Skip to Content

Stiftelsen Friends jobbar mot mobbning och anser att rasismen i skolan är problematisk. Foto: Friends.se
INRIKES

Rasism mot svenskar – ett icke-problem enligt Stiftelsen Friends

Digital utgåva

Stiftelsen Friends som skall arbeta mot mobbning, framför allt i skolan, har nu startat gratis webbkurser med bland annat poddmaterial som skall tjäna som verktyg för att motverka så kallad rasism i skolan. Nya Tiders granskning visar dock att kurserna är starkt afrocentriska och lägger skulden för rasismen på vita. Och rasism mot etniska svenskar, det är ett icke-problem, säger Friends till Nya Tider.

Publicerad: 9 november, 2019, 17:32

  • Svenska

Läs även

Den 1 november sände SVT ett nyhetsinslag där man berättade att Stiftelsen Friends, som skall arbeta mot mobbning genom utbildningar och kurser, nu erbjuder antirasismkurser via Internet. Kurserna riktar sig till skolpersonal och skall tjäna som verktyg för att motverka den så kallade rasismen i skolan, som enligt Friends skall vara ett oerhört problem. I de olika kursavsnitten, där det även finns poddmaterial, medverkar diverse forskare som specialiserat sig på så kallad rasism. Friends sakkunnige expert Patrick Konde, som sysslar med rasismfrågor, får yttra sig utan att SVT ställer några kritiska motfrågor eller granskar de ansvariga närmare, vare sig det handlar om lojaliteter eller agendor.

Men vem är nu denne Patrick Konde? Förutom att han tituleras som expert på rasism vid Stiftelsen Friends så är han en uttalad afroaktivist, sammankopplad med föreningen Afrosvenskarnas riksförbund, som ofta bedriver aggressiv opinionsbildning mot vita. Därtill har han en bakgrund som magisterstudent vid Uppsala universitet och föreläser fortfarande där med jämna mellanrum.

Att han har en tydlig vänsteragenda är tydligt eftersom han på Facebook även gillar sidan ”Sverigedemokraterna i riksdagen, nej tack” plus en annan sida som aktivt stödjer den marxist-leninistiske krigaren Che Guevara. På Facebook gillar han också den vänsterradikala organisationen Antirasistiska akademin, ARA. Det är ett löst sammansatt nätverk av invandrarakademiker eller svenska dito som utan förbehåll stödjer tanken på det mångkulturella samhället. De verkar ofta opinionsbildande i media och gentemot andra samhällsaktörer. Men att Patrick Konde gillar ARA på Facebook är ingen slump, för när det gäller de antirasistiska kurserna som han för Friends räkning har tagit fram skall det visa sig att kopplingen till Antirasistiska akademin inte slutar med gillanden på sociala medier.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • bellanote

    Jeg menar og ser at Sverige er på vei i avgrunnen. Det er helt sjokkerende at politi og politikere stilltiende ser på hva som skjer i Sverige. Jeg er sjokket og reiser aldri dit mer. Europa er totalt ødelagt av venstre media politikere og politi.

  • latmask

    Aldrig förut har jag stött på så pass ovänliga “vänner”.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

INRIKESEtt fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Gå till arkivet

Send this to a friend