Skip to Content

Finansmarknadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson presenterar det nya krispaketet för att rädda företag undan coronavirusets effekter, den 2 april 2020. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet
ANALYS

Regeringens åtgärder klarar inte småföretagen

PappersupplaganNya Tider v. 16

Småföretagen är, som så ofta, den stora gruppen förlorare i coronakrisens ekonomiska spår. Flera av de åtgärder som regering och myndigheter har vidtagit för att stödja näringslivet riktas i praktiken till storföretagen. Det finns en uppenbar risk att effekten av flera av stödpaketen blir kontraproduktiva eller verkningslösa för många småföretag. Vissa av åtgärderna är uppenbara skuldfällor. Småföretag i krisbranscher behöver därför vidta drastiska åtgärder för att överleva krisen.

Publicerad: 14 april, 2020, 19:48

 • Svenska

Läs även

Flera åtgärder riskerar bli skuldfällor

De allra största åtgärderna handlar om att tillhandahålla kapital för kreditgivning, Riksbankens lånegaranti till bankerna på 500 miljarder och möjligheten för alla företag att låna av staten för att kunna skjuta upp betalningen av skatter och moms som totalt kan uppgå till 300 miljarder kronor. För småföretag med liten balansräkning och ett lågt eget kapital, som är en vanlig situation för många småföretag, är dessa åtgärder inte en framkomlig väg att gå.

Enligt aktiebolagslagen måste en kontrollbalansräkning upprättas när företagets egna kapital är mindre än halva aktiekapitalet. Ökad skuldsättning, till exempel avseende skatt, i kombination med minskade intäkter riskerar att snabbt leda till en sådan situation, med risk för konkurs. För många småföretagare blir därför sådana åtgärder en farlig skuldfälla.

Aktiebolagslagen har ingen ”corona-klausul”, som gör att man kan driva företaget med negativt kapital. Det är en strikt lagstiftning som tvingar styrelsen att begära företaget i konkurs om förutsättningarna för det är uppnådda. Görs inte det kan styrelseledamöterna bli personligt betalningsskyldiga för bolagets skulder.

Småföretagare i krisbranscher måste därför vidta alla mått och steg de kan för att minska sina kostnader i en situation när kundunderlaget viker och intäkterna uteblir. Det kan innebära tämligen drastiska åtgärder, till exempel att säga upp all personal som inte måste finnas för att företaget skall kunna arbetas upp igen när krisen är över, förhandla om kostnadsdrivande kontrakt och kanske till och med sänka sin egen lön under en period.

Många debattörer har också pekat på att just småföretagen, i de branscher som drabbas värst av coronapandemin, måste få bättre stöd. Företagen har ju inte orsakat problemen själva och har ingen möjlighet att påverka situationen. Stöden till dem måste därför också anpassas efter just de små företagens specifika problembild och behov. Alternativet kommer att kosta ännu mer.

Effekten av de olika stegen i den nya möjligheten att korttidspermittera personal. Kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Bild: Tillväxtverket

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  vem fan bryr sig om småföretagen det är dom stora globala företagen som skall räddas i första hand

  • Kentaru

   Sossepackat har inte lärt sig att det i dagens Sverige är de små företagen som anställer flest folk.

 • Dacke

  Varför skulle sosseregeringen vara intresserad av småföretagare? Jo, av den enkla anledning att ingen av dessa röstar på sossarna, eller något av deras stödpartier. För V-regeringen är det av högsta prioritet att se till att bidragsutbetalningarna sker på utsatt datum. Det är ju ändock våra väljare det handlar om, menar sossarna? Vet att det är många näringsidkare som går i konkurs, både idag och i morgon eftersom de lider brist på kapital. Man kan tycka att hyresvärdarna borde ta sitt ansvar och avvakta med hyran för affärslokalen, eller butiken? Nej! hyran skall betalas på samma datum som tidigare och någon nåd ges inte. Som de flesta säkert vet får inte en näringsidkare äga sin butikslokal, såvida denne inte äger huset. Skälet till att det är så, är att staten skulle gå miste om stora belopp i skatt och moms?

  • Kentaru

   Man kan ha en bostadsrättslokal. I och för sig innebär en bostadsrätt inte att man äger en bostad eller en lokal utan bara har en utnyttjanderätt till bostaden eller lokalen.

   Vad ska en bostadsrättsföreningen göra som t.ex. hyr ut två lokaler som ger en inkomst på 300.000 om året och föreningens vinst varje år är på 25.000 kr. Efter en månad utan inkomst från lokalerna är vinsten borta och sedan får bostadsrättsinnehavarna betala högre årsavgift för att klara föreningens banklån och andra kostnader såsom vatten, el, uppvärmning, skatter m.m.

   Vinsten för en fastighetsägare är oftast bara några procent, så det går fort innan fastigheten går minus om hyresgäster slutar betala hyran. Det går kanske i bästa fall att ta pengar ur någon reparationsfond, men det innebär även att framtida behov av underhåll får skjutas på framtiden. En tvättstuga med två tvättmaskiner får kanske klara sig på en för framtiden om en av dem går sönder.

   Observera att regeringen inte har kommit med något förslag på hur detta ska kunna behandlas. Och, förtroende för Stefan Löfven ökar. Ja, det är nog så att desto mer korkad regeringen är desto mer förtroende kommer den att få. Finns det någon anledning att fälla någon tår över folk som blir arbetslösa?

   • Dacke

    Det jag talar om är butikslokaler! I många länder kan man äga sin egen affärslokal och därmed slippa utgifter för hyra och moms. Då jag är bekant med många affärsidkare (Stockholm) vet jag att hyrorna är astronomiska och många av mina bekanta har försökt att få en mildring av hyran – men icke! De låter hellre butiken gå åt h-vete än att sänka hyran! Som jag skrev i min förra kommentar skulle staten gå miste om mycket pengar om butiksinnehavaren fick köpa loss lokalen. Hyresvärden brukar åberopa ”marknadsmässiga” hyror, men nu är det ingen efterfrågan på butikslokaler och då kan man fråga sig var tog de marknadsmässiga hyrorna vägen?

 • Kentaru

  Sätt era företag i konkurs. Sedan är mitt råd till er. Starta om era företag på en ny marknad, på så kallade emerging markets och bäst på frontier markets vilket finns i länder som kommer att hälsa er välkomna, som vill ha er, som kommer att behandla er väl, som inte kommer att beskatta er upp över öronen. Ni kommer att kunna tjäna mer pengar och bli mer framgångsrika och ha mycket mer möjligheter än vad ni kan ha i Sverige.

  Av vilken anledning ska man bedriva näringsverksamhet i ett land som hatar entreprenörer och företagare?

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend