Skip to Content

Demonstration i Seoul mot missförhållanden i Korean Air. Foto: Nya Tider

Protester i Seoul mot korruption i Korean Air

En enmansdemonstration i Sydkoreas huvudstad Seoul utvecklades snart till en omfattande protest som möttes av hundratals poliser. Många av de som protesterade gjorde det i sina uniformer tillhörande flygbolaget. Korruptionsanklagelser och missförhållanden har florerat i flera år, och många anställda verkar ha fått nog.

Publicerad: 12 juni, 2018, 18:24

  • Svenska

Läs även

Den 4 maj 2018 var det inledningsvis en enmansdemonstration utanför Sejong Center i centrala Seoul i Sydkorea. Det var en man från det koreanska flygbolaget Korean Air som hade fått nog och demonstrerade.

De koreanska medierna var samlade. Skandalerna kring Korean Air har sänt chockvågar genom landet och är ett hett ämne i Sydkorea. Företaget är familjeägt och det är främst den 69-årige ägaren Cho Yang-hos döttrar som blivit ökända genom sitt uppträdande inom bolaget.

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

En ensam man inledde protesterna, under omfattande mediebevakning. Foto: Nya Tider

 

Utanför Sejong Center började snart fler att ansluta. De protesterande var främst anställda inom det koreanska flygbolaget. Många av demonstranterna visade tydligt sina flyguniformer, men ingen utom den förste ensamme demonstranten vågade visa sitt ansikte. Alla bar masker. De flesta höll i skyltar, varav de flesta var på koreanska. Endast ett fåtal var skrivna på engelska.

Protesterna gick lugnt till, men bevakades av ett enormt polisuppbåd, så stort att det var tätt med poliser även flera kvarter bort. En del hade kravallutrustning med sig, men den användes inte.

Döttrarna, som missnöjet kretsar kring, var fram tills nyligen anställda av Korean Air. Den ena dottern, Cho Hyun-min, 36, var med i en skandal nyligen efter att ha sprutat juice på en anställd under ett möte. Den andra dottern, Cho Hyun-ah, 43, (som ibland använder sig av namnet Heather) var med i en skandal 2014 efter att ha börjat bråka under en flygresa. Han hade varit missnöjd med att en påse nötter fortfarande var i en påse, och inte i en skål. Cho Hyun-ah blev dömd till ett års fängelse efter bråket för att ha brutit mot olika flyglagar, men satt endast fem månader.

Döttrarna har visserligen gått ut offentligt efter dessa skandaler och bett om ursäkt, men detta har inte lugnat de anställda.

Snart hade många fler demonstranter anslutit. Foto: Nya Tider

Snart hade många fler demonstranter anslutit. Foto: Nya Tider

 

De båda kvinnorna har flyttats runt i flygbolagets verksamheter, där flygning bara är en del av konglomeratet. De har inte varit långvariga på någon av dessa verksamheter, på grund av det stora missnöjet bland de anställda.

Efter den senaste incidenten med Cho Hyun-min har de anställda öppet och offentligt börjat protestera och krävt deras avgång.

Krav på att de skandalomgärdade döttrarna får lämna Korean Air. Foto: Nya Tider

Krav på att de skandalomgärdade döttrarna får lämna Korean Air. Foto: Nya Tider

En tid efter demonstrationen den 4 maj hamnade även Cho Yang-hos fru, Lee Myung Hee, 68, i en skandal. Hon har tydligen behandlat anställda mycket illa. Även byggnadsarbetare, som inte är direkt anställda av Korean Air, har blivit illa behandlade av henne. Hon är även under polisutredning för att ha brukat våld, affärsobstruktion, liksom som olika rättsövergrepp.

Den höga polisnärvaron vid demonstrationen kan bero på att Sydkorea råkat ut för flera våldsamma protester under de senaste två åren. Under 2016-2017 var det omfattande protester mot den då sittande presidenten Park Geun-hye, för att han hade läckt hemligheter till en kvinnlig bekant. Kvinnan, som han hade känt sedan 1970-talet, var varken anställd eller hade någon form av säkerhetsklassad tjänst på regeringskansliet. Protesterna var enorma. Lågt räknat var det enligt polisen minst 1,6 miljoner demonstranter i hela Sydkorea under hela perioden. Högt räknat, enligt de som organiserade protesterna, var det 16 miljoner som demonstrerade under samma period. Det kulminerade i att demonstranter för den då sittande presidenten hamnade i bråk med polisen den 11 mars 2017, vilket resulterade i att tre personer dödades.

Isak Nygren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Familjeforskare varnar: Problematiskt med enbarnsfamiljer

Det kan av flera skäl vara negativt att vara ensambarn, och även för föräldrarna kan det innebära en nackdel att bara få ett barn. Det menar den österrikiske familjeforskaren Wolfgang Mazal som har studerat forskningsresultat från olika asiatiska universitet.

Nordbor bäst i världen på navigering

Ett mobilspel utvecklat för att öka de vetenskapliga kunskaperna om demens visar oväntade resultat – nordbor är bättre än alla andra folk på jorden när det kommer till att navigera och lösa intellektuella problem associerade med detta.

Judisk arbetsgrupp lanseras i Alternativ för Tyskland

UTRIKESSöndagen den 7 oktober samlades ett tjugotal judiska trosbekännare i staden Wiesbaden, huvudstad i den sydtyska delstaten Hessen. Vid en presskonferens tillkännagavs bildandet av arbetsgruppen ”Judar i Alternativ för Tyskland” (JAfD) inom partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Bildandet äger rum en vecka före det viktiga valet till delstatsparlamentet i Hessen (lantdagen).

Vänsterextremistisk stöddemonstration för arabisk gisslantagare i Köln

Tisdagen den 16 oktober samlades en grupp vänsterextremistiska demonstranter framför centralstationen i den tyska staden Köln för att demonstrera till stöd för den syriske arab som dagen innan hade skadat en 14-årig flicka med en Molotovcocktail och sedan tagit en kvinna som gisslan på ett intilliggande apotek. Vänsterextremisternas demonstration skedde dock inte utan mothugg, utan en grupp patriotiska motdemonstranter hade också samlats för att demonstrera mot våld från muslimska migranter.

Norsk partiledare liknas vid Judas – fäller regeringen i november?

Kristelig Folkepartis (KrF) partiledare Knut Arild Hareide, har brutit samarbetet med den borgliga regeringen och vill bilda ny regering med Arbeiderpartiet (Ap). Splittring i KrF och kupphot från alternativmedia kan dock rasera hans planer.

Rumänien folkomröstade om homoäktenskap

INRIKESHelgen den 6-7 oktober gick rumäner till valurnorna för att säga ja eller nej till en ändring i landets konstitution som skulle försvåra en legalisering av samkönade äktenskap. Förslaget stöddes av en överväldigande majoritet, men valdeltagandet var alltför lågt för att utslaget skulle godkännas.

Över 95 700 uppehållstillstånd beviljade hittills i år

INRIKESTrots att vissa skärpningar gjordes 2015, och trots att många debattörer och politiker utmålar Sverige som ett land med ”stängda gränser”, delas fortfarande tusentals uppehållstillstånd ut varje månad. Situationen kan också när som helst förändras, och volymerna åter växa, beroende på hur Sveriges och andra länders regeringar väljer att agera.

Trumps kandidat Kavanaugh invald i USA:s högsta domstol

UTRIKESUSA:s senat har godkänt Donald Trumps kandidat Brett Kavanaugh som domare i högsta domstolen. Beslutet anses ha stor betydelse eftersom den avgående domaren Anthony Kennedy varit tungan på vågen mellan konservativa och liberala domare. När Kavanaugh nu svärs in innebär det att domstolen får en stabil majoritet konservativa domare.

Gå till arkivet