Skip to Content

Anders Sundholm var den förste som valdes in i Sollentuna kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Foto: Nya Tider
PERSONPORTRÄTT

Rebellen och sverigevännen som står upp för sitt land

Anders Sundholm sitter vid sitt köksbord i sin bostad, belägen högt ovan Tekniska Högskolan och Valhallavägen i Stockholm. Han berättar om sin politiska resa från en upprorisk ung socialdemokrat på 1960-talet, grundare av Miljö­partiet 1981, sedan utesluten för att han var sverigevän och därefter medlem i Sverigedemokraterna 2010. Han har fått utstå spott och spe på grund av sitt engagemang för Sverige, men historien har gett honom rätt.

Publicerad: 30 oktober, 2016, 19:41

  • Svenska

Läs även

Anders Sundholm är en sympatisk person som vunnit vänner i många politiska läger. Han har alltid varit ärlig i sina åsikter, och kanske är det just därför som även en del meningsmotståndare gillar honom. Och han gillar en del av dem. Till exempel den turk-svenske miljöpartisten Mehmet Kaplan, berättar han.

Men vi tar hans historia från början. Sundholm föddes 1948 och han berättar själv om sin uppväxt:
– Jag är uppväxt i Kärrtorp, en förort söder om Södermalm. År1968 var jag 20 år och ganska klart till vänster. Fast jag gick med i Socialdemokratiska partiet som tonåring, inte SSU. Sen läste jag till idrottslärare här på GIH.
Han pekar nedåt Valhallavägen på Östermalm där Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) ligger. Två år tog det, men Anders ville också bli journalist, så han for till Journalisthögskolan (JH) i Göteborg.

– Där gick jag med många välkända journalister som nu syns flitigt i medierna. Mina kurskamrater var folk som Janne Josefsson, Eva Hamilton, Johan Croneman, John Crispinsson, Ann-Britt Ryd Pettersson, Lars Adaktusson och Lena Mellin. Och detta bara under de två år jag studerade på JH. Det här visar vilken enorm gräddfil just journalister fått över samhällsutvecklingen. Efter Göteborg blev det praktik och senare jobb på Dagens Nyheter, berättar han.

Sollentunapartiet

På Dagens Nyheter fick Anders Sundholm i uppdrag att täcka småpartier inför valet 1976. Han blev imponerad av lokala Sollentunapartiet som bildats av kompetenta personer från vänster till höger. Borgare samsades med maoister i protester mot utbyggnaden av Järvafältet norr om Stockholm.

– Jag gillade deras tåga och upprorsanda mot etablissemanget. När sedan Palmes regering föll 1976 såg jag inte detta som ett nederlag utan mer som en spännande borgerlig utmaning mot 44 års socialdemokratiskt regeringsinnehav.
Så tänkte jag, trots att jag var sosse. En upprorisk sosse.

– När sedan Miljöpartiet bildades 1981 var jag med i grundandet och äntligen kändes det som man kunde andas och tänka fritt. En syresättning av det intellektuella tänkandet. Jag var ju inte så intresserad av miljö egentligen utan mer av den demokratiska processen av att skapa ett alternativt parti. Namnfrågan på det nya partiet väckte ett stort engagemang hos medlemmarna. Ett namnförslag som jag röstade på var Sverigedemokraterna, men det röstades ju ned.

Anders Sundholm fortsatte med att stödja Sollentunapartiet såväl som Miljöpartiet, där han fick flera uppdrag både i kommunen och på länsnivå.

Sedan kom brytningen i och med en annan miljöpartist, Jan Milld, som vi publicerade en djuplodande intervju med i NyT v. 42/2015.

– Janne hade motionerat till Miljöpartiets kongress i Södertälje 1991 om att vi måste begränsa och analysera invandringen. Jag gick upp och stödde hans tre motioner men de röstades ned. Det var nog här som jag insåg att MP blivit ett mer fundamentalistiskt parti på bekostnad av demokratin. Invandringsfrågan gick inte att diskutera i Miljöpartiet 1991 och detta anser jag vara ett av vårt fina lands största tragedier.

Både Sundholm och Milld uppfattade sig själva att vara vänster, men vid denna tid började tongivande personer inom vänstern att propagera ett nytt synsätt, nämligen att Sverige var till för alla världens folk. Detta var främmande för många vänstermänniskor.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jan Sjunnesson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • hi hi

    När facit hamnar i var mans hem , då blir det svårt för PK-iterna.

    Detta är något att se fram emot.

    Vissa kommer köra “kappvändarn” andra kommer att gömma sig.

    Det kommer att bli ett skådespel av guds nåde vart det lider.

Arab som spottade på AfS-politiker dömd till 13 års fängelse

BROTT OCH STRAFFIrakiern var upprörd över att Alternativ för Sverige fick hålla ett tillståndsgivet möte i Nyköping och spottade mot parti­ledaren Gustav Kasselstrand. Nu har han dömts för ett stort antal mycket allvarliga brott i två separata rättegångar i Svea hovrätt.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Gå till arkivet

Send this to a friend