Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Jerzy Sarnecki Stillbild: SVT
REPORTAGE

Propagandan: Fyra lögner om brottsligheten

PappersupplaganNya Tider v. 33

SVT, SR, Aftonbladet, Expressen, DN och övriga systemmedier gör under valrörelsen sitt bästa för att bortförklara den otrygghet allt fler känner och istället skylla den på att folk är ”okunniga” om att brottsligheten egentligen minskar. Nya Tider lär dig att genomskåda och bemöta fyra vanliga propagandalögner.

Publicerad: 15 augusti, 2018, 18:24

  • Svenska

Läs även

1) Propagandan säger: Brottsligheten minskar. Sanningen: Brottsligheten ökar.

Som i den mesta statistik förekommer det toppar och dalar. En propagandist som år 2013 påstod att ”brottsligheten minskar” ljög inte rakt ut, eftersom den var högre 2012 och ännu högre 2011. Men efter 2013 ökade den igen.

Sett över längre tidsperioder har brottsligheten ökat över samtliga femårsperioder sedan 1975, utom mellan 1990 och 1995 då den minskade tillfälligt. Totalt har den sammanslagna brottsligheten ökat med 63 procent från 1975 till 2017, och de grövre brotten har ökat betydligt mer.

Vissa brott har minskat. Den största procentuella minskningen gäller bilbrott, som ökade kraftigt fram till 1990 men totalt minskat med 39 procent, gissningsvis av rent tekniska skäl; nyare bilar har larm och är svåra att tjuvkoppla. En annan kategori är stöld-, rån- och häleribrott som minskat med 16 procent sedan 1975. Om man bara räknar rånen ser man emellertid en ökning på 196 procent istället.

NTU, som mäter brottsligheten via enkät istället för antalet anmälningar, sträcker sig endast bakåt till år 2005 och har delvis andra kategorier, men visar i stort sett samma saker. Utsattheten för personrån har ökat från 1,0 till 1,4 procent, sexualbrott från 0,9 till 2,4 procent (för kvinnor från 1,6 till 4,1 procent), hot från 4,6 till 5,6 et cetera. Av de sju kategorier av ”brott mot enskild” som NTU mäter är det endast ”allvarlig misshandel” som minskat, från 0,8 till 0,7 procent.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Klarsyn

    Professor “Snickesnacki” är känd för att servera lögner.

Gängkrigen får inte dränera annan polisverksamhet

INRIKES

Högerextrema bakom sprängningarna?

INRIKESI ett märkligt påstående utan bevis lägger kriminologen Leif GW Persson fram teorin att de många sprängningarna, nästan 200 än så länge i år, skulle kunna bero på ”högerextremister”. Att samtliga av de som gripits och misstänkts för sprängningarna har varit invandrare talar dock emot teorin som nu sprids av massmedierna. Samtidigt menare forskare på Försvarshögskolan att kopplingen snarare går till massinvandringen och islamister.

Kritiserat lagförslag om vapenmagasin drivs vidare av regeringen

INRIKESRegeringen lade den 7 november fram ett förslag om reglering av vapenmagasin i det uppgivna syftet att ”komma åt gängvåldet”. Sakkunniga pekar på att förslaget tvärtom endast kommer att drabba laglydiga jägare och sportskyttar. Regeringen ger sig dock inte utan har lämnat vidare förslaget till lagrådet.

”Våra bostäder är ingen gräddfil för nyanlända!”

INRIKESHur kommunerna i Stockholmsregionen väljer att göra när det kommer till att låta nyanlända migranter få bo kvar i kommunala hyresrätter, trots att de tillfälliga bostadskontrakten under den så kallade etableringsperioden löpt ut skiljer sig avsevärt. En del kommuner låter invandrarna bo kvar år efter år, medan andra kommuner inte gör det.

Utnyttjade hund sexuellt – flera djur riskerar fortsatta övergrepp

INRIKESEfter att det framkommit att en ung man i norra Skaraborg begått tidelag med en hund upprepade gånger, alltså förgripit sig sexuellt på djuret, är upprördheten stor hos djurvänner. Trots filmbevis och att mannen har erkänt har varken polisen eller länsstyrelsen omhändertagit hundarna som nu står under konstant hot att utsättas igen.

Misshandlad kvinna på bättringsvägen

INRIKESKvinnan som överfölls och misshandlades grovt i Malmö av en invandrare befinner sig inte längre i ett livshotande läge. Ibrahim Ramadan som är född 1998 är fortfarande häktad på sannolika skäl för mordförsök och har erkänt brottet i polisförhör.

Glömde förnya licens – nu utreds Sören, 79, för vapenbrott

INRIKESSören Sundqvist, 79, kommunjägare i Ockelbo kommun, glömde att förnya licensen på en av sina ljuddämpare. Polisen agerade snabbt och kraftfullt – Sören utreds nu för vapenbrott.

Anarkotyranniet allt mer öppet

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend