Skip to Content

UDO ULFKOTTE (1960-2017) var tysk journalist, doktor i statsvetenskap och mångårig biträdande redaktör för Frankfurter Allgemeine Zeitung. Han skrev över dussinet böcker, men hans mest kända bok blev utan tvekan Köpta journalister, som låg på de tyska best seller-listorna under lång tid. Foto: Péter Gyula Horváth/ pestisracok.hu
OPINION: PIA HELLERTZ

Presstitutes – om köpta journalister

PappersupplaganNya Tider v. 41

Är den västerländska pressen fri, oberoende och objektiv? Ett antal visselblåsare inom media skriker Nej! De vittnar om hur stora dagstidningar skriver artiklar på beställning åt säkerhetstjänster i politiska syften eller låter sig köpas av storföretagen. Veckans debattör, filosofie doktor Pia Hellertz, berättar bland annat om den tyske journalisten Udo Ulfkottes självbekännelse i boken Köpta journalister.

Publicerad: 8 oktober, 2020, 13:56

 • Svenska

Läs även

Den tyske journalisten Udo Ulfkotte har skrivit en enormt viktig och avslöjande bok om de tyska journalister som under många år låtit sig mutas och köpas av CIA, av näringslivets giganter med flera; Gekaufte Journalisten: Wie Politiker, Geheimsdienste unt Hochfinanz Deutschlands Massenmedien lenken (2014). År 2017 översattes den till engelska och kom att heta Journalists for Hire: How the CIA Buys the News. Den finns inte utgiven på svenska, men titeln skulle kunna översättas ”Köpta journalister: Hur politiker, säkerhetstjänster och finansen styr tyska media”.

Udo Ulfkotte dog plötsligt den 13 januari 2017, 56 år gammal. Enligt den tyska tidskriften Der Spiegel var det en hjärtinfarkt, men tidningen anger inte källan till denna information. Redan i juli 2017 publicerade den tyske författaren Jonas Schneider den 13 sidor korta skriften The Mysterious Death of Udo Ulfkotte: Evidence for a Murder (Udo Ulfkottes mystiska död: Bevisen för ett mord). Han menade att det finns många indicier på att Ulfkotte gjort sig mycket obekväm för etablissemanget och därför blev mördad.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Pia Hellertz

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Har kollat lite på den här boken tidigare men efter att ha läst Pia Hellertz artikel var jag bara tvungen att slå till och köpa den.
  Jag letade lite på nätet för att slippa betala Bokus pris. Hittade den på https://www.bookdepository.com/Presstitutes-Embedded-Pay-CIA-Dr-Udo-Ulfkotte/9781615770175 och betalade 271 kronor. Frakten var gratis. Näthandeln hade till och med säker betalning (man måste använda dosa eller bank id) som funkade med ICA-banken.

 • birgerr

  är det sånt dom kallar för oberoende jornastik

 • Dacke

  Idag är det troligen ingen som betvivlar att den svenska MSM-kåren är köpt? Ett bra exempel på det är hur snabbt Greta med skylten, “skolstrejk för klimatet” visades samtidigt i alla världens tv-kanaler? Nu vet vi att det var Soros med anhang som finansierade spektaklet. “Jag skulle önska att någon modig svensk journalist skulle kunna avge
  ett liknande vittnesmål och analys av det som händer inom MSM i Sverige.” Var lugn! Så fort permitteringarna börjar dugga in på landets tidningsredaktioner lär tunghäftan släppa på de här journalisterna som då gör avbön på allt, vad de tidigare stått för. Förhoppningen är förstås att komma in i “värmen” hos de alternativa medierna? Sent skall syndaren vakna – sa man visst förr?

Vår förlorade yttrandefrihet – 50 nyanser av brunt

OPINION: ARNE WEINZYttrandefriheten utgör grundbulten för fri samhällsdebatt och är nödvändig för att demokratin ska kunna fungera. I Sverige har den dock satts på undantag genom en journalistkår som trycker ner frågvisa medborgare så att politikerna går fria från kritik. Det hävdar veckans debattör, författaren och företagsledaren Arne Weinz, som också menar att om brunsmetningen från media inte räcker för att tysta medborgarna, så hotas man i stället med fängelse eller utsätts för våldsdåd.

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETHur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

BLM är på fel spår

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det att dessa människor är svarta, som är problemet? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja på grund av hudfärg över huvud taget?

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend