Skip to Content

Anders Sundholm var den förste som valdes in i Sollentuna kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Foto: Nya Tider
PERSONPORTRÄTT

Rebellen och sverigevännen som står upp för sitt land

Anders Sundholm sitter vid sitt köksbord i sin bostad, belägen högt ovan Tekniska Högskolan och Valhallavägen i Stockholm. Han berättar om sin politiska resa från en upprorisk ung socialdemokrat på 1960-talet, grundare av Miljö­partiet 1981, sedan utesluten för att han var sverigevän och därefter medlem i Sverigedemokraterna 2010. Han har fått utstå spott och spe på grund av sitt engagemang för Sverige, men historien har gett honom rätt.

Publicerad: 30 oktober, 2016, 19:41

  • Svenska

Läs även

Anders Sundholm är en sympatisk person som vunnit vänner i många politiska läger. Han har alltid varit ärlig i sina åsikter, och kanske är det just därför som även en del meningsmotståndare gillar honom. Och han gillar en del av dem. Till exempel den turk-svenske miljöpartisten Mehmet Kaplan, berättar han.

Men vi tar hans historia från början. Sundholm föddes 1948 och han berättar själv om sin uppväxt:
– Jag är uppväxt i Kärrtorp, en förort söder om Södermalm. År1968 var jag 20 år och ganska klart till vänster. Fast jag gick med i Socialdemokratiska partiet som tonåring, inte SSU. Sen läste jag till idrottslärare här på GIH.
Han pekar nedåt Valhallavägen på Östermalm där Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) ligger. Två år tog det, men Anders ville också bli journalist, så han for till Journalisthögskolan (JH) i Göteborg.

– Där gick jag med många välkända journalister som nu syns flitigt i medierna. Mina kurskamrater var folk som Janne Josefsson, Eva Hamilton, Johan Croneman, John Crispinsson, Ann-Britt Ryd Pettersson, Lars Adaktusson och Lena Mellin. Och detta bara under de två år jag studerade på JH. Det här visar vilken enorm gräddfil just journalister fått över samhällsutvecklingen. Efter Göteborg blev det praktik och senare jobb på Dagens Nyheter, berättar han.

Sollentunapartiet

På Dagens Nyheter fick Anders Sundholm i uppdrag att täcka småpartier inför valet 1976. Han blev imponerad av lokala Sollentunapartiet som bildats av kompetenta personer från vänster till höger. Borgare samsades med maoister i protester mot utbyggnaden av Järvafältet norr om Stockholm.

– Jag gillade deras tåga och upprorsanda mot etablissemanget. När sedan Palmes regering föll 1976 såg jag inte detta som ett nederlag utan mer som en spännande borgerlig utmaning mot 44 års socialdemokratiskt regeringsinnehav.
Så tänkte jag, trots att jag var sosse. En upprorisk sosse.

– När sedan Miljöpartiet bildades 1981 var jag med i grundandet och äntligen kändes det som man kunde andas och tänka fritt. En syresättning av det intellektuella tänkandet. Jag var ju inte så intresserad av miljö egentligen utan mer av den demokratiska processen av att skapa ett alternativt parti. Namnfrågan på det nya partiet väckte ett stort engagemang hos medlemmarna. Ett namnförslag som jag röstade på var Sverigedemokraterna, men det röstades ju ned.

Anders Sundholm fortsatte med att stödja Sollentunapartiet såväl som Miljöpartiet, där han fick flera uppdrag både i kommunen och på länsnivå.

Sedan kom brytningen i och med en annan miljöpartist, Jan Milld, som vi publicerade en djuplodande intervju med i NyT v. 42/2015.

– Janne hade motionerat till Miljöpartiets kongress i Södertälje 1991 om att vi måste begränsa och analysera invandringen. Jag gick upp och stödde hans tre motioner men de röstades ned. Det var nog här som jag insåg att MP blivit ett mer fundamentalistiskt parti på bekostnad av demokratin. Invandringsfrågan gick inte att diskutera i Miljöpartiet 1991 och detta anser jag vara ett av vårt fina lands största tragedier.

Både Sundholm och Milld uppfattade sig själva att vara vänster, men vid denna tid började tongivande personer inom vänstern att propagera ett nytt synsätt, nämligen att Sverige var till för alla världens folk. Detta var främmande för många vänstermänniskor.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jan Sjunnesson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • hi hi

    När facit hamnar i var mans hem , då blir det svårt för PK-iterna.

    Detta är något att se fram emot.

    Vissa kommer köra “kappvändarn” andra kommer att gömma sig.

    Det kommer att bli ett skådespel av guds nåde vart det lider.

Partiledardebatt i riksdagen

INRIKESOnsdagen den 12 maj var det partiledardebatt i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) pekade på att Socialdemokraterna nu genomför nyliberal politik på en skala som inte ens den borgerliga regeringen drev på sin tid. Statsminister Stefan Löfven lyfte fram satsningar i välfärden som viktigast, men blev hårt pressad av Åkesson, som menar att Löfvens politik bryter ner välfärden.

Massinvandring bakom ansträngda dricksvattenresurser i norra Storstockholm – Naturskyddsföreningens länsordförande känns inte vid egna stadgar

I norra Storstockholm hissar dricksvattenleverantören, kommunalförbundet Norrvatten, varningsflagg och meddelar att kapaciteten för hur mycket dricksvatten som kan produceras är på väg att slå i taket. Det rapporterar tidningen StockholmDirekt den 15 juni.

Österrikisk regeringskoalition föll efter skandalvideo med misstänkta Mossadkopplingar

UTRIKESDen österrikiska regeringskoalitionen mellan nationalkonservativa FPÖ och kristdemokratiska ÖVP har upplösts efter svallvågorna av en skandal. En hemlig videoinspelning avslöjade hur den nu avgångne vicekanslern och partiledaren HC Strache förhandlat med en rysk kvinna som påstods ha oligarkkopplingar. Landet leds nu av en övergångsregering i och med att förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) avsatts genom en misstroendeförklararing – med stöd från FPÖ. Nu spekuleras det i om ”skandalvideon” egentligen var en välplanerad operation utförd av israeliska Mossad.

Sverige gisslan för franska intressen

ANALYSFrankrike och Sverige har skrivit under ett bilateralt samverkansavtal, som syftar till att ländernas regeringar skall samordna sina aktiviteter och ställningstaganden inom EU samt en fortsatt samverkan kring ”grön” forskning och utveckling. Avtalet kritiseras för att innehålla en mängd avsnitt som låser upp Sverige till att agera tvärtemot traditionella svenska ställningstaganden. Det går också på tvärs mot inte minst finansministerns uttalanden om EU:s nya budget.

Foto: Pixabay

Förslag: Värnskatten avskaffas den 1 januari 2020

Regeringen har idag offentliggjort en promemoria som innehåller ett förslag till att avskaffa den så kallade ”värnskatten”. Förslaget till att avskaffa värnskatten är en del av det så kallade januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Tidpunkten som föreslås är den 1 januari 2020.

Aktuell debatt om försvaret hettade till

INRIKESSverigedemokraterna begärde en debatt i riksdagen angående Försvarsberedningens rapport. Under debatten måndag den 10 juni var tonläget högt, anklagelser slungades särskilt mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Roger Richtoff (SD) var märkbart irriterad över att de fyra Allianspartierna lämnat Försvarsberedningen och därmed inte längre förbinder sig att efterleva de satsningar som man tillsammans arbetat fram.

Nyamko Sabuni pudlar om mångkultur och feminism

UTRIKESMånga inom den politiskt korrekt sfären blev chockade när Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen valde att bryta med Liberalernas invandringsvänliga linje. Hon menade även att mångkultur var något dåligt. Det dröjde dock inte många dagar innan Sabuni backade från sina påståenden efter att ha fått kritik i systemmedia.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend