Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Public service ska vara till för folket

PappersupplaganNya Tider v. 22

Nu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:19

  • Svenska

Läs även

I detta nummer granskar vi hur SVT utvecklats sedan public service blev helt skattefinansierat med den nätta summan 5,1 miljarder kronor. Det visar sig att under den nya verkställande direktören Hanna Stjärne, som tillträdde 2014, har den statliga televisionen blivit ännu mer politiserad med en agenda som i en rad avseenden går stick i stäv med vad befolkningen i allmänhet anser.

Uppenbarligen anser SVT själva att de gör ett bra jobb, då man beslutat att ge Hanna Stjärne en lön som vida överstiger överbefälhavarens och statsministerns. Hur ser det då ut?

I Nya Tider har vi ofta haft anledning att påvisa hur SVT förvanskar och vinklar viktiga samhällsfakta. Gunnar Sandelin, som själv varit reporter på SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt, berättade i Nya Tider v. 29/2017 om hur starkt politiserad verksamheten på SVT är. Journalisterna såg sin roll mer i att forma opinionen, inte rapportera opartiskt, eftersom det skulle ”spela rasisterna i händerna”.

När han skulle ge sig ut på uppdrag var vinkeln klar redan vid skrivbordet. Ordern från sändningsansvarige var att det ”skulle vara så synd om invandrarna att folk gråter framför teveapparaterna!” I dag anser Sandelin att SVT helt bör läggas ned.

Kommersiella medier kan konsumenten välja att köpa – eller välja bort – och de måste därför åtminstone till viss del tänka på att vara publikfriande framför att öppet köra en politisk agenda. Sådana hänsyn behöver inte SVT ta, deras finansiering är ohotad. I det läget måste skattebetalarna kräva att SVT börjar agera som det är tänkt, en tjänare åt sina beställare; folket.

I stället för att försöka uppfostra läsarna och filtrera reportagen så att de förstås på ”rätt” sätt, så måste SVT börja betrakta tittarna som vuxna människor som är kapabla att dra sina egna slutsatser. Public service primära uppgift är att leverera det skattebetalarna vill ha, utifrån skattebetalarnas egna sätt att se på saken och deras problemformuleringar. Inte utifrån vad journalisten anser om saken.

Ett tydligt exempel på skilda problemformuleringar är denna: ”Hur ska vi anpassa samhället för att integrera invandrarna?” mot folkflertalets mer självklara ”Ska vi över huvud taget ha en omfattande invandring och vad får det för konsekvenser för oss?”
För att kunna göra detta måste SVT internt spegla samhället.

Lite lömskt har SVT dragit igång något som heter ”Sverigespeglingen”, som går ut på att öka antalet invandrare för att spegla Sveriges nuvarande etniska sammansättning. Men när det gäller media så är etnicitet inte det absolut viktigaste, utan det är åsikter.

Även om etnicitet och åsikter i viss mån går in i varandra, så borde SVT sträva efter att åsiktsmässigt representera befolkningen. Men här verkar man göra precis tvärtom och till exempel kritik mot mångkulturen sorteras konsekvent bort, även om det är debattörer och forskare med invandrarbakgrund som ger uttryck för den.

Om SVT verkligen ska spegla Sveriges befolkning borde snart var tredje journalist vara sverigedemokrat. De opinionsundersökningar som gjorts bland journalister visar en stark vänsterprägel med en tongivande roll för det invandringsextremistiska Miljöpartiet. Det är ett stort demokratiskt problem att rekryteringen blivit så sned.

Ett problem är att universiteten är så politiserade. Det är angeläget att gripa in i journalistutbildningen och rätta till varför den är så skev. Men man behöver inte gå över ån efter vatten. Det finns i dag en omfattande och välfungerande alternativmedia som gör det jobb som SVT borde göra men konsekvent struntar i. Här finns det gott om journalister att rekrytera bland, sådana som inte korrumperats av journalistutbildningen och som kan tänka själva. Eller varför inte anlita folk från alternativmedia som lärare på journalistutbildningen?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Sveriges största problem är ju att vi har ett parti S som anser sig vara staten! SR/SVT är deras främsta propagandakanal och fortfarande hyser den äldre delen av befolkningen tilltro till denna statsmedia, även om den är på nedgående även bland äldre. Sverige styrs av s-märkta byråkrater och politruker på de flesta områden och nu ska man tillsätta ännu ett departement för att öka kontrollen av medborgarna och framförallt, var folket hämtar sin information! Alla regimkritiska alternativa medier som Nya Tider, Samhällsnytt, Frihetsportalen m.m stämplas som ”rysk påverkan”!? Jag har verkligen letat efter denna ”ryska” påverkan men inte hittat något av substans…Läste lite vad Sputnik och RT skrivit om Sverige och som jag misstänkte var det inget som stack ut…Man kan läsa och se detsamma om Sverige som i andra utländska tidningar och program. Jag tror man ska vara mer observant på EU:s och USA:s påverkan på Sverige än rysk!

  • Snövit

    Vad tycker du om att man skulle sälja ut Public service och förbjuda tidigare aktörer stt bjuda på det? Kan tänka mig en privat aktör som inte har kopplingar till Bonnier eller Telia. Måste i så fall undersökas grundligt.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend