Staden Stockholm år 1768 var lugn på ytan, men i maktens korridorer var det mindre lugnt.

Reuterholm mot Armfelt

Gustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

I juli 1792 hade Gustaf Mauritz Armfelt lämnat Sverige och två månader senare blivit utnämnd till ambassadör i Italien. Kort efter Armfelts avfärd hade ledande gustavianer rensats ut ur statsförvaltningen av Gustaf Adolf Reuterholm.

Hertig Carls milda behandling av Gustaf III:s mördare hade väckt gustavianernas och de breda folklagrens vrede mot förmyndarregeringen som i teorin leddes av hertigen och i praktiken av Reuterholm. Hertigen och hans maka, hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta, samt Reuterholm kom därför att betrakta gustavianerna, som leddes av Armfelt, som ett allvarligt hot och hertiginnan avslöjar i dagboksanteckningen hon skrev i juli att Carl lugnande försäkrat henne att ”han redan bestämt sig att aflägsna Armfelt.”

Gustaf Mauritz Armfelt – Gustaf III:s vän, ledande gustavian och hertig Carls nemesis. Blev ambassadör i Italien hösten 1792. Målning av Louis Gauffier (1762-1801), daterad 1793. Foto: Nationalmuseum.

 

I Kärlekens krigare avslöjar Christopher O’Regan att i samband med att hertigen utnämnde Armfelt till ambassadör i Italien befriade han honom ”från överståthållarsysslan”, trots att det var olagligt. O’Regan noterar även att Armfelts ambassadörsutnämning snarare var ”en ren förvisning. Han hade aldrig ansökt tjänsten, önskat den” och dessutom var det ”allmänt känt att ambassadörsposten vid de italienska hoven innebar en tillvaro i ett tämligen händelselöst politiskt vakuum.”

Gustavianerna fortsatte dock sin verksamhet i Sverige.

Magdalena Rudenschöld

O’Regan noterar att ”under sommaren 1792” började hovfröken Magdalena Rudenschöld göra sig ”obekväm för de nya makthavarna.” Magdalena Rudenschöld var Armfelts älskarinna och hade varit nära väninna till Gustaf III. Precis som Armfelt var hon en hängiven gustavian och O’Regan nämner att hon, vid hovet, högljutt demonstrerade ”sitt missnöje med dem som smutsade Gustaf III:s rykte, och när den nya tryckfriheten lovordades vid hertigens hov utropade hon att man ju dessutom infört ’mordfrihet’ i landet vars enda villkor var att man mördade ’kungar, välgörare och släktingar’.”

Armfelts älskarinna Magdalena Rudenschöld var en hängiven gustavian som inte ville gå försiktigt tillväga.
Okänd konstnär: Magdalena Rudenschöld, 1766-1823, cirka 1795, Nationalmuseum, allmän egendom. Bild: Wikimedia Commons

Hon kom dock länge undan med detta av skäl som antyds av Hedvig Elisabeth Charlotta i den dagboksanteckning hertiginnan skrev i oktober 1792: ”Under hela den gångna sommaren har hertigen gjort sin kur för fröken Magdalena Rudensköld [(sic!)] utan att dock från hennes sida röna något gensvar”. Hertig Carl var alltså kär i hovfröken Rudenschöld den sommaren och låtsades därför inte om vare sig hennes kritik mot förmyndarregeringen eller hennes kommentar om ”mordfrihet”.

Hertiginnan kände väl till sin makes otrohet och accepterade den. Hon hade själv älskare och innan hon vänt sig emot Gustaf III hade hon haft en tvetydig relation med honom, men Carls intresse för Rudenschöld kom att betraktas som problematiskt, sannolikt även av Hedvig Elisabeth Charlotta själv, på grund av denna hovfrökens förbindelse med Armfelt.

O’Regan noterar att gustavianerna också upptäckt hertigens intresse för Rudenschöld, men skillnaden var att de ville att hon skulle utnyttja situationen för ”att kunna få kontroll över hertigen.” Rudenschöld som var mer romantisk än strategisk vägrade dock gå med på det vilket, som O’Regan skriver, ledde till en konflikt mellan henne och de andra gustavianerna.

Efter att Armfelt lämnat Sverige blev det, som O’Regan nämner, ”oklart vem som egentligen styrde Sverige”. Reuterholm fick allt mer makt medan hertigen, som O’Regan skriver, ”visade sig alltmer ointresserad av regeringsarbetets mödosamma slit”. Denna utveckling följde hertig Carls kusin, Katarina II (även känd som Katarina den stora) av Ryssland, med stigande oro.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Torsdagen den 21 oktober sköts 19-årige gangsterrapparen Nils Einar Grönberg, bättre känd under sitt artistnamn Einár, ihjäl på öppen gata i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt uppgift dödades han med ett flertal skott i bröstet och huvudet – en ren avrättning av den sort som blir allt vanligare i kriminella miljöer.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nils Bejerot

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

🟠 Lina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.