Lastbiles som Akilov använde vid terrorattacken p Drottninggatan bogseras bort. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin

Polisen höjer beredskapen – terrordåd befaras

Polisen har beslutat att utlösa en så kallad särskild händelse, allt för att kunna agera extra snabbt och kraftfullt vid ett eventuellt terrordåd – något som man fruktar skall ske i kölvattnet av koranbränningarna, försvaret av yttrandefrihet och rätten att kritisera islam.

Det är Sydsvenskan som fått uppgifter som tyder på att polisen har detaljerad information om ett befarat terrorbrott som planeras. Som följd har polisen beslutat att utlösa en såkallad särskild händelse. En särskild händelse ger polisen utökat mandat att samla allt beslutsfattande till en enda person eller funktion, som bestämmer över tillgängliga polisresurser.

Kommenderingschefen kan också detaljstyra ordinarie poliser och utplaceringar av dessa. Detta ger dem extra befogenheter och resurser att avsätta, som ett roterande schema för den nationella insatsstyrkan eller regionala insatsstyrkor, samt förstärkt beväpning för vissa polisenheter för att ge exempel på åtgärder som kan komma att ske. Det är NOA-chefen Stefan Hector, som beslutar om nationella särskilda händelser.

Oklart var terrorhotet är störst

Det är oklart var eller hur man befarar ett terrordåd, men man har satt fokus för den särskilda händelsen i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm, men även Region mitt med huvudorten Uppsala. Nationella operativa avdelningen NOA ingår också.

– Polisen har en god operativ förmåga i hela landet. Genom en nationell särskild händelse får vi en än mer flexibel organisation som både kan förhindra att attentat inträffar och snabbt agera vid eventuella händelser, säger polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector i ett pressmeddelande.

Tidigare exempel på särskilda händelser är Operation Rimfrost mot gängbrottslighet som pågick mellan november 2019 och juni 2020. Terrordådet på Drottninggatan 2017 var även det en särskild händelse, men där fattades beslutet i samband med dådet och inte som nu, som en förebyggande åtgärd mot ett befarat terrordåd.

Hotet mot Sverige fortsatt stort

Sverige befinner sig just nu på nivå tre av en femgradig skala över det terrorhot som Säpo bedömer att vi står inför. Man har trots den beslutade särskilda händelsen inte valt att höja nivån, något som av experter menas vara för att inte bidra till ökad oro i landet.

Nya Tider har flera gånger rapporterat om pågående terrorhot mot Sverige, bland annat gällande det anmärkningsvärda fallet från förra året när Svea Hovrätt valde att fria tre islamister från terrorförberedelser trots omfattande bevis, inklusive hundratals kilo kemikalier som dessa införskaffat och omfattande kommunikationer som Säpo menade var kodade och beskrev planerade terrordåd i Sverige. Där valde Säpo att ignorera Hovrättens anmärkningsvärda dom och man tog de tre islamisterna i förvar efter att de frikänts från terrorplanerna.

Säpo har även vid flera tillfällen sagt att man stoppat flera planerade terrordåd från att genomföras i Sverige, men har varit knapphändiga med mer detaljerade uppgifter gällande dessa terrordådsförsök.

Att Sverige har en mycket stor muslimsk befolkning som ständigt växer och att många av dessa är radikaliserade har vi kunnat se flera exempel på, inte minst det stora antalet muslimer som valt att åka från Sverige för att kämpa för terrorsekten IS.

Tusentals islamister i Sverige

I en intervju med TT den 16 juni 2017 uppgav den dåvarande Säkerhetspolischefen Anders Thornberg att antalet våldsbejakande extrema islamister som befinner sig i Sverige har vuxit från några hundra till tusentals under de senaste åren. Enligt Thornberg är situationen mycket allvarlig.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut sade Thornberg.

Även antalet underrättelser till Säpo om misstänkt terrorverksamhet har ökat lavinartat. Under 2017 och 2018 fick Säpo in 6 000 underrättelser per månad gällande terrorism eller extremism vilket kan jämföras med ett snitt på 2 000 per månad för åtta år sedan.

– I princip varannan dag får vi in underrättelser där det påstås att det ska begås terrorattentat, att någon sagt att man ska begå terrorattentat eller information om att något är i görningen, uppgav Thornberg då.

Under ett Säpo seminarium i Visby 2018 var detta något som bekräftades av Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo.

– Den våldsbejakande islamistiska miljön är den som ökat mest, sade hon och pekar på att antalet ”våldsbejakande” individer inom extremistkretsar ökat från några hundra till över 3 000. Den överväldigande majoriteten är just muslimer, och specifikt den salafistiska grenen inom islam pekas ut.

Enligt Ahn-Za Hagström är det inte de återvändande jihadisterna som begått terrordåd i de attentat som drabbat Europa på senare tid, utan oftast är det de ”privata islamisterna” som är det stora hotet. Asylsökande, familjefäder, frustrerade unga män som fångas upp av radikala predikanter eller individer i deras umgängeskrets.

– Många människor har förmågan. Alla har en kniv i byrålådan eller tillgång till ett fordon, sade hon under seminariet.

Antalet muslimer har sedan dess bara fortsatt att öka i Sverige och på samma vis har antalet radikala islamister växt. Men det växande folkliga motståndet mot islamiseringen av Sverige leder även till att fler muslimer menas bli ett ökat hot i Sverige.

Försvaret av yttrandefrihet grund för muslimernas hat

Grunden till beslutet om den särskilda händelsen anses vara den pågående ökade polarisering som skett mellan vänsterländska länder som tvingats ta yttrandefrihet och rätten till kritik av islam i försvar sedan både politiker, som den dansk-svenske Rasmus Paludan, och aktivister men även konstnärer och journalister, på olika vis kritiserat islam eller förlöjligat religionen.

Bland de mer uppmärksammade av dessa exempel finns tidningen Charlie Hebdo som ritat nidbilder av den muslimske profeten Muhammed, och även utsatts för terrordåd till följd av detta i 2015 där tolv av deras medarbetare mördades och elva skadades när muslimska terrorister attackerade redaktionen.

För Sveriges del har försvaret av yttrandefriheten varit mycket bristfälligt, vilket vi sett när Rasmus Paludan rättsvidrigt förhindrats att genomföra koranbränningar i Sverige efter att han nekats inresetillstånd till Sverige.

Koranbränningar har likväl genomförts på flera orter, vilket i en del fall orsakat muslimska upplopp, som i Malmö, men även stor internationell upprördhet där muslimska terrorgrupper till exempel utdömt religiösa dödshot riktade mot Paludan.

Därför menas den ökade polariseringen vara den viktigaste anledningen till att muslimer nu till synes planerar nya terrordåd mot Sverige. Frågan är egentligen bara om polisen kommer kunna stoppa dem denna gång eller om vi kommer att få se nya dåd, likt det på Drottninggatan 2017 när Rakhmat Akilov dödade fem personer, tre svenskar, en belgisk och en brittisk medborgare, inklusive den 11 år gamla flickan Ebba Åkerlund.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.