Skip to Content

Fabian Fjälling jobbar numera från Kina. Foto: Flickr.
INRIKES

Rapport från mittens rike

PappersupplaganNya Tider v. 17

Fabian Fjälling är mest känd för sina skarpa frågor till politiker, journalister och andra makthavare inom ramen för det populära initiativet Granskning Sverige. Hans egentliga yrke är dock som kommersiell pilot. Detta har gett honom möjligheten att jämföra Kinas sociala medium WeChat med vårt eget Facebook, något som fått honom att inse att den repression som frispråkiga medborgare i Kina och Väst möter bär både likheter och stora skillnader.

Publicerad: 23 april, 2019, 18:10

 • Svenska

Läs även

Sedan jag slutade jobba med Granskning Sverige har jag fokuserat mer på karriären. För tillfället har jag bytt arbetsgivare och håller på att skola in mig i ett av de större kinesiska flygbolagen, även där som pilot.

Att arbeta som kommersiell pilot ger en chansen att jobba i stort sett var som helst i hela världen. Det är samtidigt en sysselsättning där man interagerar med moder natur på ett ganska direkt sätt, och man får träffa mycket människor som är intelligenta, reflekterande och som ofta har intressanta synpunkter på varför saker förhåller sig som de gör.

Jag har pratat med en otroligt intressant afrikan från Angola, olika människor från hela Europa med väl underbyggda idéer om vad som sker och varför. Jag har varit baserad i Spanien en längre tid och lärt mig en hel del om den spanska historia som etablissemanget gör sitt bästa att radera från det folkliga minnet. Jag skulle antagligen kunna skriva en bok om alla intressanta människor jag träffat och de olika perspektiv på världen och livet jag fått mig till livs.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fabian Fjälling

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Tackar Fabian det var mycket läsvärt, just sådana betraktelser jag saknar. Hoppas du skriver mer.

  Genom att leva med andra kulturer ser vi ofta vår på ett mer objektivt vis.

  Jag är dock inte helt säker på Kina, jag började misstänka att tillväxten är kokad då jag jämförde energianvändningen och då främst elektricitet med påstådd tillväxt, i den utvecklingsfasen har alla andra länder följt tillväxten med elproduktionen.

  Se denna och försök finna fel.

  https://www.youtube.com/watch?v=NLF_DontPN4

  Jag har sett alla och dragit en del slutsatser men ännu inte funnit uppenbara fel.

  Bästa hälsningar från en av dina lyssnare.

 • Vart tog min kommentar vägen?

Förhållande till naturen en etnokulturell markör

KRÖNIKA

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Nu slår kommunerna tillbaka

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSölvesborg leder vägen som den enda SD-ledda kommunen i Sverige och sätter ned foten om kommunalt självstyre. Har vi fortfarande lokal demokrati? Då ska inte staten kunna påtvinga kommuner migranter som de sagt nej till!

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEnligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Nej, det är inte vårt fel!

MILJÖDEBATTAMAZONAS: Människor som är rotade i sitt land, ursprungsfolket eller de som odlat upp landet och skapat nationen, måste ytterst vara de som har ansvar för sitt landskap, skriver Åke Blomdahl som svar på Svenska Dagbladets artikel om bränderna i Amazonas. I de fall där ett folks vanvård av sitt land är så allvarlig att det leder till fara för andra folk, eller om viktiga naturliga eller kulturella världsarv hotas, ska grannfolken införa sanktioner eller överväga krig, ockupation och tvångsförvaltning som en sista utväg.

Hipsterrevolutionen i Hongkong

ANALYSSanningen om den så kallade revolutionära rörelsen i Hongkong: Ett samarbete mellan västerländska säkerhetstjänster och utländska studenter från överklassen. Medan många i Hongkong är skeptiska till makthavarna i Kina, tas protesterna över av utländska krafter. Manuel Ochsenreiter, geopolitisk expert och redaktör för den tyska tidskriften Zuerst, menar att protesterna i Hongkong varken är spontana eller förankrade i befolkningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend