Polens president undertecknar kontroversiell lag

Trots att den polske presidenten Andrzej Duda redan blockerat två lagförslag från sitt eget parti om kontroll av rättsväsendet, har han nu godkänt det tredje.

Det regerande och patriotiska partiet Lag och rättvisa (PiS) reagerade upprört när president Duda använde sitt veto mot två tidigare lagförslag, som kritiker menade skulle ha gett regeringen kontroll över rättsväsendet. PiS hävdade å sin sida att presidenten i dessa fall böjde sig för utländska makter.

Dudas undertecknande av den senaste lagen skedde trots protester mot den i olika delar av landet, med slagord som ”Fria domstolar” och ”Frihet, jämlikhet, demokrati”. Enligt dessa innebär de nya lagarna ett steg mot auktoritärt styre.

Förslagen skapade också motsättningar mellan Polen och EU, som hotade att avskaffa Polens rösträtt vid ett införande. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som själv har varit polsk premiärminister, varnade för ”ett svart scenario som till slut skulle kunna leda till Polens marginalisering i Europa”.

Det tredje lagförslaget på området, som alltså undertecknades av president Duda den 25 juli, ger landets justitieminister rätt att utse lägre domstolars ordförande. En av de lagar som blockerades skulle ha gett justitieministern makten att avskeda alla domare i högsta domstolen och välja deras efterföljare.

Bedömare förvånades av presidentens tidigare veton och såg dem som ett stort bakslag för PiS och en framgång för demonstranterna. Polens utrikesminister Witold Waszczykowski kommenterade:
– Vissa europeiska makter accepterade inte valresultatet, de accepterar inte denna regering och inte dess förändringar. Vi ser här ännu ett försök att störta regeringen. Kanske kommer det att sluta med terrordåd mot den polska staten.

Försvarsministern Antoni Macierewicz menade att motstånd mot partiets reformer utgör ett ”hybridkrig” mot landet, där skulden ligger hos ”antikristna, antikatolska och miljökretsar, som utmanar oberoende nationalstaters existens”.

Motsättningen mellan regering och president kom också att speglas i medierapporteringen. Premiärminister Beata Szydło höll ett tv-tal samtidigt som president Duda också skulle tala till nationen. Statlig media valde att sända premiärministerns framträdande, medan presidentens kom att visas av privata medier. Szydło talade om lagförslagen:
– Vi vill alla leva i ett rättvist Polen, vilket är skälet till att en reformering av domstolarna behövs. Dagens veto från presidenten har försenat arbetet med denna reformering. Vi kan inte ge vika för påtryckningar från gatan och utlandet. Vi har en stabil majoritet. Vi kommer inte att ge efter för påtryckningar. Vi kommer att genomföra vår plan.

PiS gruppledare i parlamentet, Ryszard Terlecki, sade att ”vi störs av att presidenten inte har fjärmat sig från protesters påverkan”, samtidigt som en av partiets ledamöter undrade om Duda verkligen borde vara PiS presidentkandidat vid nästa val 2020. Många högt uppsatta medlemmar anser att presidenten har förrått dem, särskilt som den tidigare relativt okände Duda har partiet att tacka för sin position. Vissa utomstående bedömare har istället hävdat att det var väntat att presidenten förr eller senare skulle visa sin självständighet. Michał Szułdrzyński, krönikör vid högertidningen Rzeczpospolita, hör till dessa:
”Duda var tvungen att visa att han var en självständig politisk enhet och han gjorde det kring en reform som betyder mer för [PiS partiledare Jarosław] Kaczyński än någonting annat.”

Vissa demonstranter är dock inte nöjda, utan anser att en blockering av två lagförslag inte var tillräckligt. Advokaten Roman Iwanski, som har arbetat ideellt för gripna demonstranter, säger:
– Heder till presidenten för de två vetona, men den sista handlingen är lika okonstitutionell. Man kan inte kompromissa om konstitutionen.

Lag och rättvisa grundades 2001 och blev 2005 landets största parti, med 27 procent av rösterna. Efter att senare ha hamnat i opposition, vann partiet 2015 en absolut majoritet, vilket inget annat parti hade lyckats med efter kommunismens fall, och Beata Szydło blev därmed landets premiärminister.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.