Skip to Content

Andrzej Duda från partiet Lag och rättvisa.
Polen

Polackerna väljer nationalkonservativ president

Polackerna gick till presidentval på pingstsöndagen den 24 maj. Den sedan 2010 sittande presidenten, den liberal-konservative Bronislaw Komorowski, fick inte förnyat förtroende. Istället valde polackerna den nationellt och konservativt orienterade utmanaren Andrzej Duda.

Publicerad: 8 juni, 2015, 10:51

  • Svenska

Läs även

Andrzej Duda är en 43-årig juristprofessor som är invald i EU-parlamentet för bröderna Kaczynskis parti Lag och rättvisa (PiS). Många undrar och andra spekulerar om vilket politiskt program Duda kommer att följa. Partiet Lag och rättvisa har bland annat profilerat sig som det mest patriotiska i Polen och verkat för att EU:s medlemsstater ska få mer makt över sin egen lagstiftning. Under valrörelsen gick Duda fram med slagordet ”Polen är framtiden”, vilket förutom EU-skepsis även tolkats som ett uttryck för en mer skärpt politik mot Polens grannländer.

En del tror att Duda kommer att inta en ännu kyligare hållning till Ryssland än hans liberala föregångare, då polsk nationalism historiskt handlat om att stå emot de båda maktblocken Ryssland och Tyskland som Polen är inklämt emellan. En del tror att Duda även kommer att arbeta för en distansering från Tyskland. Mot denna tanke står några som påpekar att hans hustru är lärare i tyska vid ett gymnasium och knappast tyskfientlig. Själv talar Duda gärna om dialog och brobygge. ”Dörren till presidentpalatset skall stå öppen för alla, även dem som har en annan uppfattning än jag själv”, uttalade han när valsegern stod klar.

Presidenten i Polen har stor möjlighet att påverka landets utrikes- och försvarspolitik, och kan lägga in veto mot nya lagar som parlamentet beslutar om. Polen har i åtta år styrts av Bronislaw Komorowskis nyliberala parti Medborgarplattformen, som är största parti i parlamentet och förutom presidentposten även haft premiärministerposten. Det har profilerat sig som ett mycket EU-positivt parti och distanserat sig från de katolsk-nationalistiska partierna. I oktober hålls det parlamentsval och redan nu är tonen hård mellan rivalerna. Har opinionen svängt till förmån för konservatism och EU-skepsis? Lag och rättvisa hoppas förstås på att väljarstödet ska hålla i sig till hösten.

Donald Tusk, som både varit Medborgarplattformens partiledare och Polens premiärminister innan han i december 2014 utsågs till Europeiska rådets ordförande, har anklagat Lag och rättvisa för att ”agera mot Polens intressen” genom att stödja brittiska Tories i EU samtidigt som Storbritannien vill begränsa möjligheterna för de cirka 800 000 polacker som arbetar i landet. Detta, menar Tusk, rimmar illa med att Lag och rättvisa säger sig vara ”kompromisslösa när det gäller polska intressen”.

Frågan är till vilken grad denna retorik går hem, då Tories främst kritiserar den ”sociala turismen” till Storbritannien och i mindre grad arbetskraftsinvandringen. Familjer till de polacker som arbetar på de brittiska öarna – en stor väljargrupp – kommer dock att vara mycket känsliga för även antydningar om en begränsning av den fria rörligheten inom EU.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ecuador drar tillbaka Julian Assanges medborgarskap

YTTRANDEFRIHETEcuador har dragit tillbaka Wikileaksgrundaren Julian Assanges medborgarskap, som han fick år 2018. Assanges advokat Carlos Poveda, själv från Ecuador, är besviken och menar att beslutet fattats på ett felaktigt sätt och att Assange själv inte fick komma till tals.

Nederländernas parlament: Premiärminister Mark Rutte ertappas med grov lögn… inför rullande kamera

NEDERLÄNDERNAUnder en frågestund ställs Nederländernas statschef, som tvingat befolkningen till hårda covid-restriktioner, mot väggen av den nationalistiske parlamentarikern Gideon van Meijeren (FvD). Den amerikanska konservativa nyhetssidan Breitbart beskriver i en opinionstext honom som en ”hjältepolitiker” som ”skoningslöst förgör” den nederländske premiärministern. Therry Baudet, partiledaren för FvD, presenterade videon från händelsen med orden ”TITTA! Gideon van Meijeren avslöjar LÖGNAREN Rutte”. Premiärministern, som går under öknamnet ”Teflon-Mark”, förnekar under utfrågningen att han har någon kännedom om globalist­handboken COVID-19: The Great Reset. Detta trots att han är en flitig besökare i globalistsammanhang. Rutte skänker också miljarder av folkets skatte­pengar till den nu mest aktuella delen av globalist­agendan, att få hela världens befolkning injicerad.

Vancouvers flygplats, Rachel Marsden. Foto: Skytrax, privat

Inresande till Kanada tvingas i karantänläger – även om de är immuna

Den som kommer till Kanada ovaccinerad tvingas till en karantänanläggning på egen bekostnad. Detta även om man tidigare varit sjuk i Covid-19 och kan uppvisa att man är immun. Detta hände kolumnisten Rachel Marsden, som tvingades ta första flyget till Europa igen.

Snöplig sorti för biologisk man i kvinnlig OS-tävling

UTRIKESDet blev ett totalt misslyckande för Laurel Hubbard, en manlig tyngdlyftare som tilläts tävla i kvinnlig tyngdlyftning i OS. Men tre misslyckade lyftförsök fick honom dock utslagen ur tävlingen i +87-kiloklassen i tyngdlyftning för kvinnor. Inget hindrar heller andra män från att tävla mot kvinnor – det är upp till de enskilda länderna att bestämma vem man skickar till OS meddelar den internationella olympiska kommittén, IOK.

Islam i Ryssland: Tusen omväxlande år med blodig terror och fredlig renässans

UTRIKESI Europa oroar sig många för islamisering. Vårt grannland Ryssland har en lång historia med olika riktningar inom islam, en historia som paradoxalt nog både varit blodigare och lugnare än den europeiska historien med muslimer. Kan vi lära något av ryssarnas erfarenheter?

Gates Foundations-anställda vill byta jobb

UTRIKESMelinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Gå till arkivet

Send this to a friend