Skip to Content

Personerna på bilden har inget samband med innehållet i artikeln. Fotot är taget i Kista, en förort till Stockholm. Foto: Nya Tider
SVERIGE

Regeringen: Språkkurs för utrikesfödda kvinnor ska ge 37 miljarder

PappersupplaganNya Tider v. 38

I den höstbudget som regeringen presenterar föreslås en särskild satsning för att föräldralediga utrikesfödda kvinnor ska lära sig svenska.

Publicerad: 17 september, 2019, 19:00

  • Svenska

Läs även

Under nästa år uppgår kostnaden för programmet till 65 miljoner kronor, en siffra som 2021 och 2022 blir 80 miljoner.

Till SVT säger finansminister Magdalena Andersson (S):

− Det finns alldeles för många kvinnor i Sverige som har flyttat hit som inte har gjort den här resan som kvinnor i Sverige gjorde på 50-, 60-, 70-talet. Den resan som kommer med ett eget jobb, en egen försörjning.

Skälet till varför just föräldralediga kvinnor ska få särskilda resurser är att föräldralediga inte behöver gå på Svenska för invandrares kurser. Andersson förutsätter inte något eget initiativ från de berörda:

− Man riskerar ofta att hamna efter i språkutvecklingen för att man är hemma med barn.

Enligt regeringen ska denna satsning kunna resultera i 37 miljarder kronor till statskassan. Nya Tider har utan framgång sökt pressansvariga vid Regeringskansliet för att ställa frågan hur den kalkylen gjorts. I SVT säger finansministern:

− Vi skulle ju ha högre sysselsättning och högre BNP om också fler utrikesfödda kvinnor jobbade.

Sverige uppvisar störst skillnad i syssel­sättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda i Europa. För kvinnor från vissa länder är sysselsättningsgraden särskilt låg, och bland kvinnor från exempelvis Somalia saknar över 80 procent egen försörjning.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend