Skip to Content

Betarsjön i Ångermanland. Denna sjö blev, enligt folktron, förtrollad av Spå-Herr-Ola.
KULTUR

Prästen som kunde trolla, den omtalade prästen Spå-Herr-Ola

PappersupplaganNya Tider v. 22

En folklig föreställning som var utbredd i Ångermanland en gång i tiden var att präster skulle ha varit trollkunniga. En av dessa präster som det har berättats mycket om i århundraden är känd under namnet Spå-Herr-Ola. Han var verksam i Junsele, Resele och Liden i Ångermanland på 1500-talet, och sägner berättades om honom in på 1900-talet.

Publicerad: 30 maj, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

I en upptecknad folksägen från Ådalsliden i Ångermanland som upptecknades år 1979 berättas följande:

En man från Ruske by inom Junsele som hette Labb var ovän med prästen Spå-Herr-Ola. En dag när Labb var ute i skogen kom prästen in till hans hem och bad av Labbs hustru få låna ett på [par] luddor (filtskor) då dagen var kall och han frös om fötterna. Det fick han också varefter han försvann men försvann gjorde också nybyggaren själv (Labb) men istället började en varg stryka omkring utanför hemgården.

Den visade dock inga rovdjursinstinkter, och en gång när hustru Labb strök honom över ryggen, försvann djurskepnaden och Labb stod där istället. Av prästen hade han förvandlats till en [varg].

Denna sägen, som i dag finns på Institutet för språk- och folkminnen i Uppsala, är bara en av många som berättats om Spå-Herr-Ola i århundraden. Enligt etnologen och historikern Johan Nordlander ska det i Ångermanland och, som han skriver i boken Norrländska samlingar, ”troligen i hela Norrland” funnits en ”vanlig föreställning” att ”präster i gamla tider varit skickliga i att trolla”. Av dessa var dock Spå-Herr-Ola den mest beryktade.

Exakt vem han var i verkligheten och när under 1500-talet han var verksam är oklart, men i det fjärde bandet av Svenska fornminnesföreningens tidskrift konstaterar Nordlander att han sannolikt var identisk med kyrkoherden Olaus Stensson, men det är inte säkert. Inte desto mindre finns mycket berättat om honom och det gällde att hålla sig väl med honom för annars kunde det gå illa.
Nordlander återger många av sägnerna om Spå-Herr-Ola i Norrländska samlingar och en av dessa berättar följande:

Herr Olas dräng och piga blefvo en gång bjudna till gästabud i Ramsele (Junsele?). Det är lång väg dit, och husbonden sade bestämdt nej. Men ungdomarne slogo därför ej färden ur tankarne, utan smögo sig bort från hemmet i afsikt att återvända efter kalaset. Men det försöket kom att stå dem dyrt.

Junsele gamla kyrkas klockstapel. Som präst ska Spå-Herr-Ola ha varit verksam i Junsele på 1500-talet.

Komna upp till Gåreleselet, fingo de höra vackert spel ute på ån (Ångermanlandälfven). De stego i en båt och rodde ut, men då kom en vädervirfvel, som stjälpte omkull båten, så att de båda drunknade. Detta var ett verk af Herr Ola. Drängen var en duktig arbetare, och för den skull sörjde prästen honom.

Av denna sägen att döma kunde det således vara farligt att inte åtlyda Spå-Herr-Ola. Det kunde även vara farligt att inte låta honom få göra som han ville. En gång blev han nämligen mycket upprörd när byn Vingnäs invånare varken lät honom ”anlägga sina fäbodar på deras skog eller köpa Vingnäs till fäbodsställe”.

Dock visste han hur han skulle kunna driva igenom sin vilja och skred till verket under en midsommardag när ”Vingnäsboarne [Vingnäsborna] hade mangrant begifvit sig till kyrkan; endast två orkeslösa gummor voro hemma i byn. Men bäst menigheten satt i kyrkan, blef där en förskräcklig uppståndelse: Vingnäs by sågs stå i ljusan låga.”

Enligt sägnen kastade de sig alla i sina båtar ”och rodde af alla krafter för att rädda hus och hem. I brådskan hade emellertid för många stigit i båtarne, så att dessa kantrade, och alla drunknade i älfven. Men gummorna, som stannat hemma, hade alls icke märkt någon vådeld, utan allt var endast en synvilla, framkal­lad av prästen för att bringa de motsträfviga bönderna om lifvet. Efter detta lär han ock utan hinder hafva uppfört sina fäbodar på deras skogsmark.”

En annan sägen berättar om hur han förtrollade Betarsjön så att ingen lax skulle kunna fiskas där. Detta ska han ha gjort som hämnd för att han inte fått lax i tionde av bönderna. På en berghäll vid den sjön ska man kunna se en bild av Spå-Herr-Ola. Denna bild ska ha uppstått efter att Spå-Herr-Ola vid ett tillfälle kastats mot berghällen. Det är alltså inte bara i folksägner som han har gjort avtryck.

Berättelserna om Spå-Herr-Ola tycks, på det stora hela, ha haft en varnande funktion. Man ville möjligen med hjälp av dessa sägner få folk att inse faran att komma på kant med trollkunniga. De som blev ovän med Spå-Herr-Ola blev, om de hade tur, bara förvandlade till varg. När allt kommer omkring är Labb den i sägnerna om den trollkunnige prästen, den som kommit allra lindrigast undan.

Spå-Herr-Ola dränkte flera människor under sin livstid och vid tiden för sin egen död ska han själv (ironiskt nog) ha hämtats av Näcken.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Karlbergs slott – Världens äldsta militärakademi

KULTURI dag är det inte många som känner till att den äldsta krigsskolan i världen ligger i Sverige, närmare bestämt på Karlbergs slott. Från allra första början var den för utbildning av sjöbefäl och fungerar än i dag som militärhögskola med grundläggande officersutbildning och vidareutbildning för hela Försvarsmakten. Slottets svenska historik är minst sagt imponerande, därtill tillkommer den fantastiska parken, en gång för länge sedan en storartad trädgård, i dag en grön oas mellan bullrande trafikleder i Solna och Stockholm.

Jeffrey Epstein död – påstås ha tagit sitt liv

USAJeffrey Epstein, en 66-årig miljardär och dömd sexförbrytare som länge rört sig i Washingtons elitkretsar, påträffades död den 10 augusti i ett häkte i New York. Åtalet mot honom gällde prostitutionsverksamhet med minderåriga flickor, och flera mäktiga män hade precis pekats ut som hans kunder när han, enligt myndigheterna, begick självmord. Många uttrycker tvivel över dödsorsaken.

Ett återbesök i eländet

RECENSIONFör några år sedan gjorde Thomas Nydahl tämligen stort intryck med sin essä Black Country (2012). Det var en svidande vidräkning med mångkulturens haveri i det engelska post-industriella hjärtlandet. Nu är han tillbaks med en ny kombinerad essä, reseskildring och debattskrift om ett engelskt landskap, betitlad Från All My Loving till Allahu Akbar (2019).

Kräftor i sommaraftonen

KULTUR OCH TRADITIONAtt tända lyktor och tillsammans äta kräftor med dill och västerbottenpaj i augustikvällen är en utbredd och omtyckt tradition här i Sverige. Vad som däremot inte är så känt är att kräftor har ätits i Sverige sedan slutet av 1560-talet, men att kräftskivor i vår bemärkelse endast har hållits sedan 1900-talets första årtionden.

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

En falsk bild av Sverige

OPINION: HENRIK PAETAUDen enda åtgärd de styrande och deras rapportörer i de ”etablerade” medierna tills vidare tycks ha enats om i detta skjutningarnas förlovade land är att skjuta budbäraren. Svenska folket har systematiskt och uppsåtligt förts bakom ljuset av dem vars uppgift det är att tjäna medborgarna och förvalta nationens kulturarv, som i dag mer än någonsin behövs som ledstjärna för ett vilselett folk. Det menar veckans debattör, Henrik Paetau.

Skytten i El Paso ville skrämma bort invand­rarna från USA

USADen 3 augusti drabbades USA av en av de dödligaste masskjutningarna i modern tid då Patrick Crusius, 21, gick till attack mot ett köpcent­rum i staden El Paso i Texas. Tjugotvå människor sköts ihjäl och ytterligare 24 skadades. Skytten efterlämnade ett manifest där han förklarar att dådet motiverats av undanträngningen av vita människor från deras hemländer.

You­tube censurerar svensk samhällsdebatt

REPORTAGESveriges största kanal för samhällsdebatt på You­tube, SwebbTV, stängdes ned den 2 augusti, bara för att åter släppas in några dagar senare – i båda fallen utan vare sig förvarning eller förklaring. Samtidigt har You­tube stängt ned kanalen Ingrid & Maria som tog SwebbTV i försvar, och nu hotas fler kanaler av nedstängning. Ganska snabbt riktades misstankarna mot regeringen och den ”hotline” som upprättats till internetjättarna för att snabbt kunna censurera uppgifter som är ”orimliga” och ”inte sanna”.

Gå till arkivet

Send this to a friend