Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Politikernas ”krafttag”

PappersupplaganNya Tider v. 42

Varje gång man hör regeringen prata om krafttag är jag skeptisk. I bästa fall är det ett slag i luften, men allt oftare riktas krafttag inte mot problemet i sig, utan de som pekar på det.

Publicerad: 18 oktober, 2018, 10:35

  • Svenska

I början av juli i år dömdes en man i Malmö till 2,5 års fängelse och hans son fick ett år. De ska även betala 210 miljoner kronor för sitt brott. Var det mord? Våldtäkt?

Nej, de sände fotboll. Via sitt bolag Advanced TV Network (ATN) sände de bland annat fotbollsmatcher på arabiska, och skadeståndet går till det Qatar-baserade företaget beIN Sports.

Så ser det ut när Sverige ska visa krafttag. Hur mycket får våldtäktsoffer? Det ligger ofta på några tiotusental kronor, ytterst sällan uppåt ett hundra tusen. I det nya Sverige är fotbollsmatcher på tv i juridikens värld många gånger mer värda än en flickas förstörda liv.

I bästa fall är ”krafttagen” ett slag i luften, som tafs-armband och samtyckeslagen. Men allt oftare drabbar det vanliga medborgare när politikerna ska visa sig duktiga.

Inte obekant för de flesta dras Sverige med en rad problem. Ett som uppmärksammats mycket är förstås sexbrott av olika kaliber, som formligen exploderat i kölvattnet av massmigrationen de senaste åren. Så vad gör polisen, feministerna? Tafs-armband och samtyckeslag.

Varmkorv mot stenkastning och bilbränder.
Foto: Privat

Kommer tafsarna och våldtäktsmännen att säga ”jaha, men du har ett tafs-armband, jag trodde du ville bli tafsad på/våldtagen men nu förstår jag att jag ska ta någon annan i stället”? Kommer lagen om samtycke att minska antalet överfallsvåldtäkter? Ska det tilltänkta våldtäktsoffret vifta med en blankett? ”Vänta, du måste fylla i den här först!”

Åtgärderna drabbar som så ofta numera en helt annan grupp. Ungefär som att man uppmärksammar att det skjuts allt mer på våra gator, och skärper lagarna för sportskyttar och deras vapen. Men politikerna kan visa att de ”tagit krafttag”.

Bilbränderna är ett annat återkommande problem. Detta tacklar polisen bland annat genom att ge sig ut till invandrarområden och bjuda på kaffe och varmkorv. De som uttrycker ilska över bränderna, och polisens sätt att hantera dem, kan efter något obetänksamt ord istället själva bli åtalade och dömda för hets mot folkgrupp.

Som sagt, i bästa fall blir det bara en show och ett slag i luften. Resultatet av denna låt gå-mentalitet är endast en massa bortslösade skattepengar och omvärldens åtlöje. Värre är det när ”krafttagen” drabbar laglydiga medborgare, som till exempel sportskyttar vars vapen i princip aldrig förekommer i kriminella sammanhang. Värst blir det förstås när åtgärderna specifikt syftar till att stoppa kritiken av problemen.

Ett exempel är när terrordåd och förtryckande ideologier ska bekämpas, men udden riktas mot laglydiga aktivistgrupper som till exempel Nordisk ungdom. Gruppen gör påhittiga mediastunts, som att sätta upp affischer med medvetet provokativa budskap för olika partier, som är sanna fast partiet kanske inte uttryckt det så rättframt.

Bland annat satte man upp affischer för Moderaterna med Ulf Kristersson och budskapen ”Hårdare tag – mer invandring”, ”Välfärd eller invandring – jag vet inte” samt ”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala invandrare”.

Gruppen har även manifesterat för kärnfamiljen vid sidan av Pride-tåget och stått med banderoller ”Refugees not welcome” intill ensamkommandes demonstrationer. När så finansiering av terrorism och liknande transaktioner ska stoppas, så riktar man sig mot Nordisk ungdom som får sina banktjänster uppsagda.

Hur lätt är det att bedriva verksamhet när anhängarna inte ens kan donera?
Politiken har blivit ett skådespel, illa regisserat och med genomskinliga roller.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mobbing av en miljon väljares parti

KRÖNIKADet är ett evinnerligt tjat om SD:s fascistiska rötter och rasism. Nu senast har Stefan Löfven använt detta åtskilliga gånger för att hänga ut och isolera Sverigedemokraterna. SD har ett nazistiskt förflutet. Jovisst, det växte fram i en väldig röra av systemkritiska och nationalistiska grupper och organisationer. SD hade grundarna Anders Klarström, Leif Ericsson och Sven Davidsson med flera som kom från högerextremistiska partier och grupperingar: Framstegspartiet, Sverigepartiet, Nysvenska rörelsen och Bevara Sverige Svenskt. Det senare hade SD som en paroll under 90-talet. Men vilken betydelse har detta idag? Ingen av grundarna finns kvar i ledningen och ens i partiet. Med Jimmie Åkesson och Co i ledningen, med början 2005, spelar denna bakgrund inte någon roll i partiet.

Singapores variant av välfärdsstat

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGVälfärdsstaten krackelerar, och det har inte bara att göra med massinvandring och decenniers misskötsel av de statliga finanserna. I en global konkurrens kan välfärdsstaten ha svårt att stå sig, menar veckans debattör Karl-Olov Arnstberg, och lanserar i stället den meritokratiska modell som med framgång praktiseras i Singapore, ett system som gjort det lilla öriket utan naturresurser till Asiens mest välmående stat.

Världskejsarinnan Merkel

KRÖNIKA

Mångkultur och demokrati går inte ihop

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDemokrati är ett honnörsord, kanske främst i Sverige, men även på andra håll i världen. Vi måste dock vara vaksamma när de politiskt korrekta försöker omtolka ordet till något helt annat än vad det egentligen innebär.

Nya tider vid sexkontakter

OPINIONDen 26 oktober skrevs historia. Då kom den första domen enligt den nya lagstiftningen om uttryckligt krav på samtycke vid sexuellt umgänge. I den lagen finns också ett nytt brott kallat oaktsam våldtäkt. En man dömdes i tingsrätten för det brottet till ett års fängelse samt att betala 55 000 kronor i skadestånd till en kvinna. Åklagaren hade i första hand yrkat att mannen skulle dömas för uppsåtligt brott.

Nu förbjuder Sverige satir!

LEDAREDomen från Göteborgs tingsrätt har kommit: Kristoffer ”Hugin” Sjöströms satirbilder fälls för ”hets mot folkgrupp”. Det är fullständig skandal, Sverige har blivit en banan­republik.

Lite mer om islam, Sveriges näst största religion

KRÖNIKAAntalet muslimer i Sverige ökar oavbrutet, enligt vissa beräkningar skall trettio procent av befolkningen vara muslimer år 2050. Enligt ”Wikipedia” utgjordes endast cirka fem procent av Sveriges befolkning av muslimer år 2014, vilket innebär en ökning med hundra procent bara på fyra år, då antalet muslimer idag uppskattas till tio procent av Sveriges befolkning. Företrädare för islam, de så kallade lärda och imamer, gör oupphörliga ansträngningar, inte minst med idog hjälp av etablerade medier inklusive SVT och Sveriges Radio, att övertyga oss om islams fredliga natur och kvinnornas jämställdhet inom den islamska religionen.

Var Tyskland boven i dramat?

KRÖNIKADet är 100 år sedan första världskriget slutade och det delvis bortglömda kriget diskuteras igen. Tidigare har de närmast obegripligt grymma händelserna under andra världskriget överskuggat det lika fasansfulla, som hände under första världskriget. Det går knappt att göra begripligt att 37 miljoner människor dog eller sårades. Stora delar av Centraleuropa låg i ruiner. Matbristen var stor och människor svalt ihjäl. Tre kejsare hade störtats. Osmanska imperiet hade fallit ihop som ett korthus och en rad nya stater bildades: Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina. Miljoner människor blev flyktingar på grund av land- och befolkningsutväxlingar. Och skulden för kriget lades av segrarmakterna på Tyskland, som också drabbades av ett omfattande tyskhat i England, Frankrike, USA med flera.

Gå till arkivet