Skip to Content

VÅLDTÄKTSMAN IDENTIFIERAD. 26-åriga Linn blev inknuffad på toaletten på en Burger King i Göteborg av en afrikansk man som därefter våldtog henne. Efter att polisen gått ut med bilder på den misstänkte mannen i Efterlyst i TV3 den 21 november har tipsen haglat in och polisen vet nu vem den misstänkte är. Polisen säger nu till Nya Tider att man vill ha allmänhetens hjälp att ta reda på var han befinner sig. Stillbild: TV3
INRIKES

Polisens nya insikt: Bilder på gärningsmän gör att de kan identifieras av allmänheten

PappersupplaganNya Tider v. 49

Under hösten har flera gärningsmän identifierats av allmänheten efter att polisen lagt ut efterlysningar på sin hemsida. Nu tänker polisen öka användningen av detta arbetssätt – något som allmänhet och alternativmedier krävt under en längre tid.

Publicerad: 4 december, 2019, 13:36

  • Svenska

Läs även

Svensk polis har länge kritiserats för att de ogärna går ut med ordentliga signalementen på gärningsmän, en arbetsmetod som är vanlig i andra länder. Men efter flera gripanden under hösten som skett med allmänhetens hjälp har polisen själva upptäckt vilken effektiv metod det är.

– Vi vill använda allmänhetens hjälp för det ger bra resultat, säger Carina Skagerlind, Stockholms­polisens presstalesperson, till SVT.
I början av september hade Polisen i Stockholm kört fast i utredningen av ett bråk vid Solna station, men när de nyligen släppte bilder från en övervakningsfilm kom det inom ett dygn in avgörande tips från allmänheten.

Carina Skagerlind säger till SVT att man testade efterlysningen som ”en sista åtgärd” innan man annars varit tvungna att lägga ned utredningen. Hon menar att polisen i Stockholm har blivit mer medveten om vilket kraftfullt verktyg det är i att släppa bilder till allmänheten.

Den senaste efterlysningen på Polisens hemsida gäller i skrivande stund en man som stjäl plånböcker från äldre människor i södra Sverige. Polisen har länge kritiserats för sin motvilja mot att släppa bilder och tydliga signalement på misstänkta, men nu spås metoden bli vanligare. Skärmavbild: polisen.se

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • belyst

    ”Polisens nya insikt: Bilder på gärningsmän gör att de kan identifieras av allmänheten,” Jösses, vi lever i 2019 och detta går först upp för dem nu.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend