Skip to Content

GENERAL QASSEM SOLEIMANI GENERAL QASSEM SOLEIMANI ses på denna unika bild (ljusa kläder längst fram i mitten) bland amerikanska soldater utanför den irakiska storstaden Mosul, där USA behövde honom 2016 för att befria staden från IS. Något de inte klarade utan Irankontrollerade irakiska shiamiliser, vilka USA nu flygbombat flera gånger. Den 29 december dödades minst 25 irakiska milismän vid fem flygattacker utefter den irakisk-syriska gränsen. Den 3 januari i år mördades den legendariska generalen av sina tidigare allierade i det amerikanska centralkommandot CENTCOM. Foto: Mashregh News
ANALYS

Regional media: Soleimani hade lurats till Irak av USA för att diskutera fred

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Det nya året inleddes med ett statssanktionerat mord på två suveräna staters militär­delegationer när dessa möttes vid den internationella flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad. Händelsen saknar motstycke i modern historia och blir än värre när vi tittar närmare på omständigheterna. Nya Tider utreder också vem den största förloraren är efter den senaste tidens dramatiska händelser i Irak.

Publicerad: 12 januari, 2020, 18:06

  • Svenska

Läs även

Den 3 januari genomförde USA:s militär ett de facto lönnmord på generalmajor Qassem Soleimani, den iranske befälhavaren för det mäktiga Islamiska revolutionsgardets specialstyrka al-Quds (arabiska för Jerusalem). I drönarattacken som riktade sig mot två fordon, som just lämnat Bagdads internationella flygplats, mördades hela den besökande iranska delegationen och likaså den irakiska delegation som välkomnat dem.

Totalt tio människor dödades, främst höga officerare och några livvakter. Den irakiska militärdelegationen leddes av Abu Mahdi al-Muhandis, befälhavare för shiamilisen Kata’ib Hizbollah, och vice ordförande för det irakiska Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF), en paraplyorganisation för landets runt 40 shiamiliser. PMF sattes upp av irakiska parlamentet 2014 för att bekämpa Islamiska staten (IS) och är sedan 2016 en del av Iraks säkerhetsstyrkor. De benämns ibland som milis, men beteckningen är felaktig då de är att betrakta som soldater i Iraks armé. De var tillsammans med Irans nationalhjälte Soleimani helt avgörande för att slå tillbaka IS framfart i Irak.

Irak och Iran fördömde högljutt attacken och snart var Teheran och Washington i en så hotfull ordväxling att många trodde att storkrig stod för dörren.

Israel och IS jublar

Pentagon uppgav kort efteråt att attacken hade skett på president Donald Trumps order. Lönnmordet på två toppbefäl från länder som USA inte är i krig med skrev världshistoria, då det bröt mot både amerikansk lag, bilaterala avtal med Irak samt inte minst internationella lagar och normer. Trump och USA skapade därmed ett mycket farligt prejudikat. Något sådant har inte skett i modern historia och det har fått åtskilliga toppolitiker, militärer och diplomater att obekvämt skruva på sig. Många fördömde också dådet. Den ryske utrikesministern Lavrov sade att mordet ”flagrant kränker principerna i internationell rätt” och Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad liknade det vid det statssanktionerade tortyrmordet på den saudiske dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2018.

Det fanns dock två aktörer som öppet prisade USA:s mord på anti-terrorgeneralen. Den ena var terrorgruppen IS som beskrev det som ett ”gudomligt ingripande” som kommer att hjälpa dem att göra comeback. Den and­ra var Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu som tyckte Trump ”förtjänar allt beröm”.

Qassem Suleimani sågs som en hjälte i Iran och flera miljoner människor gick ut på gatorna för att visa sin sorg och ilska. Foto: asia-news.com

Qassem Soleimani sågs som en hjälte i Iran och flera miljoner människor gick ut på gatorna för att visa sin sorg och ilska. Foto: asia-news.com

 

Även hållningen i västmedia – som normalt inte missar ett tillfälle att undergräva eller smutskasta Trump – var mycket talande då de plötsligt hyllade Trump och de lagvidriga morden.

Bakgrund till attacken Trumps order att mörda

Soleimani, som han kal­la­de ”den värsta terroristen i världen”, motiverades dels med att han påstods planera en ”omedelbar attack” mot amerikanska mål – vilka inte specificerades – dels som en hämnd för att irakiska shiamiliser beskjutit amerikanska mål i Irak. Den 27 december dödades en amerikansk legosoldat och två ur de irakiska säkerhetsstyrkorna i en raketattack mot den irakisk-amerikanska flygbasen K-1 i den kurddominerade provinsen Kirkuk i nordöstra Irak. Fyra amerikanska soldater skadades också. USA hade dock redan hämnats den genom att två dagar senare angripa fem anläggningar tillhörande den Iranstödda irakiska shiamilisen Kata’ib Hizbollah, vilket dödade inte mindre än 25 milismän och skadade 55. Washington var uppjagade över stormningen av det gigantiska (50 hektar) amerikanska ambassadområdet i Bagdad på nyårsdagen och de vid årsskiftet växande protesterna utanför densamma. Det väckte obehagliga minnen från gissland­ramat på den amerikanska ambassaden i Teheran 1979.

Nya Tiders amerikanska källor gör gällande att Washingtons Israel-lobby passade på att utnyttja situationen och lyckades övertyga Trump att USA måste genomföra fler angrepp mot ”iranska mål”. Efter de amerikanska luftanfallen hölls en genomgång på Trumps sommarresidens Mar-a-Lago i Florida och där lade Pentagon fram flera alternativ. Försvarshögkvarteret har som vana att presentera ett eller flera extrema alternativ i syfte att påverka sittande president att acceptera de alternativ militären ser som mest önskvärda, vilka därmed kan framställas som mer lagom. Det mest extrema förslaget var ett riktat mord på Soleimani. Till de församlades förvåning var det detta som Trump valde.

Efter attacken hotade Trump med terrorbombning av Iran om man på något sätt besvarade mordet på Soleimani. På sitt Twitterkonto skrev han att man valt ut 52 mål, ”några på mycket hög nivå & viktiga för Iran & den iranska kulturen” som i så fall kommer att förstöras. Det var väl magstarkt för till och med USA:s främsta allierade efter Israel. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tog avstånd från Trumps hot och varnade den amerikanske presidenten för att bomba kulturella platser, då det strider mot internationell lag.

Lurades i fälla

Etablissemangstidningen New York Times (NYT) urskuldade morden med orden ”Luft­attacken skulle ha avbrutits om Soleimani hade varit på väg att träffa irakiska regeringstjänstemän som är i linje med [läs: åtlyder] USA”. Det finns dock en viktig ledtråd i denna mening, som återgivits i otaliga väst­media och på sidor som Wikipedia. Den välkände kuwaitiske journaliten Elijah J. Magnier, chefskorrespondent på Kuwaits största dagstidning Al Rai, avslöjar varför västetablissemanget känner sig tvingade att försöka trumma in detta budskap.

Magnier, som uppger Iraks premiärminister Adil Abdul-Mahdi som källa, avslöjar att Soleimani kommit till Irak efter just en formell inbjudan från landets regering. Officiellt var den iranske generalen där för att delta på begravningen av de 25 irakiska soldater som USA flygbombat sex dagar tidigare. Det var därför han möttes av en irakisk militärdelegation. Magnier kommer dock med ett betydligt mer allvarligt avslöjande och det är att Soleimanis egentliga skäl att resa till Irak var för att träffa landets premiärminister och motta en fredstrevare från Trump-administrationen, som skickats via Saudiarabien till Irak.

I Soleimanis hemstad Kerman samlades flera miljoner människor för att ta farväl av nationalhjälten. Foto: IRNA

I Soleimanis hemstad Kerman samlades flera miljoner människor för att ta farväl av nationalhjälten. Foto: IRNA

 

Magnier tweetade den 5 januari ”Vi har i dag fått veta av Iraks premiärminister Adil Abdul-Mahdi hur Donald Trump använder diplomati: USA bad Irak att medla med Iran. Iraks premiärminister ber Qassem Soleimani att komma och prata med honom och ge honom svaret på hans medling, Trump & co mördar sedan sändebudet på flygplatsen”. Om dessa uppgifter stämmer, har USA lurat Soleimani i en fälla med förevändningen att vilja diskutera fred.

Enat Irak vill kasta ut USA

USA:s illdåd har enat Irak och den 5 januari röstade det annars splittrade parlamentet vid ett extrainsatt möte att kasta ut USA ur landet. USA meddelade samma dag att man avbryter sina insatser mot Islamiska staten samt sitt stöd till de grupper som strider mot IS. Istället ska man nu fokusera på att ”försvara sina militärbaser” i Irak från Iran-allierade miliser i regionen som i dag bekämpar terrorgrupper som IS och al-Qaida.

Den 10 januari uppmanade Iraks premiärminister USA att påbörja tillbakadragandet av sina styrkor som befinner sig ”i Irak utan tillstånd”. Den mäktige irakiska Shia-ledaren Muqtada al-Sadr, som är känt kritisk mot Iran, har beordrat återuppsättandet av hans mäktiga Mahdi-armé, som en gång var fruktad av de amerikanska ockupanterna. Till och med den sunnitiska stormuftin Sheikh Mehdi Ahmed al-Sumaidaie gick ilsket ut och uppmanade Iraks sunniter att stå med sina ”shiitiska bröder” och kasta ut amerikanerna. ”Min armé och jag är redo att förstöra Amerika, den stora Satan. Gud är med oss och vi ska segra.” Ord och inga visor som lär svida i öronen på dem som vill att Irak förblir splittrat.

Trump besvarade det irakiska parlamentets beslut genom att hota med sanktioner hårdare än de mot Iran och utrikesminister Pompeo, som gjort sig känd för att inför kameror skryta om att CIA ”ljög, fuskade och stal” när han var CIA-chef, sade helt fräckt att han var ”övertygad om att det irakiska folket vill att USA ska fortsätta att vara där”.

Även om den nu uppblossande konflikten kostat den iranska sidan runt 230 människoliv – om vi räknar med de femtiotal människor som trampades ihjäl vid Soleimanis begravning då miljoner sörjande ville visa sitt deltagande och ilska, och det ukrainska flygplanet som Iran sköt ned av misstag – så är USA trots bara en dödad legosoldat förloraren. Detta då USA på sikt kommer att tvingas lämna Irak och stora delar av Mellanöstern. Lönnmordet på Soleimani kommer i framtiden ses som en milstolpe i denna process, som nu startat. Iran, som svarade med en måttfull robot­attack mot ett par amerikanska baser, vilka man förvarnade Washington om via Bagdad och därför inte ledde till några amerikanska förluster, har sagt att det bara var en markering och att den egentliga vedergällningen just kommer bli att USA sparkas ut.

Överraskande precision

Den iranska robotattacken den 8 januari som västmedia försökte framställa som vek och misslyckad, var precis motsatsen, då den påvisade två för USA och Israel oroväckande fakta. Iran demonstrerade i denna första attack på amerikanska anläggningar någonsin, att de har förmåga att slå till med hög precision även med sina enklare kortdistansrobotar, Fateh-313 och Qiam-1, vilka har uppgraderats med nya målsökningssystem. Satellitbilder visar att minst sex byggnader på den gigantiska flygbasen Ayn al-Asad liksom en taxi- och landningsbana fick direktträffar, ”perfekt i mitten” enligt en analytiker. Totalt verkar runt tio robotar ha slagit ned på basen och eftersom samtliga byggnader där bara upptar drygt 1,5 procent av ytan så är det helt osannolikt att de träffades av en slump. Iran visade också att USA saknar förmåga att försvara sig mot en luftattack med ballistiska robotar, som är betydligt lättare att bekämpa än självmordsdrönare och kryssningsrobotar. Detta faktum måste nu Pentagons planerare och hetsporrar i Washington ta hänsyn till – för att inte tala om krigshetsarna i Israel, som ligger inom otaliga iranska robotars räckvidd.

Mitt i prick. Basen Ain al-Assad, där USA har trupp stationerad, fick flera fullträffar. Enligt USA:s president Donald Trump skadades inga amerikaner och såg därför inte behov av att attackera Iran ytterligare. Foto: Planet Labs

Mitt i prick. Basen Ain al-Assad, där USA har trupp stationerad, fick flera fullträffar. Enligt USA:s president Donald Trump skadades inga amerikaner och såg därför inte behov av att attackera Iran ytterligare. Foto: Planet Labs

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend