Skip to Content

Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, menar att problemen med könsstympning ofta överdrivs av andra forskare och i samhällsdebatten. Stillbild från SVT
INRIKES

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

PappersupplaganNya Tider v. 08

Birgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Publicerad: 20 februari, 2019, 19:10

 • Svenska

Läs även

Det var den 6 februari som SVT Uppsala publicerade en intervju professor Birgitta Essén under rubriken ”Sluta överdriv komplikationerna av könsstympning”.

– Jag blev uppringd av den här reportern och tillbragte flera timmar för att ge henne möjlighet att föra fram positiv information och empiriska fakta om den somaliska gruppen. Men det var inte intressant, säger Birgitta Essén till Nya Tider.

Könsstympning, ibland kal­lat kvinnlig omskärelse, är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder. Det finns flera varianter där den värsta, så kal­lad infibulation, innebär att man skär bort klitoris, de inre blygdläpparna samt delar av de yttre blygdläpparna.

Huden sys sedan ihop och bara ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera. Sedvänjan är som mest utbredd i Östafrika och allra mest i Somalia där 95 procent av alla kvinnor genomgick någon form av könsstympning och närmare 80 procent infibulation vid undersökningar genomförda av FN för några år sedan. Internationellt räknar man med att det finns 130 miljoner kvinnor som genomgått infibulation.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Katerina Janouch kan ingenting om det här, och bara för att hon tycker saker, har det hon säger inget värde. Hon får över lag för mycket utrymme för alldeles för lite. Jag tänker inte kritisera Berggrens forskning, men til syvende og sidst finns det inget som tyder på att vare sig Berggren eller Essén har “mest rätt”. De har olika politiska ståndpunkter, och det har föga med deras medicinska undersökningar att göra.

  Jag vill påstå att Essén är den klokaste av alla dessa som uttalar sig, men hennes resonemang är alldeles för mångfacetterat, intellektuellt och nyanserat för att kunna avhandlas i förbannade SVT. SVT klarar inte sådant finlir. De är dumma och ute efter att polemisera. Det är inte Essén. Hon har uppenbarligen förmågan att se mer nyktert på en problematik. Hennes fel är att tro för gott om SVT och andra polemiker.

  De är för dumma för henne, och det är dumt av henne själv att inte inse. Nya Tider har iallafall den mest balanserade rapporteringen i denna fråga. Det är bra. Vi har inga andra tidningar i detta land längre.

  • zeleka

   Mår Du Bra?
   Jag Är väl initierad vad dessa kōnsstympningar innebär

  • Knutkalas

   katarina janus är nog mycket klokare änden där förespråkare om könsstympningar hon är galen

   • Snövit

    Hmmm…fast hon förespråkar inte könsstympning. Som sagt, det var fel av henne att framlägga sitt resonemang för SVT, för de klarar inte sådant finlir.

 • Dacke

  “Omskärelse är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder” När blev Sverige ett muslimskt land?
  Ett sedvänja som har sina rötter tusen år tillbaka, har inget med nutid att göra, speciellt inte i vårt upplysta samhälle. Det finns ö.h.t. inget försvar för könsstympning och man kan fråga sig – vad vill man uppnå?.

  • Knutkalas

   det skulle även jag vilja veta

 • Knutkalas

  vad är syftet med att könsstympa kvinnorna något som jag inte förstår

 • HandsomeHank

  Stympning av huvuden är också överdivet då det verkar som man fortfarande kan komma med huvudlösa uttalanden.

Rasistiska tillmälen mot etniska svenskar i Trafikverkets arabiskspråkiga körkortskampanj

Trafikverket har under maj månad börjat lansera en filmserie på arabiska, ”Yalla körkort”, som ett led i att öka informationen till arabisktalande invandrare om hur det går till att ta körkort i Sverige. Men det finns mindre smickrande saker än ren information i flera av filmseriens avsnitt. Etniska svenskar benämns konsekvent som ”svennar”, ett rasistiskt uttryck för etniska svenskar som utomeuropeiska invandrare ofta använder. Ansvariga på Trafikverket säger sig dock inte tycka att tillmälena är särskilt allvarliga, utan att det gäller att ha lite ”självironi”.

Larm från skogsstyrelsen: Granbarkborren har börjat svärma i hela landet – skogsägare behöver agera

Myndigheten Skogstyrelsen tar helhetsgrepp på bekämpning av skadeinsekten granbarkborren och det statliga skogsbolaget Sveaskog AB förefaller skippa politiker i bolagsledningen till förmån för näringslivsfolk.

EU-staten enligt sina ”fäder”

UTRIKESEU-valet kretsar allt mer kring om EU ska få mer eller mindre makt, och om fler Exit-rörelser kommer att växa fram eller inte. De som förespråkar ett Europas förenta stater brukar stödja sig på föregångare som Jean Monnet och greve Richard Coudenhove-Kalergi, som står staty lite varstans för att vaka över det ”nya” Europa. Men vad ville de egentligen och vad var slutmålet med deras vision?

Sveriges avgift till EU kommer öka med hela 55 procent

ANALYSEU:s nya långtidsbudget för perioden 2021-2027 presenteras av Kommissionen som ”modernare, tydligare och enklare”. Att det kommer att bli väsentligt dyrare för Sverige är dock klarlagt. Vi riskerar också att få ett minskat stöd tillbaka, genom ”moderniseringen”. Kort sagt, Sverige ser ut att förlora både på gungorna och karusellen.

Den musikaliske, om ”sångarprinsen” Gustaf och hans verk

HISTORIAFör 201 år sedan, år 1818, efterträdde Jean-Baptiste Bernadotte Karl XIII som kung av Sverige och Norge under namnet Karl XIV Johan. År 2018 var således ett så kallat ”Bernadotteår” som uppmärksammades, i synnerhet på de kungliga slotten. Varje år sjungs dock här i Sverige två sånger som är komponerade av Karl XIV Johans sonson, Gustaf, och dessa är ”Studentsången” och ”Vårsång”. Prins Gustaf dog ung, men under sitt korta liv komponerade han flera musikstycken och blev allmänt känd som ”sångar­prinsen”.

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

Gå till arkivet

Send this to a friend