Skip to Content

President Putins återkommande stora presskonferens, den 19 december 2019. Foto: Stillbild Rossia 24
UTRIKES

Politisk jordbävning i Moskva eller en kraftigare och mer handlingskraftig regering?

Digital utgåva

När nyheten om att den ryska regeringen hade avgått blev rubrikerna stora. Vad många trodde sig få en vittring på var ett politiskt sammanbrott. Ingalunda! En noggrann uppföljning av händelserna och den ryske presidentens tal och kommentarer under december 2019 signalerade mer än tydligt att en politisk inrikes och utrikes kursförändring är i antågande. Med andra ord, ett klargörande vad Kreml kommer att prioritera och vilka vänner inom utrikespolitiken man väljer att stödja.

Publicerad: 28 januari, 2020, 21:52

  • Svenska

Läs även

Låt oss titta på händelseförloppet under december 2019 och januari 2020.

Under december 2019 ägde flera möten och konferenser rum där president Vladimir Putin mycket tydligt klargjorde sina åsikter som landets ledare. En av dessa rådgivande konferenser samlade ryska representanter från olika verksamhetsområden – konstnärer, präster, författare, socialarbetare med flera. Putin lyssnade uppmärksamt på deras synpunkter och förslag. En av de närvarande tyckte att man borde omforma hela Ryssland. Putin gav ett slående svar: ” Ja, det har funnits en sådan, Iljitj hette han” – lång paus –”Lenin. Efter honom har vi Butovskij poligon. Och vi funderar fortfarande på hur vi kan hedra alla dessa människor”… Putin syftade på Butovskij poligon, ett område inte långt från Moskva, där oräkneliga mängder av avrättade människor begravdes i massgravar.

Vid samma tillfälle informerade presidenten om att han fått kännedom om historiska fakta rörande andra världskriget, dessa dokument kommer han ta fram vid ett senare tillfälle. I samband med ett möte i Sankt Petersburg med några statschefer från de tidigare sovjetiska republikerna avslöjade han att det finns arkivdokument som belastar Polen hårt vad gäller utbrottet av andra världskriget. För övrigt handlade mötet med presidentens kollegor bland annat om det planerade firandet av 75 årsjubileet för segern över nazistiska trupper. Det är känt att väldigt många soldater från Sovjetunionens asiatiska delar tjänstgjorde och stupade inom Röda armén.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plejbej

    Khazarerna mördade 140 miljoner ryssar av olika etnicitet under den så kallade ryska revolutionen.I Duman satt ca 80% Khazarer och hur många som är det fortfarande vet jag ej.Kanske Putin bedriver en balansgång gentemot globallisterna(till en okänd del khazarer)

  • AxelWKarlsson

    Tack för en utmärkt välinformerad artikel ! Den skiljer sig positivt för vad vi brukar se i svensk press, som vanligen mest har negativa ting att säga om Ryssland.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

USAEtt sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Svininfluensavirus med ”pandemipotential” funnet i Kina

UTRIKESEn ny influensastam som kan utvecklas till en pandemi har identifierats i Kina av forskare. Viruset uppstod nyligen och finns hos grisar, men kan infektera människor, uppges det.

Danske migrations- och integrationsministern vill ha ett snabbt beslut om eventuell repatriering av syrier

UTRIKESMigrations- och integrationsministern Mattias Tesfaye vill ta ställning till om syrier från Damaskusprovinsen nu skall tvingas lämna Danmark.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Gå till arkivet

Send this to a friend