Samarbetet mellan SD och regeringen har hittills inte lett till någon avsevärd minskning av massinvandringen. I november förra året markerade Josef Fransson (SD) sitt missnöje genom en skriftlig fråga till migrationsminister Johan Forssell (M), där han bland annat skrev:
”I valet 2022 gav väljarna ett tydligt mandat att förändra den havererade migrationspolitiken. /…/ Men trots mandatet vi fick av väljarna fortsätter Sverige att frikostigt dela ut medborgarskap till utlänningar som inte uppfyller de krav som stipuleras i Tidöavtalet. Frågan har bara kommit till utredningsstadiet, medan närmare 65 000 nya medborgarskap delades ut bara under 2023. Det är väsentligt mer än ett helt Skövde, som jag kommer ifrån. I ett Sverige som plågas av gängskjutningar, sprängningar och ytterligare en lång rad problem kopplat till migration från länder som står långt ifrån Sverige kulturellt är det provocerande att det går så sakta att vrida åt kranen. /…/ Varför inför inte statsrådet och regeringen ett moratorium för medborgarskap så att de personer som befinner sig i Sverige prövas mot det kommande regelverket utifrån vad som stipuleras i Tidöavtalet?”
Forssell svarade aldrig på frågan. Istället klargjorde han sin inställning till ett moratorium i en intervju med tidskriften Fokus den 21 februari 2025:
– Är det verkligen ett problem att människor får medborgarskap? Man måste se bortom siffrorna och se vilka det är som får uppehållstillstånd. Jag skulle vilja ha fler av vissa grupper, så som programmerare, forskare eller människor som kommer med investeringar till Sverige, sade Forssell.
Fokus påpekade att merparten av de nya medborgarna fortfarande är asyl- eller anhöriginvandrare, men Forssell vidhöll att det ”i grund och botten är bra att människor blir medborgare i Sverige och vill bli en del av samhället”.
Skärper försörjningskravet
Nu skriver dock Forssell i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med representanter för SD, KD och L att de är missnöjda med medborgarskapsutredningens nuvarande förslag, som förordade att den som vill bli medborgare ska kunna försörja sig själv på existensminimum – alltså drygt 6 000 kronor plus boende. Det anser Tidöpartierna vara ett alltför lågt krav.
”Utredningens förslag om försörjningskrav är för lågt. Vi kommer därför att skicka ett alternativt förslag på remiss med en kraftigt högre nivå”, skriver Forssell (M), Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Patrik Karlson (L). Istället förordar de att den som ansöker om svenskt medborgarskap måste ha en bruttolön på över tre inkomstbasbelopp, drygt 20 000 kronor.

”Försörjningskravet kommer också öka drivkrafterna för arbete och skapa incitament för utrikes födda att flytta dit jobben finns”, skriver partierna.
Förslaget om höjt inkomstkrav skickas nu på remiss.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.