Skip to Content

Demonstration i Seoul mot missförhållanden i Korean Air. Foto: Nya Tider

Protester i Seoul mot korruption i Korean Air

En enmansdemonstration i Sydkoreas huvudstad Seoul utvecklades snart till en omfattande protest som möttes av hundratals poliser. Många av de som protesterade gjorde det i sina uniformer tillhörande flygbolaget. Korruptionsanklagelser och missförhållanden har florerat i flera år, och många anställda verkar ha fått nog.

Publicerad: 12 juni, 2018, 18:24

  • Svenska

Läs även

Den 4 maj 2018 var det inledningsvis en enmansdemonstration utanför Sejong Center i centrala Seoul i Sydkorea. Det var en man från det koreanska flygbolaget Korean Air som hade fått nog och demonstrerade.

De koreanska medierna var samlade. Skandalerna kring Korean Air har sänt chockvågar genom landet och är ett hett ämne i Sydkorea. Företaget är familjeägt och det är främst den 69-årige ägaren Cho Yang-hos döttrar som blivit ökända genom sitt uppträdande inom bolaget.

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

 

Utanför Sejong Center började snart fler att ansluta. De protesterande var främst anställda inom det koreanska flygbolaget. Många av demonstranterna visade tydligt sina flyguniformer, men ingen utom den förste ensamme demonstranten vågade visa sitt ansikte. Alla bar masker. De flesta höll i skyltar, varav de flesta var på koreanska. Endast ett fåtal var skrivna på engelska.

Protesterna gick lugnt till, men bevakades av ett enormt polisuppbåd, så stort att det var tätt med poliser även flera kvarter bort. En del hade kravallutrustning med sig, men den användes inte.

Döttrarna, som missnöjet kretsar kring, var fram tills nyligen anställda av Korean Air. Den ena dottern, Cho Hyun-min, 36, var med i en skandal nyligen efter att ha sprutat juice på en anställd under ett möte. Den andra dottern, Cho Hyun-ah, 43, (som ibland använder sig av namnet Heather) var med i en skandal 2014 efter att ha börjat bråka under en flygresa. Han hade varit missnöjd med att en påse nötter fortfarande var i en påse, och inte i en skål. Cho Hyun-ah blev dömd till ett års fängelse efter bråket för att ha brutit mot olika flyglagar, men satt endast fem månader.

Döttrarna har visserligen gått ut offentligt efter dessa skandaler och bett om ursäkt, men detta har inte lugnat de anställda.

Snart hade många fler demonstranter anslutit. Foto: Nya Tider

Snart hade många fler demonstranter anslutit. Foto: Nya Tider

 

De båda kvinnorna har flyttats runt i flygbolagets verksamheter, där flygning bara är en del av konglomeratet. De har inte varit långvariga på någon av dessa verksamheter, på grund av det stora missnöjet bland de anställda.

Efter den senaste incidenten med Cho Hyun-min har de anställda öppet och offentligt börjat protestera och krävt deras avgång.

Krav på att de skandalomgärdade döttrarna får lämna Korean Air. Foto: Nya Tider

Krav på att de skandalomgärdade döttrarna får lämna Korean Air. Foto: Nya Tider

En tid efter demonstrationen den 4 maj hamnade även Cho Yang-hos fru, Lee Myung Hee, 68, i en skandal. Hon har tydligen behandlat anställda mycket illa. Även byggnadsarbetare, som inte är direkt anställda av Korean Air, har blivit illa behandlade av henne. Hon är även under polisutredning för att ha brukat våld, affärsobstruktion, liksom som olika rättsövergrepp.

Den höga polisnärvaron vid demonstrationen kan bero på att Sydkorea råkat ut för flera våldsamma protester under de senaste två åren. Under 2016-2017 var det omfattande protester mot den då sittande presidenten Park Geun-hye, för att han hade läckt hemligheter till en kvinnlig bekant. Kvinnan, som han hade känt sedan 1970-talet, var varken anställd eller hade någon form av säkerhetsklassad tjänst på regeringskansliet. Protesterna var enorma. Lågt räknat var det enligt polisen minst 1,6 miljoner demonstranter i hela Sydkorea under hela perioden. Högt räknat, enligt de som organiserade protesterna, var det 16 miljoner som demonstrerade under samma period. Det kulminerade i att demonstranter för den då sittande presidenten hamnade i bråk med polisen den 11 mars 2017, vilket resulterade i att tre personer dödades.

Isak Nygren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vem tog livet av François Fillon?

Så lät titeln på en omskakande fransk dokumentär visad flera gånger under de senaste veckorna, dessutom på bästa sändningstid. Dokumentären försöker kasta ljus över de händelser som föregick Frankrikes presidentval 2017.

Fiskeriminister avgår efter iransk kärleksaffär

Ännu en norsk politisk skandal. Fiskeriministern Per Sandberg (FrP) avgick efter att ha rest med sin unga älskarinna till Iran. Han hade brutit mot flera säkerhetsrutiner och varken hans eget departement eller statsministern hade informerats.

”Snyftartikel-afghanen” åtalas för våldtäkt

INRIKESÅklagarkammaren i Luleå väcker åtal mot den 22-årige afghan som tidigare figurerat i ett snyftreportage i Norrländska Socialdemokraten. Han häktades den 11 juli misstänkt för att ha våldtagit en kvinna som hittades ”livlös” vid piren på Östermalm i Luleå.

Ambitiöst idrottsevenemang i Asaba blev en organisatorisk flopp

UTRIKESFörväntningarna var höga inför de afrikanska idrottsmästerskapen i Asaba, Nigeria. Nästan samtliga av kontinentens länder fanns representerade i tävlingen som sågs som en möjlighet för Nigeria att visa förmågan att genomföra arrangemang i världsklass. Det blev i stället ett pinsamt fiasko.

”Experiment på de svagaste”

Den svenska läkaren och psykiatern Thomas Jackson har länge forskat om ideologiskt motiverat inflytande på barn. Han håller inte med den utbredda tron att allt ordnar sig på egen hand. I denna intervju med den tyska tidskriften Zuerst förklarar han orsaken.

Anti-islamsk politiker tog sitt eget liv – efter muslimsk gruppvåldtäkt

Den nederländska politikern Willie Dille, 53, begick självmord efter att ha lagt upp en video på Facebook där hon berättade att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt och efterföljande hot och trakasserier av ett muslimskt gäng.

Kommuner tömmer spargrisarna innan sammanslagning

I Norge sker sammanslagningar av flera små kommuner och nu oroas experter på kommunal ekonomi. Flera kommuner lånar upp stora belopp att investera på sin ort eftersom de sedan inte kan vara säkra på att få del av satsningar i den nya större kommunen.

Den socialdemokratiske överborgmästaren i tyska staden Duisburg slår larm – och han är inte den ende

En rad borgmästare i tyska städer redan hissat varningsflaggor, men den som torsdagen den 9 augusti gick ut i en sändning till Tysklands befolkning var Sören Link (SPD), överborgmästare i industristaden Duisburg i delstaten Nordrhein-Westfalen. Hans framträdande i TV är ett rop på reformer som effektivt hindras av EU kommissionen. Men det finns de som utmanar EU och fler lär det bli.

Gå till arkivet