Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Public service ska vara till för folket

PappersupplaganNya Tider v. 22

Nu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:19

  • Svenska

Läs även

I detta nummer granskar vi hur SVT utvecklats sedan public service blev helt skattefinansierat med den nätta summan 5,1 miljarder kronor. Det visar sig att under den nya verkställande direktören Hanna Stjärne, som tillträdde 2014, har den statliga televisionen blivit ännu mer politiserad med en agenda som i en rad avseenden går stick i stäv med vad befolkningen i allmänhet anser.

Uppenbarligen anser SVT själva att de gör ett bra jobb, då man beslutat att ge Hanna Stjärne en lön som vida överstiger överbefälhavarens och statsministerns. Hur ser det då ut?

I Nya Tider har vi ofta haft anledning att påvisa hur SVT förvanskar och vinklar viktiga samhällsfakta. Gunnar Sandelin, som själv varit reporter på SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt, berättade i Nya Tider v. 29/2017 om hur starkt politiserad verksamheten på SVT är. Journalisterna såg sin roll mer i att forma opinionen, inte rapportera opartiskt, eftersom det skulle ”spela rasisterna i händerna”.

När han skulle ge sig ut på uppdrag var vinkeln klar redan vid skrivbordet. Ordern från sändningsansvarige var att det ”skulle vara så synd om invandrarna att folk gråter framför teveapparaterna!” I dag anser Sandelin att SVT helt bör läggas ned.

Kommersiella medier kan konsumenten välja att köpa – eller välja bort – och de måste därför åtminstone till viss del tänka på att vara publikfriande framför att öppet köra en politisk agenda. Sådana hänsyn behöver inte SVT ta, deras finansiering är ohotad. I det läget måste skattebetalarna kräva att SVT börjar agera som det är tänkt, en tjänare åt sina beställare; folket.

I stället för att försöka uppfostra läsarna och filtrera reportagen så att de förstås på ”rätt” sätt, så måste SVT börja betrakta tittarna som vuxna människor som är kapabla att dra sina egna slutsatser. Public service primära uppgift är att leverera det skattebetalarna vill ha, utifrån skattebetalarnas egna sätt att se på saken och deras problemformuleringar. Inte utifrån vad journalisten anser om saken.

Ett tydligt exempel på skilda problemformuleringar är denna: ”Hur ska vi anpassa samhället för att integrera invandrarna?” mot folkflertalets mer självklara ”Ska vi över huvud taget ha en omfattande invandring och vad får det för konsekvenser för oss?”
För att kunna göra detta måste SVT internt spegla samhället.

Lite lömskt har SVT dragit igång något som heter ”Sverigespeglingen”, som går ut på att öka antalet invandrare för att spegla Sveriges nuvarande etniska sammansättning. Men när det gäller media så är etnicitet inte det absolut viktigaste, utan det är åsikter.

Även om etnicitet och åsikter i viss mån går in i varandra, så borde SVT sträva efter att åsiktsmässigt representera befolkningen. Men här verkar man göra precis tvärtom och till exempel kritik mot mångkulturen sorteras konsekvent bort, även om det är debattörer och forskare med invandrarbakgrund som ger uttryck för den.

Om SVT verkligen ska spegla Sveriges befolkning borde snart var tredje journalist vara sverigedemokrat. De opinionsundersökningar som gjorts bland journalister visar en stark vänsterprägel med en tongivande roll för det invandringsextremistiska Miljöpartiet. Det är ett stort demokratiskt problem att rekryteringen blivit så sned.

Ett problem är att universiteten är så politiserade. Det är angeläget att gripa in i journalistutbildningen och rätta till varför den är så skev. Men man behöver inte gå över ån efter vatten. Det finns i dag en omfattande och välfungerande alternativmedia som gör det jobb som SVT borde göra men konsekvent struntar i. Här finns det gott om journalister att rekrytera bland, sådana som inte korrumperats av journalistutbildningen och som kan tänka själva. Eller varför inte anlita folk från alternativmedia som lärare på journalistutbildningen?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

Gå till arkivet

Send this to a friend