Kopparstick av Gustaf Adolf Reuterholm. Artist: Girolamo Carattoni. Foto: Wikipedia

Reuterholms fall

Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Hösten år 1794 föll domarna över gustavianerna Magdalena Rudenschöld, Johan Fredrik Aminoff och Johan Albrekt Ehrenström. Gustavianernas ledare, Gustaf Mauritz Armfelt, dömdes i sin frånvaro medan övriga inblandade antingen fängslades eller sändes till den svenska kolonin Saint Barthélemy.

Gustaf Adolf Reuterholms sista tid vid makten (1795-1796) var inte en dans på rosor. Konstnär: Jonas Forsslund. Daterad 1795. Bildkälla: Svenska teatern: några anteckningar. 2, Från Gustaf III:s död till Karl XIV Johans ankomst till Sverige: 1792-1810 (1914) av Nils Personne.

Den Armfeltska affären blev dock inte den propagandaseger som Gustaf Adolf Reuterholm hade önskat. I både september och oktober 1794 skrev hertig Carls hustru, hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta, om svenskarnas starka missnöje mot förmyndarregeringen som blossat upp under den Armfeltska affären då folket kommit att sympatisera med gustavianerna. Allmänhetens avsky riktades särskilt mot Reuterholm, som i praktiken var Sveriges egentlige härskare. Till och med vid hovet var han öppet hatad.

Det värsta för Reuterholm var dock att avskyn mot honom inte enbart begränsades till Sverige. Armfelt hade innan sin flykt till Ryssland skyddats av hovet i Neapel och, enligt den anteckning Hedvig Elisabeth Charlotta skrev i dagboken i december 1794, skadades relationen mellan förmyndarregeringen och detta hov av den Armfeltska affären.

Även relationen med Ryssland blev spänd – så pass spänd att hertiginnan i april 1795 uttryckte oro för väpnade fientligheter. Samtidigt ville dock Rysslands kejsarinna, Katarina II, att hennes sondotter skulle gifta sig med Sveriges omyndige kung, Gustaf IV Adolf.

Reuterholm lyckades dock sluta ett svenskt-danskt neutralitetsförbund i mars 1794 och hade periodvis framgångar när det gäller relationen med Frankrike.

Reuterholm och Frankrike

I biografin i G.A. Reuterholm: den gråtande diktatorn noterar John Chrispinsson att Reuterholm redan i början av sin tid vid makten strävade efter ha en god relation med Frankrike och hade sänt ambassadören Erik Magnus Staël von Holstein till Frankrike för att förhandla om ett svenskt-franskt avtal.

Ett sådant avtal slöts, enligt Chrispinsson, mellan Staël von Holstein och Georges Jacques Danton i maj 1793 och innebar att Sverige ”fick tio miljoner riksdaler som skulle höjas till arton om Sverige drogs in i krig mot Frankrikes fiender.”

Ambassadör Erik Magnus Staël von Holstein fick i uppdrag av Gustaf Adolf Reuterholm att förhandla om ett svenskt-franskt avtal. Konstnär:Ulrica Fredrica Pasch: Erik Magnus Staël von Holstein (1749-1802), friherre, löjtnant, ambassadör i Paris, gift med författaren Anne Louise Germaine Necker, 1796. Foto: Nationalmuseum, allmän egendom.

Hedvig Elisabeth Charlotta skriver inget om detta avtal i dagboksanteckningen från maj 1793 då hon inte tycks ha fått veta något om det. Däremot nämner hon att ”i Frankrike finnes nu hvarken lag eller rätt” samt att Staël von Holstein beordrades därifrån.

Danton blev dock en av många som giljotinerades under skräckväldet, som pågick i Frankrike under åren 1793-1794, och till skillnad från honom var Maximilien de Robespierre inte välvilligt inställd till Sverige. Efter att han kom till makten sommaren samma år lät han, som Chrispinsson skriver, genomföra en razzia i Staël von Holsteins hem ”och avtalet reviderades till svensk nackdel. Det blev ett avtal som aldrig undertecknades.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

DE VIKTIGASTE PERSONERNA I DENNA ARTIKEL:

Gustaf IV Adolf (1778-1837) – kung av Sverige.

Gustaf Adolf Reuterholm (1756-1813) – Sveriges verklige makthavare under Gustaf IV Adolfs minderårighet 1792-1796.

Carl, hertig av Södermanland (1748-1818) – Gustaf IV Adolfs farbror och förmyndare.

Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp, hertiginna av Södermanland (1759-1818) – hertig

Carls intrigerande och dagboksskrivande hustru, Gustaf III:s dödsfiende 1789-1792 och Gustaf IV Adolfs faster.

Katarina II (1729-1796) – kejsarinna av Ryssland. Kusin till hertig Carl och Hedvig Elisabeth Charlotta.

Louise Charlotte av Mecklenburg-Schwerin (1779-1801) – Gustaf IV Adolfs första fästmö.

Alexandra Pavlovna (1783-1801) – rysk storfurstinna. Sondotter till Katarina II och andra fästmö till Gustaf IV Adolf.

Curt von Stedingk (1746-1837) – Sveriges ambassadör i Sankt Petersburg.

Erik Magnus Staël von Holstein (1749-1802) – Sveriges ambassadör i Paris.

Adam Fredric Netherwood (1771-1803) – huvudperson i ett mysterium.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Rumäniens diktator tvingade också folket att frysa hemma

Rumäniens diktator tvingade också folket att frysa hemma

🟠 Precis som dagens tyska regering hotar att göra denna vinter, tvingade Rumäniens kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu befolkningen att frysa genom att sätta ett tak på hur varmt det fick vara inomhus. Även då motiverade man plågorna med energi­besparingar. Kommer dagens politiker att sluta som Ceausescu? undrar veckans debattör, sydafrikanska författaren Karin Bredenkamp. Hon påpekar samtidigt att istället för att agera för att lösa energikrisen lägger EU krutet på att sabotera för de länder som faktiskt försöker att underlätta för sina befolkningar.

Läs även:

Mordet, hästbytaren och läraren

Mordet, hästbytaren och läraren

🟠 HISTORIA Hästbytare Erik ”Börstil” Eriksson häktades för Östervålamordet. Han kom dock att frikännas medan folkskolläraren Petrus Blomberg blev misstänkt istället. Vid samma tid som Börstil blev häktad troddes vapnet ha blivit ha hittat.

Mord i Östervåla

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Den målande prinsessan

Den målande prinsessan

🟠 HISTORIA Oscar I:s enda dotter, prinsessan Eugénie, var en hängiven konstnärinna. Hon skulpterade figurer som gjöts i parianporslin av Rörstrand och Gustavsberg samt gjorde teckningar och akvareller i vilka hon skildrade naturen och gav en unik inblick i sin vardag.

Två män och ett kylskåp

Två män och ett kylskåp

🟠 HISTORIA Människan har i alla tider strävat efter att förvara mat så att den inte förstörs. Olika metoder för detta har varit saltning, torkning och rökning. Mat kom även att förvaras kyld i källare och särskilda ishus. Till sist såg de första kylskåpen dagens ljus. Kylskåpet kom dock att utvecklas och förbättras av de två svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters.

Arkeologen och Björkö

Arkeologen och Björkö

🟠 HISTORIA Den självlärde arkeologen Hjalmar Stolpes omfattande utforskningar av Björkös fornlämningar under åren 1871–1879 och 1881 samt åren 1888–1890 och 1895 kom att bli betydande för förståelsen av den svenska vikingatiden. Han undersökte ett stort antal gravar och mer än 4 000 kvadratmeter av den svarta jorden.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Vad är en kvinna?

🟠 Vad är en kvinna? Det är ganska självklart, kan det tyckas, men inte om man är drabbad av modern genusideologi. Frågan är titeln till en drabbande dokumentärfilm publicerad av Daily Wire i USA. Filmen handlar om hur Matt Walsh, författare och konservativ politisk kommentator, reser runt i USA och intervjuar olika experter i genusfrågor. De är psykologer, en kirurg, en psykiatriker, politiker, idrottskvinnor och även en del vanligt folk för att få svar på den specifika frågan: ”What is a Woman?”

Våra svenska orkidéer

🟠 Ordet orkidé leder ofta tanken till exotiska skönheter i blomsterhandeln, men vi har många vackra orkidéer ute i våra svenska marker. En del av dessa blommande juveler är iögonfallande, andra är mer blygsamma. Låt oss följa med några entusiaster på deras orkidéutflykt till Kinnekulle. När Carl von Linné gjorde sin västgötaresa 1746 kal­la­des Kinnekulle för ”Det blommande berget”.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.