Skip to Content

Stor ortodox procession i Ukraina 2016. Foto: FMW
UTRIKES

Religiös schism i Ukraina – religion i ett nytt kallt krigs tjänst

Digital utgåva

Ukraina har blivit slagfältet för det nya kalla kriget, underblåst av ”neocons” i USA och deras önskan att dominera världen. Inte ens den ortodoxa kyrkan har undgått turbulensen och politikerna vill använda den som ett verktyg för antiryska känslor. I denna text skall jag försöka förklara den ortodoxa kyrkans öde i Ukraina och hur en ny, konkurrerande kyrka skapades.

Publicerad: 17 augusti, 2020, 14:53

  • Svenska

Läs även

Sekularisering är en process som är karakteristisk för den postmoderna världen. Saker och ting förändras nu. Obligatorisk sekulär utbildning, ateism som en etisk norm och en strikt vänsterliberal medieagenda håller på att tillhöra det förgångna – åtminstone utanför västvärlden. I Mellanöstern, Afrika och Latinamerika spelar den religiösa faktorn en allt större roll i inrikes- och utrikespolitiken. De extremistiska wahhabitiska jihadisterna skapade till och med ett eget teokratiskt kalifat, den judiska ortodoxins ställning spelar en nyckelroll i Israels interna politiska agenda, och Erdoğan gör återigen Hagia Sophia till en moské – och får därmed stöd av turkarna.

I dag är det nästan omöjligt att förutsäga utvecklingen av konflikterna mellan Palestina och Israel, Armenien och Azerbajdzjan eller Pakistan och Indien utan att ta hänsyn till den religiösa faktorn. Det finns ett annat exempel som jag skulle vilja fokusera på, ett som analytiker sällan uppmärksammar. Det är den rysk-ukrainska konflikten, där den religiösa faktorn också spelar en viktig roll – även om de delar en gemensam ortodox kyrka som få trodde skulle vara möjligt att splittra.

För majoriteten av invånarna i de postsovjetiska slaviska länderna förblir den ortodoxa identiteten kärnan i den nationella identiteten. Enligt opinionsundersökningar är kyrkorna i Ukraina och Ryssland mycket mer betrodda än politiker eller till exempel armén. Ett slående exempel är den ukrainska ortodoxa religiösa processionen (en speciell typ av religiös manifestation i form av en lång, ibland många dagar, fredlig marsch med böner och religiösa attribut) ”För fred, kärlek och bön för Ukraina”, som ägde rum från den 3 till den 27 juli 2016 i olika städer i Ukraina och som sammanföll med dagen för rusernas dop. Den kanoniska ukrainska ortodoxa kyrkan under Moskvas patriarkat samlade hundratusentals troende för det - detta är mer än vid höjdpunkten av självständighetsdemonstrationerna på Maidantorget 2014, när en statskupp ägde rum i landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter demokratin – USA:s inflytande i Europa

VIDEODenna tyska dokumentär presenteras av reportern doktor Uwe Sauermann, som blivit känd genom sina reportage från krigshärdar som Irak och Afghanistan. I denna video talar han med olika politiker, författare, analytiker och andra experter om USA: kulturella, politiska och militära inflytande i Europa. Nya Tider har fått möjlighet att visa denna film i Sverige.

”Allvarlig situation”: Över 150 pensionerade amerikanska generaler undertecknar brev som angriper Bidens administration

UTRIKESDet verkar vara ett tidens tecken att uniformerad personal kritiserar landets ledning i öppna brev. Efter tre uppmärksammade fall i Frankrike har nu turen kommit till USA. Över 150 före detta militära chefer har undertecknat ett brev där de beskriver hot mot landets ”överlevnad”, på grund av Bidens administrations politik. De varnar för att USA är i ”djup fara” efter ett ”fullskaligt angrepp på våra konstitutionella rättigheter”. De tillägger att nationen är i kamp mot ”socialism och marxism”.

AfD går till val på invandrings­stopp och upphävda restriktioner

TYSKLANDHelgen den 10-11 april samlade Alternativ för Tyskland (AfD) över 550 delegater från hela landet i Dresden, för att fastställa ett valprogram inför det kommande valet till Förbundsdagen. Slutresultatet ses som en seger för en mer hårdför falang, med krav på utträde ur EU, mycket begränsad invandring och ett upphävande av de restriktioner som införts med hänvisning till Covid-19.

Ryssland dubbar officiellt USA och Tjeckien som ”ovänliga” stater

UTRIKESDen ryska regeringen säger att amerikanska ambassaden inte längre kan anställa lokal personal, enligt en lag president Putin undertecknade förra månaden.

Tesla stoppar betalning med Bitcoin – kryptovalutan föll i värde

UTRIKESEfter att Tesla stoppat betalningar med kryptovalutan Bitcoin, då man menar att den är miljöskadlig, föll Bitcoin i värde med cirka 12 procent men har sedan dess återhämtat sig lite. Tesla kommer dock inte att sälja av de Bitcoin man äger skriver biltillverkarens VD Elon Musk på Twitter. Värdeminskningen av Bitcoin efter utspelet tros vara runt 3 000 miljarder kronor på världsplan.

Sex av tio franska poliser redo att rösta på Marine Le Pen i andra omgången 2022

UTRIKESPartiledaren för Rassemblement National (RN) ligger högt i gunst bland polisen redan i den första omgången av det franska presidentval som ska hållas 2022 och slår både Xavier Bertrand och Emmanuel Macron. Samtidigt ansluter sig den franska polisen till militären och publicerar ett eget öppet brev till landets ledning.

Vit makt eller svart brottslighet?

UTRIKESAttackerna mot asiater ökar i USA. Under första kvartalet 2021 var det 164 procent fler så kallade hatbrott mot asiatiska amerikaner än under samma period förra året.

Biden: ”Värsta attacken sedan inbördeskriget” när Trumps anhängare stormade Kapitolium

UTRIKES”Den värsta attacken mot amerikansk demokrati sedan inbördeskriget”, sade Joe Biden om incidenten den 6 januari, då anhängare till dåvarande president Trump tillsammans med vänsteraktivister trängde sig in i kongressbyggnaden.

Gå till arkivet

Send this to a friend