Skip to Content

Finansminister Siv Jensen (Frp) och SSB:s avgående direktör Christine Meyer. Stillbilder: NRK

PK-utrensningar slog tillbaka – Meyer fick gå

Digital utgåva

Norska Statistisk Sentralbyrås (SSB) direktör Christine Meyer får lämna jobbet. Hennes uppdragsgivare, finansminister Siv Jensen (Frp), har förlorat tålamodet med direktören som motsätter sig att SSB tar fram siffror kring invandring kopplat till brott och kostnader för välfärdssystemet. När Meyer ville omplacera 26 forskare för att de tagit fram rapporter som regeringen använde som argument för restriktivare invandringspolitik var måttet rågat.

Publicerad: 23 november, 2017, 15:42

 • Svenska

Läs även

På måndagen den 13 november avgick Christine Meyer från direktörsposten på norska SSB. Finansministern Siv Jensen hade fått nog av Meyers försök att göra myndigheten till ett instrument för politiskt korrekthet och därmed torde också omplaceringen av invandringsforskarna hävas. Den nye tillfällige direktören utsågs den 16 november och heter Birger Vikøren och är 56 år.

Krisen i Statistisk Sentralbyrå (SSB) har pågått i flera år, egentligen sedan Christine Meyer tillträdde som direktör för myndigheten 2015, men fick sin kulmen nu under hösten när hon bestämde sig för att omplacera en stor grupp forskare som under flera år arbetat fram viktiga rapporter om invandringens kostnader och etniska och demografiska konsekvenser. Omplaceringen uppfattades av många framträdande debattörer som en ren politisk bestraffning av forskarna, men också en illvillig plan för att åter börja dölja problemen som följer massinvandringen.

Mycket av den offentliga debatten kring det kontroversiella omplaceringsbeslutet av forskarna på SSB kretsade kring den populäre Erling Holmøy, som i flera år tagit fram forskningsresultat som bland annat visat att varje norrman måste betala i runda tal 10 000 norska kronor extra i skatt årligen från 2025 och framåt för att försörja alla invandrare som Norge tagit emot den senaste tiden. Erling Holmøy stöddes oreserverat av flera prominenta forskare och tidningarna var rasande över fulspelet mot Erling Holmøy och hans kollegor.

Statistisk sentralbyrås byggnad i Oslo. Foto: Wikipedia

Statistisk sentralbyrås byggnad i Oslo. Foto: Wikipedia

 

Norges allt restriktivare invandringspolitik bygger på data från SSB, inte minst de rapporter Holmøy sammanställt. Det är forskningsresultat som också svenska debattörer intresserat sig för, eftersom motsvarande forskning inte får ske här.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DanTheMan

  Det är samma typ av problem som Sverige lider av, fast i mångfallt större utsträckning. Tjänstemän/kvinnor i myndigheter applicerar sina egna åsikter på verksamheten oavsett politiska direktiv. Att det blir fler och fler kvinnor i chefspositioner, framförallt i offentlig verksamhet och trots påståenden om motsatsen. Detta verkar ha medfört att känslor har tagit överhanden i myndighetsutövandet. Detta kan väl vara bra i vissa lägen men när hela tiden handlar om samma grupper som får postiv särbehandling då är måttet rågat.
  Om vi ska ha fungerande verksamheter som finansieras av skattemedel så ska inte personliga ställningstaganden tas baserat på diffusa argument och åsikter.
  Jag undrar hur många kvinnor som sitter på chefsposter som favoriserar sina egna toyboys framför bättre behövande som befinner sig legalt i Sverige?
  Tydligen måste tjänstemanna-ansvaret återinföras, även politiker bör granskas hårdare i sin utövning. Trodde inte det skulle behöva sägas men när samhället blir en lekstuga för godhets-facister då måste det till hårdare regler!

 • Parsifal

  Politisk korrekthet kräver totalitära metoder för att fungera. Vi kommer att se fler konflikter av denna typ framöver. Det handlar om fanatiker som är helt ointresserade av fakta.

  • Anders Bo

   Opgøret er startet…

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

UTRIKESLedaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Ungern säger nej till vänsterliberal genus-konvention från Europarådet

UTRIKESDen 5 maj röstade Ungerns parlament nej till en konvention från Europarådet som officiellt handlade om kvinnovåld, men där en majoritet i parlamentet istället såg det som en smygväg för massinvandring och uppluckrandet av värderingar kring familj och kön.

Tyska författningsdomstolen kör över EU

UTRIKESDen 5 maj beslutade den tyska författningsdomstolen att landets centralbank om tre månader skall upphöra med stödköpen av statsobligationer som ingår i Europeiska centralbankens stimulanspaket. ECB måste inom denna tid visa att åtgärderna är proportionella till de mål man avsett att uppnå för att stödköpen skall kunna fortsätta. EU-anhängare menar att EU-domstolen nu måste agera för att visa vem som bestämmer.

Gå till arkivet

Send this to a friend