Skip to Content

”Vita liv räknas!” Efter att 19-årige Dylan Noble skjutits ihjäl av polisen den 25 juni samlades en skara vita ortsbor för att protestera mot polisvåldet. Det är den enda gången som ett av de vita offren för polisvåld fått någon uppmärksamhet att tala om, fast fortfarande bara en bråkdel av vad vissa svarta offer fått. Foto: Privat

Polisvåldet i USA: Offren du inte fått höra om

Våldsamma upplopp har skakat den ena amerikanska storstaden efter den andra, där butiker plundrats och bilar bränts i vad som av lokal media benämns raskravaller då mobben enbart består av svarta. Nästan undantagslöst torgför svenska massmedier svart makt-rörelsens emotionellt laddade historier om polisvåld mot oskyldiga afroamerikaner som orsaken till upploppen. Att USA har ett problem med polisvåld är sant, men en genomgång av kända fall visar att det drabbar vita i ungefär samma utsträckning. Nya Tider redogör för några fall som etablissemangsmedierna ”glömmer” att berätta om.

Publicerad: 2 september, 2016, 17:04

  • Svenska

Läs även

Du har säkert hört talas om Michael Brown och Trayvon Martin − svarta tonåringar som skjutits ihjäl i tragiska händelser. Om du läser någon av de större dagstidningarna har du förmodligen också hört talas om Eric Garner, Walter Scott, Sam DuBose, Laquan McDonald, Tamir Rice och Philando Castile. Alla är de svarta som dödats av poliser i USA under de senaste åren.

I vissa av fallen har Black Lives Matter-rörelsen och vänsterliberala journalister skapat en falsk bild av dödsfallen. I andra fall har polisvåldet verkligen varit oförsvarligt, men genom att uteslutande fokusera på svarta offer skapar man en falsk bild av att polisvåldet beror på rasism och förtryck mot svarta.

För att inte rubba denna falska verklighetsbild är det viktigt att man inte talar alltför mycket om fallen där vita skjutits ihjäl i onödan av poliser. Här följer några av fallen som hade kunnat göras till känsloladdade följetonger i massmedia, men där historien inte nått längre än till lokalpressen.

Gilbert Collar

Den 6 oktober 2012 sköts den vite universitetsstudenten Gilbert Collar till döds av den svarte polismannen Trevis Austin. Konservativa debattörer har tagit upp fallet därför att det på vissa sätt påminner om Michael Brown-fallet, men med omvända rasliga förtecken.

Gilbert Collar and Trevis Austin_350x256_tn

Gilberg Collar, 18, sköts ihjäl av den svarte universitetspolisen Trevis Austin. Collar var naken, obeväpnad och kraftigt narkotikapåverkad. Foto: Privat

Collar var student vid University of South Alabama. Under ett kraftigt narkotikarus på den LSD-liknande drogen 25I-C-NBOMe klädde han av sig naken och gick ut på gatan. Där attackerade han ett par som körde förbi honom i bil. Gilbert ”skrek nonsens” åt paret och försökte ta sig in i bilen genom det öppna förarfönstret samtidigt som han bet föraren.
När paret lyckades knuffa ut Collar ur bilen, sprang denne iväg mot universitetets polisstation (många lärosäten i USA har en sådan) där han fångades på övervakningskamera. Videoupptagningen har inte släppts till allmänheten men har visats för domstol och media som beskrivit händelsen enligt följande:

Efter att ha bankat desperat på polisstationens dörr, kanske i ett förvirrat försök att få hjälp, ger Collar upp och går därifrån. Då kommer polismannen Trevis Austin ut med dragen pistol som han riktar mot den nakne studenten. Denne börjar gå mot polismannen med händerna framför sig och öppna handflator (vilket de journalister som sett videon tycks vara överens om) men intar eventuellt också ”olika kampställningar” (enligt minst en av journalisterna). Austin hade pepparsprej och batong med sig, men valde istället att använda sitt skjutvapen. Omedelbart efter att de båda försvunnit ur bild skjuter han ihjäl Collar med ett skott i bröstet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Ny rapport: Politikerna kör över folkviljan i mer än varannan folkomröstning

REPORTAGEFör tio år sedan genomfördes ändringar i kommunallagen som syftade till att öka möjligheten för medborgarna att få till stånd folkomröstningar på kommunal nivå. Förslaget kom ursprungligen från 2010 års stora grundlagsutredning, som menade att politikerna alltför många gånger kunde strunta i folkviljan. Nu visar en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att det förstärkta folk­initiativet blivit en flopp. I de 31 folkomröstningar som medborgarna tvingat fram under den senaste tioårsperioden, har politikerna beslutat att köra över valresultatet i en majoritet av fallen.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Bidens presidentdekret förödande för USA:s lantbruk – Global matbrist hotar vid horisonten

USAANALYS: USA:s nye president Joe Biden har på kort tid undertecknat en mängd presidentdekret rörande Covid-19, klimathot och mycket annat. I skymundan hamnade sådana som kommer att bli förödande för amerikanskt jordbruk. Sammantaget med två års rekorddåliga skördar världen över, Covid-restriktioner, ekonomisk instabilitet, kraftigt höjda transportkostnader och Kina som dammsuger världsmarknaden på grödor så bådar det illa för matpriserna och den globala matsäkerheten. Fraktkostnader från Kina har gått upp 500 procent på ett år. Storhamnar världen över har på grund av Covid-restriktioner blivit flaskhalsar där fartyg och containrar fastnar och inte minst kyld mat blir förstörd. Detta adderar till alla djur som massavlivats och färsk mat som redan kasserats på grund av påtvingade Covid-nedstängningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend