Skip to Content

Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, menar att problemen med könsstympning ofta överdrivs av andra forskare och i samhällsdebatten. Stillbild från SVT
INRIKES

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

PappersupplaganNya Tider v. 08

Birgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Publicerad: 20 februari, 2019, 19:10

 • Svenska

Läs även

Det var den 6 februari som SVT Uppsala publicerade en intervju professor Birgitta Essén under rubriken ”Sluta överdriv komplikationerna av könsstympning”.

– Jag blev uppringd av den här reportern och tillbragte flera timmar för att ge henne möjlighet att föra fram positiv information och empiriska fakta om den somaliska gruppen. Men det var inte intressant, säger Birgitta Essén till Nya Tider.

Könsstympning, ibland kal­lat kvinnlig omskärelse, är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder. Det finns flera varianter där den värsta, så kal­lad infibulation, innebär att man skär bort klitoris, de inre blygdläpparna samt delar av de yttre blygdläpparna.

Huden sys sedan ihop och bara ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera. Sedvänjan är som mest utbredd i Östafrika och allra mest i Somalia där 95 procent av alla kvinnor genomgick någon form av könsstympning och närmare 80 procent infibulation vid undersökningar genomförda av FN för några år sedan. Internationellt räknar man med att det finns 130 miljoner kvinnor som genomgått infibulation.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Katerina Janouch kan ingenting om det här, och bara för att hon tycker saker, har det hon säger inget värde. Hon får över lag för mycket utrymme för alldeles för lite. Jag tänker inte kritisera Berggrens forskning, men til syvende og sidst finns det inget som tyder på att vare sig Berggren eller Essén har “mest rätt”. De har olika politiska ståndpunkter, och det har föga med deras medicinska undersökningar att göra.

  Jag vill påstå att Essén är den klokaste av alla dessa som uttalar sig, men hennes resonemang är alldeles för mångfacetterat, intellektuellt och nyanserat för att kunna avhandlas i förbannade SVT. SVT klarar inte sådant finlir. De är dumma och ute efter att polemisera. Det är inte Essén. Hon har uppenbarligen förmågan att se mer nyktert på en problematik. Hennes fel är att tro för gott om SVT och andra polemiker.

  De är för dumma för henne, och det är dumt av henne själv att inte inse. Nya Tider har iallafall den mest balanserade rapporteringen i denna fråga. Det är bra. Vi har inga andra tidningar i detta land längre.

  • zeleka

   Mår Du Bra?
   Jag Är väl initierad vad dessa kōnsstympningar innebär

  • Knutkalas

   katarina janus är nog mycket klokare änden där förespråkare om könsstympningar hon är galen

   • Snövit

    Hmmm…fast hon förespråkar inte könsstympning. Som sagt, det var fel av henne att framlägga sitt resonemang för SVT, för de klarar inte sådant finlir.

 • Dacke

  “Omskärelse är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder” När blev Sverige ett muslimskt land?
  Ett sedvänja som har sina rötter tusen år tillbaka, har inget med nutid att göra, speciellt inte i vårt upplysta samhälle. Det finns ö.h.t. inget försvar för könsstympning och man kan fråga sig – vad vill man uppnå?.

  • Knutkalas

   det skulle även jag vilja veta

 • Knutkalas

  vad är syftet med att könsstympa kvinnorna något som jag inte förstår

 • HandsomeHank

  Stympning av huvuden är också överdivet då det verkar som man fortfarande kan komma med huvudlösa uttalanden.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Den österrikiska skandalen

INTERVJUDen tidigare chefsideologen för Österrikiska frihetspartiet (FPÖ) Andreas Mölzer, ger en exklusiv intervju till Nya Tider om den politiska krisen i Österrike efter den omtalade ”Ibizafilmen” som sänkte regeringen.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

Svår olycka på topphemlig rysk atomubåt – 14 dödade ”hindrade en planetär katastrof”

UTRIKESEn tjock slöja av mystik omger den dödliga branden på den topphemliga ryska spionubåten som var byggd för att klara extremt stora djup. I kampen mot eldsvådan någonstans i Barents hav förolyckades 14 ryska ubåtsmän, samtliga officerare och hälften med kommendörs grad. Nya Tider sammanställer här känd fakta och skärskådar de mer eller mindre fantasifulla spekulationer som media fyllts av i skuggan av allt hemlighetsmakeri.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Gå till arkivet

Send this to a friend