Skip to Content

Betarsjön i Ångermanland. Denna sjö blev, enligt folktron, förtrollad av Spå-Herr-Ola.
KULTUR

Prästen som kunde trolla, den omtalade prästen Spå-Herr-Ola

PappersupplaganNya Tider v. 22

En folklig föreställning som var utbredd i Ångermanland en gång i tiden var att präster skulle ha varit trollkunniga. En av dessa präster som det har berättats mycket om i århundraden är känd under namnet Spå-Herr-Ola. Han var verksam i Junsele, Resele och Liden i Ångermanland på 1500-talet, och sägner berättades om honom in på 1900-talet.

Publicerad: 30 maj, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

I en upptecknad folksägen från Ådalsliden i Ångermanland som upptecknades år 1979 berättas följande:

En man från Ruske by inom Junsele som hette Labb var ovän med prästen Spå-Herr-Ola. En dag när Labb var ute i skogen kom prästen in till hans hem och bad av Labbs hustru få låna ett på [par] luddor (filtskor) då dagen var kall och han frös om fötterna. Det fick han också varefter han försvann men försvann gjorde också nybyggaren själv (Labb) men istället började en varg stryka omkring utanför hemgården.

Den visade dock inga rovdjursinstinkter, och en gång när hustru Labb strök honom över ryggen, försvann djurskepnaden och Labb stod där istället. Av prästen hade han förvandlats till en [varg].

Denna sägen, som i dag finns på Institutet för språk- och folkminnen i Uppsala, är bara en av många som berättats om Spå-Herr-Ola i århundraden. Enligt etnologen och historikern Johan Nordlander ska det i Ångermanland och, som han skriver i boken Norrländska samlingar, ”troligen i hela Norrland” funnits en ”vanlig föreställning” att ”präster i gamla tider varit skickliga i att trolla”. Av dessa var dock Spå-Herr-Ola den mest beryktade.

Exakt vem han var i verkligheten och när under 1500-talet han var verksam är oklart, men i det fjärde bandet av Svenska fornminnesföreningens tidskrift konstaterar Nordlander att han sannolikt var identisk med kyrkoherden Olaus Stensson, men det är inte säkert. Inte desto mindre finns mycket berättat om honom och det gällde att hålla sig väl med honom för annars kunde det gå illa.
Nordlander återger många av sägnerna om Spå-Herr-Ola i Norrländska samlingar och en av dessa berättar följande:

Herr Olas dräng och piga blefvo en gång bjudna till gästabud i Ramsele (Junsele?). Det är lång väg dit, och husbonden sade bestämdt nej. Men ungdomarne slogo därför ej färden ur tankarne, utan smögo sig bort från hemmet i afsikt att återvända efter kalaset. Men det försöket kom att stå dem dyrt.

Junsele gamla kyrkas klockstapel. Som präst ska Spå-Herr-Ola ha varit verksam i Junsele på 1500-talet.

Komna upp till Gåreleselet, fingo de höra vackert spel ute på ån (Ångermanlandälfven). De stego i en båt och rodde ut, men då kom en vädervirfvel, som stjälpte omkull båten, så att de båda drunknade. Detta var ett verk af Herr Ola. Drängen var en duktig arbetare, och för den skull sörjde prästen honom.

Av denna sägen att döma kunde det således vara farligt att inte åtlyda Spå-Herr-Ola. Det kunde även vara farligt att inte låta honom få göra som han ville. En gång blev han nämligen mycket upprörd när byn Vingnäs invånare varken lät honom ”anlägga sina fäbodar på deras skog eller köpa Vingnäs till fäbodsställe”.

Dock visste han hur han skulle kunna driva igenom sin vilja och skred till verket under en midsommardag när ”Vingnäsboarne [Vingnäsborna] hade mangrant begifvit sig till kyrkan; endast två orkeslösa gummor voro hemma i byn. Men bäst menigheten satt i kyrkan, blef där en förskräcklig uppståndelse: Vingnäs by sågs stå i ljusan låga.”

Enligt sägnen kastade de sig alla i sina båtar ”och rodde af alla krafter för att rädda hus och hem. I brådskan hade emellertid för många stigit i båtarne, så att dessa kantrade, och alla drunknade i älfven. Men gummorna, som stannat hemma, hade alls icke märkt någon vådeld, utan allt var endast en synvilla, framkal­lad av prästen för att bringa de motsträfviga bönderna om lifvet. Efter detta lär han ock utan hinder hafva uppfört sina fäbodar på deras skogsmark.”

En annan sägen berättar om hur han förtrollade Betarsjön så att ingen lax skulle kunna fiskas där. Detta ska han ha gjort som hämnd för att han inte fått lax i tionde av bönderna. På en berghäll vid den sjön ska man kunna se en bild av Spå-Herr-Ola. Denna bild ska ha uppstått efter att Spå-Herr-Ola vid ett tillfälle kastats mot berghällen. Det är alltså inte bara i folksägner som han har gjort avtryck.

Berättelserna om Spå-Herr-Ola tycks, på det stora hela, ha haft en varnande funktion. Man ville möjligen med hjälp av dessa sägner få folk att inse faran att komma på kant med trollkunniga. De som blev ovän med Spå-Herr-Ola blev, om de hade tur, bara förvandlade till varg. När allt kommer omkring är Labb den i sägnerna om den trollkunnige prästen, den som kommit allra lindrigast undan.

Spå-Herr-Ola dränkte flera människor under sin livstid och vid tiden för sin egen död ska han själv (ironiskt nog) ha hämtats av Näcken.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den stridande författaren

KULTURHan skrev romaner och böcker om andra författare samt gav sig in i den ena litterära fejden efter den andra. Författaren Sven Stolpe var allt annat än konflikträdd och både hans fejder och litterära verk kom att göra honom känd under hans livstid.

Staden Efesos i Turkiet – betydande för kristendomens spridning

HISTORIAEfesos är en arkeologisk plats i nuvarande Turkiet. Under antiken var den en viktig hamnstad på Mindre Asiens västkust, och från omkring 133 f.Kr. utgjorde staden en del av Romarriket. Den var strategiskt ett mycket bra val av aposteln Paulus när han skulle sprida kristendomens budskap. Där grundade han en församling, som kom att bli den mest inflytelserika i provinsen.

Ett besök på Vårsalongen 2020

KULTURNya Tiders utsände blev positivt överraskad av årets ”Vårsalong” på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Innehållet är som sig bör mycket varierat, högt och lågt om vartannat, och går inte att sammanfatta. Det finns något för alla smaker, barnsligheter men också en hel del väl genomarbetade verk.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend