Skip to Content

Finansmarknadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson presenterar det nya krispaketet för att rädda företag undan coronavirusets effekter, den 2 april 2020. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet
ANALYS

Regeringens åtgärder klarar inte småföretagen

PappersupplaganNya Tider v. 16

Småföretagen är, som så ofta, den stora gruppen förlorare i coronakrisens ekonomiska spår. Flera av de åtgärder som regering och myndigheter har vidtagit för att stödja näringslivet riktas i praktiken till storföretagen. Det finns en uppenbar risk att effekten av flera av stödpaketen blir kontraproduktiva eller verkningslösa för många småföretag. Vissa av åtgärderna är uppenbara skuldfällor. Småföretag i krisbranscher behöver därför vidta drastiska åtgärder för att överleva krisen.

Publicerad: 14 april, 2020, 19:48

 • Svenska

Läs även

Flera åtgärder riskerar bli skuldfällor

De allra största åtgärderna handlar om att tillhandahålla kapital för kreditgivning, Riksbankens lånegaranti till bankerna på 500 miljarder och möjligheten för alla företag att låna av staten för att kunna skjuta upp betalningen av skatter och moms som totalt kan uppgå till 300 miljarder kronor. För småföretag med liten balansräkning och ett lågt eget kapital, som är en vanlig situation för många småföretag, är dessa åtgärder inte en framkomlig väg att gå.

Enligt aktiebolagslagen måste en kontrollbalansräkning upprättas när företagets egna kapital är mindre än halva aktiekapitalet. Ökad skuldsättning, till exempel avseende skatt, i kombination med minskade intäkter riskerar att snabbt leda till en sådan situation, med risk för konkurs. För många småföretagare blir därför sådana åtgärder en farlig skuldfälla.

Aktiebolagslagen har ingen ”corona-klausul”, som gör att man kan driva företaget med negativt kapital. Det är en strikt lagstiftning som tvingar styrelsen att begära företaget i konkurs om förutsättningarna för det är uppnådda. Görs inte det kan styrelseledamöterna bli personligt betalningsskyldiga för bolagets skulder.

Småföretagare i krisbranscher måste därför vidta alla mått och steg de kan för att minska sina kostnader i en situation när kundunderlaget viker och intäkterna uteblir. Det kan innebära tämligen drastiska åtgärder, till exempel att säga upp all personal som inte måste finnas för att företaget skall kunna arbetas upp igen när krisen är över, förhandla om kostnadsdrivande kontrakt och kanske till och med sänka sin egen lön under en period.

Många debattörer har också pekat på att just småföretagen, i de branscher som drabbas värst av coronapandemin, måste få bättre stöd. Företagen har ju inte orsakat problemen själva och har ingen möjlighet att påverka situationen. Stöden till dem måste därför också anpassas efter just de små företagens specifika problembild och behov. Alternativet kommer att kosta ännu mer.

Effekten av de olika stegen i den nya möjligheten att korttidspermittera personal. Kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Bild: Tillväxtverket

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  vem fan bryr sig om småföretagen det är dom stora globala företagen som skall räddas i första hand

  • Kentaru

   Sossepackat har inte lärt sig att det i dagens Sverige är de små företagen som anställer flest folk.

 • Dacke

  Varför skulle sosseregeringen vara intresserad av småföretagare? Jo, av den enkla anledning att ingen av dessa röstar på sossarna, eller något av deras stödpartier. För V-regeringen är det av högsta prioritet att se till att bidragsutbetalningarna sker på utsatt datum. Det är ju ändock våra väljare det handlar om, menar sossarna? Vet att det är många näringsidkare som går i konkurs, både idag och i morgon eftersom de lider brist på kapital. Man kan tycka att hyresvärdarna borde ta sitt ansvar och avvakta med hyran för affärslokalen, eller butiken? Nej! hyran skall betalas på samma datum som tidigare och någon nåd ges inte. Som de flesta säkert vet får inte en näringsidkare äga sin butikslokal, såvida denne inte äger huset. Skälet till att det är så, är att staten skulle gå miste om stora belopp i skatt och moms?

  • Kentaru

   Man kan ha en bostadsrättslokal. I och för sig innebär en bostadsrätt inte att man äger en bostad eller en lokal utan bara har en utnyttjanderätt till bostaden eller lokalen.

   Vad ska en bostadsrättsföreningen göra som t.ex. hyr ut två lokaler som ger en inkomst på 300.000 om året och föreningens vinst varje år är på 25.000 kr. Efter en månad utan inkomst från lokalerna är vinsten borta och sedan får bostadsrättsinnehavarna betala högre årsavgift för att klara föreningens banklån och andra kostnader såsom vatten, el, uppvärmning, skatter m.m.

   Vinsten för en fastighetsägare är oftast bara några procent, så det går fort innan fastigheten går minus om hyresgäster slutar betala hyran. Det går kanske i bästa fall att ta pengar ur någon reparationsfond, men det innebär även att framtida behov av underhåll får skjutas på framtiden. En tvättstuga med två tvättmaskiner får kanske klara sig på en för framtiden om en av dem går sönder.

   Observera att regeringen inte har kommit med något förslag på hur detta ska kunna behandlas. Och, förtroende för Stefan Löfven ökar. Ja, det är nog så att desto mer korkad regeringen är desto mer förtroende kommer den att få. Finns det någon anledning att fälla någon tår över folk som blir arbetslösa?

   • Dacke

    Det jag talar om är butikslokaler! I många länder kan man äga sin egen affärslokal och därmed slippa utgifter för hyra och moms. Då jag är bekant med många affärsidkare (Stockholm) vet jag att hyrorna är astronomiska och många av mina bekanta har försökt att få en mildring av hyran – men icke! De låter hellre butiken gå åt h-vete än att sänka hyran! Som jag skrev i min förra kommentar skulle staten gå miste om mycket pengar om butiksinnehavaren fick köpa loss lokalen. Hyresvärden brukar åberopa “marknadsmässiga” hyror, men nu är det ingen efterfrågan på butikslokaler och då kan man fråga sig var tog de marknadsmässiga hyrorna vägen?

 • Kentaru

  Sätt era företag i konkurs. Sedan är mitt råd till er. Starta om era företag på en ny marknad, på så kallade emerging markets och bäst på frontier markets vilket finns i länder som kommer att hälsa er välkomna, som vill ha er, som kommer att behandla er väl, som inte kommer att beskatta er upp över öronen. Ni kommer att kunna tjäna mer pengar och bli mer framgångsrika och ha mycket mer möjligheter än vad ni kan ha i Sverige.

  Av vilken anledning ska man bedriva näringsverksamhet i ett land som hatar entreprenörer och företagare?

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

Planerad koranbränning utanför riksdagen – en hyllning till Samuel Paty

INRIKESPå fredagen den 23 oktober kommer en islamkritisk demonstration att äga rum, där arrangören planerar att bränna koranen, allt som en hyllning till den mördade franske läraren Samuel Paty. Det skriver Samhällsnytt på morgonen den 22 oktober.

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Gå till arkivet

Send this to a friend