Skip to Content

Dan Park nekas demonstrationstillstånd för koranbränning med Rasmus Paludan utanför moskén. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Polischef till Nya Tider: ”Risk för oroligheter om Dan Parks torgmöte genomförs i samband med fredagsbönen”

Digital utgåva

Konstnären Dan Park och den danske politikern Rasmus Paludan fick inte genomföra ett torgmöte med koranbränning direkt utanför en moské i Rosengård den 28 augusti. Det fanns för stor risk för oroligheter i samband med fredagsbönen, förklarar polischefen Erik Åberg för Nya Tider. Polisen hänvisar torgmötet till ”en neutral plats”.

Publicerad: 17 augusti, 2020, 17:28

 • Svenska

Läs även

– Vi bedömer att det skulle finnas risker för stora ordningsstörningar om det här genomfördes på just den platsen framför moskén och just i samband med fredagsbönen, säger polischefen Erik Åberg till Nya Tider. Han är chef för distriktet Malmö syd, alltså den del av staden som även innefattar det särskilt utsatta och muslimtäta området Rosengård.

Det är på hans bord demonstrationsansökan från konstnären Dan Park har hamnat. Han vill hålla ett torgmöte i Rosengård utanför en moské den 28 augusti i samband med fredagsbönen. På mötet är det tänkt att den danske partiledaren för Stram kurs, Rasmus Paludan, också skall bränna en koran.

Den 13 augusti meddelade polisen att man inte beviljar någon demonstration invid moskén. Åberg lägger dock till en brasklapp:

– Därmed inte sagt att den här säkerhetsbedömningen gäller hela Rosengård som sådant.

Allvarligt säkerhetshot

När Nya Tider når Erik Åberg bekräftar han att polisen hittills har gjort bedömningen att ett torgmöte inkluderande koranbränning skulle kunna innebära avsevärda säkerhetsrisker. Nu för man en dialog med Park om att flytta manifestationen till en plats som bedöms som mer neutral och mindre utsatt för våldsverkare.

Vi frågar då om Sverige, och i det här fallet Malmö, alltså är en mycket farligare plats att hålla den här typen av torgmöten än Köpenhamn och övriga Danmark.

– Nej, jag tycker inte alls att Malmö är farligare än exempelvis Köpenhamn, menar då Åberg.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Old timer

  Erik Åberg kommer att gå långt. Med denna ynklighet har har nu gått upp några steg på karriärstegen inom polisen.
  Vi lär se Åberg inom kort på högre positioner, kanske tom som Rikspolischef. Lite mer träning så har han ett gedighet CV så han kan komma in i “värmen” på riktigt.

 • Old timer

  Här är en länk till Sveriges grundlagar. Särskilt punkt 3 är intressant.
  http://offc.se/grundlagen.html
  Kanske inte den bästa av sidor men att lägga lite tid på att läsa om vad våra grundlagar stipulerar är berikande.

 • Dacke

  Skulle tro att Muslimska föreningen hade fått tillstånd till ett “bönemöte” utanför S:t Pauli kyrka och som avslutas med Bibel-bränning? Kan tro att det faller inom yttrandefrihet, samt den “konstnärliga” friheten? Anledningen till att Polisen ger sitt tillstånd, är att det knappast röner något motstånd bland Malmös invånare?

 • belyst

  Nationalisterna är de som skapar minst oroligheter men det är bara deras möten som stoppas medan vänstern och BLM kan misshandla, mörda och våldta bäst de vill. Då rider polisen käpphäst, bjuder på korv och faller ner på knä och allmänt är till åtlöje.

  • LookMoo

   50% av poliserna är “spruckna”.. ingen bra ingångsvärde för en konfrontation med våldsamma Alaber.

 • Jimmy P

  När polisen kan inte skydda sig själva till och från arbete, hur skulle dom kunna ge skydd till några Nationalister som har för avsikt att bränna muslimernas skitbok utanför en moské? Man måste inse den bittra verkligheten. Det är kamelfösare som bestämmer vart skåpet ska stå.
  Polisen är bara för att bjuda på korv och pizza, bjuda på kaffe och hoppa Borg! Dom varken kan eller vill för den delen, konfrontera sig med Mussarna.

 • Old timer

  Är det ngn som har någonsin ens funderat på vilket rent ut sagt helvete som man har utsatt Dan Park för? Han har blivit förtalad, misshandlad, slängd i fängelse på fullständigt vidriga anklagelser? Han har blivit vräkt och vad jag vet så bor han nu hos vänner och bekanta. Är det ngn av nämndemännen i Malmö tingsrätt som här och nu kan redogöra för besluten? Vem som tjänstgör som nämndemän i Malmö tingsrätt är offentlig handling. Kom igen nu ni som varit med om att döma Dan Park till fängelse. Eller ni är som Löfven så ni låser in sig er på dass när ni får en fråga om ert handlande?

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend