Skip to Content

Betarsjön i Ångermanland. Denna sjö blev, enligt folktron, förtrollad av Spå-Herr-Ola.
KULTUR

Prästen som kunde trolla, den omtalade prästen Spå-Herr-Ola

PappersupplaganNya Tider v. 22

En folklig föreställning som var utbredd i Ångermanland en gång i tiden var att präster skulle ha varit trollkunniga. En av dessa präster som det har berättats mycket om i århundraden är känd under namnet Spå-Herr-Ola. Han var verksam i Junsele, Resele och Liden i Ångermanland på 1500-talet, och sägner berättades om honom in på 1900-talet.

Publicerad: 30 maj, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

I en upptecknad folksägen från Ådalsliden i Ångermanland som upptecknades år 1979 berättas följande:

En man från Ruske by inom Junsele som hette Labb var ovän med prästen Spå-Herr-Ola. En dag när Labb var ute i skogen kom prästen in till hans hem och bad av Labbs hustru få låna ett på [par] luddor (filtskor) då dagen var kall och han frös om fötterna. Det fick han också varefter han försvann men försvann gjorde också nybyggaren själv (Labb) men istället började en varg stryka omkring utanför hemgården.

Den visade dock inga rovdjursinstinkter, och en gång när hustru Labb strök honom över ryggen, försvann djurskepnaden och Labb stod där istället. Av prästen hade han förvandlats till en [varg].

Denna sägen, som i dag finns på Institutet för språk- och folkminnen i Uppsala, är bara en av många som berättats om Spå-Herr-Ola i århundraden. Enligt etnologen och historikern Johan Nordlander ska det i Ångermanland och, som han skriver i boken Norrländska samlingar, ”troligen i hela Norrland” funnits en ”vanlig föreställning” att ”präster i gamla tider varit skickliga i att trolla”. Av dessa var dock Spå-Herr-Ola den mest beryktade.

Exakt vem han var i verkligheten och när under 1500-talet han var verksam är oklart, men i det fjärde bandet av Svenska fornminnesföreningens tidskrift konstaterar Nordlander att han sannolikt var identisk med kyrkoherden Olaus Stensson, men det är inte säkert. Inte desto mindre finns mycket berättat om honom och det gällde att hålla sig väl med honom för annars kunde det gå illa.
Nordlander återger många av sägnerna om Spå-Herr-Ola i Norrländska samlingar och en av dessa berättar följande:

Herr Olas dräng och piga blefvo en gång bjudna till gästabud i Ramsele (Junsele?). Det är lång väg dit, och husbonden sade bestämdt nej. Men ungdomarne slogo därför ej färden ur tankarne, utan smögo sig bort från hemmet i afsikt att återvända efter kalaset. Men det försöket kom att stå dem dyrt.

Junsele gamla kyrkas klockstapel. Som präst ska Spå-Herr-Ola ha varit verksam i Junsele på 1500-talet.

Komna upp till Gåreleselet, fingo de höra vackert spel ute på ån (Ångermanlandälfven). De stego i en båt och rodde ut, men då kom en vädervirfvel, som stjälpte omkull båten, så att de båda drunknade. Detta var ett verk af Herr Ola. Drängen var en duktig arbetare, och för den skull sörjde prästen honom.

Av denna sägen att döma kunde det således vara farligt att inte åtlyda Spå-Herr-Ola. Det kunde även vara farligt att inte låta honom få göra som han ville. En gång blev han nämligen mycket upprörd när byn Vingnäs invånare varken lät honom ”anlägga sina fäbodar på deras skog eller köpa Vingnäs till fäbodsställe”.

Dock visste han hur han skulle kunna driva igenom sin vilja och skred till verket under en midsommardag när ”Vingnäsboarne [Vingnäsborna] hade mangrant begifvit sig till kyrkan; endast två orkeslösa gummor voro hemma i byn. Men bäst menigheten satt i kyrkan, blef där en förskräcklig uppståndelse: Vingnäs by sågs stå i ljusan låga.”

Enligt sägnen kastade de sig alla i sina båtar ”och rodde af alla krafter för att rädda hus och hem. I brådskan hade emellertid för många stigit i båtarne, så att dessa kantrade, och alla drunknade i älfven. Men gummorna, som stannat hemma, hade alls icke märkt någon vådeld, utan allt var endast en synvilla, framkal­lad av prästen för att bringa de motsträfviga bönderna om lifvet. Efter detta lär han ock utan hinder hafva uppfört sina fäbodar på deras skogsmark.”

En annan sägen berättar om hur han förtrollade Betarsjön så att ingen lax skulle kunna fiskas där. Detta ska han ha gjort som hämnd för att han inte fått lax i tionde av bönderna. På en berghäll vid den sjön ska man kunna se en bild av Spå-Herr-Ola. Denna bild ska ha uppstått efter att Spå-Herr-Ola vid ett tillfälle kastats mot berghällen. Det är alltså inte bara i folksägner som han har gjort avtryck.

Berättelserna om Spå-Herr-Ola tycks, på det stora hela, ha haft en varnande funktion. Man ville möjligen med hjälp av dessa sägner få folk att inse faran att komma på kant med trollkunniga. De som blev ovän med Spå-Herr-Ola blev, om de hade tur, bara förvandlade till varg. När allt kommer omkring är Labb den i sägnerna om den trollkunnige prästen, den som kommit allra lindrigast undan.

Spå-Herr-Ola dränkte flera människor under sin livstid och vid tiden för sin egen död ska han själv (ironiskt nog) ha hämtats av Näcken.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Sverigevänner med funktionsnedsättningar måste erövra vänstervridna organisationer

OPINIONJonas Serneholt, själv synskadad sedan födseln, menar att organisationer för funktionshindrade helt infiltrerats och tagits över av människor med en vänsteragenda. Det är dags att återerövra organisationerna och se till att de åter arbetar med det de skapades för: att företräda svenska funktions­hindrade.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Gå till arkivet

Send this to a friend