Polsk minister avvisar tanken på amerikanska missiler

Polen överväger inte placering av amerikanska kort- och medeldistansmissiler på sitt territorium i nuläget, berättade den polske utrikesministern Witold Waszczykowski för affärstidningen Kommersant.

’- Än så länge är allt detta spekulationer. Vi har inte fått några erbjudanden från USA och beslutet att placera ut sådana vapen skulle avgöras av NATO. Så vitt jag vet överväger vi inte detta scenario för tillfället, sade ministern.

Den 6 juli undertecknade de polska och amerikanska försvarsministerierna en avsiktsförklaring kring leveransen av Patriot-system till landet.

Enligt den polske försvarsministern Antoni Macierewicz ska de amerikanska patriot-systemen levereras senast 2022, med ”operationell beredskap” 2023, förklarade en gemensam skrivelse från de polska och amerikanska försvarsministerierna.

Dock kanske avtalet med den amerikanske försvarskontraktören Raytheon, som omfattar Polens inköp av åtta Patriot-system, inte blir klart i november i år, vilket tidigare uppgivits. Polens och USA:s avsiktsförklaring innebar att Polen skulle inköpa missilsystemen tillsammans med försvarsmissiler ur Israels David Sling-system, ett avtal värt nästan 8 miljarder dollar.

Macierewicz sade att båda partier kom överens om att Patriot-systemen till Polen skulle utrustas med det avancerade Integrerade stridsledningssystemet för luft- och missilförsvar (IBCS), liksom radar. Enheterna kommer att ha Northrop Grummans ännu ej fältprövade IBCS från 2019, samt en 360-graders rader, vilket Patriot ännu ej har.

Den polska dagstidningen Gazeta Pravna rapporterade nyligen att samtal mellan Warszawa och Washington om Polens nya vapensystem hade strandat. Totalt hade Polen 12 krav formulerade i skrivelsen. Om dessa krav inte möts, kommer avtalet om Patriot inte att undertecknas.

Man noterade att endast ett fåtal av Warszawas krav hittills hade mötts, vilket verkar visa att förhandlingarna var låsta. Representanter för USA:s försvarsdepartement ville inte gå med på att överföra teknologin. Enligt Gazeta Pravna hoppas Warszawa erhålla vissa teknologier för hantering och underhåll av kommunikationer och själva vapensystemen. Den polska regeringen hade planerat att använda teknologin för att kunna producera billiga luftvärnsmissiler.

Samtidigt förklarade en talesperson för israeliska Rafael Advanced Defense Systems att inget avtal ännu hade undertecknats. Det skulle vara en av de största avtalen som Rafael någonsin har ingått.

Enligt Ynet News krävde Warszawa att Patriot-systemet skulle konfigureras för användning av den israeliska missilen, eftersom den har en bättre förmåga till en tiondels kostnad, jämfört med amerikanska Patriot, och är byggd för att kunna träffa taktiska ballistiska missiler, lågflygande kryssningsrobotar och flygplan.

David’s Sling, också kallat ”Skyceptor”, är ett gemensamt israeliskt-amerikanskt projekt, där Rafael samarbetar med Raytheon, som också tillverkar Patriot.

Andra delar av systemet har utvecklats av Elta, en avdelning av Israel Aerospace Industries, som tog fram systemets radar, och Elbyt Systems avdelning Elisra, som utvecklade lednings- och kontrollmekanismerna.

Enligt US Defense News hotade en statssekretare på Polens försvarsministerium att avblåsa avtalet om Patriot om vissa krav på teknologiöverföring inte möttes i ett brev daterat den 15 juli till direktören för US Defense Security Cooperation Agency.

Den polska regeringen publicerade dock en annan version av brevet på ministeriets hemsida efter att det blev offentligt:
”Överföringen av 12 teknologier som har identifierats som nödvändiga, i linje med polsk lagstiftning, har en avgörande påverkan på den polska regeringens undertecknande av offerten och dess accepterande. Om dessa villkor inte möts kommer offerten avvisas, vilket i sin tur kommer att resultera i avbrytandet av processen för införskaffning av Wisla-Patriot-programmet.

Marek Swierczynski, säkerhetsanalytiker vid Polityka Insight, påpekade att brevet bekräftade rykten om att skrivelsen från den 6 juli var ”ett politiskt dokument utan någon direkt koppling till formella förhandlingar”.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.