Skip to Content

Svensk landsbygd. Foto: Nya Tider.
SVERIGE

Rapport: Även landsbygden allt mer mångkulturell

PappersupplaganNya Tider v. 23

Hyresgästföreningen har gått igenom 6 000 bostadsområden och granskat ”segregationen” i dessa, det vill säga om det främst bor invandrare eller svenskar där, eller om området är mångkulturellt.

Publicerad: 6 juni, 2018, 22:45

 • Svenska

Läs även

För SVT Nyheter bekräftar Love Börjesson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen, att antalet mångkulturella områden ökar:
– Det övergripande resultatet är att segregationen faktiskt minskar i Sverige, vilket förvånar mig.

Främst är det landsbygden, dit inte många invandrare tidigare hittat och som därmed behållit sin svenska prägel länge, som förändras.

– Jag tror att minskningen framför allt sker ute på landsbygden. Att man som utrikesfödd först hamnar i kommunernas centralorter och sedan börjar sprida sig ut till andra hyresområden lite längre från centrum eller till radhus och villor.

I Hyresgästföreningens rapport konstateras att det fortfarande finns ”problemområden”, vilket man dock inte definierar som kriminalitet, otrygghet och högt socialbidragstagande, utan på ett i debatten något ovanligt sätt – för många svenskar. Vissa stadsdelar i storstäderna betecknas därför som problemområden helt enkelt för att de inte är tillräckligt mångkulturella. Som exempel nämns Södermalm i Stockholm, Majorna i Göteborg och innerstaden i Malmö. Börjesson kommenterar:

– De här platserna har en mångfaldsnivå som liknar den i till exempel Vaggeryd eller Pajala.

Som förklaring till denna problematik nämns omvandling från hyresrätter till bostadsrätter, där de som har råd kan köpa sig fria från mångkulturen. Man konstaterar en koppling mellan hög inkomst och låg mångfald.

Den 23 maj kunde bostadsminister Peter Eriksson (MP) i SVT:s Morgonstudion dock presentera ett förslag för att åtgärda bristen på mångkultur i vissa områden:
– Kravet måste ju vara att i både Stockholm, Lidingö och Täby så ska man bygga bostäder för alla, inte bara för vissa kategorier av människor, och på så sätt minska segregationen.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • steven

  Sveriges riksdag och regering har sett till att Alla får ta del av “mångkulturen”.

  Sveriges kommuner tvingas nu ge bostäder till afrikaner, asiater, mm.. Vanliga svenskar som behöver en bostad kan dra åt skogen..

  Det är bra att alla får se vad dom har röstat på. Förr var det mest folk som bodde i förorten i Sveriges största städer som fick leva med mångkultur..

  Nu får Hela Sverige smaka på mångkulturens bidragssugna invandrare från andra kontinenter. Vad kan gå fel?

  • jan andersson

   Om vi inte röstar SD nu i september fast skulle gärna lägga min röst på AFS fast kanske dom är “för raka”
   Denna “utveckling” kan inte fortsätta i 4 år till då är DET KÖRT PÅ RIKTIGT

  • pontus

   Tror du själv att invandrare är speciellt sugna på att uppbära bidrag? Vad bygger du det på? Är det inte troligare att de vill ha meningsfulla liv med egen förtjänad inkomst?

   • steven

    Vad jag bygger det? Har du bara läst Pravda???????

    Självklart är dom sugna på bidrag som fan. Att Sverige är nummer #1 på deras lista är väl bevis nog. Skulle Sverige ta bort alla bidrag, tjänster, varor, kontanter skulle dom genast ha större behov att att söka asyl i ett annat land.. Dom går till den butik som har det bästa erbjudandet, och det är Sverige..

    Problemet är att det inte finns en arbetsmarknad som kan suga upp dom. Ens om dom faktiskt är utbildade.. Ja, själv är jag övertygad om att personer dom kommer från MENA-områdena har en orealistisk bild av Västeuropa., för där tar pengarna aldrig slut, allt är underbart!

 • Klara Persson

  Smaka på den: “Love Börjesson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen”. Låter flott.
  Att han inte säger, vad han egentligen tycker: “Först, när det inte finns en enda svensk kvar i ett bostadsområde, då har integrationen lyckats”.

  • pontus

   Du sätter citationstecken kring det som du menar att han eg tycker. Har han uttryckt detta?

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Kvinna allvarligt skadad i explosion

INRIKESEn ung kvinna som passerade förbi en livsmedelsaffär skadades allvarligt när en bomb detonerade i Lund under natten till lördag. Sprängningen var riktad mot livsmedelsaffären bekräftar polisen. Antalet sprängdåd i Sverige ökar kraftigt visar polisens statistik. Skulden till den stora ökningen menas vara ”utanförskap”.

En ”mycket mörkhyad” man överfaller svenska kvinnor i Eskilstuna

INRIKESEfter ett flertal oprovocerade fall av misshandel och ofredande under veckan går nu polisen ut med en varning. En ”mycket mörkhyad” man slår och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna. Nu vill polisen ha hjälp med att stoppa den svenskfientliga afrikanens härjningar.

Fick stanna genom gymnasielagen – gruppvåldtog 14-årig flicka

INRIKESFaisal Nori saknade asylskäl och skulle ha utvisats förra året, men fick stanna i Sverige genom den så kallade gymnasielagen som riksdagen klubbade igenom trots stora folkliga protester. Nu har han dömts i två instanser för att ha våldtagit en 14-årig flicka tillsammans med en annan afghan.

Ansiktsigenkänning lanseras i butiker i Stockholm

ÖVERVAKNINGInom kort kommer ett antal butiker i Stockholm att börja experimentera med teknik för ansiktsigenkänning. Detta för att kartlägga hur ofta kunder besöker butiken och hur de rör sig i den. Än så länge uppges tekniken vara ”anonymiserad”, men ska kunna känna igen kunder som varit på besök tidigare.

Polisen söker ”mörkhyade” gärningsmän efter gruppvåldtäkt

En kvinna har anmält till polisen att hon blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt av två män utomhus i Luleå. Våldtäkten skall ha skett mellan klockan 2 och 3, natten mot torsdagen.

Wallström lämnar – Ann Linde blir ny utrikesminister

Ann Linde blir ny utrikesminister efter avgående Margot Wallström. Det står klart efter att Stefan Löfven presenterat sin nya regering i samband med riksmötets öppnande. Källor hade redan tidigare läckt uppgiften till SVT, uppgifter som nu alltså bekräftas.

Gå till arkivet

Send this to a friend