Skip to Content

Svensk landsbygd. Foto: Nya Tider.
SVERIGE

Rapport: Även landsbygden allt mer mångkulturell

PappersupplaganNya Tider v. 23

Hyresgästföreningen har gått igenom 6 000 bostadsområden och granskat ”segregationen” i dessa, det vill säga om det främst bor invandrare eller svenskar där, eller om området är mångkulturellt.

Publicerad: 6 juni, 2018, 22:45

 • Svenska

Läs även

För SVT Nyheter bekräftar Love Börjesson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen, att antalet mångkulturella områden ökar:
– Det övergripande resultatet är att segregationen faktiskt minskar i Sverige, vilket förvånar mig.

Främst är det landsbygden, dit inte många invandrare tidigare hittat och som därmed behållit sin svenska prägel länge, som förändras.

– Jag tror att minskningen framför allt sker ute på landsbygden. Att man som utrikesfödd först hamnar i kommunernas centralorter och sedan börjar sprida sig ut till andra hyresområden lite längre från centrum eller till radhus och villor.

I Hyresgästföreningens rapport konstateras att det fortfarande finns ”problemområden”, vilket man dock inte definierar som kriminalitet, otrygghet och högt socialbidragstagande, utan på ett i debatten något ovanligt sätt – för många svenskar. Vissa stadsdelar i storstäderna betecknas därför som problemområden helt enkelt för att de inte är tillräckligt mångkulturella. Som exempel nämns Södermalm i Stockholm, Majorna i Göteborg och innerstaden i Malmö. Börjesson kommenterar:

– De här platserna har en mångfaldsnivå som liknar den i till exempel Vaggeryd eller Pajala.

Som förklaring till denna problematik nämns omvandling från hyresrätter till bostadsrätter, där de som har råd kan köpa sig fria från mångkulturen. Man konstaterar en koppling mellan hög inkomst och låg mångfald.

Den 23 maj kunde bostadsminister Peter Eriksson (MP) i SVT:s Morgonstudion dock presentera ett förslag för att åtgärda bristen på mångkultur i vissa områden:
– Kravet måste ju vara att i både Stockholm, Lidingö och Täby så ska man bygga bostäder för alla, inte bara för vissa kategorier av människor, och på så sätt minska segregationen.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • steven

  Sveriges riksdag och regering har sett till att Alla får ta del av “mångkulturen”.

  Sveriges kommuner tvingas nu ge bostäder till afrikaner, asiater, mm.. Vanliga svenskar som behöver en bostad kan dra åt skogen..

  Det är bra att alla får se vad dom har röstat på. Förr var det mest folk som bodde i förorten i Sveriges största städer som fick leva med mångkultur..

  Nu får Hela Sverige smaka på mångkulturens bidragssugna invandrare från andra kontinenter. Vad kan gå fel?

  • jan andersson

   Om vi inte röstar SD nu i september fast skulle gärna lägga min röst på AFS fast kanske dom är “för raka”
   Denna “utveckling” kan inte fortsätta i 4 år till då är DET KÖRT PÅ RIKTIGT

  • pontus

   Tror du själv att invandrare är speciellt sugna på att uppbära bidrag? Vad bygger du det på? Är det inte troligare att de vill ha meningsfulla liv med egen förtjänad inkomst?

   • steven

    Vad jag bygger det? Har du bara läst Pravda???????

    Självklart är dom sugna på bidrag som fan. Att Sverige är nummer #1 på deras lista är väl bevis nog. Skulle Sverige ta bort alla bidrag, tjänster, varor, kontanter skulle dom genast ha större behov att att söka asyl i ett annat land.. Dom går till den butik som har det bästa erbjudandet, och det är Sverige..

    Problemet är att det inte finns en arbetsmarknad som kan suga upp dom. Ens om dom faktiskt är utbildade.. Ja, själv är jag övertygad om att personer dom kommer från MENA-områdena har en orealistisk bild av Västeuropa., för där tar pengarna aldrig slut, allt är underbart!

 • Klara Persson

  Smaka på den: “Love Börjesson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen”. Låter flott.
  Att han inte säger, vad han egentligen tycker: “Först, när det inte finns en enda svensk kvar i ett bostadsområde, då har integrationen lyckats”.

  • pontus

   Du sätter citationstecken kring det som du menar att han eg tycker. Har han uttryckt detta?

Ett besök på Vårsalongen 2020

KULTURNya Tiders utsände blev positivt överraskad av årets ”Vårsalong” på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Innehållet är som sig bör mycket varierat, högt och lågt om vartannat, och går inte att sammanfatta. Det finns något för alla smaker, barnsligheter men också en hel del väl genomarbetade verk.

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Klassar Landskrona som ”utsatt område” – för att slippa invandring

INRIKESEfter att ny lagstiftning trätt i kraft vid nyår som ger möjlighet att undanta vissa områden från den så kallade EBO-lagen har Landskrona valt att klassa hela staden som ”utsatt område” – vilket gör att man kan slippa att betala ut bidrag till invandrare som ändå vill bosätta sig i Landskrona.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

Gå till arkivet

Send this to a friend