Kopparstick av Gustaf Adolf Reuterholm. Artist: Girolamo Carattoni. Foto: Wikipedia

Reuterholms fall

Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Hösten år 1794 föll domarna över gustavianerna Magdalena Rudenschöld, Johan Fredrik Aminoff och Johan Albrekt Ehrenström. Gustavianernas ledare, Gustaf Mauritz Armfelt, dömdes i sin frånvaro medan övriga inblandade antingen fängslades eller sändes till den svenska kolonin Saint Barthélemy.

Gustaf Adolf Reuterholms sista tid vid makten (1795-1796) var inte en dans på rosor. Konstnär: Jonas Forsslund. Daterad 1795. Bildkälla: Svenska teatern: några anteckningar. 2, Från Gustaf III:s död till Karl XIV Johans ankomst till Sverige: 1792-1810 (1914) av Nils Personne.

Den Armfeltska affären blev dock inte den propagandaseger som Gustaf Adolf Reuterholm hade önskat. I både september och oktober 1794 skrev hertig Carls hustru, hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta, om svenskarnas starka missnöje mot förmyndarregeringen som blossat upp under den Armfeltska affären då folket kommit att sympatisera med gustavianerna. Allmänhetens avsky riktades särskilt mot Reuterholm, som i praktiken var Sveriges egentlige härskare. Till och med vid hovet var han öppet hatad.

Det värsta för Reuterholm var dock att avskyn mot honom inte enbart begränsades till Sverige. Armfelt hade innan sin flykt till Ryssland skyddats av hovet i Neapel och, enligt den anteckning Hedvig Elisabeth Charlotta skrev i dagboken i december 1794, skadades relationen mellan förmyndarregeringen och detta hov av den Armfeltska affären.

Även relationen med Ryssland blev spänd – så pass spänd att hertiginnan i april 1795 uttryckte oro för väpnade fientligheter. Samtidigt ville dock Rysslands kejsarinna, Katarina II, att hennes sondotter skulle gifta sig med Sveriges omyndige kung, Gustaf IV Adolf.

Reuterholm lyckades dock sluta ett svenskt-danskt neutralitetsförbund i mars 1794 och hade periodvis framgångar när det gäller relationen med Frankrike.

Reuterholm och Frankrike

I biografin i G.A. Reuterholm: den gråtande diktatorn noterar John Chrispinsson att Reuterholm redan i början av sin tid vid makten strävade efter ha en god relation med Frankrike och hade sänt ambassadören Erik Magnus Staël von Holstein till Frankrike för att förhandla om ett svenskt-franskt avtal.

Ett sådant avtal slöts, enligt Chrispinsson, mellan Staël von Holstein och Georges Jacques Danton i maj 1793 och innebar att Sverige ”fick tio miljoner riksdaler som skulle höjas till arton om Sverige drogs in i krig mot Frankrikes fiender.”

Ambassadör Erik Magnus Staël von Holstein fick i uppdrag av Gustaf Adolf Reuterholm att förhandla om ett svenskt-franskt avtal. Konstnär:Ulrica Fredrica Pasch: Erik Magnus Staël von Holstein (1749-1802), friherre, löjtnant, ambassadör i Paris, gift med författaren Anne Louise Germaine Necker, 1796. Foto: Nationalmuseum, allmän egendom.

Hedvig Elisabeth Charlotta skriver inget om detta avtal i dagboksanteckningen från maj 1793 då hon inte tycks ha fått veta något om det. Däremot nämner hon att ”i Frankrike finnes nu hvarken lag eller rätt” samt att Staël von Holstein beordrades därifrån.

Danton blev dock en av många som giljotinerades under skräckväldet, som pågick i Frankrike under åren 1793-1794, och till skillnad från honom var Maximilien de Robespierre inte välvilligt inställd till Sverige. Efter att han kom till makten sommaren samma år lät han, som Chrispinsson skriver, genomföra en razzia i Staël von Holsteins hem ”och avtalet reviderades till svensk nackdel. Det blev ett avtal som aldrig undertecknades.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nils Bejerot

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

🟠 Lina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Karl XV som konstnär och samlare

Karl XV som konstnär och samlare

🟠 En del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.