Skip to Content

KRÖNIKA

Rasism finns, men inte raser

Publicerad: 2 december, 2016, 14:12

 • Svenska

Läs även

Evyn Redar heter en 23-årig tjej som skriver krönikor i gratistidningen Metro. Den 18 november berättade hon om hur hon gick in på den nationalsocialistiska organisationen Nordfronts hemsida, efter deras stora demonstration i Stockholm den 12 november. Hon upptäckte att deras samhällsbild liknar hennes egen och skrev: ”Vi ser samhällsklyftorna och kämpar starkt för att få bort dem och vi välkomnar alla i vår kamp”. Nordfront slåss för vita laget medan hon slåss för de svarta, eller, som det heter i hennes kretsar: de rasifierade. Lite elakt nynnar jag en strof av Cornelis: ”samma demonstranter här som där”. Kanske jag hellre borde ha sjungit: ”samma rasister här som där”.

Evyn Redar. Foto: Instagram

Evyn Redar. Foto: Instagram

De rasifierade anser att de diskrimineras på grund av att de inte är vita. Tyvärr syns det inte på bilden att Evyn Redar inte är vit. Såvitt jag kan se är hon minst lika vit som jag. Av flera skäl är det förvirrande. Ett är att hon skriver kritiskt i sina krönikor om vårt rasistiska Sverige och den så kallade vithetsnormen. Ett annat är att de rasifierade inte anser att det finns några raser, men däremot rasism. Inte bara en liten skvätt rasism utan vårt samhälle är fullkomligt genomdränkt av rasism. Därför kräver de rasifierade säkra rum, dit de vita inte har tillträde. Vad strävar de rasifierade efter? Ett samhälle med omvänd apartheid?

De vita finns tydligen också, trots att det inte finns raser. Sverige härbärgerar den mest privilegierade vitheten i världen, det ”germanska skönhetsidealet”. Vi är långa och välväxta, har ljus hy, blont hår och blå ögon. Jag ser mig själv i spegeln, stryker mig över skulten och blir både förvånad och belåten. Jaså, det är så jag ser ut!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Nog är det så alltid! Brukar vända på alla anklagelser mot ”vita” till ”svarta” och vips blir det i högsta grad rasistiskt? Vi har vant oss vid tillmälen ”White trash” utan att ta illa upp, men försök vända på det till ”black trash” och då är man evigt dömd som en fullblods rasist. Snart kan vi inte använda uttryck som, ”jobba svart” en ”svart själ” ”se allt i svart” eller ”svart som natten” o.s.v.? Frågan är om vi kan sjunga sången ”gamle svarten?
  Har lagt märke till att ingen av dessa ”vithatare” har ett arbete som de fått p.g.a. studiemeriter, utan enbart på sina politiska ställningstaganden, som snabbt snappas upp av pk-medierna och SVT och SR där en anställning väntar och då utan vidare konkurrens.

 • Bhoman

  Det finns hur mycket Karlgöra som helst , men inte att enda Kvinnogöra .

  Same , Same but different .

Pandemiplan á la flummiga Sverige

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI detta nummer tar vi en titt på Sveriges krisplan för pandemi. Fram träder bilden av ett flummande utan like, där konkreta åtgärder lyser med sin frånvaro. När Sverige framstod som handlingsförlamat då Covid-19 slog till, så var det alltså enligt planen. Vad som hänt om det kom en smitta med riktigt hög dödlighet vågar man inte tänka på.

Om ”främlingsfientlighet” och andra konstiga begrepp

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGOrdet ”främlingsfientlighet” används flitigt, men vad betyder det egentligen? Finns det ens någon logik i den ordsammanslagningen? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, gör tankeexperiment med ordet i olika situationer och reder ut begreppen.

Corontän – men vad får vi veta?

KRÖNIKAJag är 80 år och i riskgruppen. Dock inte på äldreboende som ju beskrivs som vår tids ättestupa. Nu dyker det också upp allt fler skrämmande exempel på hur gamla felbehandlas på sjukhusen. Där närstående måste ta strid med läkare som behandlar deras föräldrar. Det finns exempel på att läkare startar palliativ vård utan att ens ha träffat patienten!

Migrationsverket till kommunerna: Ni ska ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå ska uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet ska vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Känd asylaktivist misstänks för människosmuggling

INRIKESAsylaktivisten Fatemeh Khavari, som blivit känd för att ha organiserat sittstrejker för att unga afghanska män utan asylskäl ska få stanna i Sverige, anklagas för att ha lånat ut sitt pass till en afghansk kvinna för att olagligt ta sig in i EU. Misstankarna presenteras i nättidnignen Kvartal, vars journalister fått tag i detaljer som visar att Khavaris version, att hennes pass blivit stulet, med stor sannolikhet är påhittad. Med anledning av Kvartals avslöjande har flera privatpersoner polisanmält den hyllade asylaktivisten för människosmuggling.

Manifestationer för mördade nationalisten Tommie Lindh

INRIKESPå flera orter i landet har minnesstunder hållits för att hedra den mördade 19-åringen Tommie Lindh. Samtidigt har systemmedier uppbackade av åklagaren försökt vrida narrativet till att handla om en ”enskild tragisk händelse” och inte om en svensk nationalist som mördades av en afrikansk invandrare när han försökte stoppa en våldtäkt. Nya Tider närvarade vid en manifestation i Göteborg där ett sextiotal svenskar samlades.

Finns det ett liv efter Corona?

KRÖNIKAInget ont som inte har något gott med sig lyder ordspråket. Vad kan i bästa fall hända efter det att denna epidemi planat ut?

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend