Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Politikernas ”krafttag”

PappersupplaganNya Tider v. 42

Varje gång man hör regeringen prata om krafttag är jag skeptisk. I bästa fall är det ett slag i luften, men allt oftare riktas krafttag inte mot problemet i sig, utan de som pekar på det.

Publicerad: 18 oktober, 2018, 10:35

  • Svenska

I början av juli i år dömdes en man i Malmö till 2,5 års fängelse och hans son fick ett år. De ska även betala 210 miljoner kronor för sitt brott. Var det mord? Våldtäkt?

Nej, de sände fotboll. Via sitt bolag Advanced TV Network (ATN) sände de bland annat fotbollsmatcher på arabiska, och skadeståndet går till det Qatar-baserade företaget beIN Sports.

Så ser det ut när Sverige ska visa krafttag. Hur mycket får våldtäktsoffer? Det ligger ofta på några tiotusental kronor, ytterst sällan uppåt ett hundra tusen. I det nya Sverige är fotbollsmatcher på tv i juridikens värld många gånger mer värda än en flickas förstörda liv.

I bästa fall är ”krafttagen” ett slag i luften, som tafs-armband och samtyckeslagen. Men allt oftare drabbar det vanliga medborgare när politikerna ska visa sig duktiga.

Inte obekant för de flesta dras Sverige med en rad problem. Ett som uppmärksammats mycket är förstås sexbrott av olika kaliber, som formligen exploderat i kölvattnet av massmigrationen de senaste åren. Så vad gör polisen, feministerna? Tafs-armband och samtyckeslag.

Varmkorv mot stenkastning och bilbränder.
Foto: Privat

Kommer tafsarna och våldtäktsmännen att säga ”jaha, men du har ett tafs-armband, jag trodde du ville bli tafsad på/våldtagen men nu förstår jag att jag ska ta någon annan i stället”? Kommer lagen om samtycke att minska antalet överfallsvåldtäkter? Ska det tilltänkta våldtäktsoffret vifta med en blankett? ”Vänta, du måste fylla i den här först!”

Åtgärderna drabbar som så ofta numera en helt annan grupp. Ungefär som att man uppmärksammar att det skjuts allt mer på våra gator, och skärper lagarna för sportskyttar och deras vapen. Men politikerna kan visa att de ”tagit krafttag”.

Bilbränderna är ett annat återkommande problem. Detta tacklar polisen bland annat genom att ge sig ut till invandrarområden och bjuda på kaffe och varmkorv. De som uttrycker ilska över bränderna, och polisens sätt att hantera dem, kan efter något obetänksamt ord istället själva bli åtalade och dömda för hets mot folkgrupp.

Som sagt, i bästa fall blir det bara en show och ett slag i luften. Resultatet av denna låt gå-mentalitet är endast en massa bortslösade skattepengar och omvärldens åtlöje. Värre är det när ”krafttagen” drabbar laglydiga medborgare, som till exempel sportskyttar vars vapen i princip aldrig förekommer i kriminella sammanhang. Värst blir det förstås när åtgärderna specifikt syftar till att stoppa kritiken av problemen.

Ett exempel är när terrordåd och förtryckande ideologier ska bekämpas, men udden riktas mot laglydiga aktivistgrupper som till exempel Nordisk ungdom. Gruppen gör påhittiga mediastunts, som att sätta upp affischer med medvetet provokativa budskap för olika partier, som är sanna fast partiet kanske inte uttryckt det så rättframt.

Bland annat satte man upp affischer för Moderaterna med Ulf Kristersson och budskapen ”Hårdare tag – mer invandring”, ”Välfärd eller invandring – jag vet inte” samt ”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala invandrare”.

Gruppen har även manifesterat för kärnfamiljen vid sidan av Pride-tåget och stått med banderoller ”Refugees not welcome” intill ensamkommandes demonstrationer. När så finansiering av terrorism och liknande transaktioner ska stoppas, så riktar man sig mot Nordisk ungdom som får sina banktjänster uppsagda.

Hur lätt är det att bedriva verksamhet när anhängarna inte ens kan donera?
Politiken har blivit ett skådespel, illa regisserat och med genomskinliga roller.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Strukturell rasism, en konsekvens av invandring?

OPINIONBjuder man in MENA (Mellanöstern och Afrika) till Sverige, så får man MENA i Sverige. Ju större volymer och ju kortare tillvänjningstid, desto mer överrumplande och förödande blir konsekvenserna i samhället, alldeles oavsett om man medger det eller låtsas att det handlar om en naturlig och förväntad samhällsutveckling.

Magda Gad prisas för “berättande utan skygglappar”

Nya Tiders favoritjournalist i systemmedierna, Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, får utmärkelsen ”Årets röst” som delas ut av Dagens Opinion.

Förorterna visar hur mångkulturen missgynnar oss alla

OPINION: IZABELLA NILSSON JARVANDIIzabella Nilsson Jarvandi, en ung kvinna med svensk-iransk bakgrund, har vuxit upp i ett av Göteborgs ”utanförskapsområden”. Här berättar hon utifrån sina egna erfarenheter om hur dessa enklaver visar på mångkulturens misslyckande.

Är män eller kvinnor bättre?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI detta nummer avslöjar vi att Försvarsmakten luras för att motivera att fyskraven för vissa befattningar ska sänkas. Samtidigt gör man ett märkligt avsteg från den feministiska doktrinen – man motiverar de nya reglerna med att ett kön skulle vara bättre än det andra i vissa avseenden.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Lilla Greta och den stora världen

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Antidemokratiska lagförslag, Jan Guillou och Aftonbladet den 3 mars

KRÖNIKA Jan Guillou, ökänd vänsteraktivist, författare och flitig skribent för tidningen Aftonbladet, där han alltjämt om han så önskar får allt utrymme till förfogande för att utgjuta sina tårar då han känner sig orättvist behandlad av omvärlden, vilket nuförtiden inträffar allt oftare. Nu senast, den 3 mars, beklagar han sig högljutt över att vissa högerkrafter eventuellt vill föreslå ändrad lagstiftning för IS-terrorister vilka har hunnit bli svenska medborgare, och nu vill återvända till Sverige.

Gå till arkivet