Politiker vill ge undantag för ”ensamkommande” som anmäls för bidragsfusk

I Mariestads kommun pågår en infekterad politisk strid mellan Moderaterna och de övriga representerade partierna både i oppositionen och i resten av Alliansen. Anledningen är ett tidigare beslut om att ensamkommande som fått sin ålder uppskriven till 18 år eller mer, skall polisanmälas vid brottsmisstanke, något som nu skett efter att kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) polisanmält två "ensamkommande" för bidragsbrott.

I somras beslutade majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) i Mariestad att ensamkommande som fått sin ålder uppskriven till 18 år eller mer där brott kan misstänkas ska polisanmälas. I november hade fyra ungdomar fått sin ålder uppskriven. I december fick ytterligare sju asylsökande sin ålder uppskriven av Migrationsverket, varav två med mer än två år.

Med stöd av det fattade beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott fick chefen för sektor stöd och omsorg, Lotta Hjoberg, tydligen ett moraliskt dilemma när hon inte ville polisanmäla asylsökande som bidragsfuskare.
– Jag har bollat över frågan till majoritetens ledamöter. Är det deras uppfattning att jag ska polisanmäla, då kommer jag att göra det. Jämför vi med de som försöker lura till sig försörjningsstöd har vi en tydlig gång. Men det här är något nytt, det finns ingen kommun som har gjort det här förut, sade hon till Mariestadstidningen i slutet av förra året.

Diskussionen som togs gav politikerna kalla fötter, då man insåg att detta skulle kunna komma att få diverse engagerade ”antirasistiska nätverk” att sätta ”rasiststämpel” på hela kommunen.

Centerpartiet, som först varit med om att fatta beslutet, menade:
– Vi står inte bakom en polisanmälan. Det är inte kommunens ansvar, staten har ansvaret för flyktingarna. Då kan vi inte hänga ut två personer i Mariestad, det är endast slumpen som gör att de hamnat här. Det här är något våra riksdagspolitiker måste ta, säger Anders Karlsson, ordförande för C i Mariestad till Mariestadstidningen.

Sven-Inge Eriksson (KD) menar att Kristdemokraterna inte anser att en polisanmälan är rätt väg att gå:
– Vi tror inte på att hantera ärendena på det viset, eller att det skulle få någon praktisk betydelse eller konsekvens. Däremot är vi för att man skrivs över till Migrationsverket om man bedöms vara över 18 år efter vederbörlig åldersprövning.

Jan Hallström (L), socialnämndens ordförande, säger till Mariestadstidningen att det aldrig varit aktuellt att polisanmäla i alliansens namn.
– Vill Moderaterna polisanmäla ensamkommande får de väl göra det. Det viktigaste för mig är att ingen polisanmäls.

Johan Abrahamsson (M) säger att hans parti hela tiden ämnat fullfölja polisanmälningarna utifrån KSAU-beslutet taget av honom själv, Henrik Karlsson (M) och Rune Skogsberg (C):
– Kommunen är skyldig att anmäla om vi misstänker brott. Varför ska ensamkommande få ljuga om sin ålder på grund av att man saknar asyl- och skyddsskäl?

Eftersom man i kommunen gjort det ytterst märkliga ställningstagandet att man inte tänker polisanmäla misstänkta bidragsbrott när de misstänkta är asylsökande, medan man för svenskar tänker fortsätta anmäla, valde politikern som varit drivande bakom frågan att själv göra polisanmälan. På torsdagen den 28 december gick han helt sonika till polisen och anmälde där två ”ensamkommande” för bidragsbrott. Detta efter att deras ålder hade skrivits upp och de således tillgodogjort sig bidrag de aldrig haft rätt till.

Nya Tider har intervjuat Johan Abrahamsson (M) för att ta reda på mer om händelsen, eftersom den kan komma att bli vägledande för resten av Sveriges kommuner och dessutom kan röra åtskilliga tusentals fall av bidragsfusk runt omkring i landet.

NyT: Hur ser du på den här frågan och vad var det som fick dig att driva den vidare?
– Det är väl ingen diskussion om att om man är ute och träffar allmänheten så är det många som skrattar åt oss och säger att ”ni ser väl att den här personen är över 18 år”. När sedan Migrationsverkets sista rapport kom så säger den att 85 procent ljuger om sin ålder. Och då började vi titta på de kostnaderna vi har, det kostar oss 1900 kronor per dygn att ha en sådan person boende på ett ungdomsboende, medan samma kostnad via Migrationsverkets boenden är några hundra kronor för samma person och dygn. Och detta är ju skattepengar. För mig är det viktigt att rätt skall vara rätt. För dessa personer stjäl ju resurser från de som verkligen skall ha det. Kostnaderna för till exempel Gode män har skenet i vår kommun.

NyT: Vad kostar detta i er kommun?
– Vi har haft en budget på 1,2 miljoner men nu har kostnaderna dragit över med 800 000 kronor. Problemet är att man har för stora fördelar av att ljuga om sin ålder. Har man skyddsskäl skall man självklart få stanna i Sverige, men har man inte det skall man inte heller få stanna och att ljuga om åldern skall inte hjälpa en då. Sen har vi haft en uppmärksammad våldtäkt i Mariestad där man debatterar om vilken ålder han har eller inte. Och där fastställde domstolen att han var minderårig men på stan hävdar folk att han var äldre än vad domstolen sa, och de använder ju åldern han uppgivit till Migrationsverket, även om den är felaktig. Hela det systemet är farligt. Vi måste ha ett rättssäkert samhälle där man uppger sin rätta ålder. Framförallt så kostar det ju otroligt mycket mer när man ljuger om sin ålder. I Moderaterna ser vi det som bidragsfusk och det vill vi motverka. Det har varit mycket diskussioner om detta, speciellt bland vanligt folk.

Johan är tydlig med att han är för ett fortsatt flyktingmottagande och en generös flyktingpolitik. Det han vänder sig emot är hur det fuskas, men samtidigt säger han att det är väldigt svårt att försöka rätta på ett korrupt system, eftersom alla försök att göra så riskerar att få en att klassas som rasist.

NyT: Hur har dina partikamrater reagerat över detta och hur ser det ut bland de andra politikerna i kommunen nu när detta orsakar en så stor kalabalik?
– Moderaterna har stått i ryggen på mig hela tiden även när det blåst. Men faktiskt måste jag säga att jag inte trodde att det största stödet skulle komma från allmänheten. Det var jag förvånad över. Detta är den frågan under alla mina år i politiken som mest folk hört av sig till mig privat. Och jag överdriver inte att 85 – 90 procent av de som hör av sig säger att de tycker ”bra, äntligen, nu har Moderaterna gjort något åt något jag bryr mig om”. Sedan finns det kanske en 5 – 10 procent som blivit helt vansinniga. De vill ju att vi skall ha helt fri invandring och ser mig som en fiende som går i SD:s ledband på grund av detta.

Vi frågade om hur det gått med polisanmälan nu nästan två månader senare. Johan berättar att polisen ringt och ville ha lite kompletterande uppgifter, men att det därefter har varit tyst. Däremot orsakade hans polisanmälan en riktig politisk storm.

En ohelig allians bildades mellan Socialdemokraterna och Centern, som såg till att omkullkasta det tidigare beslutet. De röstade således igenom att politikerna och kommunen inte längre skall anmäla misstänkta bidragsfusk, när det rör asylsökande. Det fick en företrädare för Liberalerna, Leif Jonegård, att gå emot sitt parti och överklaga Socialdemokraternas och Centerns beslut till förvaltningsdomstolen, något som sannolikt kommer leda till att han sparkas ur sitt parti.

– Det är anmärkningsvärt att kommunen säger att en grupp har frisedel, att de slipper att bli anmälda. Än mer anmärkningsvärt är det att politikerna ska avgöra om det finns ett uppsåt. Och sen har vi den uppenbara särbehandlingen gentemot andra grupper som misstänks för bidragsbrott. Jag är så ilsken att jag tänker driva det här så långt som möjligt. Jag vill att domstolen ska ta ställning till var gränsen går för politikernas och tjänstemännens tyckande. Och vart går gränsen för att göra avsteg från vad lagen säger, frågar sig Leif Jonegård när Maristadstidningen når honom för kommentarer.

Frågan är högst relevant i flera kommuner, som Stockholm och Malmö, där lokala beslut har fattats som leder till att asylsökande och illegala invandrare ges specifika fördelar som resten av befolkningen inte får men ändå måste bekosta, som barnbidrag utan att man behöver bevisa att man har barn.

Vi frågar Johan om Moderaterna kommer att driva frågan vidare och om den även kan komma att användas på riksplan. Han uppger att han varit i diskussioner med sitt parti och att Moderaterna skall hålla en hårdare linje politiskt inför valet gällande bidragsbrott och missbruk. Gällande striden mot de andra partierna på lokalplan för att anmäla brott tänker han inte ge sig:
– Det är inte min roll att ta ställning till vad som är olagligt. Men det är min plikt att anmäla brott jag får kännedom om, speciellt i min roll som representant för Mariestads väljare. Det är ju deras pengar som det fuskas med.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.