin till alla EU-medborgare men ifrågasatte hur förhandlingarna skett och att de inletts utan att EU:s medlemsstater gett henne mandat till det. När von der Leyen vägrade att lämna ut konversationen stämde tidningen EU-kommissionen i domstol med hänvisning till offentlighetsprincipen, ett mål som ännu – fyra år senare – inte är avgjort.

Sedan dess har skandalen bara växt. Von der Leyen har inte bara vägrat att lämna ut SMS:en till media utan även till Europeiska ombudsmannen och till Europeiska revisionsrätten ECA. Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly anklagade under 2022 von der Leyen för tjänstefel efter att EU-kommissionen (fortfarande ledd av Ursula von der Leyen) vägrat lämna ut korrespondensen, påstått att meddelandena försvunnit av misstag, och hävdat att den relevanta delen av EU:s budget var hemligstämplad så att priset för vaccinkontraktet inte heller kunde lämnas ut.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.