Skip to Content

Fabian Fjälling jobbar numera från Kina. Foto: Flickr.
INRIKES

Rapport från mittens rike

PappersupplaganNya Tider v. 17

Fabian Fjälling är mest känd för sina skarpa frågor till politiker, journalister och andra makthavare inom ramen för det populära initiativet Granskning Sverige. Hans egentliga yrke är dock som kommersiell pilot. Detta har gett honom möjligheten att jämföra Kinas sociala medium WeChat med vårt eget Facebook, något som fått honom att inse att den repression som frispråkiga medborgare i Kina och Väst möter bär både likheter och stora skillnader.

Publicerad: 23 april, 2019, 18:10

 • Svenska

Sedan jag slutade jobba med Granskning Sverige har jag fokuserat mer på karriären. För tillfället har jag bytt arbetsgivare och håller på att skola in mig i ett av de större kinesiska flygbolagen, även där som pilot.

Att arbeta som kommersiell pilot ger en chansen att jobba i stort sett var som helst i hela världen. Det är samtidigt en sysselsättning där man interagerar med moder natur på ett ganska direkt sätt, och man får träffa mycket människor som är intelligenta, reflekterande och som ofta har intressanta synpunkter på varför saker förhåller sig som de gör.

Jag har pratat med en otroligt intressant afrikan från Angola, olika människor från hela Europa med väl underbyggda idéer om vad som sker och varför. Jag har varit baserad i Spanien en längre tid och lärt mig en hel del om den spanska historia som etablissemanget gör sitt bästa att radera från det folkliga minnet. Jag skulle antagligen kunna skriva en bok om alla intressanta människor jag träffat och de olika perspektiv på världen och livet jag fått mig till livs.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fabian Fjälling

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Tackar Fabian det var mycket läsvärt, just sådana betraktelser jag saknar. Hoppas du skriver mer.

  Genom att leva med andra kulturer ser vi ofta vår på ett mer objektivt vis.

  Jag är dock inte helt säker på Kina, jag började misstänka att tillväxten är kokad då jag jämförde energianvändningen och då främst elektricitet med påstådd tillväxt, i den utvecklingsfasen har alla andra länder följt tillväxten med elproduktionen.

  Se denna och försök finna fel.

  https://www.youtube.com/watch?v=NLF_DontPN4

  Jag har sett alla och dragit en del slutsatser men ännu inte funnit uppenbara fel.

  Bästa hälsningar från en av dina lyssnare.

 • Vart tog min kommentar vägen?

Det importerade avfallet och Miljöpartiets hyckleri

INSÄNDAREJag säger då det! Föga förvånande så kommer nu rapporter om att de miljöskadliga utsläppen ökar i stället för att minska. Enligt SVT:s kartläggning av utsläppen har dessa ökat med drygt nio procent på några år, men orsakerna till detta är man försiktiga med att berätta om. Någon måste dock ikläda sig rollen som syndabockar, således ger man sig på sjöfarten som nu ställs i skottgluggen som den största miljöboven, och visst, den kritiken äger ju sitt berättigande.

Macron och Löfven – Don Quijote och Sancho Panza

KRÖNIKADen 7 juni offentliggjorde Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett samarbetsavtal mellan de båda länderna. Efter att ha tagit del av texten på originalspråket kan jag inte annat än beundra det formfulländade avtalet ”Déclaration sur la coopération entre la France et la Suède dans le domaine des affaires européennes”. Att alla intentioner i dokumentet, trots uppriktiga och innerliga bedyranden, skulle kunna förverkligas förefaller likväl i högsta grad osannolikt.

Feministernas spegelvärld

OPINION

Regeringens siffror över nyanländas sysselsättning är ren fake news

OPINION: THORALF ALFSSONRegeringens narrativ med ”kraftiga förbättringar” för nyanländas sysselsättning är rena falska nyheter. De siffror man slänger sig med saknar förankring i verkligheten och är resultat av trixande med låtsasjobb och statistik. Alltså rena politiska beställningsjobb och propaganda. Bakom propagandan står en skrupelfri, maktfullkomlig och därigenom också direkt farlig regering, menar debattören och före detta riksdagsledamoten Thoralf Alfsson.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Så firas midsommar på andra sidan Östersjön

KRÖNIKANi kanske inte trodde det, men midsommar firas faktiskt också på andra sidan Östersjön och inte bara hos oss i Sverige. Okej, en del kände kanske till att midsommar även firas i Finland, men att det finns midsommarfirande i våra baltiska grannländer som både liknar och skiljer sig något från det svenska dito är det nog färre som vet. Därför, en vecka före midsommar, är det dags att bekanta sig kort med hur traditionerna ser ut just i Finland, Estland och Lettland under årets ljusaste dag och natt.

Ett nytt geopolitiskt landskap med Trump och Putin

OPINION: DAN AHLMARK”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen”, råder en utrikespolitisk maxim. Och nya intressen kan nu vara på väg att uppstå mellan Ryssland och USA, sedan Kina allt mer börjat exploatera den ryska Fjärran Östern. Denna ”mjuka invasion” kan möjliggöra för USA:s president Donald Trump att locka över Rysslands Vladimir Putin, speciellt som Trump på hemmaplan nu har friare händer sedan Mueller-utredningen fallit. Detta menar debattören Dan Ahlmark.

Eva Brunne i Sveriges Radio, mer muslim än kristen?

OPINION

Gå till arkivet

Send this to a friend