Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Public service ska vara till för folket

PappersupplaganNya Tider v. 22

Nu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:19

  • Svenska

Läs även

I detta nummer granskar vi hur SVT utvecklats sedan public service blev helt skattefinansierat med den nätta summan 5,1 miljarder kronor. Det visar sig att under den nya verkställande direktören Hanna Stjärne, som tillträdde 2014, har den statliga televisionen blivit ännu mer politiserad med en agenda som i en rad avseenden går stick i stäv med vad befolkningen i allmänhet anser.

Uppenbarligen anser SVT själva att de gör ett bra jobb, då man beslutat att ge Hanna Stjärne en lön som vida överstiger överbefälhavarens och statsministerns. Hur ser det då ut?

I Nya Tider har vi ofta haft anledning att påvisa hur SVT förvanskar och vinklar viktiga samhällsfakta. Gunnar Sandelin, som själv varit reporter på SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt, berättade i Nya Tider v. 29/2017 om hur starkt politiserad verksamheten på SVT är. Journalisterna såg sin roll mer i att forma opinionen, inte rapportera opartiskt, eftersom det skulle ”spela rasisterna i händerna”.

När han skulle ge sig ut på uppdrag var vinkeln klar redan vid skrivbordet. Ordern från sändningsansvarige var att det ”skulle vara så synd om invandrarna att folk gråter framför teveapparaterna!” I dag anser Sandelin att SVT helt bör läggas ned.

Kommersiella medier kan konsumenten välja att köpa – eller välja bort – och de måste därför åtminstone till viss del tänka på att vara publikfriande framför att öppet köra en politisk agenda. Sådana hänsyn behöver inte SVT ta, deras finansiering är ohotad. I det läget måste skattebetalarna kräva att SVT börjar agera som det är tänkt, en tjänare åt sina beställare; folket.

I stället för att försöka uppfostra läsarna och filtrera reportagen så att de förstås på ”rätt” sätt, så måste SVT börja betrakta tittarna som vuxna människor som är kapabla att dra sina egna slutsatser. Public service primära uppgift är att leverera det skattebetalarna vill ha, utifrån skattebetalarnas egna sätt att se på saken och deras problemformuleringar. Inte utifrån vad journalisten anser om saken.

Ett tydligt exempel på skilda problemformuleringar är denna: ”Hur ska vi anpassa samhället för att integrera invandrarna?” mot folkflertalets mer självklara ”Ska vi över huvud taget ha en omfattande invandring och vad får det för konsekvenser för oss?”
För att kunna göra detta måste SVT internt spegla samhället.

Lite lömskt har SVT dragit igång något som heter ”Sverigespeglingen”, som går ut på att öka antalet invandrare för att spegla Sveriges nuvarande etniska sammansättning. Men när det gäller media så är etnicitet inte det absolut viktigaste, utan det är åsikter.

Även om etnicitet och åsikter i viss mån går in i varandra, så borde SVT sträva efter att åsiktsmässigt representera befolkningen. Men här verkar man göra precis tvärtom och till exempel kritik mot mångkulturen sorteras konsekvent bort, även om det är debattörer och forskare med invandrarbakgrund som ger uttryck för den.

Om SVT verkligen ska spegla Sveriges befolkning borde snart var tredje journalist vara sverigedemokrat. De opinionsundersökningar som gjorts bland journalister visar en stark vänsterprägel med en tongivande roll för det invandringsextremistiska Miljöpartiet. Det är ett stort demokratiskt problem att rekryteringen blivit så sned.

Ett problem är att universiteten är så politiserade. Det är angeläget att gripa in i journalistutbildningen och rätta till varför den är så skev. Men man behöver inte gå över ån efter vatten. Det finns i dag en omfattande och välfungerande alternativmedia som gör det jobb som SVT borde göra men konsekvent struntar i. Här finns det gott om journalister att rekrytera bland, sådana som inte korrumperats av journalistutbildningen och som kan tänka själva. Eller varför inte anlita folk från alternativmedia som lärare på journalistutbildningen?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Överdrivna klimathot skapar energibrist

OPINION: TEGE TORNVALLSverige har inom ramen för Agenda 2030 förbundit sig att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från år 2030 (se NyT v48/2020). Veckans debattör Tege Tornvall i nätverket Klimatsans har svårt att föreställa sig hur samhället skulle kunna fungera med enbart elbilar, inte minst i vårt kalla klimat. När laddföretagen nu höjer sina laddpriser blir det i princip lika dyrt per mil att åka elbil som vanlig bil. Många nordliga kommuners elbilar gav helt upp nyligen när temperaturen kröp ner mot 20 minusgrader. Vi får elbrist om alternativa energikällor får problem, som översnöade solpaneler och vindmöllor med is på vingarna.

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

LEDARE

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Gå till arkivet

Send this to a friend