Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Public service ska vara till för folket

PappersupplaganNya Tider v. 22

Nu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:19

  • Svenska

Läs även

I detta nummer granskar vi hur SVT utvecklats sedan public service blev helt skattefinansierat med den nätta summan 5,1 miljarder kronor. Det visar sig att under den nya verkställande direktören Hanna Stjärne, som tillträdde 2014, har den statliga televisionen blivit ännu mer politiserad med en agenda som i en rad avseenden går stick i stäv med vad befolkningen i allmänhet anser.

Uppenbarligen anser SVT själva att de gör ett bra jobb, då man beslutat att ge Hanna Stjärne en lön som vida överstiger överbefälhavarens och statsministerns. Hur ser det då ut?

I Nya Tider har vi ofta haft anledning att påvisa hur SVT förvanskar och vinklar viktiga samhällsfakta. Gunnar Sandelin, som själv varit reporter på SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt, berättade i Nya Tider v. 29/2017 om hur starkt politiserad verksamheten på SVT är. Journalisterna såg sin roll mer i att forma opinionen, inte rapportera opartiskt, eftersom det skulle ”spela rasisterna i händerna”.

När han skulle ge sig ut på uppdrag var vinkeln klar redan vid skrivbordet. Ordern från sändningsansvarige var att det ”skulle vara så synd om invandrarna att folk gråter framför teveapparaterna!” I dag anser Sandelin att SVT helt bör läggas ned.

Kommersiella medier kan konsumenten välja att köpa – eller välja bort – och de måste därför åtminstone till viss del tänka på att vara publikfriande framför att öppet köra en politisk agenda. Sådana hänsyn behöver inte SVT ta, deras finansiering är ohotad. I det läget måste skattebetalarna kräva att SVT börjar agera som det är tänkt, en tjänare åt sina beställare; folket.

I stället för att försöka uppfostra läsarna och filtrera reportagen så att de förstås på ”rätt” sätt, så måste SVT börja betrakta tittarna som vuxna människor som är kapabla att dra sina egna slutsatser. Public service primära uppgift är att leverera det skattebetalarna vill ha, utifrån skattebetalarnas egna sätt att se på saken och deras problemformuleringar. Inte utifrån vad journalisten anser om saken.

Ett tydligt exempel på skilda problemformuleringar är denna: ”Hur ska vi anpassa samhället för att integrera invandrarna?” mot folkflertalets mer självklara ”Ska vi över huvud taget ha en omfattande invandring och vad får det för konsekvenser för oss?”
För att kunna göra detta måste SVT internt spegla samhället.

Lite lömskt har SVT dragit igång något som heter ”Sverigespeglingen”, som går ut på att öka antalet invandrare för att spegla Sveriges nuvarande etniska sammansättning. Men när det gäller media så är etnicitet inte det absolut viktigaste, utan det är åsikter.

Även om etnicitet och åsikter i viss mån går in i varandra, så borde SVT sträva efter att åsiktsmässigt representera befolkningen. Men här verkar man göra precis tvärtom och till exempel kritik mot mångkulturen sorteras konsekvent bort, även om det är debattörer och forskare med invandrarbakgrund som ger uttryck för den.

Om SVT verkligen ska spegla Sveriges befolkning borde snart var tredje journalist vara sverigedemokrat. De opinionsundersökningar som gjorts bland journalister visar en stark vänsterprägel med en tongivande roll för det invandringsextremistiska Miljöpartiet. Det är ett stort demokratiskt problem att rekryteringen blivit så sned.

Ett problem är att universiteten är så politiserade. Det är angeläget att gripa in i journalistutbildningen och rätta till varför den är så skev. Men man behöver inte gå över ån efter vatten. Det finns i dag en omfattande och välfungerande alternativmedia som gör det jobb som SVT borde göra men konsekvent struntar i. Här finns det gott om journalister att rekrytera bland, sådana som inte korrumperats av journalistutbildningen och som kan tänka själva. Eller varför inte anlita folk från alternativmedia som lärare på journalistutbildningen?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Sveriges största problem är ju att vi har ett parti S som anser sig vara staten! SR/SVT är deras främsta propagandakanal och fortfarande hyser den äldre delen av befolkningen tilltro till denna statsmedia, även om den är på nedgående även bland äldre. Sverige styrs av s-märkta byråkrater och politruker på de flesta områden och nu ska man tillsätta ännu ett departement för att öka kontrollen av medborgarna och framförallt, var folket hämtar sin information! Alla regimkritiska alternativa medier som Nya Tider, Samhällsnytt, Frihetsportalen m.m stämplas som “rysk påverkan”!? Jag har verkligen letat efter denna “ryska” påverkan men inte hittat något av substans…Läste lite vad Sputnik och RT skrivit om Sverige och som jag misstänkte var det inget som stack ut…Man kan läsa och se detsamma om Sverige som i andra utländska tidningar och program. Jag tror man ska vara mer observant på EU:s och USA:s påverkan på Sverige än rysk!

  • Snövit

    Vad tycker du om att man skulle sälja ut Public service och förbjuda tidigare aktörer stt bjuda på det? Kan tänka mig en privat aktör som inte har kopplingar till Bonnier eller Telia. Måste i så fall undersökas grundligt.

Sverige: Myternas förlovade land

KRÖNIKANågon i en viss position inom det offentliga Sverige tycker till om någonting. Journalisterna tar tacksamt emot vad vederbörande givit uttryck för såsom varande en världssanning. Ingen ifrågasätter uttalandet och efter en tid så har myten grundmurats.

Vår förlorade yttrandefrihet – 50 nyanser av brunt

OPINION: ARNE WEINZYttrandefriheten utgör grundbulten för fri samhällsdebatt och är nödvändig för att demokratin ska kunna fungera. I Sverige har den dock satts på undantag genom en journalistkår som trycker ner frågvisa medborgare så att politikerna går fria från kritik. Det hävdar veckans debattör, författaren och företagsledaren Arne Weinz, som också menar att om brunsmetningen från media inte räcker för att tysta medborgarna, så hotas man i stället med fängelse eller utsätts för våldsdåd.

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETHur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

BLM är på fel spår

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det att dessa människor är svarta, som är problemet? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja på grund av hudfärg över huvud taget?

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Gå till arkivet

Send this to a friend