Abu-Muadh
Abu-Muadh

Radikal imam föreläste i Umeå

I lördags höll den kontroversiella imamen Abu Muadh föreläsningar i Umeå. Temat skulle vara kärlek, relation och äktenskap. Men imamen har en historia av att förespråka radikala tolkningar av islam, jihad och värderingar som i väst ses som problematiska.

Abu Muadh hade bjudits in till Umeå av Islamiska föreningen i Västerbotten som hyrt Ålidens fritidsgård för att låta den kontroversiella imamen föreläsa om sin salafistiska tolkning av islam. Enligt Västerbottens-Kuriren säger sekreteraren i Islamiska föreningen i Västerbotten, Mohannad Hammoud, att det fanns önskemål från medlemmarna om att bjuda in Abu Muadh och att han inte känner honom och därför inte kan uttala sig om honom som person. Han säger vidare att föreläsningarna enbart kommer att handla om kärlek, äktenskap och relationer.

Men Abu Muadhs syn på relationer och äktenskap är taget från en strikt salafistisk tolkning av Islam och det finns åtskilliga videor uppe på Youtube där han ger uttryck för denna.

Han menar till exempel att det enligt islam är förbjudet för män och kvinnor att umgås tillsammans med varandra så länge man inte är gifta.

”Är det tillåtet att han och hans fru, och han och hans fru, att de sitter tillsammans, allihopa i vardagsrummet? Svaret är nej. Det är inte tillåtet”, säger Abu Muadh i ett videoklipp.

I andra föreläsningar på YouTube märkta med Halmstads Moské, där Muadh varit verksam, säger han att man måste akta sin blick, skydda sin syn. Och det gör man som man genom att sänka blicken så att man inte råkar titta på kvinnor i onödan. Han menar att det är helt fel att titta på tv. Så mycket som 95 procent av innehållet där är haram (förbjudet). Inte ens nyheterna ska man se, säger han i ett filmklipp från januari 2013.

”Till exempel när vi ser på de allra normalaste enligt vår syn och det är nyheter så ser vi kvinnor som inte är som alla kvinnor, utan det är kvinnor som är utvalda av deras utseende… och sedan, de ska säga nyheten för att du ska njuta av nyheten och detta är ingenting som är halal (tillåtet) att se på dessa vackra kvinnor…”

I ett inslag som heter ”Är det tillåtet att fixa håret” från 2013 säger han också att det är förbjudet att härma kuffar, som svenskar och icke troende kallas. Abu Muadh förklarar i inslaget att det är haram att härma västerlänningars klädsel och frisyr.

Men imamens kontroverser sträcker sig inte bara till en medeltida syn på män och kvinnor, han har flera gånger gett uttryck för stöd till jihad och jihadister, trots att han numera förnekar detta till de medier som försöker intervjua honom. En av kritikerna till imamen är journalisten och författaren Magnus Sandelin som menar att Abu Muadh företräder en radikal tolkning av islam och uppmanar unga att strida för Allah.

– När det åkte många unga människor till Syrien för att ansluta sig till olika jihadistiska grupper så lyfte han fram det fina med att göra den här typen av jihad och bli martyr, sade Magnus Sandelin till P4 Västerbotten när de skrev en kortare notis om Abu Muadhs föreläsning. De går däremot inte in något djupare på imamens islamism, trots att det finns många exempel på denna.

I videoklippet ”Jihadens status” säger Abu Muadhs till exempel:

”Alla människor testar graven. Den som är martyr får se sin plats i paradiset hos Allah på direkten”.

I ett annat inslag kallat ”Mannen som begravdes levande” berättar Abu Muadh att man som martyr omedelbart blir förlåten för allt ondskefullt man gjort. Något som är en viktig del i både rekryteringen till terrororganisationer likt IS och deras aktiviteter. Detta eftersom de dels ofta rekryterar kriminella som är rädda för att straffas för sina kriminella gärningar av gud när de dör, och dels eftersom de genom sin religion kan motivera sina horribla handlingar så som terrordåd och tortyr. Gud kommer förlåta dem oavsett vad de gjort, bara de blir jihadister, är tanken bakom detta. Muadh säger till och med att jihad kan vara extra lämpligt för den med mycket synder.

”Som martyr får man heller inga gravplågor, han får inga gravfrågor. Han är VIP faktiskt… en shahid VIP.” (Shahid = martyr).

I en annan video säger han bland annat följande: ”En man går ut och strider för Allahs skull, han gör jihad. Han försörjer sin familj. Det är obligatoriskt för honom.”

Enligt boken Min Jihad som skrivits av debattören Hanna Gadban, som betraktar sig själv som liberal muslim, beskrivs Abu Muadh som havandes en viktig position med radikala muslimer i Sverige. Som predikant har han till exempel förekommit vid flera olika tillfällen tillsammans med Michael Skråmo, svensken som användes av SVT för att försvara islam i tv-programmet Debatt, men som sedan blev islamistisk jihadist och åkte till Syrien för att strida för terrororganisationen Islamiska staten.

Att islamska föreningar bjuder in radikala imamer för att sprida en allt radikalare syn på islam är vanligt och kritiken mot denna från offentligt håll är sparsam.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Den svenska skulden: Hur mycket är du skyldig?

Framtida betalsystem och E-kronan – inte ett ord om kontanter

🟠 Förtroendet för betalningssystemen är avgörande för samhällets utveckling. Minskad användning av kontanter har drivits fram av teknikutvecklingen, brister i lagstiftningen och bankernas vinster från elektroniska betalningar. E-kronan är ett projekt som drivs av Riksbanken, med syftet att skapa en kontrollerad elektronisk betaltjänst som garanteras av Riksbanken. Den 6 oktober höll förste vice riksbankschef, Cecilia Skingsley, ett föredrag om framtidens betalsystem, som är föremål för en omfattande utvecklingsprocess – utan att nämna kontanter med ett ord.

Media fortsätter mörka om skolattacken i Eslöv

Media fortsätter mörka om skolattacken i Eslöv

🟠 INRIKES Efter att polisens förundersökning blivit tillgänglig blev skolattacken i Eslöv åter en återkommande nyhet i veckan. Massmedierna fortsatte att trycka på den påstådda ”högerextrema” kopplingen men valde sin vana trogen att undanhålla viktiga detaljer som att pojken själv är mörkhyad och att det enda offret för attacken är – en vit man.

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

🟠 Uppdaterad med svar från Journalistförbundet. Svenska Journalistförbundet samt Reportrar utan gränser i Sverige, alltså de organisationer som ska bevaka journalisters möjligheter att kunna utöva sitt yrke utan att utsättas för hot eller våld anser inte att de har tid att svara på frågor om hur de ser på det nyligen inträffade attentatet mot Exakt24:s reporter Christian Peterson samt vandaliseringen av samma nyhetskanals studio.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.