Donald Trump vid tillfället då han annonserade att USA skall dra sig ur Iranavtalet. Foto: Youtube

Politiska och ekonomiska konsekvenser av USA:s beslut att dra sig ur Iranavtalet

Rafiq Baban är SD-medlem och samhällsdebattör från irakiska Kurdistan som är aktiv inom både svensk och kurdisk politik och jobbar som tolk. Han menar att Donald Trumps mål är att störta den islamistiska iranska regimen och att det kan lyckas, men att det också får ekonomiska konsekvenser i Europa.

Följande händelser under 2017–2018 tyder på att USA har bestämt sig att bli av med regimen i Iran:
1) Beslutet att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.
2) Beslutet att öppna det största ”konsulatet” i hela världen i Erbil/Irakiska Kurdistan.
3) Beslutet av sätta press på Nordkorea med hot om våld, vilket ledde till att nordkoreanerna skrämts till att acceptera förhandlingar om nedrustning av sin kärnvapenarsenal, vilket också kommer att sätta stopp för samarbetet med att utveckla missiler.
4) Beslutet att dra sig ur Iranavtalet JCPOA.

Iranavtalet har gynnat den islamistiska regimen i Iran och möjliggjort att de kunnat förstärka sin närvaro i flera arabiska länder som Jemen och Syrien, för att på detta sätt kunna utsträcka sitt inflytande till Medelhavet. Rysslands president Putin visste i god tid innan att Trump bestämt sig för att dra sig ur Iranavtalet. Det var därför han började förbereda för starkare relationer med irakiska Kurdistan, vilket kan kompensera för de ekonomiska och strategiska konsekvenserna av USA:s beslut. USA:s ökade närvaro med ”konsulatet” är ett försök att motverka detta.

Iranavtalet, eller Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) som det formellt heter, är ett avtal mellan Iran och en grupp länder bestående av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland samt EU, som i praktiken bara gynnar Irans strategiska intressen. Ekonomiskt innebar det dock stora fördelar för företag också i andra länder.

Efter att Iranavtalet JCPOA tecknades har Iran kunnat teckna handelsavtal med företag i länder som USA, Sverige, Tyskland och Storbritannien. Dessa kommer nu inte att kunna fullföljas. Airbus och Boeing  har redan anmält att de inte kommer att kunna leverera de flygplan Iran beställt. Både Storbritannien och Tyskland kommer att drabbas hårt av att inte kunna fullfölja sina affärer med Iran, men kommer onekligen tvingas rätta sig efter det amerikanska beslutet som också är ägnat att straffa Iran ekonomiskt. Det Internationella banksystemet är ju under starkt amerikanskt inflytande, vilket gör det svårt för Europa att motsätta sig USA:s beslut.

För Irans strategiska intressen kommer den försämrade ekonomin att göra att man inte har resurser att verka i Jemen och Syrien på samma sätt som i dag.

Den iranska ekonomin krymper allt hastigare, den iranska valutan har börjat falla fritt mot dollarn, oljeindustrin behöver stora investeringar för att man ska kunna fortsätta producera olja och gas. Dessa investeringar står Ryssland och västvärlden för, men med de nya ekonomiska sanktionerna blir det svårt för dessa länder att fortsätta samarbetet med Iran. Nu strejkar lärarna i flera iranska städer och folket är allt fattigare men har börjat inse att regimen inte kan fortsätta hålla dem i schack. Regimen har nämligen inte pengar längre för att betala sitt folk och sina utländska anhängare.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland markerar sin politiska position med diplomatiska utspel

Ryssland markerar sin politiska position med diplomatiska utspel

🟠 Strax innan den amerikanska raketattacken mot Syrien twittrade den amerikanske presidenten Donald Trump med omväxlande svängningar i sin relation till Ryssland. Såväl hotet ”Get ready Russia” som signaler till försoning kunde avläsas av många länders konfunderade och oroliga medborgare. Nya Tiders Sophie Kielbowska ger en insyn i de ryska reaktionerna på Trumps twittrande.

Läs även:

Reflektioner från nationaldagen

Reflektioner från nationaldagen

🟠 KRÖNIKA Den nationalistiska utomparlamentariska organisationen Det fria Sverige anordnade traditionsenligt ett nationaldagsfirande i Svenskarnas hus i Älgarås. I år var också Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand inbjuden som gäst. I en krönika för Nya Tider skildrar Kasselstrand en fullspäckad dag med både arbete och firande. Han bjuder också läsaren på många personliga reflektioner kring svensk nationalistisk organisering.

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

🟠 KRÖNIKA Efter den andra valomgången söndagen den 1 juni blev det klart att kandidaten utan partitillhörighet Karol Nawrocki blir republiken Polens näste president. Motkandidaten Rafal Trzaskowski från KO (Medborgarkoalition) och Warszawas borgmästare förlorade med en knapp marginal. Vad som emellertid är av intresse är metoderna för att misskreditera eller gynna kandidaterna. För oss med förflutet i Styrelsen för Psykologiskt Försvar är detta av särskilt intresse.

Hur kan man skända nationaldagen?

Hur kan man skända nationaldagen?

🟠 KRÖNIKA Sedan ett antal år verkar man ha som regel att nationaldagen skall förstöras av vedervärdig musik som definitivt inte hör hemma i vårt land, samt att ifrågasätta dagen och hela vår kultur. Detta är väldigt tydligt i firandet på Skansen som sänds i TV. För några år sedan var det en vulgär så kallad rappare som framförde något som hette ”Nån som e som oss”. Det var även en sångerska som beskyllde svenskar för att vara rasister. ”Den här veckan har varit så sjukt tung. Rasismen och förtryck av svarta existerar inte bara i USA, den finns här också.” Detta angående våldsamma upplopp i USA, och demonstrationer här mot något som inte har med Sverige att göra.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Den mystiska runstenen

🟠 HISTORIA Björketorpsstenen i Blekinge är en av de mest mystiska runstenarna här i Sverige. Det vilar nämligen en dödlig förbannelse över den och man vet inte med säkerhet vem som reste den. Man vet inte heller varför det vilar en förbannelse över stenen, men olika teorier finns och förbannelsen har gett upphov till sägner.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.