Skip to Content

Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, menar att problemen med könsstympning ofta överdrivs av andra forskare och i samhällsdebatten. Stillbild från SVT
INRIKES

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

PappersupplaganNya Tider v. 08

Birgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Publicerad: 20 februari, 2019, 19:10

 • Svenska

Läs även

Det var den 6 februari som SVT Uppsala publicerade en intervju professor Birgitta Essén under rubriken ”Sluta överdriv komplikationerna av könsstympning”.

– Jag blev uppringd av den här reportern och tillbragte flera timmar för att ge henne möjlighet att föra fram positiv information och empiriska fakta om den somaliska gruppen. Men det var inte intressant, säger Birgitta Essén till Nya Tider.

Könsstympning, ibland kal­lat kvinnlig omskärelse, är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder. Det finns flera varianter där den värsta, så kal­lad infibulation, innebär att man skär bort klitoris, de inre blygdläpparna samt delar av de yttre blygdläpparna.

Huden sys sedan ihop och bara ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera. Sedvänjan är som mest utbredd i Östafrika och allra mest i Somalia där 95 procent av alla kvinnor genomgick någon form av könsstympning och närmare 80 procent infibulation vid undersökningar genomförda av FN för några år sedan. Internationellt räknar man med att det finns 130 miljoner kvinnor som genomgått infibulation.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Katerina Janouch kan ingenting om det här, och bara för att hon tycker saker, har det hon säger inget värde. Hon får över lag för mycket utrymme för alldeles för lite. Jag tänker inte kritisera Berggrens forskning, men til syvende og sidst finns det inget som tyder på att vare sig Berggren eller Essén har “mest rätt”. De har olika politiska ståndpunkter, och det har föga med deras medicinska undersökningar att göra.

  Jag vill påstå att Essén är den klokaste av alla dessa som uttalar sig, men hennes resonemang är alldeles för mångfacetterat, intellektuellt och nyanserat för att kunna avhandlas i förbannade SVT. SVT klarar inte sådant finlir. De är dumma och ute efter att polemisera. Det är inte Essén. Hon har uppenbarligen förmågan att se mer nyktert på en problematik. Hennes fel är att tro för gott om SVT och andra polemiker.

  De är för dumma för henne, och det är dumt av henne själv att inte inse. Nya Tider har iallafall den mest balanserade rapporteringen i denna fråga. Det är bra. Vi har inga andra tidningar i detta land längre.

  • zeleka

   Mår Du Bra?
   Jag Är väl initierad vad dessa kōnsstympningar innebär

  • Knutkalas

   katarina janus är nog mycket klokare änden där förespråkare om könsstympningar hon är galen

   • Snövit

    Hmmm…fast hon förespråkar inte könsstympning. Som sagt, det var fel av henne att framlägga sitt resonemang för SVT, för de klarar inte sådant finlir.

 • Dacke

  “Omskärelse är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder” När blev Sverige ett muslimskt land?
  Ett sedvänja som har sina rötter tusen år tillbaka, har inget med nutid att göra, speciellt inte i vårt upplysta samhälle. Det finns ö.h.t. inget försvar för könsstympning och man kan fråga sig – vad vill man uppnå?.

  • Knutkalas

   det skulle även jag vilja veta

 • Knutkalas

  vad är syftet med att könsstympa kvinnorna något som jag inte förstår

 • HandsomeHank

  Stympning av huvuden är också överdivet då det verkar som man fortfarande kan komma med huvudlösa uttalanden.

 • AxelWKarlsson

  Judisk omskärelse, muslimsk omskärelse och kvinnlig omskärelse är tre helt olika fenomen som bör hållas isär. I det kvinnliga fallet är det uppenbart fråga om könsstympning och det är kriminaliserat. Muslisk omskärelse av pojkar sker 5-7 års ålder. I Sverige är problemet s k köksbordskirurger och de komplikationer deras ingrepp kan leda till. Numera får enligt lag bara behöriga, av svenska myndigheter godkända personer, utföra muslimsk omskärelsen. Judisk omskärelse är äldre än muslimsk, ca 3000 år. För judarna är det en viktig identitetsmarkör. Om det hade varit några problem med den judiska omskärelsen, som sedan urminnestider har utförts av behöriga s k mohel, hade de närmast berörda, de judiska männen då inte ändrat denna sedvänja för länge sedan?

Antirasistisk lobbygrupp försvarar rasstolthet – bara den inte är vit

INRIKESDen 27 januari uttryckte den kände festfixaren Micael Bindefeld stolthet över sin etniska tillhörighet till det ”kulturbärande, judiska folket”. Detta gjordes på bästa sändningstid i Sveriges Radio utan att programledarna ifrågasatte vad han sade. Den så kallat antirasistiska lobbyorganisationen Teskedsorden, som annars pläderar för nolltolerans mot alla former av både så kallad rasism och ”medrasism”, försvarar utspelet. Teskedsordens generalsekreterare säger till Nya Tider att det är rätt att känna stolthet över sitt folk, bara man är en förtryckt minoritet.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Polis vill ta hjälp av militären i ”gråzonsproblematik”

INRIKESRikspolischef Anders Thornberg har lämnat ett förslag till regeringen om att polisen i större utsträckning bör få ta hjälp av Försvarsmakten vid ”gråzonsproblematik”, ett upptrappat läge som enligt Försvarets forskningsinstitut, FOI, är ”ett tillstånd mellan fred och krig”. Med FOI:s utökade definition av gråzonsproblematik skulle det kunna innebära att militären får rätt att agera mot regimkritiker och alternativa medier.

Kritikstorm efter våldsförhärligande propaganda i Bingolotto

INRIKESKritiken har varit massiv efter att den kända skådespelerskan Marianne Mörck i TV4:s Bingolotto sade att hon ville slå USA:s president Donald Trump på käften, något programledaren Rickard Olsson glatt instämde i. Bingolotto har halvhjärtat försökt att ta avstånd från det inträffade, men när Nya Tider når både ansvariga på Folkspel samt Marianne Mörck själv tar ingen bestämt avstånd från politisk, våldsförhärligande propaganda.

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Kraftig ökning av våldsbrottslighet av barn

INRIKESEnligt en nyligen genomförd granskning har våldsbrottsligheten bland barn i åldrarna 7 till 14 ökat kraftigt de senaste tre åren. Polischefen Carin Götblad menar att graden av hänsynslöshet och förnedring av offer är ett nytt inslag, och nämner bland annat utdragen tortyr som filmas. Polisen vill inte dela granskningens resultat med Nya Tider, men tidigare rapporter och berättelser ger skäl att anta att andelen gärningsmän med utländsk bakgrund i dessa fall är mycket hög.

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

INRIKESKronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Gå till arkivet

Send this to a friend