Kameraövervakning är idag tillåten på privata platser utan att det behövs tillstånd, vilket inkluderar exempelvis kollektivtrafiken – det är upp till företaget eller den enskilde som äger det berörda området, så länge lagar och förordningar som GDPR följs. Myndigheters övervakning av platser dit allmänheten har tillträde omgärdas av striktare regler och de måste begära tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Det är dessa regler regeringen vill ändra på.
Förslaget innebär bland annat att det blir lättare för myndigheter att sätta upp bevakningskameror även på platser där det hittills ansetts integritetskränkande, vilket ofta lett till avslag från IMY. Nu ska det räcka med att platsen är ”av strategisk betydelse för att motverka allvarlig brottslighet eller brott som har samband med sådan brottslighet” för att myndigheter som Polismyndigheten och Säpo på egen hand kan besluta om kameraövervakning. Det ska även införas ”nya och utvidgade undantag” från kraven att upplysa och informera om sådan övervakning.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.