Skip to Content

Demonstration i Seoul mot missförhållanden i Korean Air. Foto: Nya Tider

Protester i Seoul mot korruption i Korean Air

En enmansdemonstration i Sydkoreas huvudstad Seoul utvecklades snart till en omfattande protest som möttes av hundratals poliser. Många av de som protesterade gjorde det i sina uniformer tillhörande flygbolaget. Korruptionsanklagelser och missförhållanden har florerat i flera år, och många anställda verkar ha fått nog.

Publicerad: 12 juni, 2018, 18:24

  • Svenska

Läs även

Den 4 maj 2018 var det inledningsvis en enmansdemonstration utanför Sejong Center i centrala Seoul i Sydkorea. Det var en man från det koreanska flygbolaget Korean Air som hade fått nog och demonstrerade.

De koreanska medierna var samlade. Skandalerna kring Korean Air har sänt chockvågar genom landet och är ett hett ämne i Sydkorea. Företaget är familjeägt och det är främst den 69-årige ägaren Cho Yang-hos döttrar som blivit ökända genom sitt uppträdande inom bolaget.

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

 

Utanför Sejong Center började snart fler att ansluta. De protesterande var främst anställda inom det koreanska flygbolaget. Många av demonstranterna visade tydligt sina flyguniformer, men ingen utom den förste ensamme demonstranten vågade visa sitt ansikte. Alla bar masker. De flesta höll i skyltar, varav de flesta var på koreanska. Endast ett fåtal var skrivna på engelska.

Protesterna gick lugnt till, men bevakades av ett enormt polisuppbåd, så stort att det var tätt med poliser även flera kvarter bort. En del hade kravallutrustning med sig, men den användes inte.

Döttrarna, som missnöjet kretsar kring, var fram tills nyligen anställda av Korean Air. Den ena dottern, Cho Hyun-min, 36, var med i en skandal nyligen efter att ha sprutat juice på en anställd under ett möte. Den andra dottern, Cho Hyun-ah, 43, (som ibland använder sig av namnet Heather) var med i en skandal 2014 efter att ha börjat bråka under en flygresa. Han hade varit missnöjd med att en påse nötter fortfarande var i en påse, och inte i en skål. Cho Hyun-ah blev dömd till ett års fängelse efter bråket för att ha brutit mot olika flyglagar, men satt endast fem månader.

Döttrarna har visserligen gått ut offentligt efter dessa skandaler och bett om ursäkt, men detta har inte lugnat de anställda.

Snart hade många fler demonstranter anslutit. Foto: Nya Tider

Snart hade många fler demonstranter anslutit. Foto: Nya Tider

 

De båda kvinnorna har flyttats runt i flygbolagets verksamheter, där flygning bara är en del av konglomeratet. De har inte varit långvariga på någon av dessa verksamheter, på grund av det stora missnöjet bland de anställda.

Efter den senaste incidenten med Cho Hyun-min har de anställda öppet och offentligt börjat protestera och krävt deras avgång.

Krav på att de skandalomgärdade döttrarna får lämna Korean Air. Foto: Nya Tider

Krav på att de skandalomgärdade döttrarna får lämna Korean Air. Foto: Nya Tider

En tid efter demonstrationen den 4 maj hamnade även Cho Yang-hos fru, Lee Myung Hee, 68, i en skandal. Hon har tydligen behandlat anställda mycket illa. Även byggnadsarbetare, som inte är direkt anställda av Korean Air, har blivit illa behandlade av henne. Hon är även under polisutredning för att ha brukat våld, affärsobstruktion, liksom som olika rättsövergrepp.

Den höga polisnärvaron vid demonstrationen kan bero på att Sydkorea råkat ut för flera våldsamma protester under de senaste två åren. Under 2016-2017 var det omfattande protester mot den då sittande presidenten Park Geun-hye, för att han hade läckt hemligheter till en kvinnlig bekant. Kvinnan, som han hade känt sedan 1970-talet, var varken anställd eller hade någon form av säkerhetsklassad tjänst på regeringskansliet. Protesterna var enorma. Lågt räknat var det enligt polisen minst 1,6 miljoner demonstranter i hela Sydkorea under hela perioden. Högt räknat, enligt de som organiserade protesterna, var det 16 miljoner som demonstrerade under samma period. Det kulminerade i att demonstranter för den då sittande presidenten hamnade i bråk med polisen den 11 mars 2017, vilket resulterade i att tre personer dödades.

Isak Nygren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Påve Franciscus uppmanar europeiska kvinnor att skaffa barn med muslimska män – för integrationens skull

ROMDen katolska kyrkans överhuvud, påve Franciscus, uppmanar i en intervju för den franska tidningen La Croix vita, kristna kvinnor att skaffa barn med muslimska män från Mellanöstern och Afrika. På så sätt menar han att muslimerna integreras bättre och att Europa ”betalar tillbaka för kolonialism”.

Ytterligare två NGO-fartyg hindrades från att nå Italien

ITALIENFörra helgen hindrades ytterligare två NGO-fartyg fyllda med migranter från att nå italienska hamnar. Detta konstaterade den nye italienske inrikesministern Matteo Salvini (La Lega) i ett uttalande, där han markerade att fartygen inte är välkomna.

Två toppgeneraler träffas i Helsingfors

UTRIKESRysslands och USA:s generalstabschefer träffades diskret i Helsingfors för att diskutera Syrien. Nya Tider kan avslöja varför toppmötet var så underrapporterat och skedde i just Helsingfors liksom läckta detaljer från det. Återigen är det ”Israels säkerhet” som står i centrum för diskussioner om Syrien, vars regering alltid får se landets framtid avhandlas av alla andra än syrierna själva. Israel oroar sig för en kommande stor syrisk regeringsoffensiv som riskerar att eliminera islamistiska terrorgrupper som står med ryggen mot de israeliska ställningarna på de ockuperade Golanhöjderna. Våra källor förklarar också islossningen mellan USA och Nordkorea utifrån en för många helt okänd infallsvinkel.

Pakistansk liga våldtog vita flickor så unga som 13 år under bestialiska former

UTRIKESEn grupp med åtta män, samtliga med pakistanskt ursprung, fick sina domar den 12 juni i en rättegång i Oxford. Männen har befunnits skyldiga till hundratals våldtäkter och fick alla långa fängelsestraff, sammanlagt på nästan 90 år. En av våldtäktsmännen skyllde på sin muslimska bakgrund som förklaring till att han våldtog.

Ungern inför en särskild skatt för invandringsförespråkare

UNGERNUngerns kamp mot globalistiskt inflytande fortsätter. Den ungerska regeringen aviserade nyligen att man kommer införa en lag som kräver 25 procent extra skatt från de organisationer som arbetar för ökad invandring till Ungern.

Medierna mörkar jättelika protester i London

UTRIKESUppemot 30 000 demonstranter samlades i London den 9 juni för att protestera mot fängslandet av frilansjournalisten och aktivisten Tommy Robinson. Systempressen skrev att ”några hundra” samlats och ägnade sig åt att öppet håna demonstranter som greps av polis.

Marine Le Pen: ”Macron är en migrationist”

FRANKRIKEDen franska politikern och förra presidentkandidaten Marine Le Pen intervjuades nyligen i fransk tv. Hon passade där på att kritisera den franske presidenten, vilken hon kallar för en ”migrationist” – samtidigt berömde hon den nya italienska regeringen. Den uppmärksammade intervjun gjordes samtidigt som migrationsfrågan blivit het i bland annat Tyskland, där den rent av kan innebära att landet kan vara på väg in i en regeringskris.

Begynnande storgräl mellan Merkel och Seehofer om invandringspolitiken

TYSKLANDEn regeringskris kan mycket väl vara under uppsegling i Tyskland, sedan allt fler tecken syns på en tydlig osämja mellan förbundskansler Angela Merkel (CDU) och inrikesminister Horst Seehofer från det bayerska systerpartiet CSU. Seehofer skulle nämligen inför förbundskansler Merkel ha lagt fram sin plan för den kommande migrationspolitiken – ett möte som nu har skjutits upp. Merkel och Seehofer är nämligen djupt oense om en viktig punkt för CSU, nämligen att kunna stoppa invandrare direkt vid Tysklands gräns. Dessutom uppvisar det pågående grälet att Angela Merkel inte ens har sin egen partigrupp inom CDU med sig.

Gå till arkivet