Skip to Content

Stor ortodox procession i Ukraina 2016. Foto: FMW
UTRIKES

Religiös schism i Ukraina – religion i ett nytt kallt krigs tjänst

Digital utgåva

Ukraina har blivit slagfältet för det nya kalla kriget, underblåst av ”neocons” i USA och deras önskan att dominera världen. Inte ens den ortodoxa kyrkan har undgått turbulensen och politikerna vill använda den som ett verktyg för antiryska känslor. I denna text skall jag försöka förklara den ortodoxa kyrkans öde i Ukraina och hur en ny, konkurrerande kyrka skapades.

Publicerad: 17 augusti, 2020, 14:53

  • Svenska

Läs även

Sekularisering är en process som är karakteristisk för den postmoderna världen. Saker och ting förändras nu. Obligatorisk sekulär utbildning, ateism som en etisk norm och en strikt vänsterliberal medieagenda håller på att tillhöra det förgångna – åtminstone utanför västvärlden. I Mellanöstern, Afrika och Latinamerika spelar den religiösa faktorn en allt större roll i inrikes- och utrikespolitiken. De extremistiska wahhabitiska jihadisterna skapade till och med ett eget teokratiskt kalifat, den judiska ortodoxins ställning spelar en nyckelroll i Israels interna politiska agenda, och Erdoğan gör återigen Hagia Sophia till en moské – och får därmed stöd av turkarna.

I dag är det nästan omöjligt att förutsäga utvecklingen av konflikterna mellan Palestina och Israel, Armenien och Azerbajdzjan eller Pakistan och Indien utan att ta hänsyn till den religiösa faktorn. Det finns ett annat exempel som jag skulle vilja fokusera på, ett som analytiker sällan uppmärksammar. Det är den rysk-ukrainska konflikten, där den religiösa faktorn också spelar en viktig roll – även om de delar en gemensam ortodox kyrka som få trodde skulle vara möjligt att splittra.

För majoriteten av invånarna i de postsovjetiska slaviska länderna förblir den ortodoxa identiteten kärnan i den nationella identiteten. Enligt opinionsundersökningar är kyrkorna i Ukraina och Ryssland mycket mer betrodda än politiker eller till exempel armén. Ett slående exempel är den ukrainska ortodoxa religiösa processionen (en speciell typ av religiös manifestation i form av en lång, ibland många dagar, fredlig marsch med böner och religiösa attribut) ”För fred, kärlek och bön för Ukraina”, som ägde rum från den 3 till den 27 juli 2016 i olika städer i Ukraina och som sammanföll med dagen för rusernas dop. Den kanoniska ukrainska ortodoxa kyrkan under Moskvas patriarkat samlade hundratusentals troende för det - detta är mer än vid höjdpunkten av självständighetsdemonstrationerna på Maidantorget 2014, när en statskupp ägde rum i landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Greta Thunberg tweetar av misstag den påverkansmanual hon följer

UTRIKESKlimataktivisten Greta Thunberg skickade en märklig tweet som fick internationell uppmärksamhet. Meddelandet, som raderades strax efter att Greta skickat det till sina 4,8 miljoner följare, innehåller instruktioner för att påverka opinionen i Indien angående bondeprotesterna och verkar vara skrivet av hennes handledare. Nu har polisen börjat utreda kampanjen för misstänkt uppvigling.

Stjärna i The Mandalorian sparkad efter att ha kritiserat politiska förföljelser

UTRIKESMMA-fightern och skådespelerskan Gina Carano spelade fram tills helt nyligen karaktären Cara Dune i Star Wars-serien ”The Mandalorian” som sänds på Disney+. Nu har Carano fått sparken av Disney då hon i sociala medier kritiserat de tilltagande politiska förföljelserna i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend