Skip to Content

Domstolsbyggnaden i Bozen i Sydtyrolen där rättegången inledes i veckan. Foto: Stillbild RAI Südtirol

Rättegången mot Mulla Krekar

Digital utgåva

I den norditalienska staden Bozen (Bolzano) i regionen Trentino-Alto Adige startade denna vecka en omfattande rättegång riktad mot den i Norge bosatte Mulla Krekar. Efter komplicerade och långvariga juridiska turer utlämnades Krekar till Italien där en förundersökning tog över ett år. Krekar anklagas för samröre med och delaktighet i terroristiska kretsar.

Publicerad: 12 oktober, 2018, 17:57

  • Svenska

Läs även

Mulla Krekar i en av de filmer som används som bevismaterial. Foto: Stillbild RAI Südtirol

Mulla Krekar (Ahmad Faraj Najmuddin) ankom till Norge 1991 som så kallad kvotflykting. För närvarande har han fyra barn som bor i Norge tillsammans med sin mor. De beviljades norskt medborgarskap, men Mulla Krekar själv fick avslag på sin ansökan.

Rättegången torde bli en omständlig process med tanke på att regionen Trentino-Alto Adige (Trento-Südtirolen) är en av fem italienska regioner med ett visst självstyre och tvåspråkighet – italienska och tyska, vilket innebär ett omfattande tolkningsarbete. Varför rättegången blev förlagd till just denna del av Italien blev aldrig sagt, men säkerhetsorganisationen är mycket omfattande. Uniformerade höga polisbefäl och civila säkerhetsmän är närvarande. Som bevismaterial visades videoupptagningar från träningslägren, dock utan någon detaljerad information. Italiensk media var i sina kommentarer undrande över frånvaron av sina nordiska kollegor eftersom Krekar var bosatt i Norge. En enda norsk journalist från NRK är närvarande, en kvinna som samtalade med italienska tyskspråkiga journalister på engelska.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend