Skip to Content

”Vita liv räknas!” Efter att 19-årige Dylan Noble skjutits ihjäl av polisen den 25 juni samlades en skara vita ortsbor för att protestera mot polisvåldet. Det är den enda gången som ett av de vita offren för polisvåld fått någon uppmärksamhet att tala om, fast fortfarande bara en bråkdel av vad vissa svarta offer fått. Foto: Privat

Polisvåldet i USA: Offren du inte fått höra om

Våldsamma upplopp har skakat den ena amerikanska storstaden efter den andra, där butiker plundrats och bilar bränts i vad som av lokal media benämns raskravaller då mobben enbart består av svarta. Nästan undantagslöst torgför svenska massmedier svart makt-rörelsens emotionellt laddade historier om polisvåld mot oskyldiga afroamerikaner som orsaken till upploppen. Att USA har ett problem med polisvåld är sant, men en genomgång av kända fall visar att det drabbar vita i ungefär samma utsträckning. Nya Tider redogör för några fall som etablissemangsmedierna ”glömmer” att berätta om.

Publicerad: 2 september, 2016, 17:04

  • Svenska

Läs även

Du har säkert hört talas om Michael Brown och Trayvon Martin − svarta tonåringar som skjutits ihjäl i tragiska händelser. Om du läser någon av de större dagstidningarna har du förmodligen också hört talas om Eric Garner, Walter Scott, Sam DuBose, Laquan McDonald, Tamir Rice och Philando Castile. Alla är de svarta som dödats av poliser i USA under de senaste åren.

I vissa av fallen har Black Lives Matter-rörelsen och vänsterliberala journalister skapat en falsk bild av dödsfallen. I andra fall har polisvåldet verkligen varit oförsvarligt, men genom att uteslutande fokusera på svarta offer skapar man en falsk bild av att polisvåldet beror på rasism och förtryck mot svarta.

För att inte rubba denna falska verklighetsbild är det viktigt att man inte talar alltför mycket om fallen där vita skjutits ihjäl i onödan av poliser. Här följer några av fallen som hade kunnat göras till känsloladdade följetonger i massmedia, men där historien inte nått längre än till lokalpressen.

Gilbert Collar

Den 6 oktober 2012 sköts den vite universitetsstudenten Gilbert Collar till döds av den svarte polismannen Trevis Austin. Konservativa debattörer har tagit upp fallet därför att det på vissa sätt påminner om Michael Brown-fallet, men med omvända rasliga förtecken.

Gilbert Collar and Trevis Austin_350x256_tn

Gilberg Collar, 18, sköts ihjäl av den svarte universitetspolisen Trevis Austin. Collar var naken, obeväpnad och kraftigt narkotikapåverkad. Foto: Privat

Collar var student vid University of South Alabama. Under ett kraftigt narkotikarus på den LSD-liknande drogen 25I-C-NBOMe klädde han av sig naken och gick ut på gatan. Där attackerade han ett par som körde förbi honom i bil. Gilbert ”skrek nonsens” åt paret och försökte ta sig in i bilen genom det öppna förarfönstret samtidigt som han bet föraren.
När paret lyckades knuffa ut Collar ur bilen, sprang denne iväg mot universitetets polisstation (många lärosäten i USA har en sådan) där han fångades på övervakningskamera. Videoupptagningen har inte släppts till allmänheten men har visats för domstol och media som beskrivit händelsen enligt följande:

Efter att ha bankat desperat på polisstationens dörr, kanske i ett förvirrat försök att få hjälp, ger Collar upp och går därifrån. Då kommer polismannen Trevis Austin ut med dragen pistol som han riktar mot den nakne studenten. Denne börjar gå mot polismannen med händerna framför sig och öppna handflator (vilket de journalister som sett videon tycks vara överens om) men intar eventuellt också ”olika kampställningar” (enligt minst en av journalisterna). Austin hade pepparsprej och batong med sig, men valde istället att använda sitt skjutvapen. Omedelbart efter att de båda försvunnit ur bild skjuter han ihjäl Collar med ett skott i bröstet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Tidig demokrati i Norden

KULTURDe nordiska vikingasamhällena var mer demokratiska än vi kanske tror. Då vi läser om vikingar och deras härjningar i världen, kanske vi tänker att de var mycket ociviliserade och våldsamma. Men det är inte hela sanningen om vikingar. Det fanns samtidigt med våldet en kultur med etablerad ordning för ett demokratiskt beslutsfattande bland fria män, som handlade om lag och rätt, konfliktlösning, sociala frågor och politik, det vill säga maktfrågor.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

Marockan mördade sin hyresvärd – utvisas inte

INRIKESFör knappt ett år sedan hittades en ung kvinna från Marocko död i en lägenhet i Stockholm. Hon hade knivhuggits till döds, troligen inför ögonen på sin ettårige son som hade lagt sig att sova ovanpå sin mammas döda kropp när polisen anlände. Hennes landsman Abdelali El Hachimi, 34, som varit inneboende hos offret och hennes make, dömdes nyligen av Svea hovrätt till livstids fängelse för mordet – men utan något utvisningsyrkande från åklagaren.

Gå till arkivet

Send this to a friend