Skip to Content

Svarta upploppsmakare slår sönder en polisbil i Minneapolis. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Raskravaller i USA

Digital utgåva

Efter att en svart man, George Floyd, dött vid ett polisingripande har stora protester utbrutit i flera städer i USA. I samband med protesterna, som anklagar polisen för rasism, har svarta börjat plundra affärer, sätta bilar och en polisstation i brand och misshandlat vita som försökt få dem att sluta. Nu tvingas nationalgardet kallas in för att återställa ordningen och förhindra fortsatt eskalering av våldsamheterna.

Publicerad: 29 maj, 2020, 23:25

 • Svenska

Läs även

”I can't breathe” – ”Jag kan inte andas” är slagordet som just nu ekar över allt fler städer i USA. Det åsyftar de sista ord som den svarte mannen George Floyd, 46, yttrade innan han tappade medvetandet – till synes på grund av syrebrist som uppstått när polismannen Derek Chauvin, 44, satt med sitt knä över nacken på honom i flera minuter. Efter att Floyd förts bort i en ambulans kunde det konstateras att upplivningsförsöken misslyckats och Floyd dödförklarades. Filmklipp från polisingripandet av Floyd spreds snabbt över nätet och orsakade stor upprördhet hos den svarta delen av den amerikanska befolkningen. Tusentals, främst svarta, men även en del vita, har sedermera tagit till gatorna i flera större städer för att protestera mot polisvåld och upplevd rasism från polisen. Men likt många andra tillfällen när svarta protesterar i USA tog det inte lång tid innan demonstrationerna omvandlades till omfattande upplopp, plundring och våld där byggnader satts i brand, butiker länsats och oskyldiga människor misshandlats. Nu tvingas flera städer kalla in nationalgardet som en sista åtgärd för att få kontroll över situationen.

Handfängslad, obeväpnad och döende

Bakgrunden till polisinsatsen som orsakat de stora, våldsamma och växande rasupploppen i USA skedde under måndagseftermiddagen i staden Minneapolis. Den 46-åriga George Floyd försökte köpa cigaretter i en matvaruaffär med förfalskade sedlar vilket fick personalen att ringa till polisen. Efter att polisen kommit till platsen grep de Floyd. På filmklipp från övervakningskameror ses han, på något ostadiga ben, vilket menas vara på grund av alkohol eller droger, ledas runt av poliserna utan att göra motstånd. De fyra poliserna som initialt kommit till platsen satte handfängsel på honom och lade därefter honom på marken bakom en bil.

George Floyd kippar efter andan när Derek Chauvin sätter
sitt knä mot hans hals. I den preliminära obduktionsrapporten som publicerades den 29 maj menar dock rättsläkaren att Floyd inte kvävdes till döds. Istället är det Floyds underliggande hälsoproblem, inklusive en hjärtsjukdom och möjliga kemiska substanser, i kombination med polisingripandet som kan ha orsakat hans död. Foto: Stillbild Youtube

Efter att åskådare samlats runt poliserna sker det som kommit att föranleda upploppen. Polismannen Derek Chauvin, en dekorerad polisveteran som varit polisman i 19 år, tar kontroll över den handfängslade Floyd genom att sätta ett knä i hans nacke och luta sin tyngd på honom. Han är dock inte ensam, två andra polismän håller samtidigt fast Floyd genom att lägga tyngd på hans kropp. Samtidigt som de omkringvarande poliserna har fullt fokus på de allt mer upprörda åskådarna som påpekar att Floyd inte kan andas ignorerar Chauvin att Floyd ropar att han inte får luft, något som sker 15 gånger, innan han tappar medvetandet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det finns inget försvar för polismannens agerande emot George Floyd, men det är en vanlig metod att sätta knäet emot nacken. Polisen dödar dubbelt så många vita som svarta och man kan fråga sig hur många av dessa utreds? Tror det är många som regerat på hur snabbt upploppen eskalerat? Det är mer förståeligt då man vet vem som ligger bakom och understöder, “Black Lives Matter”? Det är George Soros och en annan finansiär är Kelloggs. Syftet är i första hand att skapa kaos i USA och givetvis få över alla svarta som tänkt rösta på Trump går tillbaka till Demokraterna? Genom att tvinga Trump att vidta extraordinära metoder stämplas dessa som rasistiska vilka utnyttjas till fullo? Joe Bidens alla kvinnoaffärer är bortblåsta och plötsligt är han frisk från demensen? Frågan är om George Floyd dog av polisens knä? https://gellerreport.com/2020/05/george-floyd-died-of-heart-condition-intoxicants.html/

  • RL, Vallentuna

   Ständigt dessa vesslor !!

 • RL, Vallentuna

  Tänk om vita i Syd Afrika startat kravaller varje gång en vit mördas på olika bestialiska sätt ??
  Jösses…det hade varit kravaller varenda vecka …men jag kan lova att då hade dom svarta poliserna mejat ner dom vita med kulsprutor . Och ingen hade brytt sig !!

  • LookMoo

   Den preliminära obduktionen visar att George Floyd inte dött av strypning och syrebrist. Han pratar och skriker. Hans hjärta klarade inte av kombinationen av knark och kamp.

   Nu kommer familjen hyra en egen obducent.

   • belyst

    “Asphyxiation not the cause of George Floyd’s death: Autopsy “Mr. Floyd
    had underlying health conditions including coronary artery disease and
    hypertensive heart disease,” said the complaint from the Hennepin County
    Attorney. “The combined effects of Mr. Floyd
    being restrained by police, his underlying health conditions and any
    potential intoxicants in his system likely contributed to his death.” https://m.washingtontimes.com/news/2020/may/29/george-floyd-died-police-restraint-combined-health/

   • RL, Vallentuna

    Bra info. Det vore bra om presidenten kunde läsa upp det.

 • Kentaru

  Polisen brukar resonera på sådant sätt att om du kan säga att du inte får någon luft då får du luft eftersom du kan prata.

  Sedan kan man verkligen undrar hur andra poliser bara kan stå och se på medan en person dödas av ens kollega. Nog för att det finns rötägg, men hur kommer det sig att sådana skyddas av de som kallar sig goda poliser?

 • Kentaru

  Om jag ska ge mig in på att spekulera utifrån bilden i artikeln så stoppar nog det där knät mer blodtillförsel till hjärnan än luft. När väl knät hamnar i ett läge så artären blockeras då handlar det bara om någon sekund innan man svimmar av. Fortsätter sedan blockeringen då blir man medvetslös inom några sekunder, och sedan handlar det bara om att man dör. Polisen kommer inte ens att reagera på vad som händer eller veta vad som händer.

 • belyst

  Måste ge Mike Tyson en eloge. Han gick ut på Twitter och sa ” IF white people rioted every time a black man killed them, we´d never have any peace” . Tyvärr tog Twitter bort hans kommentar. Det visar sig också att svarta våldför sig 6 gånger mer på vita än tvärt om och hispanic på vita 1,5 gånger mer än tvärt om. Ändå har folk svårt att se vad som verkligen är på gång i väst. Tyvärr kan jag inte länka dit eftersom det nu är raderat. det finns dock skärmdumpar men jag tror min kommentar blir raderad om jag länkar dit.

  • NKVD Citizen101

   ju primitivare ju lättare tendens till våld. Genetik.

 • Swatch

  Aldrig någonstans någon gång i någon form kunde och kan svarta och vita leva i fred. Vapenstillestånd kan råda stundvis, men så räcker det med minsta gnista och då exploderar allt.
  Ändå envisas våra ledare med sina multidrömmar.
  Tror att det blir bättre i Sverige ner MENA tar över?

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend