Skip to Content

President Andrzej Duda under ett valmöte den 28 juni. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Polens konservative president omvald

PappersupplaganNya Tider v. 30

Med knapp marginal valdes Polens sittande president Andrzej Duda för ännu en mandatperiod. Valkampanjen var hätsk och Polen beskrivs som ett land delat i två läger, något som presidenten redan dagen efter valet försökte överbrygga i försonliga ordalag.

Publicerad: 20 juli, 2020, 17:28

  • Svenska

Läs även

När rösterna i det polska presidentvalet började räknas på kvällen den 12 juli stod det klart att det skulle bli jämnt, men till slut vann president Duda med 51,2 procent av rösterna. Han kandiderade som oberoende, men har en bakgrund i det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, och åtnjuter fortfarande detta partis stöd. En del kommentatorer menar att valsegern berodde på att partiet lyckades mobilisera sina väljare i högre grad än motståndaren, och valdeltagandet på 68 procent var nästan rekordhögt.

Motståndare var Warszawas liberale borgmästare Rafał Trzaskowski, vilket fick framträdande personer inom Lag och rättvisa att utmåla presidentvalet som ett val mellan ”det vitröda Polen”, en referens till landets flagga, och ett regnbågs-Polen, representerat av Trzaskowski.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Skulle tro att tonen emot Duda är betydligt hätskare i SVT, Schibsted och Bonnier, än i den polska pressen? Det där med åsikt/yttrandefrihet är bra – men bara om du tycker som jag? I vårt eget land kvävs alla åsikter som t.ex. de som Duda står, men likt förbannat stoltserar vi med att ha åsiktsfrihet? Vi har otaliga exempel på personer som varit frispråkiga och som fått ta konsekvenserna av sitt uttalande? Skillnad är det om du hyllar det som svenska folket inte i gemen står bakom, för då kan du räkna med en topptjänst på SVT/SR eller en uppburen plats på DN, Exp, SvD, eller Aftonbladet? Nyckeln till framgång är inte utbildning – utan de ”rätta” åsikterna. Det värsta med dessa ”tyckare” att när den politiska kompassen vrider sig, följer de här hycklarna visaren och intar då en annan ståndpunkt? ”Ge mig en kvart om dagen och jag skall ge dig en ny kropp” hade Arne Tammer som devis. Det finns säkert många svenskar som har något liknade att säga om vårt eget land?

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend