Skip to Content

Finansminister Siv Jensen (Frp) och SSB:s avgående direktör Christine Meyer. Stillbilder: NRK

PK-utrensningar slog tillbaka – Meyer fick gå

Digital utgåva

Norska Statistisk Sentralbyrås (SSB) direktör Christine Meyer får lämna jobbet. Hennes uppdragsgivare, finansminister Siv Jensen (Frp), har förlorat tålamodet med direktören som motsätter sig att SSB tar fram siffror kring invandring kopplat till brott och kostnader för välfärdssystemet. När Meyer ville omplacera 26 forskare för att de tagit fram rapporter som regeringen använde som argument för restriktivare invandringspolitik var måttet rågat.

Publicerad: 23 november, 2017, 15:42

 • Svenska

Läs även

På måndagen den 13 november avgick Christine Meyer från direktörsposten på norska SSB. Finansministern Siv Jensen hade fått nog av Meyers försök att göra myndigheten till ett instrument för politiskt korrekthet och därmed torde också omplaceringen av invandringsforskarna hävas. Den nye tillfällige direktören utsågs den 16 november och heter Birger Vikøren och är 56 år.

Krisen i Statistisk Sentralbyrå (SSB) har pågått i flera år, egentligen sedan Christine Meyer tillträdde som direktör för myndigheten 2015, men fick sin kulmen nu under hösten när hon bestämde sig för att omplacera en stor grupp forskare som under flera år arbetat fram viktiga rapporter om invandringens kostnader och etniska och demografiska konsekvenser. Omplaceringen uppfattades av många framträdande debattörer som en ren politisk bestraffning av forskarna, men också en illvillig plan för att åter börja dölja problemen som följer massinvandringen.

Mycket av den offentliga debatten kring det kontroversiella omplaceringsbeslutet av forskarna på SSB kretsade kring den populäre Erling Holmøy, som i flera år tagit fram forskningsresultat som bland annat visat att varje norrman måste betala i runda tal 10 000 norska kronor extra i skatt årligen från 2025 och framåt för att försörja alla invandrare som Norge tagit emot den senaste tiden. Erling Holmøy stöddes oreserverat av flera prominenta forskare och tidningarna var rasande över fulspelet mot Erling Holmøy och hans kollegor.

Statistisk sentralbyrås byggnad i Oslo. Foto: Wikipedia

Statistisk sentralbyrås byggnad i Oslo. Foto: Wikipedia

 

Norges allt restriktivare invandringspolitik bygger på data från SSB, inte minst de rapporter Holmøy sammanställt. Det är forskningsresultat som också svenska debattörer intresserat sig för, eftersom motsvarande forskning inte får ske här.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DanTheMan

  Det är samma typ av problem som Sverige lider av, fast i mångfallt större utsträckning. Tjänstemän/kvinnor i myndigheter applicerar sina egna åsikter på verksamheten oavsett politiska direktiv. Att det blir fler och fler kvinnor i chefspositioner, framförallt i offentlig verksamhet och trots påståenden om motsatsen. Detta verkar ha medfört att känslor har tagit överhanden i myndighetsutövandet. Detta kan väl vara bra i vissa lägen men när hela tiden handlar om samma grupper som får postiv särbehandling då är måttet rågat.
  Om vi ska ha fungerande verksamheter som finansieras av skattemedel så ska inte personliga ställningstaganden tas baserat på diffusa argument och åsikter.
  Jag undrar hur många kvinnor som sitter på chefsposter som favoriserar sina egna toyboys framför bättre behövande som befinner sig legalt i Sverige?
  Tydligen måste tjänstemanna-ansvaret återinföras, även politiker bör granskas hårdare i sin utövning. Trodde inte det skulle behöva sägas men när samhället blir en lekstuga för godhets-facister då måste det till hårdare regler!

 • Parsifal

  Politisk korrekthet kräver totalitära metoder för att fungera. Vi kommer att se fler konflikter av denna typ framöver. Det handlar om fanatiker som är helt ointresserade av fakta.

  • Anders Bo

   Opgøret er startet…

Turkiet går in i nordöstra Syrien

UTRIKESUSA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Patrioter stärker det politiska greppet i Polen

Efter parlamentsvalet i Polen står det nu klart att det blir en absolut majoritet för de nationellt sinnade politiska partierna i Polen. Det regerande Lag och Rättvisa (PiS) som kan beskrivas som nationalkonservativt får egen majoritet i det polska parlamentet, sejmen, men även ett nytt uppstickarparti som är än mer radikalt i sin patriotism klarade med god marginal femprocentsspärren.

Vänsterextrema klimataktivister vill störta regeringar i västvärlden

UTRIKESExtinction Rebellion säger sig vara för fredliga lösningar på vad de menar är en hotande klimatkatastrof. Samtidigt varnar organisationens grundare och ledare, Roger Hallam, att människor kommer att dö när rörelsen sätter sina planer i verket för att störta de regeringar som inte går med på organisationens krav. I tidigare hemliga interna dokument som Nya Tider kommit över ges vi en inblick i en växande vänsterextrem rörelse som gömmer sig under ett klimathotsparaply för att driva igenom andra politiska frågor.

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend