Dan Roodt. Foto: Nya Tider
Dan Roodt. Foto: Nya Tider

Positiv särbehandling är etnisk rensning

I praktiken utgör de raskvoter som har införts i Sydafrika som en del av den ”svarta ekonomiska frigörelsen” och politiken med positiv särbehandling en illa dold form av etnisk rensning.

Positiv särbehandling (i Sydafrika kallat affirmative action) är ett till synes harmlöst uttryck som myntades av den amerikanske presidenten John F Kennedy i verkställande order nummer 10925 den 6 mars 1961, där han ville ge svarta tillgång till statliga arbeten i USA. I länder som Sydafrika och Zimbabwe, där svarta är i majoritet, har denna politik dock blivit en illa dold form av etnisk rensning riktad mot dem som är av europeisk härkomst – trots att dessa är i minoritet.

I praktiken innebär positiv särbehandling att sydafrikanska företag tvingas att antingen göra sig av med vita anställda eller helt sluta anställa vita. Häromdagen talade jag med en vit man som arbetade i ett börsnoterat mobiltelefonföretag i Sydafrika. Med de nya raskvoter som företaget antagit tillåts han inte längre göra sitt normala arbete. Företaget har följaktligen omplacerat honom till en annan avdelning, där han skulle bli ”mindre synlig”. Han, och andra vita i företaget, fick höra att om de sade upp sig skulle de aldrig få ett annat arbete i företaget eftersom praktiskt taget inga vita skulle anställas hädanefter.

Detta är ett resultat av en statlig policy som sätter press på företag att göra sig av med vita till förmån för svarta, även om det innebär ett nedköp i kompetens. Annars får företagen till exempel inte lägga anbud på statliga kontrakt.

Kennedys verkställande order krävde att företag som levererade till staten skulle ”agera för att säkerställa att arbetssökande anställs och behandlas utan hänsyn till deras ras, tro, färg eller nationella ursprung”. Den sydafrikanska varianten gör precis det omvända – personer med viss hudfärg ska diskrimineras.

Positiv särbehandling var en sorts eufemism när Kennedy använde den. Men tanken har blivit så orwellsk att inte ens denna typ av eufemism för raskvoter vid anställning längre räcker. Därför kallas dessa lagar i både Sydafrika och Kanada för ”anställningsjämlikhet” (employment equity). Detta uttryck är i linje med Orwells ”dubbeltänk”, vilket Wikipedia definierar rätt väl:

”Dubbeltänk är språk som medvetet mörkar, döljer, snedvrider, eller vänder på ords betydelse.”

Så är det. Det finns inget tydligare exempel på dubbeltänk än det kanadensisk-sydafrikanska uttrycket ”anställningsjämlikhet”, som är den exakta motsatsen till vad ”jämlikhet” eller ”rättvisa” betyder. Faktum är att engelskans equity kommer från den äldre franskans équité (rättvisa, opartisk behandling), vilket i sin tur kan spåras till latinets aequus, ”jämlik”. I Sydafrika och Kanada är det just att inte behandla anställda lika, eller att diskriminera personer av europeisk härkomst, som kallas för… rättvisa. Det är så snedvridet.

På något sätt har jag fått intrycket att inte bara kommer varje staty i västvärlden att vältas över ända förr eller senare, vilket redan sker i Sydafrika och den amerikanska södern, utan vi kommer dessutom att få se våra uråldriga principer, som går tillbaka till antiken, vändas till sina motsatser.

– De sade att jag var tvungen att gömma mig, på grund av ”jämlikheten”, sade min landsman. Jag försökte trösta honom genom att säga att denna galenskap förr eller senare måste få ett slut, att systemet måste störta samman, undergrävt av sin egen absurditet och ineffektivitet.

Men det gick inte att trösta honom. Han ville bara ”komma iväg” och lämna Sydafrika, flytta till Australien. Han hade redan varit där en gång, bott där och hade till och med några barn kvar i landet som nu var australiensiska medborgare.
– Men om så många av oss åker iväg, vad händer då med dem som är kvar? frågade jag.
– Alla måste ta sitt eget beslut, svarade han.

När jag lyssnade på honom insåg jag att den sydafrikanska formen av positiv särbehandling, eller ”rättvisa” enligt dubbeltänket, inte hade någonting att göra med att skapa möjligheter för svarta, som trots allt hade monopol på den politiska makten och vars glada konsumentansikten prydde alla reklamskyltar. Till skillnad från USA, där Kennedy ville ”jämna ut spelplanen” för den svarta minoriteten inför en vit majoritet, syftade politiken i Sydafrika till att driva ut de vita. Den hade skapat så många hinder i vägen för arbetssökande, och till och med de som ville starta egna företag, att det var lättare att, som min samtalspartner uttryckte det, ”betala 13 000 dollar för att komma in i Australien”.

I Soweto sade den radikala gruppen Black First Land First, ledd av Andile Mngxitama, förra helgen att människor av europeisk härkomst inte hade någon rätt att kritisera regeringens korruption, där ett exempel är bröderna Gupta från Indien, som fick ett antal lukrativa kontrakt på grund av sin vänskap med president Zuma.
– De första som måste lämna [Sydafrika] är vita människor, skrek Mngxitama, vilket följdes av jubel från folkmassan.

Åtminstone i Sydafrika innebär positiv särbehandling en form av etniskt hat som uttrycks i officiell lagstiftning. Den förvridna logiken bakom den, att den ska ”hjälpa svarta att övervinna följderna av tidigare diskriminering”, är bara en ursäkt. Den är tänkt att få medlemmar av den vita minoriteten att känna sig ovälkomna och stämplar dem som andra klassens medborgare. Tyvärr, vilket mitt samtal med den anställde vid mobiltelefonföretaget visade, fungerar det. I kombination med våld i form av farmattacker och inbrott jagar det bort människor. När massdödande och folkmord inte används, är det ett mycket effektivt sätt att rensa ett land från en oönskad befolkningsgrupp, även om det är denna grupp som byggt upp landet.

Positiv särbehandling eller ”rättvisa” bör avslöjas som den bluff det är. I Europa är tendensen mindre långt gången än i USA, Kanada eller extrema Sydafrika, men allteftersom invandrargrupperna växer kommer det att komma fler och fler rop på just denna sorts ”positiva diskriminering”. Den nye franske presidenten Emmanuel Macron har redan förklarat att han är anhängare av ”positiv diskriminering” av européer genom att staten betalar företag en bonus på 15 000 euro om de anställer ”personer från utanförskapsområden”.

Sydafrika visar att när positiv särbehandling väl sätts igång, blir den oundvikligen alltmer radikal och drakonisk. Sedan blir det till etnisk rensning under ett annat namn.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Energipriserna sänker ekonomin för både privatpersoner och företag

Energipriserna sänker ekonomin för både privatpersoner och företag

🟠 ANALYS Som Nya Tider rapporterat om tidigare riskerar höjda energi- och råvarupriser samt transportkostnader att tvinga fram en stigande inflation. För både privatpersoner och företagare har ökningen av elpriset i vinter satt ekonomin på hårda prov. Drivmedelspriser, som trycks upp av politiska beslut, lägger ytterligare lök på laxen och många vittnar om att pengarna inte räcker längre. Regeringen aviserade ett nytt stöd till villa- och radhusägare i januari för att lindra problemen. För sent, för lite och felriktat, enligt flera drabbade.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Svag motståndskraft gör svenskar extra mottagliga för masspsykoser

Svag motståndskraft gör svenskar extra mottagliga för masspsykoser

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Den belgiske psykologiforskaren Mattias Desmet har väckt stor internationell uppmärksamhet för sin analys av coronapandemin som en masspsykos. Sverige, liksom många andra länder, uppfyller sedan länge alla förutsättningar för att en sådan ska kunna uppstå: stor brist på sociala band och mening med livet, samt utbredd ångest och missnöje. Men svenskarna lider även av andra omständigheter som gjort dem extra lättpåverkade, bland annat hundra år av nästan oavbrutet socialistiskt styre och femtio år av tidig institutionalisering och indoktrinering av barn. Det menar veckans debattör Susanne Nyman Furugård.

Kapplöpningen om presidentposten

Kapplöpningen om presidentposten

🟠 KRÖNIKA Det dröjer ytterligare tre månader innan fransmännen och omvärlden får klarhet i vem som ska leda Europarådets nuvarande ordförandeland. Frankrike övertog ordförandeskapet den 1 januari 2022 och kommer att sätta sin prägel på arbetet till den 30 juni 2022. Sedan december 2021 pågår samtidigt mediala och politiska utspel och intriger mellan de tänkta protagonisterna till presidentstolen i Elyséepalatset, som är den franske statschefens officiella residens. Den första valdagen hålls söndagen den 10 april, den andra valomgången söndagen den 24 april.

Ny frihetsmarsch hålls i Malmö – efter succén i Stockholm

Ny frihetsmarsch hålls i Malmö – efter succén i Stockholm

🟠 KRÖNIKA Efter Frihetsrörelsens sensationella manifestation som hölls i lördags med cirka 10 000 deltagare, fortsätter lågan att brinna. Nu planeras fler manifestationer med samma anda och budskap – Nej till vaccinpass. Frihetsrörelsen har vuxit till att bli den största folkrörelsen i Sverige. Nu fortsätter kampen med en ny manifestation i Malmö den 12 februari.

Nyhetsdygnet

Det hettar till i Janouchs roman

🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.

En god introduktion till politisk islam

🟠 BOKRECENSION I dag kan ingen komma undan islam i Sverige. Islams bildförbud kan leda till att en känd svensk konstnär behöver personskydd dygnet runt. Människor kan spränga sig själva i luften på europeisk mark med hänvisning till islam. Islam finns mitt ibland oss; när jag vandrar omkring i Uppsala kan jag få syn på en påtaglig symbol för islam, nämligen den väldiga Uppsalamoskén.

Världens åttonde underverk, Bärnstensrummet i Sankt Petersburg

🟠 KULTUR Många härskare har genom historiens gång mottagit mer eller mindre ovanliga och uppseendeväckande gåvor: allt från lejon till statyetter. Peter den store, som var tsar av Ryssland från 1682 till sin död år 1725, fick till och med ett helt rum. Detta rum, som utgjordes av bärnstenssmyckade paneler, var en gåva till den ryske tsaren från kungen av Preussen, Fredrik Wilhelm I. Den här exklusiva gåvan mottogs 1717 och dekorerades senare mycket flitigt.

Knutgubbarna flockas ännu när julen är slut

🟠 TRADITIONER Den trettonde januari dyker knutgubbarna upp. Det vet ni väl? Traditionen kan ses som en folklig tolkning av högtidlighållandet av helgonet Knut Lagard som mördades på 1100-talet. Men de här lokala figurerna bär knappast några likheter med helgon. Hyss och snasktiggeri är inte direkt himmelska tjänares fokusområden. Knutgubbar däremot fullkomligen frossar i sådant. Och grips inte av någon trendig förkylnings­panik, de nyttjar både masker och sprit.

James Webbteleskopet operationellt trots PK-angrepp

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK NASA bytte inte namn på sitt nya tekniska underverk för 10 miljarder dollar, James Webb Space Telescope, trots upprörda känslor för att det var uppkallat efter den tidigare NASA-administratören James Webb, påstås ha gått med på statlig diskriminering av homosexuella och lesbiska anställda på 1950- och 1960-talet. Observatoriet har nu vecklat ut sina speglar och sin solsköld – efter flera spända dagar är det största och mest sofistikerade rymdteleskopet som någonsin skickats upp nu snart klart för användning.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Kristendomen och vikingakvinnorna

🟠 När kristendomen kom till Sverige var det kvinnorna som var de första att anta den nya tron. Nu ska vi titta på hur kristendomen kom att förändra kvinnornas liv i vårt land och på vilket sätt den nya läran gav tillvaron en ny dimension. Vad var då huvud­skillnaden mellan hedendomen och den kristna tron?

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.