Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Public service ska vara till för folket

PappersupplaganNya Tider v. 22

Nu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:19

  • Svenska

Läs även

I detta nummer granskar vi hur SVT utvecklats sedan public service blev helt skattefinansierat med den nätta summan 5,1 miljarder kronor. Det visar sig att under den nya verkställande direktören Hanna Stjärne, som tillträdde 2014, har den statliga televisionen blivit ännu mer politiserad med en agenda som i en rad avseenden går stick i stäv med vad befolkningen i allmänhet anser.

Uppenbarligen anser SVT själva att de gör ett bra jobb, då man beslutat att ge Hanna Stjärne en lön som vida överstiger överbefälhavarens och statsministerns. Hur ser det då ut?

I Nya Tider har vi ofta haft anledning att påvisa hur SVT förvanskar och vinklar viktiga samhällsfakta. Gunnar Sandelin, som själv varit reporter på SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt, berättade i Nya Tider v. 29/2017 om hur starkt politiserad verksamheten på SVT är. Journalisterna såg sin roll mer i att forma opinionen, inte rapportera opartiskt, eftersom det skulle ”spela rasisterna i händerna”.

När han skulle ge sig ut på uppdrag var vinkeln klar redan vid skrivbordet. Ordern från sändningsansvarige var att det ”skulle vara så synd om invandrarna att folk gråter framför teveapparaterna!” I dag anser Sandelin att SVT helt bör läggas ned.

Kommersiella medier kan konsumenten välja att köpa – eller välja bort – och de måste därför åtminstone till viss del tänka på att vara publikfriande framför att öppet köra en politisk agenda. Sådana hänsyn behöver inte SVT ta, deras finansiering är ohotad. I det läget måste skattebetalarna kräva att SVT börjar agera som det är tänkt, en tjänare åt sina beställare; folket.

I stället för att försöka uppfostra läsarna och filtrera reportagen så att de förstås på ”rätt” sätt, så måste SVT börja betrakta tittarna som vuxna människor som är kapabla att dra sina egna slutsatser. Public service primära uppgift är att leverera det skattebetalarna vill ha, utifrån skattebetalarnas egna sätt att se på saken och deras problemformuleringar. Inte utifrån vad journalisten anser om saken.

Ett tydligt exempel på skilda problemformuleringar är denna: ”Hur ska vi anpassa samhället för att integrera invandrarna?” mot folkflertalets mer självklara ”Ska vi över huvud taget ha en omfattande invandring och vad får det för konsekvenser för oss?”
För att kunna göra detta måste SVT internt spegla samhället.

Lite lömskt har SVT dragit igång något som heter ”Sverigespeglingen”, som går ut på att öka antalet invandrare för att spegla Sveriges nuvarande etniska sammansättning. Men när det gäller media så är etnicitet inte det absolut viktigaste, utan det är åsikter.

Även om etnicitet och åsikter i viss mån går in i varandra, så borde SVT sträva efter att åsiktsmässigt representera befolkningen. Men här verkar man göra precis tvärtom och till exempel kritik mot mångkulturen sorteras konsekvent bort, även om det är debattörer och forskare med invandrarbakgrund som ger uttryck för den.

Om SVT verkligen ska spegla Sveriges befolkning borde snart var tredje journalist vara sverigedemokrat. De opinionsundersökningar som gjorts bland journalister visar en stark vänsterprägel med en tongivande roll för det invandringsextremistiska Miljöpartiet. Det är ett stort demokratiskt problem att rekryteringen blivit så sned.

Ett problem är att universiteten är så politiserade. Det är angeläget att gripa in i journalistutbildningen och rätta till varför den är så skev. Men man behöver inte gå över ån efter vatten. Det finns i dag en omfattande och välfungerande alternativmedia som gör det jobb som SVT borde göra men konsekvent struntar i. Här finns det gott om journalister att rekrytera bland, sådana som inte korrumperats av journalistutbildningen och som kan tänka själva. Eller varför inte anlita folk från alternativmedia som lärare på journalistutbildningen?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Den rebelliska provinsen

KRÖNIKA

Agenda 2030: Det ohållbara kal­las hållbart

OPINION: MAGNUS STENLUNDFörra veckan skrev författaren och medieprofilen Magnus Stenlund om Agenda 2030, som FN antagit. På den svenska regeringens hemsida kan man följa hur arbetet fortskrider konkret i vårt land. Agendans centrala mål handlar om klimat och miljö – och om hur globalistiska lösningar är de enda som hjälper. Däribland ”en säker och reguljär, ansvarstagande migration”, insmuget i paragraf 10.7. Miljöskydd är det inte något fel på. Men Agenda 2030 handlar inte om kontroversiella mål, utan om kontroversiella tillvägagångssätt, menar skribenten.

Gå till arkivet

Send this to a friend