Skip to Content

Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, menar att problemen med könsstympning ofta överdrivs av andra forskare och i samhällsdebatten. Stillbild från SVT
INRIKES

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

PappersupplaganNya Tider v. 08

Birgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Publicerad: 20 februari, 2019, 19:10

 • Svenska

Läs även

Det var den 6 februari som SVT Uppsala publicerade en intervju professor Birgitta Essén under rubriken ”Sluta överdriv komplikationerna av könsstympning”.

– Jag blev uppringd av den här reportern och tillbragte flera timmar för att ge henne möjlighet att föra fram positiv information och empiriska fakta om den somaliska gruppen. Men det var inte intressant, säger Birgitta Essén till Nya Tider.

Könsstympning, ibland kal­lat kvinnlig omskärelse, är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder. Det finns flera varianter där den värsta, så kal­lad infibulation, innebär att man skär bort klitoris, de inre blygdläpparna samt delar av de yttre blygdläpparna.

Huden sys sedan ihop och bara ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera. Sedvänjan är som mest utbredd i Östafrika och allra mest i Somalia där 95 procent av alla kvinnor genomgick någon form av könsstympning och närmare 80 procent infibulation vid undersökningar genomförda av FN för några år sedan. Internationellt räknar man med att det finns 130 miljoner kvinnor som genomgått infibulation.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Katerina Janouch kan ingenting om det här, och bara för att hon tycker saker, har det hon säger inget värde. Hon får över lag för mycket utrymme för alldeles för lite. Jag tänker inte kritisera Berggrens forskning, men til syvende og sidst finns det inget som tyder på att vare sig Berggren eller Essén har “mest rätt”. De har olika politiska ståndpunkter, och det har föga med deras medicinska undersökningar att göra.

  Jag vill påstå att Essén är den klokaste av alla dessa som uttalar sig, men hennes resonemang är alldeles för mångfacetterat, intellektuellt och nyanserat för att kunna avhandlas i förbannade SVT. SVT klarar inte sådant finlir. De är dumma och ute efter att polemisera. Det är inte Essén. Hon har uppenbarligen förmågan att se mer nyktert på en problematik. Hennes fel är att tro för gott om SVT och andra polemiker.

  De är för dumma för henne, och det är dumt av henne själv att inte inse. Nya Tider har iallafall den mest balanserade rapporteringen i denna fråga. Det är bra. Vi har inga andra tidningar i detta land längre.

  • zeleka

   Mår Du Bra?
   Jag Är väl initierad vad dessa kōnsstympningar innebär

  • Knutkalas

   katarina janus är nog mycket klokare änden där förespråkare om könsstympningar hon är galen

   • Snövit

    Hmmm…fast hon förespråkar inte könsstympning. Som sagt, det var fel av henne att framlägga sitt resonemang för SVT, för de klarar inte sådant finlir.

 • Dacke

  “Omskärelse är en sedvänja som förekommer i många muslimska länder” När blev Sverige ett muslimskt land?
  Ett sedvänja som har sina rötter tusen år tillbaka, har inget med nutid att göra, speciellt inte i vårt upplysta samhälle. Det finns ö.h.t. inget försvar för könsstympning och man kan fråga sig – vad vill man uppnå?.

  • Knutkalas

   det skulle även jag vilja veta

 • Knutkalas

  vad är syftet med att könsstympa kvinnorna något som jag inte förstår

 • HandsomeHank

  Stympning av huvuden är också överdivet då det verkar som man fortfarande kan komma med huvudlösa uttalanden.

Nu utvisas våldtäktsinvandraren som fick asyl för att han var rädd för att bli våldtagen

Den ensamkommande afghanen fick asyl i Sverige. Som flyktingskäl hade han uppgivit att han är rädd för att bli utsatt för sexuella övergrepp i sitt hemland Afghanistan. Det dröjde dock inte ens ett år förrän han själv deltog i en gruppvåldtäkt mot en 15-årig svenska. Han dömdes för gruppvåldtäkten men slapp först utvisning eftersom han påstod att han riskerade att våldtas i Afghanistan. Men nu blir den ensamkommande gruppvåldtäktsmannen slutligen utvisad trots allt.

Kalmar tingsrätt avgör två fall av arabiskt familjekaos på en dag

Den 22 mars 2019 avgjorde Kalmar tingsrätt två mål avseende misshandel inom familjen. I det ena fallet har Mohammed, statslös person, dömts för misshandel, och i det andra har Shadi, medborgare i Syrien, dömts för misshandel och olaga hot. I båda fallen befinner sig fruarna och tre respektive två barn nu på skyddat boende. De arabiska papporna slapp undan med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Granskande Youtube-kanal stängs av – minister jublar

INRIKESMedborgarjournalisterna i Granskning Sverige har sedan starten 2014 ringt upp politiker, systemmedier och andra delar av maktapparaten för att ställa dem mot väggen i olika frågor. Under mars månad har Granskning Sverige och flera liknande initiativ stängts av från Youtube, där de har lagt upp sina intervjuer. Nedsläckningen av Feministinspektionen, efter påtryckningar från systemmedier, hyllades omedelbart av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Nikola Ristic – utvisningskaos för två grova våldtäkter och grov misshandel

Den 15-17 april 2019 kommer en nagelbitare att gå av stapeln i Göta hovrätt. Enligt hovrättsassessor Emma Widman har kammaråklagare Eva Kokkonen begärt att Ristic skall få mer än åtta år i fängelse, men något yrkande om utvisning finns inte. Rätten är förtegen om man ändå kommer att avhandla utvisningsfrågan ”ex officio”.

Svensk pappa fixade jobb åt dottern – hon och två kompisar blev sexuellt ofredade

En person från Kurdistan som driver två restauranger i Umeå-trakten fick under 2018 hjälp av en svensk pappa att iordningsställa verksamheterna och i samband med detta sökte han jobb för dottern. Även två av dotterns tjejkompisar drogs in i restaurangens verksamhet och alla blev sexuellt ofredade.

Medicinera eller inte medicinera – det är frågan

HÄLSAPeter Gøtzsche, den obekväme sanningssägaren, visselblåsaren, professorn och specialistläkaren, fortsätter att trampa på ömma tår i den medicinska världen. Hans ibland bergsäkra och ofta kontroversiella påståenden om medicin kan överraska, men hans råd, att alltid själv läsa på och ta reda på fakta om mediciner och behandlingar, är väl värt att begrunda.

Känd homolobbyist till Sveriges Radio: Nationell sammanhållning gör finska folket till världens lyckligaste

Den 20 mars släpptes FN-rapporten World Happiness Report, där man utifrån många olika faktorer och omständigheter rankar och gallrar ut de länder där folk är mest lyckliga respektive motsatsen. För andra gången i rad hamnar Finland på en solklar förstaplats där folket överlag är mest lyckliga. Nu säger den kände homolobbyisten Mark Levengood, finlandssvensk, i en intervju med Sveriges Radio att en viktig orsak till finländarnas topplacering beror på bland annat en nationell sammanhållning, gemensam identitet och ett nära förhållande till naturen.

Juridikfronten försöker hitta ny väg att angripa nationalistiska poddar – opolitiska poddar kan drabbas

Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv som tidigare tillsammans drev den omtyckta nationalistiska podcasten ”Ingrid och Conrad” stod inför rätten i Helsingborgs tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Deras ”brott” skulle vara att de i egenskap av att ha en schemalagd pod skulle tvingas ha en ansvarig utgivare som om de drev journalistisk verksamhet eller radio. Detta efter en anmälan från det vänsterextrema nätverket Juridikfronten som vill försöka pröva om nationalistiska poddar skall anses omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare.

Gå till arkivet