Skip to Content

Stor ortodox procession i Ukraina 2016. Foto: FMW
UTRIKES

Religiös schism i Ukraina – religion i ett nytt kallt krigs tjänst

Digital utgåva

Ukraina har blivit slagfältet för det nya kalla kriget, underblåst av ”neocons” i USA och deras önskan att dominera världen. Inte ens den ortodoxa kyrkan har undgått turbulensen och politikerna vill använda den som ett verktyg för antiryska känslor. I denna text skall jag försöka förklara den ortodoxa kyrkans öde i Ukraina och hur en ny, konkurrerande kyrka skapades.

Publicerad: 17 augusti, 2020, 14:53

  • Svenska

Läs även

Sekularisering är en process som är karakteristisk för den postmoderna världen. Saker och ting förändras nu. Obligatorisk sekulär utbildning, ateism som en etisk norm och en strikt vänsterliberal medieagenda håller på att tillhöra det förgångna – åtminstone utanför västvärlden. I Mellanöstern, Afrika och Latinamerika spelar den religiösa faktorn en allt större roll i inrikes- och utrikespolitiken. De extremistiska wahhabitiska jihadisterna skapade till och med ett eget teokratiskt kalifat, den judiska ortodoxins ställning spelar en nyckelroll i Israels interna politiska agenda, och Erdoğan gör återigen Hagia Sophia till en moské – och får därmed stöd av turkarna.

I dag är det nästan omöjligt att förutsäga utvecklingen av konflikterna mellan Palestina och Israel, Armenien och Azerbajdzjan eller Pakistan och Indien utan att ta hänsyn till den religiösa faktorn. Det finns ett annat exempel som jag skulle vilja fokusera på, ett som analytiker sällan uppmärksammar. Det är den rysk-ukrainska konflikten, där den religiösa faktorn också spelar en viktig roll – även om de delar en gemensam ortodox kyrka som få trodde skulle vara möjligt att splittra.

För majoriteten av invånarna i de postsovjetiska slaviska länderna förblir den ortodoxa identiteten kärnan i den nationella identiteten. Enligt opinionsundersökningar är kyrkorna i Ukraina och Ryssland mycket mer betrodda än politiker eller till exempel armén. Ett slående exempel är den ukrainska ortodoxa religiösa processionen (en speciell typ av religiös manifestation i form av en lång, ibland många dagar, fredlig marsch med böner och religiösa attribut) ”För fred, kärlek och bön för Ukraina”, som ägde rum från den 3 till den 27 juli 2016 i olika städer i Ukraina och som sammanföll med dagen för rusernas dop. Den kanoniska ukrainska ortodoxa kyrkan under Moskvas patriarkat samlade hundratusentals troende för det - detta är mer än vid höjdpunkten av självständighetsdemonstrationerna på Maidantorget 2014, när en statskupp ägde rum i landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend