Skip to Content

En massiv polisinsats sattes in efter att en polis blev skjuten. Foto: Nya Tider
BROTT

Polis skjuten till döds i Göteborg i natt

På onsdagskvällen klockan 22:34 fick polisen in larm om skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Det är fortfarande oklart vad som har hänt, men minst en polis blev svårt skottskadad och avled senare. Minst en annan person har till förts till sjukhus. Vid ettiden på natten pågick fortfarande en stor polisinsats.

Publicerad: 1 juli, 2021, 08:22

  • Svenska

Läs även

Det var när polisen stod och samtalade med några boende i området som han plötsligt blev beskjuten. Skotten tog så illa att han senare avled på sjukhus. Skottlossningen utlöste en massiv polisinsats där minst 25 till 30 polisbilar, två helikoptrar, hundar och insatsstyrkan deltog. Man spärrade av alla tillfarter till Biskopsgården samt Älvsborgsbron. Vid midnatt pågick fortfarande insatsen men började trappas av. Under natten har dörrknackning ägt rum och ett antal personer tagits in till förhör, men ingen är gripen, uppger polisen.

Stora delar av Biskopsgården spärrades av. Foto: Nya Tider

Stora delar av Biskopsgården spärrades av. Foto: Nya Tider

 

Avspärrningarna var så omfattande att de även inkluderade hållplatserna i området, så busspassagerare släpptes av i en rondell och spårvagnarna slutade gå till Biskopsgården. På en parkeringsplats vid Lidl-butiken kunde man se en insatsstyrka med tre stora bilar förbereda sig för att gå in i området, men ingen skottlossning hördes under resten av kvällen. Vid Vårväderstorget fanns ett stort uppbåd av poliser med hundar.

Boende i området som Nya Tider talar med uppger att det är ungdomar som terroriserar området och att det är vanligt förekommande med avspärrningar men inte av denna kaliber. En man säger att han är orolig för sina barns säkerhet, en annan att han har bott där i över tjugo år och att det konstant har blivit värre.

Presskonferens kl 9.00

Vid polisens presskonferens framkom inte mycket nytt, man hänvisade till förundersökningssekretess och att man ännu inte hunnit sammanställa informationen men några saker kunde man kommunicera:

Den mördade polismannen är en man i 30-årsåldern som var ganska ny i yrket. Han ska ha varit uniformerad, vilket ger dådet en grövre karaktär. Det var ingen olycka eller misstag utan sannolikt blev han skjuten just för att han var polis.

Ett mycket stort antal personer har under natten förhörts, men polisområdeschef Erik Nord kunde inte uttala sig om ifall någon var frihetsberövad.

Redan vid larmet klockan 22.34 på onsdagskvällen förstod vakthavande befäl händelsens dignitet och utlyste en ”särskild händelse”, vilket innebär att polisen kan rekvirera särskilda resurser från hela landet. Den särskilda händelsen pågår fortfarande och så länge det behövs för att vidta alla erforderliga utredningsinsatser.

Idag vid tiotiden när Nya Tider försöker ta sig fram till mordplatsen var avspärrningarna kvar och man kunde se ett stort antal polistekniker röra sig i området vid Höstvädersgatan där mordet ägde rum.

Statsminister Löfven och inrikesminister Damberg håller idag klockan 11.00 presskonferens med anledning av mordet.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend