Skip to Content

Andrzej Duda från partiet Lag och rättvisa.
Polen

Polackerna väljer nationalkonservativ president

Polackerna gick till presidentval på pingstsöndagen den 24 maj. Den sedan 2010 sittande presidenten, den liberal-konservative Bronislaw Komorowski, fick inte förnyat förtroende. Istället valde polackerna den nationellt och konservativt orienterade utmanaren Andrzej Duda.

Publicerad: 8 juni, 2015, 10:51

  • Svenska

Läs även

Andrzej Duda är en 43-årig juristprofessor som är invald i EU-parlamentet för bröderna Kaczynskis parti Lag och rättvisa (PiS). Många undrar och andra spekulerar om vilket politiskt program Duda kommer att följa. Partiet Lag och rättvisa har bland annat profilerat sig som det mest patriotiska i Polen och verkat för att EU:s medlemsstater ska få mer makt över sin egen lagstiftning. Under valrörelsen gick Duda fram med slagordet ”Polen är framtiden”, vilket förutom EU-skepsis även tolkats som ett uttryck för en mer skärpt politik mot Polens grannländer.

En del tror att Duda kommer att inta en ännu kyligare hållning till Ryssland än hans liberala föregångare, då polsk nationalism historiskt handlat om att stå emot de båda maktblocken Ryssland och Tyskland som Polen är inklämt emellan. En del tror att Duda även kommer att arbeta för en distansering från Tyskland. Mot denna tanke står några som påpekar att hans hustru är lärare i tyska vid ett gymnasium och knappast tyskfientlig. Själv talar Duda gärna om dialog och brobygge. ”Dörren till presidentpalatset skall stå öppen för alla, även dem som har en annan uppfattning än jag själv”, uttalade han när valsegern stod klar.

Presidenten i Polen har stor möjlighet att påverka landets utrikes- och försvarspolitik, och kan lägga in veto mot nya lagar som parlamentet beslutar om. Polen har i åtta år styrts av Bronislaw Komorowskis nyliberala parti Medborgarplattformen, som är största parti i parlamentet och förutom presidentposten även haft premiärministerposten. Det har profilerat sig som ett mycket EU-positivt parti och distanserat sig från de katolsk-nationalistiska partierna. I oktober hålls det parlamentsval och redan nu är tonen hård mellan rivalerna. Har opinionen svängt till förmån för konservatism och EU-skepsis? Lag och rättvisa hoppas förstås på att väljarstödet ska hålla i sig till hösten.

Donald Tusk, som både varit Medborgarplattformens partiledare och Polens premiärminister innan han i december 2014 utsågs till Europeiska rådets ordförande, har anklagat Lag och rättvisa för att ”agera mot Polens intressen” genom att stödja brittiska Tories i EU samtidigt som Storbritannien vill begränsa möjligheterna för de cirka 800 000 polacker som arbetar i landet. Detta, menar Tusk, rimmar illa med att Lag och rättvisa säger sig vara ”kompromisslösa när det gäller polska intressen”.

Frågan är till vilken grad denna retorik går hem, då Tories främst kritiserar den ”sociala turismen” till Storbritannien och i mindre grad arbetskraftsinvandringen. Familjer till de polacker som arbetar på de brittiska öarna – en stor väljargrupp – kommer dock att vara mycket känsliga för även antydningar om en begränsning av den fria rörligheten inom EU.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Gå till arkivet

Send this to a friend