Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Politikernas ”krafttag”

PappersupplaganNya Tider v. 42

Varje gång man hör regeringen prata om krafttag är jag skeptisk. I bästa fall är det ett slag i luften, men allt oftare riktas krafttag inte mot problemet i sig, utan de som pekar på det.

Publicerad: 18 oktober, 2018, 10:35

  • Svenska

I början av juli i år dömdes en man i Malmö till 2,5 års fängelse och hans son fick ett år. De ska även betala 210 miljoner kronor för sitt brott. Var det mord? Våldtäkt?

Nej, de sände fotboll. Via sitt bolag Advanced TV Network (ATN) sände de bland annat fotbollsmatcher på arabiska, och skadeståndet går till det Qatar-baserade företaget beIN Sports.

Så ser det ut när Sverige ska visa krafttag. Hur mycket får våldtäktsoffer? Det ligger ofta på några tiotusental kronor, ytterst sällan uppåt ett hundra tusen. I det nya Sverige är fotbollsmatcher på tv i juridikens värld många gånger mer värda än en flickas förstörda liv.

I bästa fall är ”krafttagen” ett slag i luften, som tafs-armband och samtyckeslagen. Men allt oftare drabbar det vanliga medborgare när politikerna ska visa sig duktiga.

Inte obekant för de flesta dras Sverige med en rad problem. Ett som uppmärksammats mycket är förstås sexbrott av olika kaliber, som formligen exploderat i kölvattnet av massmigrationen de senaste åren. Så vad gör polisen, feministerna? Tafs-armband och samtyckeslag.

Varmkorv mot stenkastning och bilbränder.
Foto: Privat

Kommer tafsarna och våldtäktsmännen att säga ”jaha, men du har ett tafs-armband, jag trodde du ville bli tafsad på/våldtagen men nu förstår jag att jag ska ta någon annan i stället”? Kommer lagen om samtycke att minska antalet överfallsvåldtäkter? Ska det tilltänkta våldtäktsoffret vifta med en blankett? ”Vänta, du måste fylla i den här först!”

Åtgärderna drabbar som så ofta numera en helt annan grupp. Ungefär som att man uppmärksammar att det skjuts allt mer på våra gator, och skärper lagarna för sportskyttar och deras vapen. Men politikerna kan visa att de ”tagit krafttag”.

Bilbränderna är ett annat återkommande problem. Detta tacklar polisen bland annat genom att ge sig ut till invandrarområden och bjuda på kaffe och varmkorv. De som uttrycker ilska över bränderna, och polisens sätt att hantera dem, kan efter något obetänksamt ord istället själva bli åtalade och dömda för hets mot folkgrupp.

Som sagt, i bästa fall blir det bara en show och ett slag i luften. Resultatet av denna låt gå-mentalitet är endast en massa bortslösade skattepengar och omvärldens åtlöje. Värre är det när ”krafttagen” drabbar laglydiga medborgare, som till exempel sportskyttar vars vapen i princip aldrig förekommer i kriminella sammanhang. Värst blir det förstås när åtgärderna specifikt syftar till att stoppa kritiken av problemen.

Ett exempel är när terrordåd och förtryckande ideologier ska bekämpas, men udden riktas mot laglydiga aktivistgrupper som till exempel Nordisk ungdom. Gruppen gör påhittiga mediastunts, som att sätta upp affischer med medvetet provokativa budskap för olika partier, som är sanna fast partiet kanske inte uttryckt det så rättframt.

Bland annat satte man upp affischer för Moderaterna med Ulf Kristersson och budskapen ”Hårdare tag – mer invandring”, ”Välfärd eller invandring – jag vet inte” samt ”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala invandrare”.

Gruppen har även manifesterat för kärnfamiljen vid sidan av Pride-tåget och stått med banderoller ”Refugees not welcome” intill ensamkommandes demonstrationer. När så finansiering av terrorism och liknande transaktioner ska stoppas, så riktar man sig mot Nordisk ungdom som får sina banktjänster uppsagda.

Hur lätt är det att bedriva verksamhet när anhängarna inte ens kan donera?
Politiken har blivit ett skådespel, illa regisserat och med genomskinliga roller.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

Samma lag – olika påföljder

KRÖNIKA

Domen mot Arnault håller inte rättsligt

OPINION: ALF RONNBY

Vill bryta mot reglerna för att neka Nya Tider presstöd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEn ordstrid har blossat upp om presstödet till Nya Tider. På ena sidan står gammelvänstern som vill följa reglerna, inte minst för att man är rädd om det egna presstödet, på andra sidan liberal nyvänster som anser att ändamålet helgar medlen.

Det går inte att ha olika bevisvärdering beroende på brottstyp!

OPINION

Trygghet består inte av belysning och väktare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUppsala vill också ta upp kampen för trygghet och ska nu anställa fler väktare och ta bort utrymmen där det är dålig insyn. Men trygghet har fler dimensioner än bara den direkta faran för brott. Trygghet hör till stor del samman med trivsel, och de åtgärder som kommunen överväger är allt annat än trivsamma.

Med kluven tunga

Ett uttryck som av de nordamerikanska urinnevånarna indianerna användes som anklagelse emot den vite mannen, hans brutna löften och notoriska lögner, skulle mycket väl kunna användas för att beteckna den politiska och mediala PK-elitens språk i dagens Sverige. Hur länge skall vanligt folk i Sverige köpa den officiella nyhetsförmedlingens bortförklaringar av uppenbara risker och problem?

Vegotrenden av idag: Klimathyckleri som stämplar vita män men ger muslimer fribrev till halalkött

KRÖNIKAJulen är över och undertecknad kan inte undgå att se att den urbane, hippe matskribenten Jonas Kramby på den vänsterliberala tidningen Metro försöker spå vad som skall bli nästa års mattrend. Eftersom Metro som sagt är en vänsterliberal tidning som gärna flirtar med den trendkänsliga storstadsmänniskan förutspår denne Kramby naturligtvis att den så kallade vegotrenden kommer att förstärkas, det vill säga att köttkonsumtionen skall minska och att det blir alltmer av konstgjort kött vi kommer att stoppa i oss.

Gå till arkivet